• Laire
    Äldre 5 Jan 22:18
    35200 visningar
    26 svar
    26
    35200

    Skapande för 2-3 åringar på förskolan

    UngBonusMamma skrev 2009-12-19 10:36:00 följande:
    "För inga föräldrar vill väl ha hem saker som pedagogerna pysslat ihop?". På min förskola får BARNEN "pyssla" för att det är givande för BARNEN. Det är inte för föräldrarnas skull!
    Jag tror att personen snarare vänder sig emot "frökenpyssel" än barnens skapande, tyvärr finns alltför många pedagoger som gör för avancerade grejor med barnen eller helt enkelt assisterar dem för mycket så att det ska bli "snyggt". Så när barnen faktiskt får skapa är det bra, men inte när pedagogerna skapar och barnen får göra ytterst lite.

    Min son fick göra en sol, han fick en urklippt cirkel och gulfärg, slutresultatet i gruppen var tio likadana solar - hur mycket kreativitet var det? 
  • Laire
    Äldre 6 Jan 07:25
    #19

    Grålle: kan inte annat än att hålla med! Det är så synd att det är så "inne" bland så många pedagoger att köra massproducerat och/eller mallar så det blir "snyggt". Det värsta är förskolor och skolor som får bra rykte för att de skapar så snygga saker, så är det bara "frökenpyssel"! Grrr... Själv fick jag hem ett nyhetsbrev med min son på där han "kreativt" "skapar". Han behövde inget målarförkläde utan hade bara vanliga kläder, pedagogen håller i en kotte och det står lite vitfärg i en burk. Så får sonen kladda lite vitfärg på kotten, så satte pedagogen glitter på = sonen skapade en julgransprydnad. Av fyra julpysselsaker kan jag säga att han fått skapa själv på en sak. Såvida han inte är ett superbarn och kan böja piprensare till en stjärna och trä på pärlor (exakt lika många på varje arm och exakt samma typ i exakt samma ordning på varje arm). Sonen fyller två i april...

    Man känner sig lite neggo ibland


  • Laire
    Äldre 6 Jan 12:41
    #23
    Sommarlöv skrev 2010-01-06 12:04:11 följande:
    Skulle snarare säga att det börjar bli ganska ute att göra saker efter mallar. Medvetna pedagoger vet att det inte ger barnen så mycket. Fler och fler förskolor följer Reggio-pedagogiken där man absolut inte "pysslar" efter mallar. Nyutbildade pedagoger gör nog inte "frökenpyssel", däremot kanske de gamla rävarna som varit med lite för länge gör det...Inspirerade skapande där man får lära känna olika material är nog mer "inne"
    Ja mer skapande är på väg in, men i alla fall här i trakten är mallarna rätt så rådande. Och tyvärr så verkar många nyexaminerande falla ner i träsket för då får man "fina" saker att visa upp = man är duktig som pedagog som fått barnen att göra det.

    Givetvis finns undantag, men det är den bistra bild jag har när man är ute på praktik (är lärarstudent), ser den egna förskolan vi haft tills igår samt den erfarenhet jag har fått redogjord för av alla förskollärare jag känner. Men det är nog en högst regional fråga! Jag bor i Sundsvall som visserligen är större men vi i Norrland ligger ju ofta några år efter i trenderna
Svar på tråden Skapande för 2-3 åringar på förskolan