• nexa79

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Som titeln säger: Varför är alla så nojjiga för socker?
    Jag tror att många av de som inte låter sina barn äta eller dricka saker med socker i egentligen är lite lata, de orkar inte hantera sina barn när de fått en sockerkick.
    För visst kan det vara jobbigt. Men det är lika jobbigt att sortera bort mat med socker i, eller är det inte det?!
    Jag vet inte, för jag skiter i vilket. Mina barn får äta allt.

    Vissa vill t o m att man inte får bjuda på glass när man fyller år, vilket låter helt absurt i min värld. Vad är det för fånerier? Fyller man år ska man fira, och det innebär något gott att äta, sen att det blivit lite tradition, att bjuda på glass, gör det något?

    För mig är det ett solklart NEJ på den frågan. Anta att det är 20 ungar på avdelningen. Det blir 20 glassar MAX. Om inte vissa fyller på lov och liknande. Hur skadligt är det med 20 glassar utslaget på ett år? Vill man inte låta barnen äta socker så låt bli att mata dem hemma då.

    Jag kan ju fundera på varför man lägger sig i vad förskolan serverar ALLS så länge man inte har ett barn som är allergiskt eller intolerant mot något.

    tremoten.blogg.se

  • Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?
  • Grönögat
    snillis skrev 2009-12-30 08:34:10 följande:
    Varför alla är så sockernojjiga?Jo, för det är inne att vara jävligt pretto och PK som förälder och dessutom skryta om det.Thats why!
    Right on baby, right on.
  • Faile
    sara1981 skrev 2009-12-30 08:31:39 följande:
    Jag kan inte förstå varför man ska ge barn socker i form av sådant som egentligen är helt onödigt att äta? Helt ok att äta i "matform", men finns det någon bra anledning att ge godis eller glass till en ettåring? Det är ju föräldrarnas egna mått på vad som är gott och vad som är firande, inte ettåringens. Den hade varit precis lika nöjd med något annat ex, frukt, om föräldrarna inte påverkat dem..När vi nu har stora problem med övervikt i vårat samhälle så är det väl bra att lära barnen bra matvanor så tidigt som möjligt. Men här ingår ju såklart mycket mer än att bara skippa glassen på dagis. Det gäller ju maten öht, samt att röra sig naturligt genom lek mm. Att resonera så att "så gjorde vi när jag var liten/förr i tiden och det är inget fel på mig", håller ju inte. Varken i den här diskussionen eller någon annan. Forskningen går framåt och man vet idag mycket mer om hur kroppen påverkas (av socker, krocka med bilen, röka osv..), sen ser våra liv annorlunda ut (vi har råd att köpa godis/sötsaker i större utsträckning, har fler och snabbare bilar osv.) och då måste vi även anpassa oss efter detta..
    Naturligtvis kan man inte hela tiden köra på att det som funkade för 30 år sedan funkar lika bra idag.
    Men att inte ge sina barn sötsaker och försöka hålla socker borta, till att bli helt galen för att ungarna på dagis får ketchup till maten en gång varannan vecka?
    Det är ju bara löjligt. Tycker jag.
  • Lycklig 4barnsmor

    För mig handlar det om vanor. Vi förbjuder inte socker men vill att de ska ha vanor från start t ex att är man hungrig äter man en frukt, morot eller annat bra inte kaka eller godis. När man har sådana vanor att man dricker vatten när man är törstig och frukt vid hunger då är inte det andra något problem här.

  • Lycklig 4barnsmor

    Sedan vill jag tillägga att sockret i maten har ökat till sjuka propotioner för att det är billigt utfyllnadsmaterial för tillverkarna. Det är väl bra att vi har vaknat och inte tillåter att tillverkningen ska bli billigare och billigare men maten ändå dyrare och dyrare. Nu börjar sockermängden i maten minska och det borde väl glädja alla.

  • Leora

    Det finns ett ord i sammanhanget som är ett mycket bra ord: LAGOM! Och det lever vi ganska mycket efter här hemma, att lagom är bäst helt enkelt.

    Jag tror inte på förbud, eftersom det kan leda till att barnen inte kan "hantera" det själva när det finns tillgång till godsakerna. Jag har sett exempel på barn, som inte har fått lov att glass etc. De barnen sitter som klistrade vid glasskålen på kalas sen, när de får lite "fri tillgång" till det "förbjudna". Jag säger inte att alla barn gör så, men jag har sett exempel på det på min sons kalas (där jag VET att barnet inte fått äta glass etc. tidigare).

