• nexa79

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Som titeln säger: Varför är alla så nojjiga för socker?
    Jag tror att många av de som inte låter sina barn äta eller dricka saker med socker i egentligen är lite lata, de orkar inte hantera sina barn när de fått en sockerkick.
    För visst kan det vara jobbigt. Men det är lika jobbigt att sortera bort mat med socker i, eller är det inte det?!
    Jag vet inte, för jag skiter i vilket. Mina barn får äta allt.

    Vissa vill t o m att man inte får bjuda på glass när man fyller år, vilket låter helt absurt i min värld. Vad är det för fånerier? Fyller man år ska man fira, och det innebär något gott att äta, sen att det blivit lite tradition, att bjuda på glass, gör det något?

    För mig är det ett solklart NEJ på den frågan. Anta att det är 20 ungar på avdelningen. Det blir 20 glassar MAX. Om inte vissa fyller på lov och liknande. Hur skadligt är det med 20 glassar utslaget på ett år? Vill man inte låta barnen äta socker så låt bli att mata dem hemma då.

    Jag kan ju fundera på varför man lägger sig i vad förskolan serverar ALLS så länge man inte har ett barn som är allergiskt eller intolerant mot något.

    tremoten.blogg.se

  • Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?
  • Faile
    chivasregal skrev 2009-12-30 08:15:54 följande:
    Jo men vissa föräldrar är nojjiga med socker (min bror) får inte bjuda på nåt kex eller så. Jag tycker man ska låta dem äta lite vad de vill de blir inte lika suget då. Usch ursäkta om jag svarar virrigt (har nog inte vaknat riktigt än)
    Förstår precis vad du menar.
    Just för att vi inte varit nojjiga så tycker sonen lika mycket om grönsaker och frukt som tex kex.
    Skillnaden är att vi erbjuder inte kex frivilligt, och det ligger heller inte framme synligt på något sätt.
    För honom är grönsaker godis, precis som kex är det. Men han får det ena betydligt oftare än det andra

    Riktigt godis vet han inte vad det är än och det gjorde mig mäkta förbannad när barnens farfar var här under julen och tjatade om godis.
    Han pratade om att han velat köpa godis, men att vi är ju så elaka föräldrar som inte vill ge godis blablabla.
    Och för oss handlar det ju inte om att vi inte _vill_ge, utan att vi tycker det är onödigt att introducera något han inte har behov av.

    Den dagen han själv vet vad godis är och ber om det, då får farfar gärna bjuda oxå
  • Plutteli

    Håller med om att sockerhysterin börjar bli rent fånigt. En sak som jag stör mig på är att många sockerjagare gärna byter ut sockrade produkter mot likartade fast med sötningsmedel utan att en enda gång reflektera över om sötningsmedlet faktiskt är bättre eller sämre än vanligt hederligt socker.

  • chivasregal
    Faile skrev 2009-12-30 08:26:05 följande:
    Förstår precis vad du menar.Just för att vi inte varit nojjiga så tycker sonen lika mycket om grönsaker och frukt som tex kex. Skillnaden är att vi erbjuder inte kex frivilligt, och det ligger heller inte framme synligt på något sätt. För honom är grönsaker godis, precis som kex är det. Men han får det ena betydligt oftare än det andra Riktigt godis vet han inte vad det är än och det gjorde mig mäkta förbannad när barnens farfar var här under julen och tjatade om godis. Han pratade om att han velat köpa godis, men att vi är ju så elaka föräldrar som inte vill ge godis blablabla. Och för oss handlar det ju inte om att vi inte _vill_ge, utan att vi tycker det är onödigt att introducera något han inte har behov av. Den dagen han själv vet vad godis är och ber om det, då får farfar gärna bjuda oxå
    Jag håller med dig å tack för du förstod. Barn behöver inte bli påpackade godis utan de lär sig nog veta vad de är tidsnog
  • sara1981

    Jag kan inte förstå varför man ska ge barn socker i form av sådant som egentligen är helt onödigt att äta?

    Helt ok att äta i "matform", men finns det någon bra anledning att ge godis eller glass till en ettåring?
    Det är ju föräldrarnas egna mått på vad som är gott och vad som är firande, inte ettåringens. Den hade varit precis lika nöjd med något annat ex, frukt, om föräldrarna inte påverkat dem..

    När vi nu har stora problem med övervikt i vårat samhälle så är det väl bra att lära barnen bra matvanor så tidigt som möjligt.
    Men här ingår ju såklart mycket mer än att bara skippa glassen på dagis. Det gäller ju maten öht, samt att röra sig naturligt genom lek mm.

    Att resonera så att "så gjorde vi när jag var liten/förr i tiden och det är inget fel på mig", håller ju inte. Varken i den här diskussionen eller någon annan.
    Forskningen går framåt och man vet idag mycket mer om hur kroppen påverkas (av socker, krocka med bilen, röka osv..), sen ser våra liv annorlunda ut (vi har råd att köpa godis/sötsaker i större utsträckning, har fler och snabbare bilar osv.) och då måste vi även anpassa oss efter detta..

  • Faile

    Undrar hur vissa föräldrar hade reagerat om deras barn gjorde vad sonen gjorde.
    Han smet iväg i butiken medan jag packade varor och försökte hålla ordning på minstingen och kom tillbaka med en chokladtomte med avbitet huvud.

    Det var bara betala och se glad ut, och då fick sonen även äta upp resten av tomten han så gärna ville ha

  • snillis

    Varför alla är så sockernojjiga?
    Jo, för det är inne att vara jävligt pretto och PK som förälder och dessutom skryta om det.
    Thats why!

  • chivasregal
    Faile skrev 2009-12-30 08:33:01 följande:
    Undrar hur vissa föräldrar hade reagerat om deras barn gjorde vad sonen gjorde.Han smet iväg i butiken medan jag packade varor och försökte hålla ordning på minstingen och kom tillbaka med en chokladtomte med avbitet huvud. Det var bara betala och se glad ut, och då fick sonen även äta upp resten av tomten han så gärna ville ha
    Haha
  • UpsyDaisy

    Jag är jästintolerant så kan inte äta socker alls eftersom det föder jästproduktionen.

    Men då det gäller socker i allmänhet så är det så att vi äter mer socker idag än vi brukade, och det är inte bra för ens hälsa. Fett är MYCKET bättre än socker. Vi har haft en fett-fobi i Sverige på senare år och ersatt fettet med lättprodukter som istället innehåller snabba kolhydrater och socker.

  • beadis
    snillis skrev 2009-12-30 08:34:10 följande:
    Varför alla är så sockernojjiga?Jo, för det är inne att vara jävligt pretto och PK som förälder och dessutom skryta om det.Thats why!
    Håller helt med dig!
Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?