• nexa79
    Äldre 29 Dec 18:39
    11309 visningar
    212 svar
    212
    11309

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Som titeln säger: Varför är alla så nojjiga för socker?
    Jag tror att många av de som inte låter sina barn äta eller dricka saker med socker i egentligen är lite lata, de orkar inte hantera sina barn när de fått en sockerkick.
    För visst kan det vara jobbigt. Men det är lika jobbigt att sortera bort mat med socker i, eller är det inte det?!
    Jag vet inte, för jag skiter i vilket. Mina barn får äta allt.

    Vissa vill t o m att man inte får bjuda på glass när man fyller år, vilket låter helt absurt i min värld. Vad är det för fånerier? Fyller man år ska man fira, och det innebär något gott att äta, sen att det blivit lite tradition, att bjuda på glass, gör det något?

    För mig är det ett solklart NEJ på den frågan. Anta att det är 20 ungar på avdelningen. Det blir 20 glassar MAX. Om inte vissa fyller på lov och liknande. Hur skadligt är det med 20 glassar utslaget på ett år? Vill man inte låta barnen äta socker så låt bli att mata dem hemma då.

    Jag kan ju fundera på varför man lägger sig i vad förskolan serverar ALLS så länge man inte har ett barn som är allergiskt eller intolerant mot något.

    tremoten.blogg.se

  • Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?
  • Fenome­n a
    Äldre 29 Dec 19:22
    #21

    Man kan låta barnet välja aktivitet, få sitta på en specell stol, få krona, få sin bild uppsatt, få väla paket, välja sng vid sångsamling, f dukat fint vid maten etc. fira med ballonger och konfetti finns massa som kan bli lite utöver det vanliga.

  • nexa79
    Äldre 29 Dec 20:13
    #22

    Fenomen a skrev 2009-12-29 19:22:00 följande:


    Man kan låta barnet välja aktivitet, få sitta på en specell stol, få krona, få sin bild uppsatt, få väla paket, välja sng vid sångsamling, f dukat fint vid maten etc. fira med ballonger och konfetti finns massa som kan bli lite utöver det vanliga.
    Ja, det funkar så länge de går på dagis kanske... men senare då? När de börjar i skolan och är mer medvetna än på dagis? Hur ska man fira då, likadant eller mer traditionellt?
  • Grönög­at
    Äldre 29 Dec 20:35
    #23

    För att det är trend just nu. Snart ersätts det av något annat, exempelvis salt.

  • nexa79
    Äldre 29 Dec 21:10
    #24
    Grönögat skrev 2009-12-29 20:35:23 följande:
    För att det är trend just nu. Snart ersätts det av något annat, exempelvis salt.
    Jo fast min erfarenhet är att de som nojjar på socker även nojjar på salt redan nu. Det är lite hand i hand, kanske för att de flesta fått rådet att inte salta maten åt barn under ett år..

    tremoten.blogg.se
  • Äldre 29 Dec 21:25
    #25

    Vår dotter får äta godis och glass när det är lite festligt och det vet hon och hon har aldrig bråkat om det.

  • Puss och Kram
    Äldre 29 Dec 21:46
    #26

    Jag är nog sockernojjig i dina ögon... och Jag är ganska nöjd att dagis slutat med dessa glasspinnar vid kalas... (För i ärlighetens nam så är det ju knappast äkta gräddglass på de där snikpinnarna som barnen får på dagis...) De firar på alternativt sätt där med krona på huvudet, fin dukning osv som Fenomen nämde. Detta tycker barnen är kanon...
    Första året när vår son gick på dagis så tyckte han inte ens om glassen, för han är inte speciellt förtjust i sötsaker, för det är inte vad vi lärt honom vad som är gott.... Kul för honom att man bjuder på nåt äckligt när det är kalas....

