• nexa79
    Äldre 29 Dec 18:39
    11291 visningar
    212 svar
    212
    11291

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Som titeln säger: Varför är alla så nojjiga för socker?
    Jag tror att många av de som inte låter sina barn äta eller dricka saker med socker i egentligen är lite lata, de orkar inte hantera sina barn när de fått en sockerkick.
    För visst kan det vara jobbigt. Men det är lika jobbigt att sortera bort mat med socker i, eller är det inte det?!
    Jag vet inte, för jag skiter i vilket. Mina barn får äta allt.

    Vissa vill t o m att man inte får bjuda på glass när man fyller år, vilket låter helt absurt i min värld. Vad är det för fånerier? Fyller man år ska man fira, och det innebär något gott att äta, sen att det blivit lite tradition, att bjuda på glass, gör det något?

    För mig är det ett solklart NEJ på den frågan. Anta att det är 20 ungar på avdelningen. Det blir 20 glassar MAX. Om inte vissa fyller på lov och liknande. Hur skadligt är det med 20 glassar utslaget på ett år? Vill man inte låta barnen äta socker så låt bli att mata dem hemma då.

    Jag kan ju fundera på varför man lägger sig i vad förskolan serverar ALLS så länge man inte har ett barn som är allergiskt eller intolerant mot något.

    tremoten.blogg.se

  • Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 18:52
    #4
    zummar skrev 2009-12-29 18:45:41 följande:
    jag kan bara säga att jag håller ´med, klart man inte ska ge barnen en ´massa socker men...det finns ju liksom gränser åt båda hållen.
    Trevligt att tråden BÖRJAR med medhåll :)

    Jo, jag tycker nog också att det är lite hysteriskt, visst är det inte bra att få i sig för stora mängder socker, men det är inte bra att få i sig för mycket av NÅGOT, ska vi börja sortera allting då?
    Jag tror det har gått lite troll i det där med socker, precis som i så många andra ämnen. Man vill väl, men blir ett kontrollfreak som flippar ur för minsta lilla. Inte alla, men en del.

    Jag brukar se till mig själv. Hur dåligt har jag mått av att få äta normal mat med normala kryddor och så vidare? Dog jag för att jag åt frosties med tillsatt socker eller hade kräm och mjölk till mellanmål ibland? O'boy och mackor till frukost? Nä. Det funkade utmärkt, precis som för de allra flesta andra av min generation. Så varför vi prackar på dagens barn en massa förbud förstår jag inte. Om man inte får äta eller göra en sak, så blir det ju oftast mycket mer lockande.. Förbjuden frukt smakar bäst liksom..

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 18:54
    #7
    luckyme83 skrev 2009-12-29 18:47:30 följande:
    jag är inte sockernojig , men tycker att det är onödigt att bjuda barn på godis som ändå inte har något behov av det... godis lär de sig tycka om ändå vare sig jag bjuder barnet på det eller inte..
    Okej, jag förstår din synpunkt. Men hur ställer du dig till en glass på dagis när man fyller år då?
    Är det okej, trots att det innebär några glassar på ett år? Eller säger du nej och tar med frukt till ditt barn de dagar det är glassbjudningar?

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 19:02
    #11
    silverhjärta skrev 2009-12-29 18:53:59 följande:
    Varför måste "något gott att äta" innebära glass eller dylikt? Finns det inget annat barnen gillar? När vi hade ettårskalas för Ebba bjöd vi på våfflor med fruktsallad, hennes favorit då. På tvåårskalaset blev det tacos. Inte så att vi tänkte att vi ska banne mig inte ha glass, utan mer vad hon tyckte bäst om just då. Ebba går inte på dagis så det kan jag inte uttala mig om.
    Självklart måste det inte vara godis eller glass som är "något gott", min referens var ju på dagis mer.. Men det är ju jättegott med annat också. Fast kombinationen fruktsallad och våfflor kanske lät lite udda, hihi.
    Kanske man skulle testa.

    Många barn gillar ju just glass, jag antar att det är därför som man bjuder på det på dagis, men jag vet inte varför det blivit så, kanske för det är relativt enkelt för föräldrarna och personalen att hantera ett paket pinnglass istället för att kladda med en tårta och allt vad det innebär av dukning, disk osv.

    På min sons ettårsdag fick vi smörgåstårta, supergod.

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 19:07
    #15
    luckyme83 skrev 2009-12-29 18:57:52 följande:
    jag har tänkt som så att jag ska försöka att undhålla min son från godis och kakor så länge som det går...eftersom jag vet att han kommer lära sig äta det som jag skrev tidigare vare sig jag bjuder eller inte.. när barnet kommer upp i dagisålder så är det svårt när barnet ser vad andra barn äter, och då tycker jag att det är klart han ska ha glass om alla andra får =)
    DET köper jag, det är en sund inställning tycker jag nog.

    Jag tycker däremot att det inte är så farligt om man låter barnen smaka en tesked eller två som små, av glass eller grädde eller liknande (förutsatt att de tål laktos då) även utan min tillåtelse..

    Har läst några trådar här där svärmor och diverse andra gett något barn lite att smaka och det var jordens katastrof!
    Jag skulle inte bry mig ärligt talat.. Jag skulle bli förbannad om jag sagt ifrån och de inte lydde min uppmaning, men det är ju en annan sak..

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 19:09
    #16

    Fenomen a skrev 2009-12-29 19:01:38 följande:


    Det finns rekommendationer om kost som förskolor måste följa. Och eftersom många idag har problem med fetma och liknande så är det väl toppen att de tagit bort det helt. På min fsk så firar vi barnet inte det den har med sig utan barnet blir uppmärksammat för den det är inte något annat
    Okej.. det är väl jättebra, men det låter lite... flummigt. Kanske för att jag aldrig ens varit i närheten av att man firar utan att äta något.. Kanske är det jag som är insnöad då, haha.

    Men allvarligt talat, berätta gärna mer om hur man firar då, det kan vara kul att få ett nytt perspektiv, även om jag hellre skulle fira "traditionellt".

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 19:13
    #18
    Busbellan skrev 2009-12-29 19:04:19 följande:
    Men problemet med fetma idag tror jag knappast beror på att vi får i oss mer socker och fett, utan att barn rör på sig mindre, så det är där man bör göra förändringar, både hemma och på förskolan
    Alldeles rätt. Mer motion och utevistelse är viktigare än annorlunda kostvanor. Dagens barn sitter avsevärt mer inne än vad man gjorde för bara 20 år sedan, och längre bak ändå var de ju ute ännu mer..

    Idag är det massor av barn som har "aktiviteter" som de stressar runt på, men hur många är det som spelar en spontan fotbollsmatch istället för att köra nya X-box spelet? Det är lättare att sitta inne idag än det var förr, eftersom det finns mer att roa sig med stillasittande idag än för några år sedan. Internet, tv-spel och tv heter de EGENTLIGA fetmabovarna, IHOP med osund kost. Det är ju inte för intet som det kallas en osund LIVSSTIL, det är ju flera små delar inte en ensam..

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 19:14
    #19
    tebax skrev 2009-12-29 19:06:12 följande:
    det roliga är ju att dessa präktiga morsor (oftast mammor faktiskt) som fått för sig detta fenomen är ju de som gärna gottar sig själva med massa extra runt högtider och så. Dubbelmoral ? Jo . Mina barn ska också få äta gott
    **asgarvar** ja det ligger lite i det du säger. Men det är nog ytterst få som skulle erkänna det.

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 20:13
    #22

    Fenomen a skrev 2009-12-29 19:22:00 följande:


    Man kan låta barnet välja aktivitet, få sitta på en specell stol, få krona, få sin bild uppsatt, få väla paket, välja sng vid sångsamling, f dukat fint vid maten etc. fira med ballonger och konfetti finns massa som kan bli lite utöver det vanliga.
    Ja, det funkar så länge de går på dagis kanske... men senare då? När de börjar i skolan och är mer medvetna än på dagis? Hur ska man fira då, likadant eller mer traditionellt?
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 21:10
    #24
    Grönögat skrev 2009-12-29 20:35:23 följande:
    För att det är trend just nu. Snart ersätts det av något annat, exempelvis salt.
    Jo fast min erfarenhet är att de som nojjar på socker även nojjar på salt redan nu. Det är lite hand i hand, kanske för att de flesta fått rådet att inte salta maten åt barn under ett år..

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 29 Dec 23:43
    #29
    Amine skrev 2009-12-29 22:06:36 följande:
    Hysteri säger jag och är övertygad om att det handlar mer om mammornas ångest än barnens egentliga överskottsenergi. Och som flera sagt, nu är det socker, det kommer snart bytas ut, tillsats/färg ämnen hamnar högre upp på min tips lista än salt, salt är ju lite uttjatat, klar 80 tals varning...
    Alltså.. är det bara jag som inte har haft några som helst restriktioner vad gäller intag av mat o dryck när jag växte upp? Min mamma ställde fram saltkar på bordet och jag hällde på ibland och lät bli ibland.. Upp till mig själv, ingen annan.
    Så jag missade nog salthetsen, haha. Det är lugnt, jag får nog njuta av den här på FL snart nog.

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 30 Dec 12:41
    #86
    oktobergroda skrev 2009-12-30 07:49:47 följande:
    Har inte läst resten av tråden. Men som du skriver, 20 ungar, det gör nästan 2 glassar i månaden, dvs varannan vecka. Är lite väl mycket. Jag ger inte in lilla (2 år) godis eller läsk/saft. Hon får däremot glass och kaka någon gång ibland. Hon går inte på dagis, men hade hon gjort det så hade det varit ett dagis med nolltollerans mot godis/glass/läsk/saft. Det har inte i små barnamunnar att göra innan de är stora nog att förstå innebörden av det!
    Jag MÅSTE bara fråga, rent teoretiskt.
    Anta att det inte FINNS ett dagis som inte har nolltolerans på de saker du skriver inom två mils radie. Skulle du då sitta och åka ännu längre än två mil varje hämtning och lämning bara för att slippa ha socker i maten? I så fall, min vän, är du vad jag kallar sockerfanatiker.
    Och hur sjutton man kan tycka att en glass var 14:e dag är MYCKET övergår mitt förstånd. Okej om det vore ett u-land där man knappt har mat för dagen, då är det ju värsta festen att få en glass var 14:e dag. Men seriöst. I dagens Sverige så är det inte så. Glass är mer vardagligt än så, och efter en snabb rundfrågning bland flera andra mammor så får barnen omkring två-tre glassar per VECKA från ca 2 års ålder. How about that?!

    Och jag måste också fråga.. Vad är det du tycker att ditt barn ska "förstå innebörden" med vad gäller godis, läsk, saft osv? Att det är gott?? Jag fattar inte den delen ärligt talat. Förklara gärna!

    Ärligt talat så tycker jag totalt tvärtom mot för vad du tycker. Men det är ett fritt land. Funkar det för dig så är det bra.

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 30 Dec 12:47
    #87
    chivasregal skrev 2009-12-30 08:23:10 följande:
    måste bara fråga er varför får barnen inte äta socker? asså handlar de om tänderna eller vad? Inte alls för å va spydig utan bara fråga för skojs skull
    Jag skulle tippa att "orsakerna" är de här:
    -->Kan få hål i tänderna
    -->Kan bli överviktiga
    -->Kan bli speedade av sockerkickar
    -->Att vara en "duktig mamma" som kör med renlevnad så gott det går för att döva sitt eget dåliga samvete för allt man själv stoppat i sig genom åren :o/

    Finns säkert fler skäl, men dessa är de mest representerade, dock är den sista så gott som outtalad, bara något som man kan ana själv genom att läsa mellan raderna. Inlägg från dessa mammor är mycket mer intensiva i att anklaga de som ger socker på olika vis, och även mer intensiva i att försvara valet att INTE ge socker.. Åtminstone uppfattar JAG det så.

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 30 Dec 18:28
    snillis skrev 2009-12-30 08:34:10 följande:
    Varför alla är så sockernojjiga? Jo, för det är inne att vara jävligt pretto och PK som förälder och dessutom skryta om det. Thats why!
    {#lang_emotions_money_mouth} Kunde inte sagt det bättre själv. Som alltid blev det en utdragen debatt när det gällde socker.. jaja, mina barn kommer fortsätta matas med socker varenda dag. Sen borstar vi tänder och går ut o leker så blir det barken karies eller fetma av set. Plus  energin går till ngt bra! Så gör vi!!
Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?