• Anonym (Kaffedraken)

    Vilka kryddor är ok i barnmat?

    malin86 skrev 2009-12-27 19:39:58 följande:
    nån som vet hur det är med curry? har en bakant som fått för sig att det ej ska ges före ett års ålder. jag vet inte, hoppas hon har fel iaf =)
    Curry är en kryddblandning som innehåller väldigt olika kryddor från märke till märke. Såna som utgör mindre än 2% behöver inte ens deklareras i innehållsförteckningen. Det innehåller ofta flera kryddor som många är allergiska mot. Och om barnet blir allergiskt är det mycket svårt att spåra VAD som orsakade reaktionen. Det är även väldigt vanligt att curry innehåller glutamat.

    Därför är det kanske inte bästa kryddan i världen att ge till barn under ett år.. även om många säkert tål den finfint.

    Jag har lagat mat själv till alla mina barn och har haft som princip att hålla mig till rena kryddor - o inte använda kryddblandningar.
  • Anonym (Kaffedraken)

    Vill tillägga att många sidor på nätet säger att småbarn visst kan äta curry...
    Det är ganska delade meningar om den saken. Det viktigaste är att man håller koll på hur barnet reagerar på det.

    Men personligen har jag velat undvika såna blandningar o tillsatser när barnen varit så små.

  • Anonym (Kaffedraken)
    vittra skrev 2009-12-27 23:39:48 följande:
    Om curry innehåller en massa annat så är det inte curry, aldrig hört talas om att curry är en blandkrydda?! Curry är curry, punkt slut. Röd, gul etc men fortfarande curry, en ren krydda. Curry är inte ett dugg farligt för barn och ingenting som det finns några rekommendationer om. Vår tjej har alltid älskat curry! Hur som helst, det finns INGA rekommendationer om att curry bör undvikas till 1 års ålder. Så det kan du med gott samvete säga till din bekanta malin86 Be henne kolla livsmedelsverket.se om hon är osäker!
    Såhär säger livsmedelsverket www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Allergi/Vad-innehaller-curry/

    "Curry är en kryddblandning, currypulver, och kan innehålla många olika kryddor. Recepten på curryblandningar varierar i det oändliga. Ett tjugotal kryddor brukar förekomma oftare än andra. De kryddor som utgör mindre än två procent av blandningen behöver inte namnges i ingrediensförteckningen, såvida de inte innehåller selleri eller senap..."
Svar på tråden Vilka kryddor är ok i barnmat?