• nexa79
    Äldre 29 Dec 18:39
    11294 visningar
    212 svar
    212
    11294

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Som titeln säger: Varför är alla så nojjiga för socker?
    Jag tror att många av de som inte låter sina barn äta eller dricka saker med socker i egentligen är lite lata, de orkar inte hantera sina barn när de fått en sockerkick.
    För visst kan det vara jobbigt. Men det är lika jobbigt att sortera bort mat med socker i, eller är det inte det?!
    Jag vet inte, för jag skiter i vilket. Mina barn får äta allt.

    Vissa vill t o m att man inte får bjuda på glass när man fyller år, vilket låter helt absurt i min värld. Vad är det för fånerier? Fyller man år ska man fira, och det innebär något gott att äta, sen att det blivit lite tradition, att bjuda på glass, gör det något?

    För mig är det ett solklart NEJ på den frågan. Anta att det är 20 ungar på avdelningen. Det blir 20 glassar MAX. Om inte vissa fyller på lov och liknande. Hur skadligt är det med 20 glassar utslaget på ett år? Vill man inte låta barnen äta socker så låt bli att mata dem hemma då.

    Jag kan ju fundera på varför man lägger sig i vad förskolan serverar ALLS så länge man inte har ett barn som är allergiskt eller intolerant mot något.

    tremoten.blogg.se

  • Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?
  • Lyckli­g 4barns­mor
    Äldre 30 Dec 10:36
    #81
    Nasse7 skrev 2009-12-30 10:14:07 följande:
    Jag tycker faktiskt synd om de barn som är förbjudna att äta någonting sött på dagis. Och nu talar jag inte om allergier eller andra åkommor som gör att det är direkt skadligt för barnet att äta någonting utan att föräldrarna har sockerfobi... Ett exempel är att de hade öppet hus på dagis och föräldrarna fick komma och titta på verksamheten. Då stod barnen och bakade chokladbollar och genast var det en förälder framme och ryckte i sitt barn och sa att hennes barn fick minsann inte äta chokladbollar och då fick hon inte vara med och baka heller för då skulle hon kanske bli lockad att äta av det. Så hon fick gå ifrån och göra någonting annat. Jag menar, hallå... Har det inte gått lite långt då?
    Jag skulle givetvis inte förbjuda mina barn att baka men varför kan de inte baka annat på dagis? Bröd och liknande. Varför måste det vara godis, de skulle ha precis lika kul med det.

    Varför ska dagis lära barnen äta onödiga saker. Det kan man ju lära dem äta hemma. Dessutom kan jag ju inte förstå att ni tycker detta är viktigt. Det är ju skräp. Varför ska tandläkarna och andra rekommendera måttligt av de här grejerna och så ska det snaskas på dagis.
  • Kolora­turell
    Äldre 30 Dec 10:39
    #82

    Det enda som inte fräter på tänderna är vatten, och jag har aldrig hört talas om någon som överlevt vattendieten. Alltså är även ett äpple en stor synd, även om det inte innehåller vanligt socker.

    Ett äpple är bättre än en kaka, men inget av det är livsfarligt i måttliga mängder.

  • Äldre 30 Dec 10:56
    #83

    Mitt barn får gärna "snaska" glass på förskolan när någon kompis fyller år eller om det är "fest", skulle det bli för mycke någon vecka så drar vi ner på "snaskandet" hemma - lördagsgodis eller fredagsmys är liksom ingen helig ko för våran familj utan vi väljer att se till helheten istället.
    Vår dotter tycker att det är betydligt roligare o mysigare att ätaen glass med sina kompisar än lite smågodis med iss i tvsoffan

    Ibland känns det som om "sockerhysterin" tar enorma proportioner och att folk skulle må,lite bättre av att tagga ner lite...


    Den late får brått när det blir kväll
  • Ullis 10
    Äldre 30 Dec 11:08
    #84

    Bra TS håller med om allt. Det är så löjligt med denna hysteri. Allt med rimlighet, slappna av o njut.

  • LindaL­ampa
    Äldre 30 Dec 11:26
    #85

    Alla får ju göra som dom vill självklart, och syftet för mig är verkligen inte att framstå som präktig, men för mig är det viktigt att lära mina barn goda vanor från start. Det är förstås inte samma sak som att bannlysa glass men om jag får välja så hade jag gärna sett att barnen fick frukt istället för glass på dagis. Det beror inte bara på att det är socker i glassen, där är så himla mycket andra tveksamma tillsatser också, speciellt i de billiga glassarna. Ja till glass säger jag när de får en variant utan en mängd tveksamma tillsatser i.

    Ja nu lyfte jag då in detta med tillsatser också, men det ÄR bra att vara medveten, och även om vi inte ser några symtom idag på att vi skulle påverkas av alla tillsatser (vissa symtom har man dock sett efter diverse ämnen iofs), så vet vi ju inte hur det ser ut i framtiden.

    Man vet ju tex att de som äter mycket salt idag, med stor sannolikhet kommer behöva äta blodtryckssänkande medicin om 20 år. Det är ett faktum.

