• Anonym

    Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?

    Känner mig så ensam just nu. Jag vet att det jag gör är fel men samtidigt så vill jag inte sluta, för jag vill inte känna. Medicinerna får mig att må bra, inte känna smärtan inom mig... Har hållt på i ett halvår nu med tradolan.

    Finns det någon annan i samma situation?

  • Svar på tråden Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?
  • mamita64

    Jag har full förståelse för att sådana som du reagerar på denna indragning. Jag vet själv hur frustrerande det är när man "tappar" den enda medicin som fungerar men när jag väljer att se det ur samhällssynpunkt så har denna indragning inte kommit en dag för tidigt.

    Sådana som jag??

    Det kan ju finnas en annan medicin som fungerar.
    Skulle inte förvåna mej alls om jag blev satt på tiparol igen.
    Fördelen med dexofen är att jag aldrig behövt öka dosen och att jag aldrig fått abstinens när jag velat göra ett uppehåll.
    Ska man tänka ur samhällssynpunkt så är det ju mkt som ska bort

  • DreamBitch
    mamita64 skrev 2009-12-28 14:49:39 följande:
    Jag har full förståelse för att sådana som du reagerar på denna indragning. Jag vet själv hur frustrerande det är när man "tappar" den enda medicin som fungerar men när jag väljer att se det ur samhällssynpunkt så har denna indragning inte kommit en dag för tidigt. Sådana som jag?? Det kan ju finnas en annan medicin som fungerar. Skulle inte förvåna mej alls om jag blev satt på tiparol igen. Fördelen med dexofen är att jag aldrig behövt öka dosen och att jag aldrig fått abstinens när jag velat göra ett uppehåll. Ska man tänka ur samhällssynpunkt så är det ju mkt som ska bort
    Du kan välja att missförstå mig med flit om det känns bättre för dig. Du vet dock mycket väl vad jag menade om du läser vad jag skrev.

    Det finns inte många mediciner på marknaden i dagsläget som är dödlig redan vid ordinerad dos. Nämn en?
  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-28 15:10:20 följande:
    Du kan välja att missförstå mig med flit om det känns bättre för dig. Du vet dock mycket väl vad jag menade om du läser vad jag skrev. Det finns inte många mediciner på marknaden i dagsläget som är dödlig redan vid ordinerad dos. Nämn en?
    Jag tänker inte bråka. Men då jag inte tror att dexofen är den enda sanna lösningen så blir jag inte frustrerad av den anledningen.
    Jag har inte sagt något om dödlighet vid ordinerad dos, har heller aldrig hört talas om att någon dött vid ordinerad dos.
    De dödsfall jag hört om är vid överdosering eller kombination med alkohol.

    Om vi då återgår till tramadol så är det en medicin jag anser ska dras bort från marknaden, just för att den missbrukas så mycket.
    Finns många som använder den som uppåttjack, eller som ts för att dämpa depression eller ångest. Lägg till att man kan bli rejält hög, ( inte jag men jag har hört andra) och att den är svår at sluta med.
    Glömde ta med den svarta försäljningen
    På flashback vimlar det med tramadol trådar, allt från hur man bäst missbrukar dem till hur man ska ta sej ur missbruket
  • DreamBitch
    mamita64 skrev 2009-12-28 15:22:26 följande:
    Jag tänker inte bråka. Men då jag inte tror att dexofen är den enda sanna lösningen så blir jag inte frustrerad av den anledningen. Jag har inte sagt något om dödlighet vid ordinerad dos, har heller aldrig hört talas om att någon dött vid ordinerad dos. De dödsfall jag hört om är vid överdosering eller kombination med alkohol. Om vi då återgår till tramadol så är det en medicin jag anser ska dras bort från marknaden, just för att den missbrukas så mycket. Finns många som använder den som uppåttjack, eller som ts för att dämpa depression eller ångest. Lägg till att man kan bli rejält hög, ( inte jag men jag har hört andra) och att den är svår at sluta med. Glömde ta med den svarta försäljningen På flashback vimlar det med tramadol trådar, allt från hur man bäst missbrukar dem till hur man ska ta sej ur missbruket
    Då är du inte direkt påläst om dexofen heller för det har förekommit mängder med dödsfall på enbart ordinerad dos.

