• JoMaMo

    amma v/s jämställd

    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden!
    Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken.

    GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera?

    Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt?

    Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?
    Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?!

    HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!

  • Svar på tråden amma v/s jämställd
  • morotsland
    Milkina cerka skrev 2010-01-04 13:18:09 följande:
    Vilket är det naturliga? Vad har "använts" längst? Inte är det flaska och pappa(el. någon annan för den delen).Naturligtvis finns det omständigheter där flaskmatning är en fördel, men inte b a r a  för att det skall vara jämställt.
    Jag är ointresserad av vad som har använts längst, det har ingenting att göra med vad som är bra. Amning kan vara bra och flaskmatning kan vara bra. Jämställt går det att leva oavsett matningsmetod, personligen tycker jag att flaskmatning underlättar jämställdheten men andra föräldrar upplever det annorlunda. Jämställdhet är ett skäl så gott som något att välja såväl amning som flaskmatning.
  • FreeForAll

    Jag helammade min son i sex månader och sedan började jag jobba och min man var hemma istället.
    När jag blrjade jobba så fortsatte jag att amma min son på morgon och kväll och det gick helt utmärkt! Barn bör ju inte helammas längre än så i alla fall.

    Tyckte inte alls att vi behövde tumma på varken amningen eller jämställdheten, så mitt svar till dig TS är att dessa två går att kombinera utmärkt utan att man behöver välja det ena eller andra!

  • Milkina cerka
    noraa skrev 2010-01-04 13:22:55 följande:
    Ord som förneka och tvinga hjälper kanske inte debatten framåt. Man kan lika gärna argumentera för att de som ammar tvingar på sitt barn bröstmjölk och förnekar dem andra möjligheter.Barnets behov och barnets bästa ska absolut komma i första rummet. Men barn har faktiskt inget behov i egentlig mening av bröstmjölk eller amning. Barnets välfärd tillgodoses genom kärlek, närhet och tillräcklig och utmärkt mat. Det kan man ge till barnet oavsett om man ammar eller inte. Det är sant att nappflaskan inte är nödvändig, men å andra sidan har du säkert en hel del saker som inte är nödvändiga (per definition) utan att du för den sakens skull diskuterar det i termer av behov, moral, rätt och fel?
    Vet att det numera sägs att amning inte skyddar mot allergi osv. men ersättning gör det öht inte, varför riskera något(o m  det nu inte är nödvändigt)? Jag tänker på barnets hälsa, närheten o. kärleken behöver de o. kan få ändå.
    morotsland skrev 2010-01-04 13:22:55 följande:
    Jag är ointresserad av vad som har använts längst, det har ingenting att göra med vad som är bra. Amning kan vara bra och flaskmatning kan vara bra. Jämställt går det att leva oavsett matningsmetod, personligen tycker jag att flaskmatning underlättar jämställdheten men andra föräldrar upplever det annorlunda. Jämställdhet är ett skäl så gott som något att välja såväl amning som flaskmatning.
    Inte om det går ut över barnet, se ovan. Ingen fråga är viktigare än det.
    Amor vincit omnia et nos cedamus amori
  • fruis

    På vilket sätt är amning ett hinder för jämställdhet, jag förstår inte? Lika ansvar för bebisen kan man ta ändå. Pappan kan ju göra allt annat förutom att amma och har massor av tillfällen att knyta an till sitt barn även som nyfött.

    Jag har ammat mina två barn i 14 månader vardera men börjat arbeta heltid när de varit 9 månader. Det har fungerat alldeles utmärkt. Vi har också delat lika på föräldraledigheten och använt upp våra egna dagar. Min man har idag huvudansvaret för barnen eftersom han på grund av sina arbetstider är den som är mest hemma.

    Jämställt föräldraskap beror på helt andra faktorer än amning. Det handlar om att de flesta kvinnor behöver lära sig att lämna ifrån sig och att de flesta män behöver lära sig att ta för sig. Min man tog för sig redan på förlossningen och var den som vaggade bebisen på natten och den som bytte blöja. Vi har delat på nätterna så gott det har gått och jag som mamma har aktivt valt att några gånger sätta mig på händerna och inte ta över bara för att bebisen är lite olycklig. Vi kom gemensamt fram till hur man skulle kunna ge varandra tips på omvårdnad utan att den andre ska känna sig överkörd. (detta gällde alltså även när min man var hemma med barnen och den som förstod signalerna och rutinerna bäst).

