• JoMaMo

    amma v/s jämställd

    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden!
    Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken.

    GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera?

    Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt?

    Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?
    Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?!

    HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!

  • Svar på tråden amma v/s jämställd
  • Danitra
    livet leker skrev 2010-01-03 23:56:24 följande:
    Jag har ammat mina barn och dom har fan inte sämre kontakt med pappan för det, detta är så sjukt bara! Förstår ni inte att barnet och mamman är närmare än pappan o barnet, det är inte mindre men på ett annat sätt. Sen, när man ammat klart så kommer pappan mera in i bilden. Om det skulle vara som många här säger skulle båda kunna amma, o kom inte o nämna appa för det är ännu sjukare.
    Jag är rätt övertygad om att det är individuellt. 
    En del mammor känner sig närmare sitt barn än fäderna. Andra känner tvärt om. Sluta uttala din åsikt som en sanning.
  • livet leker
    Danitra skrev 2010-01-04 00:35:07 följande:
    Jag är rätt övertygad om att det är individuellt.  En del mammor känner sig närmare sitt barn än fäderna. Andra känner tvärt om. Sluta uttala din åsikt som en sanning.
    Såklart jag känner mig närmare den första tiden.
  • PerG
    Danitra skrev 2010-01-04 00:35:07 följande:
    Jag är rätt övertygad om att det är individuellt.  En del mammor känner sig närmare sitt barn än fäderna. Andra känner tvärt om. Sluta uttala din åsikt som en sanning.
    Precis..

    På BB gick alla mammor, som jag såg, omkring och körde sina nyfödda bebisar i de där plastbaljorna på hjul... jag gick omkring och bar sonen hud mot hud under landstingets fula oversized patientskjorta, som jag snodde åt mig från linneförrådet..

    Vi använde överhuvudtaget inte baljan som de ställde in på rummet utan jag och frugan hade sonen hud mot hud hela tiden under de första dygnen...

    Jag kände mig i alla fall riktigt nära mitt nyfödda barn och för mig så kändes det som att jag var närmare (åtminstonde fysiskt) än vad de var.. ;)...

    En fullfjädrad "attachment parenting"-pappa är troligen närmare sitt barn än vad en "latte-mamma" är.
  • livet leker
    PerG skrev 2010-01-04 00:44:26 följande:
    Precis.. På BB gick alla mammor, som jag såg, omkring och körde sina nyfödda bebisar i de där plastbaljorna på hjul... jag gick omkring och bar sonen hud mot hud under landstingets fula oversized patientskjorta, som jag snodde åt mig från linneförrådet.. Vi använde överhuvudtaget inte baljan som de ställde in på rummet utan jag och frugan hade sonen hud mot hud hela tiden under de första dygnen... Jag kände mig i alla fall riktigt nära mitt nyfödda barn och för mig så kändes det som att jag var närmare (åtminstonde fysiskt) än vad de var.. ;)... En fullfjädrad "attachment parenting"-pappa är troligen närmare sitt barn än vad en "latte-mamma" är.
    DET håller jag med om
  • Fru U

    Att helamma hela det första året innebär i princip för de flesta att man inte delar föräldraledigheten i två lika stora bitar. Och det tycker jag inte gagnar någon.

    Kvinnan halkar efter på arbetsmarknaden vilket ger många konsekvenser i längden


    Svaren bor i hjärtat
  • Adoniram
    Danitra skrev 2010-01-03 23:48:50 följande:
    Dy har rätt. Om vi snackar de första timmarna eller första dygnen av ett barns liv. Sedan är det klart barnet blir fastlås i det mönstret om om mamman kräver att hon ska vara den enda som har något att göra med barnet efter det.

    Men jag tror knappast det finns mammor som ammar nonstop och hoppas inte det finns kvinnor som har den slags krav.

    Sedan finns det ju omständigheter som gör att det kan vara mannen som har den nära kontakten med barnet i början, och då är det pappan barnet kännes sig i symbios med.

    Skrönan om att barnet alltid kommer att vara i symbios med mamman bara för att barnet har legat i mammans mage, är det som tur är inte så många som tror på längre. Det är ju ganska stor skillnad på livet i och utanför magen och barn anpassar sig.
  • livet leker
    Fru U skrev 2010-01-04 00:59:03 följande:
    Att helamma hela det första året innebär i princip för de flesta att man inte delar föräldraledigheten i två lika stora bitar. Och det tycker jag inte gagnar någon.Kvinnan halkar efter på arbetsmarknaden vilket ger många konsekvenser i längden
    Skitsnack, man kan visst dela, mamman är hemma första halvåret bara! Jag känner ingen som halkat efter på jobbet.
  • hilah

    Jag helammade sonen i 6 manader och ammar honom fortfarande nu nar han ar 11 manader. Bade for min man och mig ar det helt sjalvklart att detta ar det basta for bade sonen och for mig och det ar ingenting nagon i varan familj "lider" av pa nagot satt. Dvs min man har en lika fin kontakt med sonen som jag och har aldrig kant sig utanfor (trots att han aldrig ens matade sonen med utpumpad brostmjolk). Det finns sa mycket annat pappan kan gora med barnen - bada, natta, byta bloja, busa etc etc. Sonen sover exempelvis mycket battre med min man an med mig, sa det ar min man som alltid nattar honom. For att kompensera att det alltid varit jag som matat sonen pa natten, har min man alltid tagit hand om sonen pa helgmorgnarna sa att jag fatt sova lite langre.
    Vi tycker inte att jamstalldhet nodvandigtvis maste betyda att bada foraldrarna maste gora precis likadant. Och att valja bort amningen bara sa att pappan ocksa kan mata barnet skadar kvinnan eftersom amning ar sa viktigt for en kvinnas halsa. Hur jamstallt ar det?

  • DrKejs
    Fru U skrev 2010-01-04 00:59:03 följande:
    Att helamma hela det första året innebär i princip för de flesta att man inte delar föräldraledigheten i två lika stora bitar. Och det tycker jag inte gagnar någon. Kvinnan halkar efter på arbetsmarknaden vilket ger många konsekvenser i längden
    Nix, detta har undersökts av staten och de har kommit fram till att kvinnor inte missgynnas på arbetsmarknaden om de tar upp till 15 månader föräldraledigt. Män missgynnas om de tar med än sex månader. (Självklart finns det individuella undantag för både män och kvinnor.)
    Snacket om att kvinnor missgynnas av föräldraledighet är bara snack utan verklighetsförankring.
  • livet leker
    hilah skrev 2010-01-04 09:48:46 följande:
    Jag helammade sonen i 6 manader och ammar honom fortfarande nu nar han ar 11 manader. Bade for min man och mig ar det helt sjalvklart att detta ar det basta for bade sonen och for mig och det ar ingenting nagon i varan familj "lider" av pa nagot satt. Dvs min man har en lika fin kontakt med sonen som jag och har aldrig kant sig utanfor (trots att han aldrig ens matade sonen med utpumpad brostmjolk). Det finns sa mycket annat pappan kan gora med barnen - bada, natta, byta bloja, busa etc etc. Sonen sover exempelvis mycket battre med min man an med mig, sa det ar min man som alltid nattar honom. For att kompensera att det alltid varit jag som matat sonen pa natten, har min man alltid tagit hand om sonen pa helgmorgnarna sa att jag fatt sova lite langre. Vi tycker inte att jamstalldhet nodvandigtvis maste betyda att bada foraldrarna maste gora precis likadant. Och att valja bort amningen bara sa att pappan ocksa kan mata barnet skadar kvinnan eftersom amning ar sa viktigt for en kvinnas halsa. Hur jamstallt ar det?
    Ytterligare ett bevis på att barn som ammas får lika bra kontakt med pappa..
Svar på tråden amma v/s jämställd