• Marioh­n
    Äldre 25 Nov 22:28
    8766 visningar
    104 svar
    104
    8766

    Är satanism på förskolan ok?

    På förskolan här i området jobbar en jättetrevlig fritidspedagog. Hon är kristen och bär ett stort guldkors runt halsen. Hon pratar ofta med barnen om Gud och bönens makt och fäller kommentarer som "guds vilja är outgrundlig" och dylikt.
    Ovanför hennes skrivbord står det skrivet ett par bibelcitat.

    Jag kan inte låta bli att fundera på om det hade varit ok för föräldrar att lämna sina barn till en fritidspedagog som bar en satanistisk symbol runt halsen, sade saker som "satans väg är rätt väg" till ungarna och hade satanistiska citat ovanför skrivbordet.

    Varför är det ena ok medan det andra inte är det?

    (Alla som nu tror att satanism handlar om att offra barn, slakta djur och begå brott. Så är det inte. Det är en väldigt extrem grupp som sysslar med det och extrema grupper finns inom alla religioner och grupper. Satanismen uppmanar inte nödvändigtvis till något negativt utan handlar till stor del om den fria viljan och rätten att förfoga över sitt eget liv och göra sina egna val istället för att lyda Gud)

  • Svar på tråden Är satanism på förskolan ok?
  • Äldre 26 Nov 10:01
    #31

    I förskoleplanen står bland annat detta. Sen är läroplanen fri att tolkas lite som den vill. Första stycket handlar om barn, men kanske kan det gälla för de vuxna oxå om man vill se det så.

    "Inget barn skall i förskolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionshinder -eller för annan kränkande behandling. Verksamheten skall syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt. Barns behov av att på olika sätt få reflektera över och dela sina tankar om livsfrågor med andra skall stödjas.

    Arbetslaget skall: göra barnen uppmärksamma på att människor kan ha olika attityder och värderingar som styr deras synpunkter och handlande"

  • JosieJ­osie
    Äldre 26 Nov 10:18
    #32

    Skolan ska vara befiran drån religösa förtecken, oavsett vilka. Skulel aldrig acceptera varken kristna eller satanistiska budskap till mitt barn.

  • greenf­ish
    Äldre 26 Nov 10:40
    #33

    Skolan skall vara icke-konfessionell och det står dessutom i läroplanen att:
    Skolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den skall framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen skall vara _saklig_ och allsidig. Alla föräldrar skall med samma förtroende skicka sina barn till skolan, förvissade om att de inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen. Alla som verkar i skolan skall hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i denna läroplan och ta klart avstånd från det som strider mot dem.

  • greenf­ish
    Äldre 26 Nov 10:44
    #34

    Glömde skriva min diskussionsdel...

    Det spelar alltså ingen roll vilken religion en specifik lärare har, den ska inte påverka barnen annat än i att möjligtvis förklara lite om vad den innebär. Religiösa symboler får såklart bäras, men de ska inte förhindra arbetet. En fanatisk kristen lärare kan alltså inte komma med ett kors på ryggen runt påsk etc...

    Personligen hade jag först talat med den berörda personalen och om det inte hjälpt gått till rektor och till slut kanske även kommunal nivå och tidningar. Skolan är skild från religionen och ska förbli!

  • Skogsf­lickan
    Äldre 26 Nov 15:21
    #35

    Jag anser inte att det är bra med religiösa skolor/förskolor m.m. Vill man tro på ngt eller bli hjärntvättad kan man göra det på sin fritid.

    Har inga barn i förskola/skola men hade det varit mitt barn och läraren hade predikat om gud m.m hade jag tagit till åtgärder mot detta då jag inte hade velat att ngn hjärntvättar mitt barn eller påverkar det vad det ska tro på..

  • Äldre 26 Nov 15:25
    #36

    Jag tror att många har dåligt kännedom om satanism och djävulsdyrkan. Det är det andra utav dem två som är den "läskiga". Att ha en satanist till lärare tror jag inte skulle vara farligt, djävulsdyrkare är ju de som offrar djur, dricker blod m.m. Har hört att vissa djävulsdyrkare begår självmord när de känner att de har uträttat allt de känner att de behöver göra i livet.

  • Äldre 26 Nov 17:29
    #37
    Solar skrev 2009-11-26 15:25:30 följande:
    Jag tror att många har dåligt kännedom om satanism och djävulsdyrkan. Det är det andra utav dem två som är den "läskiga". Att ha en satanist till lärare tror jag inte skulle vara farligt, djävulsdyrkare är ju de som offrar djur, dricker blod m.m. Har hört att vissa djävulsdyrkare begår självmord när de känner att de har uträttat allt de känner att de behöver göra i livet.
    SRA! SRA! SRA! AAAHH, alla "djävulsdyrkare" mördar barn, kattungar och jultomten, samtidigt!!!

    en.wikipedia.org/wiki/Satanic_ritual_abuse (SRA)

    Tycker det låter som att du inte har mycket bättre koll på satanism och djävulsdyrkan, också känt som teistisk satanism. Det finns helt enkelt inga bevis för att (teistisk) satanism är bakgrunden till brott.

    Satanister har inte dödat hundratals barn, druckit deras blod och offrat dem till satan, det är däremot många som är övertygade om att det ligger till så.

    Satanismen är givetvis främmande för många, speciellt den teistiska delen där man "ersätter" Gud med Satan (Lucifer) med. Det var också detta som ledde till SRA. Och Salem Witch Trials.

    Fun fact: LaVey-satanism är ateistisk, det kan troende använda som ammunition mot oss ateister, bring it on. :D
  • Eisa
    Äldre 26 Nov 17:32
    #38

    Min sons förskollärare får vara satanister om de vill. Det är väl bara bra att han får se världens mångfald.

  • Mandra­gora
    Äldre 26 Nov 17:37
    #39

    Jag känner ett par satanister och har därmed koll på religionen. Inget konstigt med det.

    Men oavsett om personalen hade varit kristen eller satanist och agerat som du beskriver i TS hade det inte varit okej. Barnen skall inte bli påverkade åt något håll.


    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian och blivande prettomorsa
  • Äldre 27 Nov 02:05
    #40

    För min del får de som jobbar på förskolan ha vilken religion de vill, så länge det inte hindrar deras arbete med barnen både pedagogiskt och omvårdnadsmässigt..MEN missionerande och annat får de sköta utanför jobbet!
    Om det nu ska pratas religion så ska det visas på alla former av det och även att det är ok att inte tro på något!

Svar på tråden Är satanism på förskolan ok?