• Centurion

    Någon som har statistik på missbruksskador på barn från Polen?

    Har hört att öststatsländerna är klart överrespresenterade när det gäller alkohol- eller missbruksrelaterade skador. Tex FAS.

    Någon som vet något om Polen och Litauen?


    Welcome to walk a mile in my moccasines
  • Svar på tråden Någon som har statistik på missbruksskador på barn från Polen?
  • Najkee

    Hörde för ca 4 år sedan av en ledare för föräldrautbildningar att ca 51% av barnen från Öst hade FAS. Sanningshalten vet jag inte.Men man tycker ju att de borde ha lite koll på läget.
    Hur det är idag känner jag inte till. Vore intressant att höra om det skett någon förändring.

  • Gnista

    Håller med föregående talare. Vore intressant att höra uppdaterade siffror. På vår utbildning, också för fyra år sen, nämndes 46 %.

  • Manchester

    Jag har _väldigt_ svårt att tro att runt 50% av alla barn som adopteras från Östeuropa har FAS - fetalt alkoholsyndrom - som är den svåraste formen av alkoholskada. De barnen är vanligen ganska gravt handikappade. Jag har själv en dotter från Ukraina och har träffat många barn från Ukraina och andra Östländer. Än så länge tror jag mig ha sett ett barn med FAS, möjligen två (fast i det andra fallet var det inte så tydligt).

    Sedan finns också mindre allvarliga former av alkoholskador, FAE - fetala alkoholeffekter. De är säkert vanligare. Bland barnen i vår landsförening finns några som har svårt att koncentrera sig exempelvis och det skulle kunna vara FAE. Detta är dock barn som utan problem klarar vanlig skolgång.

    Sedan är det inte heller lätt att veta vad som är vad. Har man ingen kännedom om bio-mammans eventuella alkoholintag under graviditeten är det svårt att ställa en FAE-diagnos. En del av de beteendestörningar som är typiska för FAE kan också uppstå hos barn som tillbringat lång tid i en dålig barnhemsmiljö. Länderna i Östeuropa har ofta regler om hur länge ett barn måste ha bott på barnhem för att komma ifråga för internationell adoption. Det gör att en och annan misstänkt alkoholskada mycket väl kan vara en institutionsskada. Det fick vi lära oss av den psykolog vi haft en del hjälp av med vår dotter.

    Vi misstänkte själva att det möjligen kunde finnas alkohol i bakgrunden (eftersom det pratas så mycket om det i samband med öst-adoptioner), men psykologen tror inte det. Hon är själv från ett land i Östeuropa och har god kännedom om förhållandena på barnhemmen där och hon anser att det är där vår dotters problem ligger. Just i stunden spelar det kanske inte så stor roll. Problemen är ungefär desamma och man man får jobba lika mycket med båda. På längre sikt är det dock en fördel om det är en institutionsskada, eftersom den går att "bota" i mycket större utsträckning.

  • en glad

    Det finns ju en svensk undersökning från slutet av -90-talet på adopterade från tre länder i Östeuropa (varav Polen är ett) - i den gruppen barn hade 78 % ögonskador (ett symptom på alkoholskada). I en svensk kontrollgrupp vill jag minnas det var 28 %.

    Mycket bra information och länkar finns på fasföreningens hemsida: www.fasforeningen.nu

  • Vimsa2

    www.lakartidningen.se/07engine.php

    Citat;

    "Denna studie bygger på en tvärvetenskaplig undersökning. I undersökningen studerades 72 av 99 barn i Västra Götaland födda mellan 1990 och 1995 och som adopterats från Polen, Rumänien, Ryssland, Estland eller Lettland åren 1993?97."

    "78 procent av alla barn som adopterats från Östeuropa hade ögon- och synförändringar som synnedsättning, skelning, brytningsfel, medfödda missbildningar och problem med att tolka sina synintryck. "

    "Barnen jämfördes med en köns- och åldersmatchad referensgrupp på 90 svenska skolbarn som bodde i samma region. Denna grupp genomgick exakt samma ögonundersökning som de adopterade barnen. Vi ansåg att referensgruppen var jämförbar med de adopterade barnen eftersom de adopterade barnen bott i Sverige i medeltal 5 år vid undersökningstillfället. De går i skola eller förskola och umgås med svenska kompisar, vilket innebär att de adopterade barnen i sitt dagliga liv jämförs med barn från det nya hemlandet till exempel i skolan och inom hälso- och sjukvården."

    "Vid vår kliniska undersökning fann vi att cirka 20 procent av barnen var begåvningssvaga (IQ70), och knappt hälften hade neuropsykiatriska problem som till exempel ADHD."

