• Äldre 19 Dec 23:19
    4332 visningar
    14 svar
    14
    4332

    Finns det någon a--kassa där jag kan få grundersättning????

    TS var har du gjort mellan studier och nu. Du skriver att det diffar ett år men att du tagit ut några månader FP.
    Hade du haft jobb innan studierna är studierna överhoppningsbara. Tiden med FP är överhoppningsbara.
    Men gick du bara hemma och var arbetslös utan ams registereing de återstående 9 månaderna av det senaste året så får du inte någon a-kassa.

  • Äldre 20 Dec 15:44
    #10

    Har du någonsin arbetat så att du kan basera a-kassan på något.
    En ledtråd är väl om du fått fp baserat på lön eller om du fått grundbelopp. (de räknar på olika sätt men det kanske kan ge en vink).

    Har du baserat på lön. Har den arbetsinkomsten max 7 år bak i tiden och har gjort överhoppningbara saker därimellan (studier, fp, vårdbidrag etc) så kan du kanske få grundersättningen.

  • Äldre 20 Dec 16:12
    #12

    Jag tror vårdnadsbidraget(ej barnomsorg, 3000kr/mån) skyddar men däremot inte vårdbidraget (handikappade)


    Anonym skrev 2009-12-20 15:54:23 följande:
    Tyvärr kan du inte få grundersättning från A-kassan (eller alfakassan). För att man ska få grundersättningen så måste man uppfylla arbetsvillkoret (man måste alltså ha jobbat), men man behöver inte uppfylla medlemsvillkoret (som man måste om man vill ha inkomstbaserad A-kassa)Om du bott och arbetat i annat EU-land så kan du möjligen få tillgodoräkna dig arbetad tid där, men endast om du skyddat din SGI sedan du kom hem (sjukskriven, studerande, föräldraledig osv). Jag tror inte att vårdnadsbidraget innebär att man skyddar sin SGI och jag tror också att man måste ta ut FP på heltid för att skydda sin SGI.Du kan ju heller inte få socialbidrag eftersom din man tjänar för bra och därtill är försörjningsskyldig för dig. Gemensam ekonomi är det bästa rådet jag kan ge dig. Känns märkligt att du inte "vill be din man om pengar" om ni är gifta och har barn tillsammans.
  • Äldre 21 Dec 09:53
    #14

    Det är förvirrande det där. FK skriver som du säger men hänvisar vidare till kommuner för mer information. De kommuner jag kollade (huddinge + någontill) som dök upp först när jag googlade skrev att det var överhoppningsbar tid.


    Anonym skrev 2009-12-20 16:20:10 följande:
    "Om du får kommunalt vårdnadsbidrag och arbetar mindre än tidigare sänks din sjukpenninggrundande inkomst. Arbetar du inte alls blir den noll. Men när du inte längre får vårdnadsbidrag kan du i vissa fall få tillbaka den sjukpenninggrundande inkomst som du hade innan du fick vårdnadsbidraget. Det gäller till exempel om du i direkt anslutning till att vårdnadsbidraget upphör 1) är sjukskriven; 2) söker arbete och är inskriven på Arbetsförmedlingen; 3) vårdar barn som inte har fyllt ett år. "
Svar på tråden Finns det någon a--kassa där jag kan få grundersättning????