    Varför är jag då sockernojjig, jo för jag själv är sockerberoende och mår inte speciellt bra av det (lågt blodsocker = yr och illamående) Åt gärna godis istället för mat osv. Nu när jag själv klarat av att ta mig ur det och äter nyttigt så mår jag själv bättre och har dessutom tappat några kilon så gör vi vårt bästa för att se till att sonen får bra och sunda matvanor från start. Dessutom gör är det enklare för mig att hålla mig på mattan. Nu är jag inte omöjlig, han kan få smaka godis ibland, men han föredrar faktiskt popkorn, salta pinnar, frukt och dyligt när han vill ha något gott...

    Anledningen till att många är sockernojig är för att man ser föräldrar trycka i sina barn saft, kakor ogodis läsk osv i tid och otid, Det extrema gör att andra kanske bli "extrem" åt andra hållet i stället.

    Att föräldrar inte orkar ta sockerkicken har jag väldigt svårt att ta, den tanken har inte ens dykt upp i mitt huvud... Jag väljer även att baka vårt bröd och laga mat från grunden osv för att undvika massa onödiga tillsatser också.

    Det handlar om val man gör som man tror och märker är bäst för en själv och ens familj...

  • Äldre 29 Dec 21:53
    #27

    Älskar när man bjuder på något godis eller juice o vissa morsor spärrar upp ögona o liksom bara "SOOOOCKERRRRR"

    ha ha vår sonfår äta måttligt av precis allt som är barnvänligt:O)

    Älskar sockermorsor:O) snart kommer andra råd, salt osv.

  • Amine
    Äldre 29 Dec 22:06
    #28

    Hysteri säger jag och är övertygad om att det handlar mer om mammornas ångest än barnens egentliga överskottsenergi. Och som flera sagt, nu är det socker, det kommer snart bytas ut, tillsats/färg ämnen hamnar högre upp på min tips lista än salt, salt är ju lite uttjatat, klar 80 tals varning...

  • nexa79
    Äldre 29 Dec 23:43
    #29
    Amine skrev 2009-12-29 22:06:36 följande:
    Hysteri säger jag och är övertygad om att det handlar mer om mammornas ångest än barnens egentliga överskottsenergi. Och som flera sagt, nu är det socker, det kommer snart bytas ut, tillsats/färg ämnen hamnar högre upp på min tips lista än salt, salt är ju lite uttjatat, klar 80 tals varning...
    Alltså.. är det bara jag som inte har haft några som helst restriktioner vad gäller intag av mat o dryck när jag växte upp? Min mamma ställde fram saltkar på bordet och jag hällde på ibland och lät bli ibland.. Upp till mig själv, ingen annan.
    Så jag missade nog salthetsen, haha. Det är lugnt, jag får nog njuta av den här på FL snart nog.

    tremoten.blogg.se
  • Äldre 30 Dec 02:59
    #30

    Visst behöver man ju inte ge barnen onödigt mkt socker i tid och otid, men
    därifrån till att bli helt fobisk och fanatisk förstår jag inte..
    Det går mkt väl att lära barn att sötsaker äter man bara vid speciella tillfällen.
    Å serveras det tex en grov macka med nyttigt pålägg innan så behöver det inte bli någon sockerkick heller.
    Tror ju inte fetman beror på att dagis serverar glass några ggr..
    De sockerbomber vi fick när jag gick på fritids borde gjort alla överviktiga, men var bara någon som var det..å de fick annat pga detta..
    Ett mellis kunde bestå av en rejäl klick pulverchokladpudding (alltså inte i en liten skål utan en vanlig djup tallrik..), eller någon fruktkräm som aldrig sett en frukt, vitt bröd med marmelad, saft osv.
    Nu tycker jag ju inte detta var särskilt vettigt heller, utan det är ju galet åt andra hållet ist.. men som sagt, vi borde varit ett gäng överviktiga kids med den kosthållningen..men, då rörde man på sig på ett annat sätt.
    Jag hade restriktioner hemma, vilket gjorde att jag inte gillade tex kolsyrade drycker förrän rätt sent å vanligt godis fick jag inte hemma utan var nöjd med russin och diverse sesamkakor å annat..men då blev det en period senare när jag "tog igen" det ist..

Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?