    Dexofen missbrukas på precis samma sätt som tramadol och det är precis lika lätt att få tag på båda preparaten.
    Du kan bli exakt lika hög på dexofen som på tramadol med skillnaden att risken för dödsfall är betydligt större på dexofen.
    När det gäller utsättning så är det samma sak. Alla reagerar olika. Vissa har inga problem alls med att gå av tramadol medan vissa får ett helvete. Detta gäller även dexofen. Således kan man inte utgå enbart från egna upplevelser.
  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-28 15:37:25 följande:
    Då är du inte direkt påläst om dexofen heller för det har förekommit mängder med dödsfall på enbart ordinerad dos. Dexofen missbrukas på precis samma sätt som tramadol och det är precis lika lätt att få tag på båda preparaten. Du kan bli exakt lika hög på dexofen som på tramadol med skillnaden att risken för dödsfall är betydligt större på dexofen. När det gäller utsättning så är det samma sak. Alla reagerar olika. Vissa har inga problem alls med att gå av tramadol medan vissa får ett helvete. Detta gäller även dexofen. Således kan man inte utgå enbart från egna upplevelser.
    Jag har väl läst på fel ställen då.
    Fass för förskrivare nämner inget om dödlighet vid förskriven dos tex.
    Har aldrig hört om att folk missbrukar dexofen på samma sätt som tramadol.
    Då jag har använt dexofen i så många år så har jag för vana att uppdatera mej, med hjälp av fass och läkare och apotekspersonal, detta gör jag fö med all medicin jag äter. Så en del vet jag ändå
    Att jag inte fått just den info du skriver om innebär ju inte att jag sitter inne med hela sanningen. Vilket jag heller aldrig påstått.
    Däremot så har jag då hört mängder om tramadol och alla olika sätt folk missbrukar dem på. Har också sett i min närhet hur missbruket kan gå till och hur man får tag på tramadol utan recept. Har inte någon gång hört nåt liknande om dexofen.
    Dexofen är ett farligt preparat, när det används felaktigt.
    Det "krockar" dessutom med en mängd andra preparat och det kan också ställa till elände.
    Många mediciner även de som anses harmlösa är farliga vid felaktigt bruk.
  • DreamBitch
    mamita64 skrev 2009-12-28 15:50:51 följande:
    Jag har väl läst på fel ställen då. Fass för förskrivare nämner inget om dödlighet vid förskriven dos tex. Har aldrig hört om att folk missbrukar dexofen på samma sätt som tramadol. Då jag har använt dexofen i så många år så har jag för vana att uppdatera mej, med hjälp av fass och läkare och apotekspersonal, detta gör jag fö med all medicin jag äter. Så en del vet jag ändå Att jag inte fått just den info du skriver om innebär ju inte att jag sitter inne med hela sanningen. Vilket jag heller aldrig påstått. Däremot så har jag då hört mängder om tramadol och alla olika sätt folk missbrukar dem på. Har också sett i min närhet hur missbruket kan gå till och hur man får tag på tramadol utan recept. Har inte någon gång hört nåt liknande om dexofen. Dexofen är ett farligt preparat, när det används felaktigt. Det "krockar" dessutom med en mängd andra preparat och det kan också ställa till elände. Många mediciner även de som anses harmlösa är farliga vid felaktigt bruk.
    Nej, i fass står det inget men när man börjar läsa diverse studier som gjorts så ser man det där.
    Missbruket av dexofen finns dock även om det självklart inte är i samma utsträckning som tramadol. Detta är inte heller särskilt konstigt om man tänker efter. Läkare skriver inte längre ut dexofen i samma utsträckning utan väljer istället att skriva ut tramadol. Detta pga den stora risken för dödsfall vid användning av dexofen. Således finns det såklart ett större utbud av tramadol på marknaden. Dock har ju en av dom största försäljarna av tramadol åkt dit vilket också minskade tramadolen på svarta marknaden men visst finns det fortfarande ett stort utbud av det, det säger jag inget om.

    Detta går ju dock att diskutera i all oändlighet vilket jag inte tror att någon av oss orkar göra. :)
    I princip all medicin finns ju att få tag på om man kollar runt på nätet och jag tvivlar på att vi någonsin kommer komma bort från det.
    Problemet med dexofen är väl att risken för dödsfall är så pass mycket större än vad det är med tex tramadol eftersom många av dom som väljer att köpa saker på svarta marknaden inte alls är påläst på vad det egentligen är dom har köpt och därför bara stoppar i sig det som godis.

    Jag vill även klargöra att jag själv inte är något fan av tramadol. Jag tycker själv att det är ett rävgift och många läkare upplyser inte om just det som du tog upp i ett tidigare inlägg. Nämligen det faktum att man faktiskt kan bli riktigt dålig när man ska sluta med det.
    Alla mediciner gör ju det dom ska så länge man tar dom som man bör.
    Men just att dexofen har funnits på marknaden sedan 70-talet och det hela tiden har kommit in nya rapporter om dödsfall relaterat till läkemedlet gör väl att jag inte anser att den medicinen bör finnas kvar på marknaden.
    Dock tycker jag också att man borde kunna få fram någon liknande medicin som inte är lika farlig som dexofen och som inte ger samma biverkningar som tramadol.
  • mamita64

