• Anonym (Anna)

    Att ta bort livmodern

    Jag har börjat att fundera mer och mer på det. Jag har fått mina barn och närmar mig 40. Mensen är riklig och många dagar. Kollade HB idag, det låg på 105. Jag har alltid tyckt att mensen är en jobbig tid.

    Jag vill ha ett bollplank och ventilera funderingar och tankar med.
    Du som har tagit bort livmodern, (äggledare och äggstockar kvar) hur var det? Hur kändes det efteråt? Mister man lite av sin kvinnlighet? Kände du dig stympad?

    Jag förstår om detta är ett väldigt känsligt ämne och vill inte såra någon.
    Förstår om någon tycker det är helt fel att någon som är frisk för övrigt vill ta bort livmodern, men ha förståelse för mina tankar om det.

  • Svar på tråden Att ta bort livmodern
  • Anonym (Anna)
    mimi66 skrev 2009-12-07 12:52:44 följande:
    Mina smärtor är otroligt intensiva då de kommer.. Alvedon+Tradolan gör att jag står ut hemma.. Men ibland hjälper inte det och då blir det Akuten.. Smärotrna kommer lite olika ibland kan jag vara fri dom i flera månader sen kan de komma med några veckors mellanrum.. Håller i sig i 1-4 dagar.. Då är jag sängliggande.. Många utredningar är gjorda.. På röntgen (och tillhåls-op) konstaterade de att jag har mycket sammanväxningar i området.. Hos Smärtkliniken sa de att det var Nervsmärtor.. Men enligt mina tankar rör det sig mer åt Sammanväxningar som släpper lite då jag får mina smärtgenombrott.. En person som har Nervsmärtor har ont hela tiden..Vilket inte jag har..
    Tack för du svarade

    Ja, smärtor vill jag ju inte ha... Men undra hur vanligt det är?

    Förresten, varför var anledningen att ta bort livmodern just för att du hade mens så sällan? Är livmodern "trasig" då? Förlåt, frågan kanske verkar lite dum, men jag fattar nog inte riktigt varför sällan-mens är ett argument

    Just nu har vi inget skydd mer än kondom runt ägglossning men eftersom mensen pågår nästan till ägglossning och säkerhetsmarginalen efter äglossning så blir det inte många dagar kvar att ha fritt sex. Sen när man har flera små barn och mycket vaknätter så är det inte mycket tid kvar för den aktiviteten. Vi har tänkt att någon av oss två ska sterilisera oss men kan inte komma på vem. Jag vill inte sterilisera mig och ff ha mensen. Tänket är så här: man kan inte bli gravid men ff har man kvar beviset på fertilitet(mens). Man får dras med skiten iaf.
    Tack för dina erfarenheter, du verkar nöjd med det även om du ibland har ont. Det är viktigt för mig att få ta del av dina efarenheter.
  • mimi66

    Att ha mens så sällan som jag hade är inte bra, då man lätt kan få cell-förändringar i livmodertappen... Vilket kan leda till cancer..

  • Killarnas morsa

    Jag opererade bort min livmoder för fyra år sedan, på eget initiativ, och det är det bästa jag gjort. Inga som helst problem efteråt.
    Hade jag fått som jag velat så skulle jag gjort det tio år tidigare men det ville inte läkaren.

  • Anonym (Anna)

    Strax före jul var jag på läkarbesök för bla de här låga järnvärdet. Jag måste ta järn i minst ett halvår framöver för att få upp deperna i kroppen. Och med den rikliga mensen jag har så kommer det troligtvis dala neråt igen. Med utsikten att jag ska ha mens i ca 15 år till så känns det allt bra hopplöst.
    Läkaren tog upp det här med att ta bort livmodern och jag har tänkt på det mer och mer. Det känns inte som ett stort "NEEEEJ!!!" i mig utan mer som "Tjaaa...varför inte..?"

  • Vill inte ha barn

    Anna / TS / whatever...

    Det finns en gigantisk tråd om hysterektomier på Tara, sök på "hysterektomi" på google så kommer det upp bland de första resultaten. Det var bra läsning för mig, och kommer troligtvis vara det även för dig.

    Det här med ångest efter en livmoderborttagning tror jag kan åtgärdas med något hormontillskott, det diskuteras också i ovan nämnda tråd.

    Jag ska själv ta bort ett myom om drygt två veckor och ska få en p-spruta efteråt. Fungerar inte det tar jag bort livmodern + tapp.

  • Anonym (Anna)
    Vill inte ha barn skrev 2010-01-04 17:00:06 följande:
    Anna / TS / whatever... Det finns en gigantisk tråd om hysterektomier på Tara, sök på "hysterektomi" på google så kommer det upp bland de första resultaten. Det var bra läsning för mig, och kommer troligtvis vara det även för dig. Det här med ångest efter en livmoderborttagning tror jag kan åtgärdas med något hormontillskott, det diskuteras också i ovan nämnda tråd. Jag ska själv ta bort ett myom om drygt två veckor och ska få en p-spruta efteråt. Fungerar inte det tar jag bort livmodern + tapp.
    Tack för tipset! Ska kolla upp det!
  • Anonym

    Läkarna sa till mig att om man tar bort livmodern får man många biverkningar
    så det är lixom inte prio ett om man inte MÅSTE ta bort livmodern

  • Anonym (Anna)
    miss bee skrev 2010-01-04 21:00:51 följande:
    Ta p-spruta, min syster tar sådan och hon har ingen mens!
    Kan inte ha NÅGOT med hormon.
  • Killarnas morsa
    Anonym skrev 2010-01-04 21:02:19 följande:
    Läkarna sa till mig att om man tar bort livmodern får man många biverkningarså det är lixom inte prio ett om man inte MÅSTE ta bort livmodern
    Vad för biverkningar?
    Den har ju liksom ingen funktion längre om du fått dina barn, förutom att blöda.

    Däremot äggstockarna är en helt annan grej eftersom de producerar hormon. Utan dem kommer du i klimakteriet.

    Är du säker på att han sa livmodern?
Svar på tråden Att ta bort livmodern