• Beckah82

    I vilken ålder började ditt barn med gåstol?

    I vilken ålder började ditt barn med gåstol. Om du har flera barn och har gjort olika, rösta för det barn som började tidigast med gåstol.


    Min nu 11-årige son fick en gåstol när han var 6 månader. Då reste han sig redan mot möbler och en månad senare gick han med gåvagn och när han var 8 månader gick han själv så han hann inte använda gåstolen speciellt mycket. Rätt onödigt.

    Gåstolen sparades och 9 år senare var det dags för son nummer 2 han använde den inte heller men eftersom den fanns tillgänglig provade jag den några gånger. Minns inte från vilken ålder men jag tror 4 månader. Dvs han provsatt i den. Sen började han gå själv när han var 7,5 månad (och innan dess mot möbler och med gåvagn) så han hade inte heller någon nytta av den.

    Nu är gåstolen på vinden. Jag orkar inte plocka ner den och jag vet inte om jag tycker att vi har plats hemma heller. Son nummer 3 fyller 4 månader nästa vecka och många jämnåriga bebisar får redan sitta i gåstolar. Är inte det lite tidigt? Eller är det nu man ska ta fram den om den ska hinna användas? Risken finns ju att han tänker gå vid 7-8 månaders ålder precis som brorsorna. Jag kanske rent av har en sån tur att han börjar gå SENARE om han får börja med gåstol? (tidiga gå-bebisar är jobbigt).

    Det här är mina erfarenheter av gåstolar, vad är din?
    ♥ Victor 9808, Alvin 0707, Elmer 0909 ♥ beckahbitch.se
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden I vilken ålder började ditt barn med gåstol?
  • Danitra
    VulgusProfanum skrev 2010-01-01 15:22:26 följande:
    Men hur ställer du dig till det att det t.om försenar barnets motoriska utveckling? Är det av någon betydelse?
    Vad skulle vara det stora problemet med att utvecklingen försenas något? Dom lär sig ju gå ändå tids nog.
  • Ejin
    gutegirl skrev 2010-01-01 15:24:14 följande:
    www.konsumentverket.se/sakra-varor-tjanster/B.../www.radron.se/templates/Artikel____2476.aspx300-400 skadade ungar per år tycker jag är ganska många.
    som sagt.. olyckor där barn har åkt ner för trappor.. varför ha gåstolen på en övervånging eller hus med trappa då??
    Om man lämnar barnet utan uppsikt i sin matstol kan dom falla ner från en sådan också och inte är det någon som anser att den ska förbjudas??
    Bara för att vissa föräldrar är dumma ser jag ingen annledning till att inte använda den..
  • Danitra
    gutegirl skrev 2010-01-01 15:24:14 följande:
    www.konsumentverket.se/sakra-varor-tjanster/B.../ www.radron.se/templates/Artikel____2476.aspx 300-400 skadade ungar per år tycker jag är ganska många.
    Fast även trappor var gemensam nämnare där. Det är ju det som är problemet - inte gåstolarna.
    För om vi skulle låtit en trappa vara öppen så skulle vår 9-månaders son slå sig rätt illa där även utan gåstol.
  • VulgusProfanum
    Danitra skrev 2010-01-01 15:25:48 följande:
     Självklart finns det förvirrade föräldrar även när det gäller gåstolar. Tror dom att barnet kommer lära sig gå tidigare av gåstol så tror dom helt enkelt fel och barnet börjar ev gå lite senare. Fast att dom blir nöjdare är väl knappast en nackdel. Min son ville som nämnt hela tiden gå, han tog sig upp mot möbler och visade tydligt att han ville träna benen och att han ville ta sig framåt. Bäras ville han definitivt inte och långa stunder blev han inte nöjd av något annat än att få gåträna genom att hålla oss i händerna. Vi behövde inte lyfta honom utan det var enbart för balansen.  Eftersom jag har problem med min rygg så orkade inte jag gå framåtböjd mer än mycket kortare stunder, gåstolen löste det problemet. Jag ser nämligen inte att det ska behöva vara knöligt och bökigt när man kan undvika det. Det finns nog med knöl och bök i småbarnsfamiljer ändå. Att olycksrisken ökar är vi överens om men jag ser inte det som ett starkt motargument eftersom man kan undvika olyckor genom att vara förutseende.
    Nej jag ser inte det här med nöjdheten som en nackdel inte alls och självklart måste man väga fördelar mot nackdelar.
    Ändå så tycker jag att det är lite oroande när föräldrar väljer att sätta riktigt små barn i gåstolar allt för tidigt.
    Det oroar mig lite

