• nexa79

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Som titeln säger: Varför är alla så nojjiga för socker?
    Jag tror att många av de som inte låter sina barn äta eller dricka saker med socker i egentligen är lite lata, de orkar inte hantera sina barn när de fått en sockerkick.
    För visst kan det vara jobbigt. Men det är lika jobbigt att sortera bort mat med socker i, eller är det inte det?!
    Jag vet inte, för jag skiter i vilket. Mina barn får äta allt.

    Vissa vill t o m att man inte får bjuda på glass när man fyller år, vilket låter helt absurt i min värld. Vad är det för fånerier? Fyller man år ska man fira, och det innebär något gott att äta, sen att det blivit lite tradition, att bjuda på glass, gör det något?

    För mig är det ett solklart NEJ på den frågan. Anta att det är 20 ungar på avdelningen. Det blir 20 glassar MAX. Om inte vissa fyller på lov och liknande. Hur skadligt är det med 20 glassar utslaget på ett år? Vill man inte låta barnen äta socker så låt bli att mata dem hemma då.

    Jag kan ju fundera på varför man lägger sig i vad förskolan serverar ALLS så länge man inte har ett barn som är allergiskt eller intolerant mot något.

    tremoten.blogg.se

  • Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?
  • vittra

    Tja man behöver väl inte vara helt hysterisk, dottern får såklart socker i båda det ena och det andra emellanåt och GLASS ger ju inte direkt någon enorm kick jämfört med vad mycket annat kan göra.

    MEN jag förstår verkligen inte ditt resonemang att det skulle handla om lathet för att man inte pallar sockerkicken, du ÄR alltså medveten om den oerhörda effekt det får på vissa barn och ändå tycker du att det är BRA med sådana kickar?! Tror du liksom att det är hälsosamt? Eh nej... och vet du vad, det är inte KICKEN som är jobbig (haha nej verkligen inte, då är ju barnet glatt och aktivt) det är ju DALEN efteråt som innebär fullständigt kaos för känsliga barn. Har vår tjej gått på tomgång på rena sockerkickar en halv dag så kan jag säga att hon INTE är rolig att tas med framåt eftermiddagen... i princip så skriker hon då konstant tills man äntligen lyckas få henne att somna.

    Så hysterisk, nej. Men tycker inte man ska klanka ner på andra som vill vara försiktig med socker till sina barn, alla är inte lika känsliga, men jag har å andra sidan sett skräckexempel där mammor ger sina 1-2 åringar coca cola och kexchoklad till kvällsmål för att de ska hålla sig glada och pigga, DET är inte ett särskilt vettigt alternativ för NÅGOT barn!

  • chivasregal

    så har de varit i alla tider med socker (åh min dotter har så fina tänder för hon äter inte socker) ungefär men vadå om barn tål socker låt de äta de är ingen trend nu för så har de varit så länge jag levt iaf

  • oktobergroda

    Har inte läst resten av tråden. Men som du skriver, 20 ungar, det gör nästan 2 glassar i månaden, dvs varannan vecka. Är lite väl mycket. Jag ger inte in lilla (2 år) godis eller läsk/saft. Hon får däremot glass och kaka någon gång ibland. Hon går inte på dagis, men hade hon gjort det så hade det varit ett dagis med nolltollerans mot godis/glass/läsk/saft. Det har inte i små barnamunnar att göra innan de är stora nog att förstå innebörden av det!