    Sen vet jag inte om jag vill hålla med om att det handlar om lathet. Snarare kanske okunskap i så fall. Många föräldrar verkar ha hakat på trenden att "socker är livsfarligt", utan att egentligen kanske reflektera så mycket över det själva. Mig veterligen är inte socker farligt på något vis. Så länge man inte överkonsumerar det (frågan är dock om ens det är farligt, mer än att det kan leda till övervikt och dåliga tänder). Föräldrar skriker högt och protesterar mot en liten glass på förskolan, när någon fyller år. Varför inte istället skrika högt och protestera mot halvfabrikat fulla med onödiga tillsatser som serveras på många förskolor/skolor?

    Man kan också många gånger se en tydlig "trend" i vilka föräldrar som är mest hysteriska kring socker. Ofta är det föräldrar, som bara har ett barn. Och det barnet är fortfarande så litet att man inte ha kommit till "lördagsgodisstadiet" ännu. Eller Då är det väldigt enkelt att sitta och säga att barnen inte ska få äta glass, kakor och godis. Jag menar nu inte att man ska trycka i barnen massa godsaker bara för att. Men det kanske inte är hela världen om en 1½-åring råkar få en glasspinne när någon fyller år på dagis?

    Sen vill jag också poängtera att det finns en sak som vi är väldigt noga med här hemma, när det gäller sötsaker. Och det är att sötsaker är något man äter när det passar sig, och det är inte något man äter ISTÄLLET för något annat! Utan det är det där "lilla extra".

  • sara1981
    Faile skrev 2009-12-30 08:45:47 följande:
    Naturligtvis kan man inte hela tiden köra på att det som funkade för 30 år sedan funkar lika bra idag. Men att inte ge sina barn sötsaker och försöka hålla socker borta, till att bli helt galen för att ungarna på dagis får ketchup till maten en gång varannan vecka? Det är ju bara löjligt. Tycker jag.
    Jag är inte på nåt sätt emot ketchup till maten.
    Är heller inte helt och hållet emot godis utan tycker att det är onödigt att ge godis och glass t.ex. till barn som inte efterfrågar det själva.
    På vårat dagis hade de glass varje fredag + vid födelsedagar när barnen var 1-2,5år.. Helt onödigt enligt mig..
  • Nasse7

    Min son fick smaka glass första gången när han var c:a ett år. Då var det första gången han visade intresse och ville ha när han såg att hans mamma och pappa åt.
    Godis äter min son inte, men det är mer att han hittills inte har velat ha det. Han är snart 2,5.
    Han fick smaka rent godis nu i jul, men spottade ut det eftersom han inte tyckte det var gott.
    Jag är inte hysterisk på något sätt, men tycker det är onödigt att introducera någonting som han inte har velat ha bara för att "alla" äter godis.
    Glass äter han och tycker är jättegott och om det bjuds på bullar och sockerkaka får han det med om han vill ha.
    Både jag och min man är diabetiker så vi fikar inte med kakor eller annat speciellt ofta, men om vi blir bjudna så får min son naturligtvis om han vill ha.
    Juice får han dricka om han vill, men det är likadant där som med godis, han tycker inte om det utan vill hellre ha mjölk eller vatten.
    På sonen dagis festar de till det ibland med glass eller lite andra saker (aldrig godis) och då får han äta vad han vill.

  • Faile
    sara1981 skrev 2009-12-30 08:59:16 följande:
    Jag är inte på nåt sätt emot ketchup till maten. Är heller inte helt och hållet emot godis utan tycker att det är onödigt att ge godis och glass t.ex. till barn som inte efterfrågar det själva.På vårat dagis hade de glass varje fredag + vid födelsedagar när barnen var 1-2,5år.. Helt onödigt enligt mig..
    Jag menade inte just dig, utan mer generellt eftersom det startas mängder med trådar här av arga föräldrar gällande just typexemplet bla.

    Glass varje fredag är ju att ta i, men glass när någon fyller år är ju trevligt. Om det nu är en åldersblandad avdelning. Är det bara 1-åringar är det naturligtvis helt onödigt.
  • sara1981
    Faile skrev 2009-12-30 09:03:01 följande:
    Jag menade inte just dig, utan mer generellt eftersom det startas mängder med trådar här av arga föräldrar gällande just typexemplet bla. Glass varje fredag är ju att ta i, men glass när någon fyller år är ju trevligt. Om det nu är en åldersblandad avdelning. Är det bara 1-åringar är det naturligtvis helt onödigt.
    Då är vi på ungefär samma spår. jag trodde du menade mig då du citerade mitt inlägg.
  • Liba
    snillis skrev 2009-12-30 08:34:10 följande:
    Varför alla är så sockernojjiga?Jo, för det är inne att vara jävligt pretto och PK som förälder och dessutom skryta om det.Thats why!
    yeah baby yeah!
Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?