    Olycksstatistiken talar ju också för att många föräldrar inte har det här säkerhetstänket och ligger steget före och även det är ju starkt oroande kan jag tycka.
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • Ejin
    VulgusProfanum skrev 2010-01-01 15:22:26 följande:
    Men hur ställer du dig till det att det t.om försenar barnets motoriska utveckling?Är det av någon betydelse?
    jag har tittat runt lite på olika studier som gjorts och det är ju inget fastställt resultat direkt.. någon studie visade på att dom barn som hade haft gåstol lärde sej gå 2 veckor senare än övriga och det ser jag inget problem med...
    Hade alla gåstols barn förvandlats till handikappade ungar som inte hade lärt sej gå förrän efter två år så hade läget nog varit ett annat men jag ser inget problem med att min dotter kanske ev. lär se gå nån vecka senare..
  • Ejin
    Danitra skrev 2010-01-01 15:29:04 följande:
    Fast även trappor var gemensam nämnare där. Det är ju det som är problemet - inte gåstolarna. För om vi skulle låtit en trappa vara öppen så skulle vår 9-månaders son slå sig rätt illa där även utan gåstol.
    precis...
  • VulgusProfanum
    Danitra skrev 2010-01-01 15:27:03 följande:
    Vad skulle vara det stora problemet med att utvecklingen försenas något? Dom lär sig ju gå ändå tids nog.
    Det beror ju på hur man ser det. Är man medveten om att barnets utveckling kan försenas och ändå väljer att s.a.s. köpa den dealen så har man ju som förälder gjort ett aktivt val.
    Samtidigt så plockar man ju också ifrån barnen den här möjligheten att utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar och det kan ju jag då tycka har ett värde i sig.
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • gutegirl
    Danitra skrev 2010-01-01 15:29:04 följande:
    Fast även trappor var gemensam nämnare där. Det är ju det som är problemet - inte gåstolarna. För om vi skulle låtit en trappa vara öppen så skulle vår 9-månaders son slå sig rätt illa där även utan gåstol.
    Jo, men har han gåstolen tar han sig fram till trappkanten mycket fortare än om han kryper. Och det är ju så lätt att råka glömma att stänga en grind.
    Tomten bjuder alla som vill på risgröt
  • Danitra
    VulgusProfanum skrev 2010-01-01 15:30:22 följande:
    Nej jag ser inte det här med nöjdheten som en nackdel inte alls och självklart måste man väga fördelar mot nackdelar. Ändå så tycker jag att det är lite oroande när föräldrar väljer att sätta riktigt små barn i gåstolar allt för tidigt. Det oroar mig lite Olycksstatistiken talar ju också för att många föräldrar inte har det här säkerhetstänket och ligger steget före och även det är ju starkt oroande kan jag tycka.
    jag kan absolut hålla med om att vissa föräldrar "missbrukar" gåstolar genom att använda det som förvaringsplats utan att barnet visar intresse. Om dom använder den under lång tid och dessutom utan uppsikt så är det ännu mer oansvarigt.
    Men vi löser inte problemet med idioter till föräldrar genom att förbjuda gåstolar, eller ha en allmän avrådan från dom.
  • Danitra
    gutegirl skrev 2010-01-01 15:32:58 följande:
    Jo, men har han gåstolen tar han sig fram till trappkanten mycket fortare än om han kryper. Och det är ju så lätt att råka glömma att stänga en grind.
    Nja, vid 10-månader sprang han fortare själv än med gåstolen.
Svar på tråden I vilken ålder började ditt barn med gåstol?