Film om elefantvänskap hoppas på Oscar
Forum Ekonomi - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Finns det någon a--kassa där jag kan få grundersättning????

  Lör 19 dec 2009 15:24 Läst 3703 gånger Totalt 14 svar
  Lör 19 dec 2009 15:24

  Hej!
  Jag har tagit examen för ett år sen, tagit ut grundbelopp i FP några månader.
  Nu är det så att jag sedan september månad söker jobb för fullt.
  Det verkar inte hända så mycket på jobbfronten.
  Min man har en helt ok lön, men det är inte så kul att be honom om pengar.
  Nu undrar jag om man kan söka grundersättning hos någon a-kassa trots att man inte anslutit sig till någon...Vore mycket tacksam för svar!
  ( Jag har innan dess bott utomlands, flyttade tillbaka till sverige -07.)

 • Lör 19 dec 2009 15:25 #1

  testa alfa-kassan

 • mammaN­ena
  Visa endast
  Lör 19 dec 2009 15:26 #2

  har du skrivit in dig på ams? har de isf inte sagt något om ersättning? men du kan inte få ersättning av en a kassa om du inte har varit medlem i minst ½ år, tror de flesta tom har 1 år. Men alfa kassan har andra regler.

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 19 dec 2009 15:35 #3

  Har inte skrivit in mig hos AF, trodde att det skulle lösa sig snabbt med jobb då jag varit på intervjuer. De har tyvärr gått vidare med andra kandidater.
  Alfa kassan ska jag ta och ringa upp i sånna fall. Tack för snabba svar.

 • mammaN­ena
  Visa endast
  Lör 19 dec 2009 15:37 #4

  men i vilket fall så måste du, om du ens vill tänka på ersättning, skriva in dig. och där kan du ju få hjälp med kurser osv. (sånt som kan ge ett litet bidrag )


  Anonym skrev 2009-12-19 15:35:28 följande:
  Har inte skrivit in mig hos AF, trodde att det skulle lösa sig snabbt med jobb då jag varit på intervjuer. De har tyvärr gått vidare med andra kandidater. Alfa kassan ska jag ta och ringa upp i sånna fall. Tack för snabba svar.
 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 19 dec 2009 15:38 #5

  Det har du rätt i. Jag var nog för naiv i dessa tuffa tider, trodde det skulle fixa sig snabbt med jobb.

 • antisp­antis
  Visa endast
  Lör 19 dec 2009 15:43 #6

  jag tror att man måste ha arbetat för att få alfa kassa med, men är inte riktigt hundra

 • Lör 19 dec 2009 16:14 #7

  alfa-kassan är den enda kassa du kan ansluta dej till
  Men tror dock att du måste ha jobbat (dvs uppfylla deras jobbvillkor).
  Studerandevillkoret har alla akassor tagit bort (försvann 1 janauri 2007).
  Så tyvärr kommer du inte få någon ersättning.

  Arbetsvillkoret: För att uppfylla ett arbetsvillkor ska du, under en ramtid om tolv månader före arbetslösheten, ha förvärvsarbetat 6 kalendermånader med minst 80 timmar per månad. Arbetslösheten räknas från den dag du anmäler dig på Arbetsförmedlingen.

  Skulle du få inträde till alfa-kassan ändå så får du grundersättning.
  För att få en inkomst baserad a-kassa så ska man ha varit medlem i 6 månader (eller om det är 12 månader, de har ju ändrat regler där med).

 • Lör 19 dec 2009 23:19 #8

  TS var har du gjort mellan studier och nu. Du skriver att det diffar ett år men att du tagit ut några månader FP.
  Hade du haft jobb innan studierna är studierna överhoppningsbara. Tiden med FP är överhoppningsbara.
  Men gick du bara hemma och var arbetslös utan ams registereing de återstående 9 månaderna av det senaste året så får du inte någon a-kassa.

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 20 dec 2009 14:42 #9

  Jag tog ut vårdnadsbidrag tills dottern började på dagis ( halvtid.). Sedan tog jag ut några månader FP. Det tog jättelång tid tills dottern lyckades få plats på storasysterns dagis.
  (De andra barnomsorgsplatserna tackade jag nej till, eftersom jag ville ha båda på samma dagis.)

 • Sön 20 dec 2009 15:44 #10

  Har du någonsin arbetat så att du kan basera a-kassan på något.
  En ledtråd är väl om du fått fp baserat på lön eller om du fått grundbelopp. (de räknar på olika sätt men det kanske kan ge en vink).