    Men hysteri som sådan kommer alltid att finnas bland oss (speciellt bland oss mammor). Är det inte socker, så är det amning, eller dagistider eller vad det nu kan vara.

  • nexa79
    Äldre 30 Dec 12:41
    #86
    oktobergroda skrev 2009-12-30 07:49:47 följande:
    Har inte läst resten av tråden. Men som du skriver, 20 ungar, det gör nästan 2 glassar i månaden, dvs varannan vecka. Är lite väl mycket. Jag ger inte in lilla (2 år) godis eller läsk/saft. Hon får däremot glass och kaka någon gång ibland. Hon går inte på dagis, men hade hon gjort det så hade det varit ett dagis med nolltollerans mot godis/glass/läsk/saft. Det har inte i små barnamunnar att göra innan de är stora nog att förstå innebörden av det!
    Jag MÅSTE bara fråga, rent teoretiskt.
    Anta att det inte FINNS ett dagis som inte har nolltolerans på de saker du skriver inom två mils radie. Skulle du då sitta och åka ännu längre än två mil varje hämtning och lämning bara för att slippa ha socker i maten? I så fall, min vän, är du vad jag kallar sockerfanatiker.
    Och hur sjutton man kan tycka att en glass var 14:e dag är MYCKET övergår mitt förstånd. Okej om det vore ett u-land där man knappt har mat för dagen, då är det ju värsta festen att få en glass var 14:e dag. Men seriöst. I dagens Sverige så är det inte så. Glass är mer vardagligt än så, och efter en snabb rundfrågning bland flera andra mammor så får barnen omkring två-tre glassar per VECKA från ca 2 års ålder. How about that?!

    Och jag måste också fråga.. Vad är det du tycker att ditt barn ska "förstå innebörden" med vad gäller godis, läsk, saft osv? Att det är gott?? Jag fattar inte den delen ärligt talat. Förklara gärna!

    Ärligt talat så tycker jag totalt tvärtom mot för vad du tycker. Men det är ett fritt land. Funkar det för dig så är det bra.

    tremoten.blogg.se
  • nexa79
    Äldre 30 Dec 12:47
    #87
    chivasregal skrev 2009-12-30 08:23:10 följande:
    måste bara fråga er varför får barnen inte äta socker? asså handlar de om tänderna eller vad? Inte alls för å va spydig utan bara fråga för skojs skull
    Jag skulle tippa att "orsakerna" är de här:
    -->Kan få hål i tänderna
    -->Kan bli överviktiga
    -->Kan bli speedade av sockerkickar
    -->Att vara en "duktig mamma" som kör med renlevnad så gott det går för att döva sitt eget dåliga samvete för allt man själv stoppat i sig genom åren :o/

    Finns säkert fler skäl, men dessa är de mest representerade, dock är den sista så gott som outtalad, bara något som man kan ana själv genom att läsa mellan raderna. Inlägg från dessa mammor är mycket mer intensiva i att anklaga de som ger socker på olika vis, och även mer intensiva i att försvara valet att INTE ge socker.. Åtminstone uppfattar JAG det så.

    tremoten.blogg.se
  • Äldre 30 Dec 14:37
    #88

    Tänkte förresten på en sak jag funderat på att införskaffa och ge som en gåva till vår förskola inför sommaren. Glassmaskin! Då kan barnen få små mängder glass när någon fyller år, dessutom får de göra den själv och vi slipper tillsatser i glassen. Sen går det ju då att göra nyttigare glass på yoghurt och frukt eller bär istället för grädde :)
    Och för de som då inte har glassmaskin på förskolan, bjud på sorbe om ni vill ha glass till barnen men vara lite nyttigare :)

  • Lyckli­g 4barns­mor
    Äldre 30 Dec 14:57
    #89
    Plutteli skrev 2009-12-30 14:37:55 följande:
    Tänkte förresten på en sak jag funderat på att införskaffa och ge som en gåva till vår förskola inför sommaren. Glassmaskin! Då kan barnen få små mängder glass när någon fyller år, dessutom får de göra den själv och vi slipper tillsatser i glassen. Sen går det ju då att göra nyttigare glass på yoghurt och frukt eller bär istället för grädde :) Och för de som då inte har glassmaskin på förskolan, bjud på sorbe om ni vill ha glass till barnen men vara lite nyttigare :)
    Varför är det så viktigt att stoppa i dem de här grejerna på dagis man gör ju inte det när de börjar skolan. De som börjar skolan accepterar att det inte är sådant varför inte ha det så från början.

    Varför kan inte de som vill ge godis, kakor och glass göra det på vägen hem från dagis?
    Ganska fantastiskt fenomen det här att de som inte vill ge sina barn sådant konstant eller göra något regelbundet av det att vi är präktiga och sockernojjiga på samma sätt som de som vägrade börja röka i skolan var "präkta och duktiga".
  • Äldre 30 Dec 15:03
    #90

    Jag har aldrig och kommer aldrig att vara orolig över att min son får i sig en massa socker.Han äter lördagsgodis varje lördag och ibland så kan han äta godis på en vardag,men han äter också frukt så det är inte bara godis som han stoppar i sig utan han är nyttig också.

Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?