• Anonym

    Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?

    Känner mig så ensam just nu. Jag vet att det jag gör är fel men samtidigt så vill jag inte sluta, för jag vill inte känna. Medicinerna får mig att må bra, inte känna smärtan inom mig... Har hållt på i ett halvår nu med tradolan.

    Finns det någon annan i samma situation?

  • Svar på tråden Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?
  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-27 18:19:03 följande:
    Anonym (illamående) skrev 2009-12-27 17:33:44 följande: Nej, det innehåller samma verksamma substans som dexofen. Skillnaden är att dexofen inte innehöll något paracetamol. Substansen dextropropoxifen är förbjudet i Sverige.
    Dextropropoxifen är inte förbjudet i sverige. Inte ännu.
    Den ska fasas ut under 18 månader och det är knappt ett år kvar av den tiden.
    Jag hade distalgesic under många år och var jättenöjd med den.
    Fick sedan dexofen och alvedon och det har jag idag.
    Plus antiinflammatoriska, ibland krävs flera sorter.
    Under en period ville läkaren på smärtkliniken att jag skulle prova tiparol. Jag frågade om de var beroendeframkallande och fick nekande svar.
    Jag fick aldrig något rus av dem, kände mej inte på något särskilt sätt, så på det viset blev jag inte beroende, de tog heller inte bort smärtan bättre än något annat jag ätit. Men det var omöjligt att sluta med dem, jag blev så sjuk. Precis som att se en narkoman tända av.
    Detta berättade jag för läkare som jag hade på smärtkliniken och sedan vc, ingen reaktion. Jag sa att jag ville byta tillbaka till distalgesic eller citodon, jag har aldrig ökat dosen eller haft svårt att sätta ut någon av dem, men icke. Jag bad om hjälp att trappa ut medicinen, men icke. Det enda jag fick var nya recept och tabletter i tusental. Efter två och ett halvt år så bestämde jag mej för att trappa ut dem själv. Sakta men säkert blev jag av med dem och återgick då till distalgesic ett tag , sedan dess har jag haft dexofen.
    Min förra läkare på vc kallar tradolan mfl för rävgift.
  • DreamBitch

    Okej, jag ska rätta mig själv. I juni 2009 beslutades det att läkemedlen successivt under 15 månader ska dras bort från marknaden. Dvs from september ungefär är dessa preparat förbjudna.
    Dock bör ingen läkare påbörja behandling med dextropropoxifenpreparat.
    Det är alltså en utfasningsperiod på 15 månader om vi nu ska vara så petiga.

  • Anonym

    Anonym (samma sits) skrev 2009-12-28 10:56:45 följande:


    Tillbaka igen..... Börjat igen. Julen jobbig hade aldrig klarat utan mina tabletter. Idag på jobbet o då kan jag inte äta men längtar hem.....så jag kan ta något.....
    Känner också så idag. Kommer nog kunna hålla mig från det, för jag är inte desperat efter det just nu, men det lockar mig. Mår dåligt men ändå inom ramen för vad jag kan hantera.

    Även om många ser mig som missbrukare, och även om jag vet att medicinen inte är bra... Så är den trots det något av det bästa som hänt mig. Även om det bara var för en kort period så fick jag känna hur det är att vara fri från ångest och depression, och se på livet så som alla andra gör. Det ger mig hopp om att jag inte behöver må dåligt för alltid, som jag trodde innan. För jag har verkligen aldrig känt så förr i mitt liv, har ju alltid mått mer eller mindre dåligt.
  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-28 13:15:01 följande:
    Okej, jag ska rätta mig själv. I juni 2009 beslutades det att läkemedlen successivt under 15 månader ska dras bort från marknaden. Dvs from september ungefär är dessa preparat förbjudna. Dock bör ingen läkare påbörja behandling med dextropropoxifenpreparat. Det är alltså en utfasningsperiod på 15 månader om vi nu ska vara så petiga.
    Ja precis så petiga ska vi vara.
    Knasigt att de förbjuder detta preparat, det har fungerat fint för mej i tjugo år.
    Visst det kan vara farligt vid överdosering eller i samband med alkohol, men det finns det många mediciner som är.
    En läkare sa till mej en gång att alvedon är västvärldens vanligaste självmords preparat. Inte drar man in alvedon inte
  • Anonym (pillertrillare?)

    Jag har under ett par års tid ätit Xanor 1 tabl sågott som varje kväll när jag skall somna (har problem med att sova) och tycker att det hjälper. Jag tar aldrig mer än 1 tablett, men oftast om jag provar att INTE ta någon tablett alls så har jag jättesvårt att sova. Kan jag klassas som missbrukare? Obs! Jag skulle ALDRIG få för mig att ta Xanor dagtid.

  • DreamBitch
    mamita64 skrev 2009-12-28 13:44:28 följande:
    Ja precis så petiga ska vi vara. Knasigt att de förbjuder detta preparat, det har fungerat fint för mej i tjugo år. Visst det kan vara farligt vid överdosering eller i samband med alkohol, men det finns det många mediciner som är. En läkare sa till mej en gång att alvedon är västvärldens vanligaste självmords preparat. Inte drar man in alvedon inte
    Jag tycker inte att det är konstigt alls. Det krävs så pass små mängder för att överdosera samt att det faktiskt har registrerats dödsfall på denna medicin trots enbart ordinerad dos. Dextropropoxifen är ett mycket lömskt preparat och jag är glad att det förbjuds.
    Att drar paralleller mellan dextropropoxifen och paracetamol är en smula överdrivet. Du dör inte om du råkar ta dubbel dos paracetamol men det kan du göra om du tar dubbel dos dextropropoxifen.
    Paracetamol gör dig inte heller påverad vilket ännu mer minimerar chansen för en överdosering.

    Jag har full förståelse för att sådana som du reagerar på denna indragning. Jag vet själv hur frustrerande det är när man "tappar" den enda medicin som fungerar men när jag väljer att se det ur samhällssynpunkt så har denna indragning inte kommit en dag för tidigt.
    Att ha mediciner på marknaden som kan vara dödliga redan vid ordinerade doser och som interagerar med så pass många andra substanser anser jag inte vara särskilt bra.
  • DreamBitch

    Anonym (pillertrillare?) skrev 2009-12-28 13:47:30 följande:


    Jag har under ett par års tid ätit Xanor 1 tabl sågott som varje kväll när jag skall somna (har problem med att sova) och tycker att det hjälper. Jag tar aldrig mer än 1 tablett, men oftast om jag provar att INTE ta någon tablett alls så har jag jättesvårt att sova. Kan jag klassas som missbrukare? Obs! Jag skulle ALDRIG få för mig att ta Xanor dagtid.
    Nej, det tycker jag inte. Däremot så har du med största sannolikhet ett beroende.
    Att du inte kan sova om du hoppar över den en kväll är inte så konstigt. Så är det nästan med all medicin man tar till natten. Du behöver vara utan i minst en vecka för att se om du kan sova utan xanor eller inte.
    Jag tar för givet att du har xanor utskrivet?
  • sirisdotter
    DreamBitch skrev 2009-12-28 14:02:06 följande:
    Jag tycker inte att det är konstigt alls. Det krävs så pass små mängder för att överdosera samt att det faktiskt har registrerats dödsfall på denna medicin trots enbart ordinerad dos. Dextropropoxifen är ett mycket lömskt preparat och jag är glad att det förbjuds.Att drar paralleller mellan dextropropoxifen och paracetamol är en smula överdrivet. Du dör inte om du råkar ta dubbel dos paracetamol men det kan du göra om du tar dubbel dos dextropropoxifen. Paracetamol gör dig inte heller påverad vilket ännu mer minimerar chansen för en överdosering.Jag har full förståelse för att sådana som du reagerar på denna indragning. Jag vet själv hur frustrerande det är när man "tappar" den enda medicin som fungerar men när jag väljer att se det ur samhällssynpunkt så har denna indragning inte kommit en dag för tidigt.Att ha mediciner på marknaden som kan vara dödliga redan vid ordinerade doser och som interagerar med så pass många andra substanser anser jag inte vara särskilt bra.
    Anses man bli påverkad av Distalgesic? När jag plågades av värk använde jag max. dos; 8 st om dagen. Ibland behövdes en Treo comp också på morgonen för att jag skulle orka ta mig iväg till jobbet.