  Har du baserat på lön. Har den arbetsinkomsten max 7 år bak i tiden och har gjort överhoppningbara saker därimellan (studier, fp, vårdbidrag etc) så kan du kanske få grundersättningen.

 • Sön 20 dec 2009 15:54 #11

  Tyvärr kan du inte få grundersättning från A-kassan (eller alfakassan). För att man ska få grundersättningen så måste man uppfylla arbetsvillkoret (man måste alltså ha jobbat), men man behöver inte uppfylla medlemsvillkoret (som man måste om man vill ha inkomstbaserad A-kassa)

  Om du bott och arbetat i annat EU-land så kan du möjligen få tillgodoräkna dig arbetad tid där, men endast om du skyddat din SGI sedan du kom hem (sjukskriven, studerande, föräldraledig osv). Jag tror inte att vårdnadsbidraget innebär att man skyddar sin SGI och jag tror också att man måste ta ut FP på heltid för att skydda sin SGI.

  Du kan ju heller inte få socialbidrag eftersom din man tjänar för bra och därtill är försörjningsskyldig för dig. Gemensam ekonomi är det bästa rådet jag kan ge dig. Känns märkligt att du inte "vill be din man om pengar" om ni är gifta och har barn tillsammans.

 • Sön 20 dec 2009 16:12 #12

  Jag tror vårdnadsbidraget(ej barnomsorg, 3000kr/mån) skyddar men däremot inte vårdbidraget (handikappade)


  Anonym skrev 2009-12-20 15:54:23 följande:
  Tyvärr kan du inte få grundersättning från A-kassan (eller alfakassan). För att man ska få grundersättningen så måste man uppfylla arbetsvillkoret (man måste alltså ha jobbat), men man behöver inte uppfylla medlemsvillkoret (som man måste om man vill ha inkomstbaserad A-kassa)Om du bott och arbetat i annat EU-land så kan du möjligen få tillgodoräkna dig arbetad tid där, men endast om du skyddat din SGI sedan du kom hem (sjukskriven, studerande, föräldraledig osv). Jag tror inte att vårdnadsbidraget innebär att man skyddar sin SGI och jag tror också att man måste ta ut FP på heltid för att skydda sin SGI.Du kan ju heller inte få socialbidrag eftersom din man tjänar för bra och därtill är försörjningsskyldig för dig. Gemensam ekonomi är det bästa rådet jag kan ge dig. Känns märkligt att du inte "vill be din man om pengar" om ni är gifta och har barn tillsammans.
 • Sön 20 dec 2009 16:20 #13

  "Om du får kommunalt vårdnadsbidrag och arbetar mindre än tidigare sänks din sjukpenninggrundande inkomst. Arbetar du inte alls blir den noll. Men när du inte längre får vårdnadsbidrag kan du i vissa fall få tillbaka den sjukpenninggrundande inkomst som du hade innan du fick vårdnadsbidraget. Det gäller till exempel om du i direkt anslutning till att vårdnadsbidraget upphör 1) är sjukskriven; 2) söker arbete och är inskriven på Arbetsförmedlingen; 3) vårdar barn som inte har fyllt ett år. "


  jordgubbe0812 skrev 2009-12-20 16:12:37 följande:
  Jag tror vårdnadsbidraget(ej barnomsorg, 3000kr/mån) skyddar men däremot inte vårdbidraget (handikappade)
 • Mån 21 dec 2009 09:53 #14

  Det är förvirrande det där. FK skriver som du säger men hänvisar vidare till kommuner för mer information. De kommuner jag kollade (huddinge + någontill) som dök upp först när jag googlade skrev att det var överhoppningsbar tid.


  Anonym skrev 2009-12-20 16:20:10 följande:
  "Om du får kommunalt vårdnadsbidrag och arbetar mindre än tidigare sänks din sjukpenninggrundande inkomst. Arbetar du inte alls blir den noll. Men när du inte längre får vårdnadsbidrag kan du i vissa fall få tillbaka den sjukpenninggrundande inkomst som du hade innan du fick vårdnadsbidraget. Det gäller till exempel om du i direkt anslutning till att vårdnadsbidraget upphör 1) är sjukskriven; 2) söker arbete och är inskriven på Arbetsförmedlingen; 3) vårdar barn som inte har fyllt ett år. "
Svara i tråden: Finns det någon a--kassa där jag kan få grundersättning????
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll