• Anonym (?)
    Äldre 24 Nov 10:57
    35413 visningar
    255 svar
    255
    35413

    När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?

    Får man lite mer pengar så man kan inhandla julklappar och julmat?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-24 18:41
    Tack till er som givit svar på frågan och inte ägnat er åt pajkastning. Jag ska kolla upp era förslag

  • Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?
  • 4famil­jen
    Äldre 26 Nov 07:29
    Libbe7 skrev 2009-11-26 00:42:13 följande:
    TS, du borde ha minst 2000 per barn och månad i underhåll och barnbidrag. Sen tillkommer allt annat. Nog måste det väl finnas utrymme för julklappar? Eller betalar dina barn dina räkningar?
    så räknar inte socialen på det hela!
    där är det inräknat barbidrag och underhåll i den summan som skall finnas kvar efter att hyran är betald.
    och vadå sen tillkommer allt annat? barnbidrag och underhåll räknas som inkomst på socialen och dras därför från normen varje månad.

    om barnet skulle vara 3 år har dom räknat på följande:
    mat 660kr (lunch på dagis)
    kläder 400kr
    hygien 120kr
    fritid 130kr
    barn o ungdomsförsäkring 60kr
    gemensamma kostnader som tv,telefon tex= skillnaden mellan en person i hushållet och två=110kr/mån.

    så en treåring skall kosta 1480kr exkl hyra.

    resten av undehåll/barnbidrag skall alltså då räknas in i den övriga budgeten. det är inte prat om att barnet inte skall hjälpa till med "sina" pengar, utan ett underhåll och barnbidrag är till för att hjälpa familjen att klara av dom ökade kostnaderna som det innebär att ha barn (större lägenhet, minskade inkomster,dagis avgifter, blöjor mat o kläder m.m)
  • Anonym (jobbi­gt)
    Äldre 26 Nov 09:37

    Jäkligt svårt.

    Jag kan ju tycka att barnen ska få lite julkänsla, men sen just julmat?! Den kan man klara sig utan..

  • Äldre 26 Nov 09:41
    4familjen skrev 2009-11-26 07:29:30 följande:
    så räknar inte socialen på det hela! där är det inräknat barbidrag och underhåll i den summan som skall finnas kvar efter att hyran är betald. och vadå sen tillkommer allt annat? barnbidrag och underhåll räknas som inkomst på socialen och dras därför från normen varje månad. om barnet skulle vara 3 år har dom räknat på följande: mat 660kr (lunch på dagis) kläder 400kr hygien 120kr fritid 130kr barn o ungdomsförsäkring 60kr gemensamma kostnader som tv,telefon tex= skillnaden mellan en person i hushållet och två=110kr/mån. så en treåring skall kosta 1480kr exkl hyra. resten av undehåll/barnbidrag skall alltså då räknas in i den övriga budgeten. det är inte prat om att barnet inte skall hjälpa till med "sina" pengar, utan ett underhåll och barnbidrag är till för att hjälpa familjen att klara av dom ökade kostnaderna som det innebär att ha barn (större lägenhet, minskade inkomster,dagis avgifter, blöjor mat o kläder m.m)
    Allt annat var bl a hyran som hon också fick pengar till. Jag har väldigt svårt att fatta att man inte får pengar över om man vill det när en 3åring ska lägga 120 kr på hygien och 130 kr på fritid. 400 på kläder? Hur ofta händer det?
    Allt handlar om prioriteringar. Precis som i vilken annan familj som helst.
    Det är bara att se Lyxfällan en endaste gång så lär man sig att man kan göra olika val.
  • Äldre 26 Nov 11:19
    Matruskan77 skrev 2009-11-25 20:00:46 följande:
    M Y L F skrev 2009-11-25 13:54:22 följande: Ja du har rätt i mycket, det köps mycket på avbetalning i dag, det är så enkelt att göra det i dag, ofta om man är i en affär, ta t ex TV som du tog upp, så tvekar man över priset så berättar de ju genast om köp nu, betala om 3 månader eller betala räntefritt, tror många går på det där(har själv gjort det) sen om 3 månader när räkningen kommer så behöver man ju inte betala hela på en gång utan dela upp betalningen, det går ju bra så länge de har jobb men situationen kan ändras och då blir det jobbigare. Sen att det finns de som lägger ut 16000 kr på en TV är en sak, jag skulle aldrig göra det, vi köpte en på blocket, där kan man göra fynd. Jag tror inte man tänker att man kan bli arbetslös när man skuldsätter sig, eller som du säger man blundar för det, det kommer surt efter, nu kanske folk tänker efter mer eftersom tiderna är som de är med mycket uppsägningar.
    Fast är det då rätt att man skall ha mer i socialbidrag bara för att det är jul? Det var till den delen jag ville komma. Man har en gång satt sig i den sitsen och man kan inte begära att andra skall hjälpa en ur det. Då får man allt göra det via sina vänner och bekanta och inte via samhället. Har man inte tänkt tanken längre att om jag köper denna soffan på kredit och jag blir av med jobbet, vad händer då? Har jag råd att betala dessa 400 kr i månaden om det händer. Nej det har jag inte, då får jag låta bli att köpa soffan nu och spara ihop till den istället.

    Socialbidrag är ett skyddsnät vi skall vara rädda om. Är vi inte det så kanske det inte finns några pengar att prata om i framtiden. Man skall ha det nödvändigaste när man inte själv kan försörja sig och inte mer. Då är det ju ingen idé att ens anstränga sig att själv bli självförsörjande.
  • Äldre 26 Nov 15:56
    Anonym (soc sekr) skrev 2009-11-26 05:59:59 följande:
    Dina siffror förutsätter att inget av barnen går på dagis eller i skola och äter lunch där, vilket ju inte är så troligt. 1710 för 2-åringgen och 1640 vardera för 5 och 6-åringen är mer sannolikt.. Inte en skillnad på mer än 650 kr men rätt ska vara rätt.
    våra går 15 timmar på dagis och då räknas den högre normen. Samma sak med dottern som går i förskoleklass. De äter inte lunch 5 dagar i veckan på skola/dagis och därmed är det den högre normen som gäller. I vilket fall så är 650 kr ingen större skillnad i det hela.
  • Fru U
    Äldre 26 Nov 18:05

    Det finns människor i vårt avlånga land som alltid lever på socialbidrag då de inte har någon annan försörjningsmöjlighet. De kan inte arbeta och har man aldrig arbetat så får man inte heller mer än en garantipension vid livslång sjukdom.

    Jag anser att det finns alla skäl i världen att ge sådana familjer extrapengar vid tex jul för att barnen inte ska bli lidande.

    Ni vet de där ungarna som ni annars alltid skriker och gormar om som ni tycker är så viktiga, det är dem det handlar om!

    Varför ska de lida för att mamma eller pappa inte kan ordna fram ett friskare liv och bättre försörjning?!

  • Äldre 26 Nov 19:04

    Fru U skrev 2009-11-26 18:05:59 följande:


    Det finns människor i vårt avlånga land som alltid lever på socialbidrag då de inte har någon annan försörjningsmöjlighet. De kan inte arbeta och har man aldrig arbetat så får man inte heller mer än en garantipension vid livslång sjukdom. Jag anser att det finns alla skäl i världen att ge sådana familjer extrapengar vid tex jul för att barnen inte ska bli lidande. Ni vet de där ungarna som ni annars alltid skriker och gormar om som ni tycker är så viktiga, det är dem det handlar om! Varför ska de lida för att mamma eller pappa inte kan ordna fram ett friskare liv och bättre försörjning?!
    Varför ska skattebetalarna behala extra för att familjen inte kan hushålla med de pengar de får. Tycker du vi behöver extra pengar när vi har 5000 kvar efter räkningar och mat? Vi kan hushålla med pengarna.

    Eller är det kanske vänninan som har samma norm (ungefär samma ålder på barnen) men där båda föräldrarna röker och har dyra avbetalningar och därmed har svårt att få pengarna att räcka som ska ha extra bidrag?
  • Fru U
    Äldre 26 Nov 19:08

    Lever du hela tiden på socialbidrag så räcker pengarna aldrig till mer än det nödvändiga och knappt ens det.

    Alla har inte samma förutsättningar att hushålla på det sätt som du avser när du använder ordet. Är det så svårt att förstå att inte alla har samma förutsättningar? En sjuk har inte samma förutsättningar som en frisk. En som bor på landet med enbart en dyr ica nära har inte samma förutsättningar som en som bor i en storstad och har flera lågprisbutiker att välja mellan

    Barnen ska aldrig bli lidande. Det är fel.

  • Äldre 26 Nov 19:12

    Fru U skrev 2009-11-26 19:08:37 följande:


    Lever du hela tiden på socialbidrag så räcker pengarna aldrig till mer än det nödvändiga och knappt ens det. Alla har inte samma förutsättningar att hushålla på det sätt som du avser när du använder ordet. Är det så svårt att förstå att inte alla har samma förutsättningar? En sjuk har inte samma förutsättningar som en frisk. En som bor på landet med enbart en dyr ica nära har inte samma förutsättningar som en som bor i en storstad och har flera lågprisbutiker att välja mellan Barnen ska aldrig bli lidande. Det är fel.
    Vi har levt kring eller under existensminimum i 6 år. (nej inte soc hela tiden) och har som sagt inga problem att hushålla med pengarna. Bor på en ort där affären blev bland de absolut dyraste i PRO undersökningen. Julklapparna till barnen är klara sånär på en DVD-film och en DVD-spelare (den gamla gick sönder så då köper vi en ny och har den som julklapp) och julmaten köper vi med barnbidraget den 18:e december.
  • Fru U
    Äldre 26 Nov 19:14

    Det är ju jättebra för er, men kan du inte förstå att en familj där de vuxna är sjuka kanske inte har samma förutsättningar?

Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?