  • Manchester
    Vimsa2 skrev 2009-12-04 21:56:55 följande:
    www.lakartidningen.se/07engine.php... Citat; "Denna studie bygger på en tvärvetenskaplig undersökning. I undersökningen studerades 72 av 99 barn i Västra Götaland födda mellan 1990 och 1995 och som adopterats från Polen, Rumänien, Ryssland, Estland eller Lettland åren 1993?97." "78 procent av alla barn som adopterats från Östeuropa hade ögon- och synförändringar som synnedsättning, skelning, brytningsfel, medfödda missbildningar och problem med att tolka sina synintryck. " "Barnen jämfördes med en köns- och åldersmatchad referensgrupp på 90 svenska skolbarn som bodde i samma region. Denna grupp genomgick exakt samma ögonundersökning som de adopterade barnen. Vi ansåg att referensgruppen var jämförbar med de adopterade barnen eftersom de adopterade barnen bott i Sverige i medeltal 5 år vid undersökningstillfället. De går i skola eller förskola och umgås med svenska kompisar, vilket innebär att de adopterade barnen i sitt dagliga liv jämförs med barn från det nya hemlandet till exempel i skolan och inom hälso- och sjukvården." "Vid vår kliniska undersökning fann vi att cirka 20 procent av barnen var begåvningssvaga (IQ70), och knappt hälften hade neuropsykiatriska problem som till exempel ADHD."
    Jag har läst en del om den undersökningen och tycker nog inte att man kan dra slutsatsen att 50% av barnen har alkoholskador. Det förekommer absolut en del barn från Östeuropa som har alkoholskador, fler än från många andra länder (även om det kommer alkoholskadade barn från exempelvis Korea, Sydafrika, Colombia, ja kanske nästan alla länder). Men det finns också andra förklaringar till de skador som barnen har. Vår dotter anses alltså ha en institutionsskada och eftersom många av barnen i studien hade varit lite äldre när de kom hit (minns inte exakt, men många var tre år eller äldre vid ankomst) så lär de ha hunnit få men av dåliga barnhem.

    En annan alternativ förklaring kan vara att det handlar om ärftliga problem. I ett väldigt fattigt utvecklingsland, som exempelvis Etiopien, kan barnen som adopteras bort ha föräldrar som är friska, starka och högintelligenta. Inte ens en människa med väldigt bra personliga förutsättningar kan vara säker på att lyckas i livet där. I länderna i Östeuropa finns visserligen fattigdom, men väldigt många av dem som inte kan ta hand om sina barn har själva rätt dåliga förutsättningar. Hade de inte haft det skulle de troligen ha haft ett bättre liv och inte behövt lämna bort barnen. I den mån man känner till mycket om barnen från Öst så visar det sig ofta att de biologiska föräldrarna hade sociala problem, var lågutbildade (kanske för att de helt enkelt inte klarade skolan), eller själva led av en psykisk och/eller neuropsykiatrisk sjukdom. Den kan ha gått i arv till barnet som sedan uppvisar symptom är jämförbara med vissa alkoholskador.

    Just i Polen kan jag dock tänka mig att en del barn lämnas bort för att det är svårt att ha barn utom äktenskapet i ett katolskt land. Kanske är det därför en högre andel av barnen som adopteras därifrån som har biologiska föräldrar som är exempelvis unga studenter och då finns ju inte samma risk för ärftliga problem.
  • Centurion

    Oj 50% låter vansinnigt mycket?

    Jag menade inte heller specifikt FAS utan alkohol- eller missbruksrelaterade sjukdomar, begåvningsnedsättningar med mera.


    Vimsa2 skrev 2009-12-04 21:56:55 följande:
    www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=...Citat;"Denna studie bygger på en tvärvetenskaplig undersökning. I undersökningen studerades 72 av 99 barn i Västra Götaland födda mellan 1990 och 1995 och som adopterats från Polen, Rumänien, Ryssland, Estland eller Lettland åren 1993–97.""78 procent av alla barn som adopterats från Östeuropa hade ögon- och synförändringar som synnedsättning, skelning, brytningsfel, medfödda missbildningar och problem med att tolka sina synintryck. ""Barnen jämfördes med en köns- och åldersmatchad referensgrupp på 90 svenska skolbarn som bodde i samma region. Denna grupp genomgick exakt samma ögonundersökning som de adopterade barnen. Vi ansåg att referensgruppen var jämförbar med de adopterade barnen eftersom de adopterade barnen bott i Sverige i medeltal 5 år vid undersökningstillfället. De går i skola eller förskola och umgås med svenska kompisar, vilket innebär att de adopterade barnen i sitt dagliga liv jämförs med barn från det nya hemlandet till exempel i skolan och inom hälso- och sjukvården.""Vid vår kliniska undersökning fann vi att cirka 20 procent av barnen var begåvningssvaga (IQ70), och knappt hälften hade neuropsykiatriska problem som till exempel ADHD."
    Hm men i de Polska barnens fall pratar man om ögon- och synrelaterade problem och i svenskbarngruppen om rena begåvningsnedsättningar? Hur såg statistiken ut på den svenska gruppen?
    Welcome to walk a mile in my moccasines
Svar på tråden Någon som har statistik på missbruksskador på barn från Polen?