  • vittra
    chivasregal skrev 2009-12-30 07:38:33 följande:
    så har de varit i alla tider med socker (åh min dotter har så fina tänder för hon äter inte socker) ungefär men vadå om barn tål socker låt de äta de är ingen trend nu för så har de varit så länge jag levt iaf
    Det är en samhällstrend jo. Förr fick man fortfarande tex sylt, kräm, nyponsoppa eller vanlig yoghurt på förskola/skola vilket generellt sett knappt existerar idag. Nog för att vi personligen har en förskola som ger både helt vanliga fullfettprodukter som bregott och röd mjölk, liksom vanlig sylt och yoghurt, men på många ställen är man livrädda för sånt. Den sortens hysteri tycker jag är helt överdriven och inte ens särskilt sunt för små barn som växer. Det är lite skillnad jämfört med att inte vilja mata ungar med godis till lunch...
  • chivasregal
    vittra skrev 2009-12-30 07:52:32 följande:
    Det är en samhällstrend jo. Förr fick man fortfarande tex sylt, kräm, nyponsoppa eller vanlig yoghurt på förskola/skola vilket generellt sett knappt existerar idag. Nog för att vi personligen har en förskola som ger både helt vanliga fullfettprodukter som bregott och röd mjölk, liksom vanlig sylt och yoghurt, men på många ställen är man livrädda för sånt. Den sortens hysteri tycker jag är helt överdriven och inte ens särskilt sunt för små barn som växer. Det är lite skillnad jämfört med att inte vilja mata ungar med godis till lunch...
    Ja sylt å sånt va nog väldigt längesen de fick å nyponsoppa iof har jag inga små barn längre men det är nog olika ställen som det är så kan jag tro. Klart de är nog så på fritidsgådarna får de inte sälja godis längre på lunchen å så. Nä de är inte sunt men jag har sett föräldrar på förskolan som sagt nope han får inte äta glass när nån skickat me för de fyllt år eller så
  • Faile
    chivasregal skrev 2009-12-30 07:38:33 följande:
    så har de varit i alla tider med socker (åh min dotter har så fina tänder för hon äter inte socker) ungefär men vadå om barn tål socker låt de äta de är ingen trend nu för så har de varit så länge jag levt iaf
    När jag växte upp ( 70-talet ) så fick man glass när någon fyllde år, små russinpaket att mumsa i sig vid speciella mystillfällen, krämer till mellis lite då och då, nyponsoppa med glass osv. Så var det för de flesta jag känner i samma ålder, det var ingen som snackade om socker då.

    Vi tänkte vara liberala med socker och liknande här hemma men det funkar helt enkelt inte.
    Sonen på 2,5 år blir helt galen efter tex kakor eller juice, så nu försöker vi hålla sånt borta så mycket som möjligt.
    Sylt till pannkakor, ketchup till korv, nyponsoppa osv slinker dock ner när det passar. Och glass får man såklart om någon fyller år
  • Grönögat
    nexa79 skrev 2009-12-29 21:10:32 följande:
    Jo fast min erfarenhet är att de som nojjar på socker även nojjar på salt redan nu. Det är lite hand i hand, kanske för att de flesta fått rådet att inte salta maten åt barn under ett år.. tremoten.blogg.se
    Socker, salt, transfett, tillsatser det är farligt att leva - man kan dö! Jag önskar att alla hysterikor ville ta ett djupt andetag och coola ned för jag tror som någon tidigare skrev att det har nog mer med mammors ångest inför att vara en så bra mamma som möjligt snarare än sockerintag.

    Ni anar inte hur endel tittar när jag ger min son chokladmuffin på kafé som om jag gav honom hasch ungefär.
  • chivasregal

    Jo men vissa föräldrar är nojjiga med socker (min bror) får inte bjuda på nåt kex eller så. Jag tycker man ska låta dem äta lite vad de vill de blir inte lika suget då. Usch ursäkta om jag svarar virrigt (har nog inte vaknat riktigt än)

  • sonen08

    jag germin son mat med socker i de har väl alla gjort nån gång men rent godis fick han inte äta förrän för nån månad sen, var lite skeptisk till de gav han en chockladboll på dagis som han glatt åt. Han är ej förtjust i kakor/tårtor alls min son, men smarties får han nån gång ibland men inte varje lördag o han nöjer sig med några st. Glass har han ätit sen 1 år drygt eftersom de sa när han hade hög feber o inte ville äta att en isglass var bra eller dricka saft ja valde glassen istället, sen dess är han galen i piggelin glass, men äts mest på sommaren då de är varmt eller smaka på mammas mjukglass. Så glass har ja inga problem med, Men nu får han äta de som bjuds på dagis då han fått äta sånt hemma, ville gärna vara först med o ge han sötsaker men vissa sötsaker äter han inte alls. vilket är skönt hehe.

  • chivasregal

    måste bara fråga er varför får barnen inte äta socker? asså handlar de om tänderna eller vad? Inte alls för å va spydig utan bara fråga för skojs skull

Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?