• Anonym

    Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?

    Känner mig så ensam just nu. Jag vet att det jag gör är fel men samtidigt så vill jag inte sluta, för jag vill inte känna. Medicinerna får mig att må bra, inte känna smärtan inom mig... Har hållt på i ett halvår nu med tradolan.

    Finns det någon annan i samma situation?

  • Svar på tråden Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?
  • Anonym

    Nu har jag klarat mig utan tabletterna sedan den 11/12.
    9 dagar Det känns ok faktiskt. Jag är alltid mer eller mindre deprimerad, men den senaste tiden har det inte varit så extremt, utan mer hanterbart. Så jag har inte ens tänkt tanken på att ta tabletterna, jag har inte haft något behov av dom. Men visst, om något händer så jag mår dåligt igen så kommer jag säkert börja ta dom också. Ska jag vara ärlig så känns det tryggt att dom finns hemma vid nödfall. Vet att vissa fortfarande ser det som ett missbruk, men jag har iallafall bevisat för mig själv att jag klarar mig utan dom.

  • Anonym (beroendeläk)
    Anonym skrev 2009-12-20 18:48:50 följande:
    Nu har jag klarat mig utan tabletterna sedan den 11/12. 9 dagar Det känns ok faktiskt. Jag är alltid mer eller mindre deprimerad, men den senaste tiden har det inte varit så extremt, utan mer hanterbart. Så jag har inte ens tänkt tanken på att ta tabletterna, jag har inte haft något behov av dom. Men visst, om något händer så jag mår dåligt igen så kommer jag säkert börja ta dom också. Ska jag vara ärlig så känns det tryggt att dom finns hemma vid nödfall. Vet att vissa fortfarande ser det som ett missbruk, men jag har iallafall bevisat för mig själv att jag klarar mig utan dom.
    Du är jätteduktig, fortsätt kämpa. Men det krävs betydligt mer än 9 dagar att ta sig ur ett missbruk, lura inte dig själv till att tro att du har kontroll för att du klarar dig 9 dagar. Fråga vilken rökare/snusare/alkoholist som helst. 9 dagar gör en inte drogfri.
  • Anonym

    Anonym (beroendeläk) skrev 2009-12-20 21:01:26 följande:


    Du är jätteduktig, fortsätt kämpa. Men det krävs betydligt mer än 9 dagar att ta sig ur ett missbruk, lura inte dig själv till att tro att du har kontroll för att du klarar dig 9 dagar. Fråga vilken rökare/snusare/alkoholist som helst. 9 dagar gör en inte drogfri.
    Nej det är klart. Jag är som sagt medveten om att jag kommer trilla dit igen så fort jag stöter på motgångar i livet. Men fram tills att jag gör det så tvivlar jag inte på att jag klarar mig utan tabletterna. De gör ju inget för mig de dagar jag redan "mår bra". Men visst, det bästa hade varit att hitta en antidepressiv medicin som fungerar.. Det blir nästa bit att ta itu med. Hittar jag rätt där så kan jag förhoppningsvis kasta tradolanen helt.
  • Anonym (pillertrill)

    Det tog många år innan jag insåg att jag hade problem...
    Fick tabletter utskrivna pga smärta och ångest, i börjar gick det bra men när livet kändes tufft ville jag bara "glömma allt och gå in i dimman" mina tabletter tog slut, då gick jag och rotade i mammas och pappas medicinskåp (mamma hade värk och sömntabletter, pappa sömntabletter och lugnande)
    Det gick till och med så långt att jag snodde hundens stesolid som veterinären skrivit ut mot hundens skotträdsla (eftersom att mina föräldrar glömt bort att vi fått sånna redan när nästa nyår kom märkte dom inget)
    Detta pågick i flera år, mina kompisar påpekade rätt ofta att jag ibland var lite väl "borta" och även att det alltid gick snett på fyllan...
    Dock var det ingen annan som märkte något, jag skötte mitt jobb och mitt privatliv perfekt, det var när ensamheten gjorde sig påmind som pillerna åkte fram...