    När värken så småningom trappade av trappade jag av Distalgesic också, utan minsta abstinens.
  • Anonym (pillertrillare?)
    DreamBitch skrev 2009-12-28 14:04:27 följande:
    Anonym (pillertrillare?) skrev 2009-12-28 13:47:30 följande:
    Nej, det tycker jag inte. Däremot så har du med största sannolikhet ett beroende.Att du inte kan sova om du hoppar över den en kväll är inte så konstigt. Så är det nästan med all medicin man tar till natten. Du behöver vara utan i minst en vecka för att se om du kan sova utan xanor eller inte.Jag tar för givet att du har xanor utskrivet?
    Ibland har det gått några dagar (nätter) utan att jag tagit den. Vad jag funderar över är om det kanske rent av rör sig om placeboeffekt? Ibland när jag ligger och vrider mig och inte kan sova, så går jag upp och tar en tablett och då somnar jag oftast inom ett par minuter. Tabletten hinner ju inte verka så snabbt, så då måste det väl vara placeboeffekten?
  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-28 14:02:06 följande:
    Jag tycker inte att det är konstigt alls. Det krävs så pass små mängder för att överdosera samt att det faktiskt har registrerats dödsfall på denna medicin trots enbart ordinerad dos. Dextropropoxifen är ett mycket lömskt preparat och jag är glad att det förbjuds. Att drar paralleller mellan dextropropoxifen och paracetamol är en smula överdrivet. Du dör inte om du råkar ta dubbel dos paracetamol men det kan du göra om du tar dubbel dos dextropropoxifen. Paracetamol gör dig inte heller påverad vilket ännu mer minimerar chansen för en överdosering. Jag har full förståelse för att sådana som du reagerar på denna indragning. Jag vet själv hur frustrerande det är när man "tappar" den enda medicin som fungerar men när jag väljer att se det ur samhällssynpunkt så har denna indragning inte kommit en dag för tidigt. Att ha mediciner på marknaden som kan vara dödliga redan vid ordinerade doser och som interagerar med så pass många andra substanser anser jag inte vara särskilt bra.
    Det jag menar är att många många fler dör av överdoser av paracetamol än av dextropropoxifen.
    Jag har aldrig under tjugo år med detta preparat blivit påverkad på något sätt. Aldrig haft problem med att sätta ut det heller.
    Mitt ex tog flera överdoser med "hjålp " av mina distalgesic. Ena gången tog han 54 st andra gången 96.
    Detta blandat med alkohol.
    Första gången kom han aldrig till sjukhus ens, andra gången blev han medvetslös? tror jag iaf, och jag ringde då ambulans, det varinte blåljus på den kan jag säga.
    I samband med detta så sa en sköterska på iva till mej att de fått in en kvinna som tagit ca 40 st distalcesic och dött.
    Det var också i samband med detta som läkaren sa till mej att alvedon var så farligt och att det var det vanligaste självmordspreparatet.
    Jag ska inte förringa farligheten med dexofen, för visst kan den vara farlig i för stor mängd och absolut i samband med alkohol.
    Men väldigt många mediciner är farliga när man tar dem på fel sätt.
    Ta ett vanligt ssri preparat tex, en överdos av ett sånt är inte att leka med, svåra kramper i hjärtat tex. en mej närstående tog en sån överdos och henne fick jag besöka på hjärtintensiven
Svar på tråden Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?