    De kvinnor som vill börja jobba tidigt och inte har möjlighet att ha med bebisen i jobbet tycker jag ska börja med ersättning utan att ha dåligt samvete för det. I annat fall kan man amma och arbeta aktivt för att dela på omvårdnaden av bebisen istället.

  • noraa
    morotsland skrev 2010-01-04 13:19:41 följande:
    Och för att svara på ts: "Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?" En bra barnmorska har ingen åsikt om amning/flaskmatning utan är tydlig med att mamman/föräldrarna ska göra precis som de vill. Vill mamman börja jobba tidigt ska barnmorskan inte ha några åsikter/pekpinnar om det utan möjligtvis komma med tips på praktiska lösningar eller bara hålla truten.
    Jag skriver under på det. En bra barnmorska har ingen åsikt om amning/flaskmatning. Det ingår inte i en barnmorskas uppgift att pressa på föräldrar sina egna ideologiska ställningstaganden kring uppfödning av barn. En barnmorska ska vara saklig och bedriva evidensbaserad vård.
  • Mamba

    För mig är jämställdhet och bröstmjölk lika viktigt och för mig är det inga motsatser.
    Jag ammade mina barn (den ena bara delvis) och maken min gjorde massa andra saker. Det handlar väl inte om att kunna göra exakt samma saker, utan mer hur man sen får ihop sin vardag,hur man ser på varandra och det man tillför i relationer.

    Som barnmorska tycker jag det är viktigt att vara lyhörd inför mamman. Vad vill hon/ vad vill hon inte. Jag var helt inställd på att inte kunna amma min 2:a eftersom det inte funkade med 1:an och bad som extra stöd både fysiskt och psykiskt för att få det att funka. De både hjälpte mig med amningen och blandade ersättning när jag trodde det behövdes. Lyhördhet är viktigast tror jag inför varje nytt möte med människor...


    vi har flyttat till Zürich------>emigrera.blogspot.com
  • morotsland
    Milkina cerka skrev 2010-01-04 13:29:22 följande:
    Vet att det numera sägs att amning inte skyddar mot allergi osv. men ersättning gör det öht inte, varför riskera något(o m  det nu inte är nödvändigt)? Jag tänker på barnets hälsa, närheten o. kärleken behöver de o. kan få ändå. Inte om det går ut över barnet, se ovan. Ingen fråga är viktigare än det.
    Barn i Sverige mår alldeles utmärkt oavsett om de får bröstmjölk eller ersättning eller en komination. Och oavsett matningsmetod kan man välja att leva jämställt. Amning är en dålig ursäkt för att inte låta pappan knyta an och dela på föräldraledigheten. Sen tycker jag att flaskmatning gör det mycket lättare men det är ju jag det.
  • Mrs Ray

    fruis ovan skriver mycket klokt. Jag tycker för övrigt att det är bra att en blivande barnmorska vill hjälpa föräldrarna att bli jämställda - alltför många barnmorskor har gammaldags synsätt eller exkluderar pappan (medvetet eller omedvetet).

    Vad gäller amning kan man självklart dela på föräldraledigheten utan att det går ut över amningen. Inget barn får börja på dagis före ett års ålder, vid sex månaders ålder kan du inte längre helamma. Då funkar det ju bra att pappan är hemma efter sex månader. Jag upplever att det här med amningen många gånger används som en ursökt för att mamman ska ta största delen av föräldraledigheten. I de allra flesta fall utnyttjar man sina dagar så att det går att vara hemma med barnet i mer än ett år. Då finns det inga amningsursäkter för att mamman "måste" vara hemma som gäller. Vi delade lika och var hemma drygt nio månader var.

  • Hervor 1

    TS. Jag tycker att en barnmorska skall främja amning, tveklöst.
    I de fall där kvinnan, av olika skäl, väljer att ge ersättning istället för bröstmjölk så skall hon få stöttning i det beslutet och råd om hur hon (och partnern) kan flaskmata på ett så amningslikt sätt som möjligt.

Svar på tråden amma v/s jämställd