    En dag vaknade jag upp och insåg att jag var mitt inne i ett missbruk...
    När jag insåg att jag faktiskt tog hundens tabletter så hade det gått för långt...

    Dock skämdes jag alldeles för mycket för att söka hjälp, utan bestämde mig helt enkelt för att låta bli... och med stöd från två människor som jag berättat lite för (dock långt ifrån allt, det där med att sno tabletter och ta hundens medicin berättade jag aldrig) så klarade jag mig ur det...

  • DreamBitch
    Anonym skrev 2009-12-20 21:09:36 följande:
    Anonym (beroendeläk) skrev 2009-12-20 21:01:26 följande: Nej det är klart. Jag är som sagt medveten om att jag kommer trilla dit igen så fort jag stöter på motgångar i livet. Men fram tills att jag gör det så tvivlar jag inte på att jag klarar mig utan tabletterna. De gör ju inget för mig de dagar jag redan "mår bra". Men visst, det bästa hade varit att hitta en antidepressiv medicin som fungerar.. Det blir nästa bit att ta itu med. Hittar jag rätt där så kan jag förhoppningsvis kasta tradolanen helt.
    Så länge du måste förlita dig till tramadol så snart du stöter på en motgång i livet så är det ett missbruk hur du än vänder och vrider på saken.
    Tror att detta har nämnts tidigare men det tål att upprepas. Någon SSRI kan du inte börja med så länge du äter tramadol då denna kombination kan leda till serotonergt syndrom om man har otur. Detta tillstånd är livshotande.
    Det är jättebra att du har varit utan i 9 dagar men det tyder som sagt inte på att du inte lider av ett missbruk.
  • Anonym
    DreamBitch skrev 2009-12-20 22:28:25 följande:
    Så länge du måste förlita dig till tramadol så snart du stöter på en motgång i livet så är det ett missbruk hur du än vänder och vrider på saken. Tror att detta har nämnts tidigare men det tål att upprepas. Någon SSRI kan du inte börja med så länge du äter tramadol då denna kombination kan leda till serotonergt syndrom om man har otur. Detta tillstånd är livshotande. Det är jättebra att du har varit utan i 9 dagar men det tyder som sagt inte på att du inte lider av ett missbruk.
    Jag vet att jag inte får kombinera dom. Jag är nog född till missbrukare, har alltid varit feg och försökt fly mina känslor på alla sätt jag kunnat när det blivit för mycket. Jag kan verkligen inte hantera starka negativa känslor. Vilket är synd, för det kan jag ju aldrig komma ifrån att man har såna perioder i livet. Ända sedan jag var tonåring så har jag antingen skurit mig, druckit mig stupfull eller tagit någon form av tabletter för att lindra. Jag vet inte varför jag inte klarar det som alla andra gör, att möta allt det jobbiga nykter. Mina känslor är alltid så överdrivna. Det någon annan blir arg över, det blir jag 100 gånger mer arg över. Samma med glädje, sorg osv. Allt blir såå intensivt att det blir ohanterligt.

    Ska jag vara ärlig så är jag rädd för att gå till läkaren och berätta om mina problem med tabletterna. Rädslan att jag aldrig mer ska kunna få tag på dom är stor. För tänk om jag hamnar i en situation som jag inte kan hantera själv. Jag har haft episoder då jag blivit så hysterisk över känslorna att jag tänkte ta livet av mig, som en impulsgrej helt enkelt. Just för det inte fanns någon annan lindring att få tag på. Och inga antidepressiva har hjälpt mot det hittils
  • Anonym (Stesolid)

    Anonym (beroendeläk) skrev 2009-12-19 13:59:22 följande:


