• JoMaMo

    amma v/s jämställd

    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden!
    Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken.

    GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera?

    Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt?

    Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?
    Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?!

    HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!

  • Svar på tråden amma v/s jämställd
  • livet leker
    foreverblue skrev 2009-12-17 23:31:47 följande:
    livet leker skrev 2009-12-17 23:19:24 följande:
    Det var ju ett löjligt argument. Vad är det med jämnställdhet som skrämmer dig? Att du inte ska få ta ut alla föräldraledighetsdagar förutom de som är vikta till pappan? Att barnet ska ha en lika god relation till sin far som till dig?
    Så enligt dig har barn som ammat sämre relation till pappa än barn som fått ersättning?
  • foreverblue

    livet leker skrev 2009-12-17 23:46:40 följande:


    Det har han oxå, trots att jag har helammat dom i 6-7 månader! Detta med jämnställdheten har gått till överdrift. Jag gillar hästar o min man är rädd för hästar, jag o dottern åker till stallet, då är inte det jämnställt? MEN han gör ju annat!! När en mamma ammar så gör ju en pappa allt annat, lägger barnet, byter blöja.. Sen ger han välling när det är dax för det.
    Och det är jämnställdheten i ert förhållande som har gått till överdrift eller? Du fattar väl att man inte måste göra precis samma saker bara för att man gör lika mycket?
  • foreverblue

    livet leker skrev 2009-12-17 23:48:28 följande:


    Så enligt dig har barn som ammat sämre relation till pappa än barn som fått ersättning?
    Nej, verkligen inte. Vart läste du det?
  • livet leker
    foreverblue skrev 2009-12-17 23:48:35 följande:
    livet leker skrev 2009-12-17 23:46:40 följande:
    Du fattar väl att man inte måste göra precis samma saker bara för att man gör lika mycket?
    Det är ju det jag säger! Så var är problemet?
  • foreverblue

    livet leker skrev 2009-12-17 23:53:20 följande:


    Det är ju det jag säger! Så var är problemet?
    Tja, det är frågan...

    Jag frågade vad du hade emot jämnställdhet när du sa:

    livet leker skrev 2009-12-17 23:19:24 följande:
    Är det så j*vla viktigt att allt ska vara jämnställt???? Männen kan inte föda, nää det är ju inte jämnställt det heller!?
    Kan du förstå att det framstår som om du inte tycker att jämnställdhet inte är särskilt viktigt efter ett sådant uttalande?
    Jag tycker att ditt inlägg var off topic och ganska löjligt då tråden handlar om huruvida det finns motsättningar mellan amning och jämnställdhet.
  • Livshlädje

    Jag är inte så påläst i ämnet så jag kanske är ute o cyklar nu, men för mig blir det väldigt konstigt att värdera hur jämställd en relation är efter såna variabler som hur man fördelar föräldraledighet, hur ofta den ena eller den andre matar barnet eller vem som handlar barnets kläder. Okej att man på en samhällelig nivå använder såna måttstockar, men det blir ju konstigt när man applicerar samma tänk på individnivå.

    Jämställdhet för mig i min relation med min man handlar om att hans och min röst ska vara lika mycket värda. Och när det gäller våra barn så handlar det väl mest om att jag som kvinna inte med automatik ska ha företräde p g a nån traditionell könsrollsuppdelning, utan att vi som två jämlikar diskuterar, väger, vrider och vänder på allt kring hur vi vill vara och ha det som föräldrar. Och då blir det väldigt individuellt huruvida amning och jämställdhet kan samexistera eller inte.

  • livet leker
    foreverblue skrev 2009-12-17 23:59:15 följande:
    livet leker skrev 2009-12-17 23:53:20 följande:
    Kan du förstå att det framstår som om du inte tycker att jämnställdhet inte är särskilt viktigt efter ett sådant uttalande? Jag tycker att ditt inlägg var off topic och ganska löjligt då tråden handlar om huruvida det finns motsättningar mellan amning och jämnställdhet.
    snälla jag riktade inte frågan till dig bara för att mitt inlägg hamnade efter ditt.. när jag vill nått så citerar jag
  • foreverblue

    livet leker skrev 2009-12-18 00:03:30 följande:


    snälla jag riktade inte frågan till dig bara för att mitt inlägg hamnade efter ditt.. när jag vill nått så citerar jag
    Bara för att du inte riktade ditt inlägg till mig måste jag inte låta bli att svara. ;)

    Men vad menade du med inlägget då? Menade du: "Jag tycker att jämställdhet är fånigt." eller "Jag tycker att man kan amma och ändå leva jämnställt."? Det lät rätt myckert som det första alternativet om jag ska vara ärlig.
  • livet leker
    foreverblue skrev 2009-12-18 00:09:29 följande:
    livet leker skrev 2009-12-18 00:03:30 följande:
    Bara för att du inte riktade ditt inlägg till mig måste jag inte låta bli att svara. ;) Men vad menade du med inlägget då? Menade du: "Jag tycker att jämställdhet är fånigt." eller "Jag tycker att man kan amma och ändå leva jämnställt."? Det lät rätt myckert som det första alternativet om jag ska vara ärlig.
    Både oxå faktiskt, jag handlar ALLTID kläder till barnen, jag ammade dom, var hemma längst, , han hämnat bilen o jag klär dim, jag packar skötväskan rill 80 %, han lagar mat, städar, aktiverar som nu mera på helgerna än vad jag gör mm mm

    Vi har LIKA bra relation till barnen...
  • livet leker

    livet leker skrev 2009-12-18 00:14:00 följande:


    Både oxå faktiskt, jag handlar ALLTID kläder till barnen, jag ammade dom, var hemma längst, , han hämnat bilen o jag klär dim, jag packar skötväskan rill 80 %, han lagar mat, städar, aktiverar som nu mera på helgerna än vad jag gör mm mm Vi har LIKA bra relation till barnen...
    han hämtar bilen ska det stå.
Svar på tråden amma v/s jämställd