    Jag tror att vi tycker tämligen lika egentligen.
    Håller fullständigt med om att det borde gå att få fram en liknande medicin utan de värsta biverkningarna.
    Jag letade runt lite nu på dexofen och såg då att antalet dödsfall sjunkit kraftigt från slutet av 90-talet fram till 2005. En av anledningarna var då att man bytte receptblankett och det blev stängare regler kring förskrivning.
    Vad det gällde dödsoffer så var det vanligast med medelålders män som fått dexofen för en skada tex , och som fortsatt dricka alkohol som vanligt, sedan var det bla tonåringar som " slängde i sej" tabletter i självmordsförsök och som avled av detta. och sen naturligtvis avsiktliga självmord.
    Krockar som jag skrev om tidigare fanns också med bland dödstalen, ( tex sömnmedel+ dexofen)men jag hittade inget om dödsfall vid förskriven dos. Kan du kanske länka till någon beskrivning? vore intressant att läsa.

  • DreamBitch
    mamita64 skrev 2009-12-28 16:29:30 följande:
    Jag tror att vi tycker tämligen lika egentligen. Håller fullständigt med om att det borde gå att få fram en liknande medicin utan de värsta biverkningarna. Jag letade runt lite nu på dexofen och såg då att antalet dödsfall sjunkit kraftigt från slutet av 90-talet fram till 2005. En av anledningarna var då att man bytte receptblankett och det blev stängare regler kring förskrivning. Vad det gällde dödsoffer så var det vanligast med medelålders män som fått dexofen för en skada tex , och som fortsatt dricka alkohol som vanligt, sedan var det bla tonåringar som " slängde i sej" tabletter i självmordsförsök och som avled av detta. och sen naturligtvis avsiktliga självmord. Krockar som jag skrev om tidigare fanns också med bland dödstalen, ( tex sömnmedel+ dexofen)men jag hittade inget om dödsfall vid förskriven dos. Kan du kanske länka till någon beskrivning? vore intressant att läsa.
    Jag har sökt som en galning efter den länken jag har syftat till men hittar den inte. Jag vet dock att jag har läst det för att en liknande diskussion fanns i en annan tråd för några månader sedan. Hittar jag den så ska jag länka men jag läste säkert ett hundratal olika studier i ämnet då och jag vet inte om jag orkar sitta och söka samt läsa igenom alla igen. :)
    Men jag tror dock att vi är överens i att dexofen är farligare än tramadol. Att tramadol sedan också är ren skit egentligen är ju en annan femma. :) I dagsläget håller jag mig till orudis 50mg för då vet jag att jag är på den säkra sidan. :)
  • Anonym (illamående)

    Mina privata erfarenheter säger inte så mycket, men ingen försökte någonsin tigga Distalgesic av mig. När jag fått Tiparol( tramadol) och nämnde på jobbet att jag helt tappade matlusten av dem började en kollega (tidigare sambo med sjuksköterska) att tjata tills han fick den förpackning jag hämtat ut. Kollegan var ganska van vid olika preparat, enligt dennes sätt att prata.

  • DreamBitch
    sirisdotter skrev 2009-12-28 14:09:02 följande:
    Anses man bli påverkad av Distalgesic? När jag plågades av värk använde jag max. dos; 8 st om dagen. Ibland behövdes en Treo comp också på morgonen för att jag skulle orka ta mig iväg till jobbet. När värken så småningom trappade av trappade jag av Distalgesic också, utan minsta abstinens.
    Jag har aldrig påstått att man "anses bli påverkad" av dextropropoxifen men den största orsaken till att många av misstag tar en dubbel dos är just för att man blir påverkad.
    Hur påverkad man blir är dock väldigt individuellt. Även avtändningar är högst individuellt.

    Anonym (pillertrillare?) skrev 2009-12-28 14:31:22 följande:
    Ibland har det gått några dagar (nätter) utan att jag tagit den. Vad jag funderar över är om det kanske rent av rör sig om placeboeffekt? Ibland när jag ligger och vrider mig och inte kan sova, så går jag upp och tar en tablett och då somnar jag oftast inom ett par minuter. Tabletten hinner ju inte verka så snabbt, så då måste det väl vara placeboeffekten?
    Ofta när det handlar om sömnmediciner, insomning eller ren sömnmedicin, så sitter väldigt mycket psykiskt. Man vet att man somnar med tabletten och försöker man utan så blir man orolig att man inte ska somna.
    Det är egentligen ingen riktig paceboeffekt eftersom placebo innebär att du istället tar ett sockerpiller tex. Men ja, skjutet från höften kan man säga att det är det.
    Att äta xanor varje kväll så pass länge leder till ett beroende men det behöver inte alls betyda att du mår dåligt när du slutar. Däremot så behöver ju kroppen anpassa sig till att få somna på egen hand vilket kan ta ett tag.
Svar på tråden Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?