    Jag är inte specialist, men läkare och har väldigt nyligen börjat arbeta med beroende. TS, du inser till en viss gräns att du har problem och det är en bra början. Att du köper Tradolan på svarta marknaden är rätt allvarligt, det är ändå något olagligt du håller på med och att du dessutom lägger så mycket pengar på det borde också vara en varningsflagga. Du hittar på väldigt mycket ursäkter för dig själv bara i den här tråden. Det ingår i missbruket. Varför ska du leva utan tabletterna när du mår så mycket bättre med dem? En alkoholist, bensomissbrukare eller heroinist skulle sagt precis samma sak. Tradolan är en opioid, det är inte småpotatis. Du märker själv att du behöver höja dosen, det kommer fortsätta att bli dyrare. Dessutom gnuggar du sönder hjärnans belöningscentrum så att kroppsegna lyckosubstanser inte får någon effekt. Du sänker dig själv djupare och blir därmed alltmer beroende av tabletterna för att fungera normalt. Du gör INTE dig själv en tjänst, utan snarare en enorm björntjänst. Du talar själv om en tid längre fram. Att du ska skaffa barn en dag när du inte håller på såhär längre eftersom tabletterna kan skada barnet. När har du tänkt att den här tiden ska komma? Hur många dagar, månader, år till ska du "unna dig själv" tabletterna? Det kommer inte bli bättre, det kommer inte komma en dag när du vaknar och känner att du inte behöver dem mer. Du måste bestämma dig för att sluta och sedan inte ge vika. Det kommer vara svårt men - Det finns hjälp att få! Ju längre du håller på, ju högre doser du kommer upp i, ju mer du tröttar ut ditt belöningscentrum - desto svårare kommer det bli att sluta. Varför vänta tills ditt vardagliga liv börjat falla? Tills du dragit på dig skulder för drogerna? Tills du förvärrat din depression ordentligt med tabletterna? Du har alla skäl att sluta nu innan det blivit värre! Att du tagit uppehåll på en vecka och sedan fallit tillbaka bevisar tyvärr ingenting annat än att du är en beroende missbrukare. En vilja att sluta och upprepade "vita perioder"/försök att sluta som resulterat i återfall ingår till och med i diagnosen för beroende. Det betyder inte att du inte kan lyckas, det kan du absolut göra men troligen behöver du hjälp av sjukvården. Ring och boka en tid redan på måndag, du kan höra av dig till din närmsta beroendemottagning direkt. Har du haft kontakt med psykiatrin för depressionsbehandling innan du började med tabletterna? Det finns många olika behandlingar och om du har så svåra besvär att du provat flera som inte hjälpt kan det vara bra om d får specialisthjälp. Vanliga psyk kommer dock inte ta emot dig förrän du är fri från missbruket, beroendeläkare är dock också psykiater specialiserade på missbruk och det finns mycket samarbete mellan beroende och övriga psykiatrin. Sök hjälp, den finns!
    Väldigt intressant att få diskutera med en läkare! Hur vet man när man är fast i ett missbruk och när man befinner sig på rätt sida gränsen? Själv har jag ätit Stesolid mer eller mindre dagligen i över ett halvår, oftast låga doser 5-10 mg men ibland mer. Får all medicin utskriven av samma läkare (överläkare på den psykiatriska avd där jag är dagpatient) som anser att jag behöver dem. Själv pendlar jag mellan tacksamhet och skuldkänslor och rädsla. (Har tidigare haft svårt att sluta med Mogadon och Flunitrazepam. Det gick, men tog lång tid.) Har på eget initiativ tagit upp frågan om hur jag ska kunna sluta, men de anser att jag är för dålig för att kunna ta till mig alternativ behandling nu men att jag kommer få någon slags KBT längre fram. Är benzodiazepiner en vedertagen medicin vid psykosbehandling/psykotiska tillstånd?
  • Anonym

    Vilken bra tråd! Och vilken BRA läkare jag har! Jag som var så arg på min läkare för att hon inte skrev ut mer Tradolan till mig!

    Kort:
    Har kronisk värk! Jättehemskt! Behöver ngt för att orka jobba. Fick Tradolan och de var superbra! MEN utöver att de hjälper mot värken så mådde jag så jäkla BRA av dom! Var pigg och glad! Allt var så roligt! Alla glada känslor i livet förstärktes. Så jag käkade upp hela paketet av dessa skäl (inte på en dag naturligtvis, men åt ändå upp dom för fort).

