• JoMaMo
    Äldre 16 Dec 20:06
    23159 visningar
    499 svar
    499
    23159

    amma v/s jämställd

    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden!
    Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken.

    GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera?

    Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt?

    Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?
    Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?!

    HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!

  • Svar på tråden amma v/s jämställd
  • JoMaMo
    Äldre 21 Dec 18:16
    #69

    Åh tack snälla ni som har varit så pigga på att ge mig era synpunkter! Jag hade inte förväntat mig så många svar och jag har inte hunnit läsa allt ännu men ska gå igenom det mer efter att jag har fått julen överstökad


    Lyllo skrev 2009-12-21 17:13:56 följande:
    Eh... Hur hänger matning av ett spädbarn ihop med ansvar för uppfostran?
    Bra fråga! Jag slängde ut mina funderingar i all hast och formuleringarna blev kanske lite hejsan-svejsan... Det jag hade i tanken när jag skrev just den meningen var nog hur de par tänker där mamman går tillbaka till jobbet direkt och partnern är hemma eller där de jobbar 50% var från början. Jag vet flera par där de valt att göra just så och ville nog få synpunkter och tips på hur man kan få amningen att fungera ändå eller om det inte fungerar kanske åsikter om hur man ser på amningen i de fallen, kanske är det inte så viktigt? Jag vet inte, är bara så nyfiken på vilka olika åsikter och ställningstaganden jag kommer ställas inför när jag börjar jobba.
    Som sagt ska jag göra ett mindre arbete om det här och lägga upp det som ett informationsmaterial till kollegor och kursare.

    Tack igen för att ni ställde upp och gav mig lite kött på benen!

    GOD JUL!!
Svar på tråden amma v/s jämställd