    Sen behövde jag mer och hade då bytt lökare. Hon vägrade skriva ut Tradolan/Tramadol. Tydligen har läkare i Sveriga nu fått dirktiv om att dessa är farliga och därför ska de snart förbjudas. Jag förstår varför..

    Istället fick jag Citodon som inte alls ger mig samma psykiska effekt. Men efterson de också är beroendeframkallande så ska jag BE om ngt annat nästa gång. Trots att det är skönt med piller som dessutom gör en lite lugn så ska jag verkligen be om tabletter som inte ger såna "biverkningar" alls! Jag vill bara bli av med värken. inte få ett "rus".

    Tack för alla inlägg här! Det är otroligt lätt att fastna på Tradolan/Tramadol! Jag hann också med att få några "svart" ev en kompis. Så jävla dumt!!!!!! Jag lyckades nog stoppa ett beroende i tid tack vare min mkt kloka läkare!!!

    Vet ngn om det finns bra medicin mot värk utan biverkningar med "rus"? Jag vill leva det riktiga livet med riktiga känslor!

  • Anonym (fri sen 13 år)
    Anonym skrev 2009-12-25 23:23:59 följande:
    Vilken bra tråd! Och vilken BRA läkare jag har! Jag som var så arg på min läkare för att hon inte skrev ut mer Tradolan till mig!Kort:Har kronisk värk! Jättehemskt! Behöver ngt för att orka jobba. Fick Tradolan och de var superbra! MEN utöver att de hjälper mot värken så mådde jag så jäkla BRA av dom! Var pigg och glad! Allt var så roligt! Alla glada känslor i livet förstärktes. Så jag käkade upp hela paketet av dessa skäl (inte på en dag naturligtvis, men åt ändå upp dom för fort).Sen behövde jag mer och hade då bytt lökare. Hon vägrade skriva ut Tradolan/Tramadol. Tydligen har läkare i Sveriga nu fått dirktiv om att dessa är farliga och därför ska de snart förbjudas. Jag förstår varför..Istället fick jag Citodon som inte alls ger mig samma psykiska effekt. Men efterson de också är beroendeframkallande så ska jag BE om ngt annat nästa gång. Trots att det är skönt med piller som dessutom gör en lite lugn så ska jag verkligen be om tabletter som inte ger såna "biverkningar" alls! Jag vill bara bli av med värken. inte få ett "rus".Tack för alla inlägg här! Det är otroligt lätt att fastna på Tradolan/Tramadol! Jag hann också med att få några "svart" ev en kompis. Så jävla dumt!!!!!! Jag lyckades nog stoppa ett beroende i tid tack vare min mkt kloka läkare!!! Vet ngn om det finns bra medicin mot värk utan biverkningar med "rus"? Jag vill leva det riktiga livet med riktiga känslor!
    Det är jättesvårt för vad som ger dig ett rus ger inte mig ett rus och tvärtom.
    Mitt bästa tips är att prata med apotekstanterna domkan mest.
    Jag har även problemet att jag har Crohns så jag får inte äta vad som helst för då rasar min mage.
    Har du provat anti-inflamatoriska medel dom ger sällan rus?
  • DreamBitch
    Anonym skrev 2009-12-25 23:23:59 följande:
    Tydligen har läkare i Sveriga nu fått dirktiv om att dessa är farliga och därför ska de snart förbjudas. Jag förstår varför..
    Vet ngn om det finns bra medicin mot värk utan biverkningar med "rus"? Jag vill leva det riktiga livet med riktiga känslor!
    Tramadol ska inte förbjudas i Sverige så jag vet inte var din läkare fick det från. Den ändring som skett med tramadol är att denna substans blev narkotikaklassad.
    Det finns en uppsjö av antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel som inte ger något rus. Själv äter jag orudis och jag tycker att den fungerar helt okej.
Svar på tråden Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?