• Beckah82

    I vilken ålder började ditt barn med gåstol?

    I vilken ålder började ditt barn med gåstol. Om du har flera barn och har gjort olika, rösta för det barn som började tidigast med gåstol.


    Min nu 11-årige son fick en gåstol när han var 6 månader. Då reste han sig redan mot möbler och en månad senare gick han med gåvagn och när han var 8 månader gick han själv så han hann inte använda gåstolen speciellt mycket. Rätt onödigt.

    Gåstolen sparades och 9 år senare var det dags för son nummer 2 han använde den inte heller men eftersom den fanns tillgänglig provade jag den några gånger. Minns inte från vilken ålder men jag tror 4 månader. Dvs han provsatt i den. Sen började han gå själv när han var 7,5 månad (och innan dess mot möbler och med gåvagn) så han hade inte heller någon nytta av den.

    Nu är gåstolen på vinden. Jag orkar inte plocka ner den och jag vet inte om jag tycker att vi har plats hemma heller. Son nummer 3 fyller 4 månader nästa vecka och många jämnåriga bebisar får redan sitta i gåstolar. Är inte det lite tidigt? Eller är det nu man ska ta fram den om den ska hinna användas? Risken finns ju att han tänker gå vid 7-8 månaders ålder precis som brorsorna. Jag kanske rent av har en sån tur att han börjar gå SENARE om han får börja med gåstol? (tidiga gå-bebisar är jobbigt).

    Det här är mina erfarenheter av gåstolar, vad är din?
    ♥ Victor 9808, Alvin 0707, Elmer 0909 ♥ beckahbitch.se
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden I vilken ålder började ditt barn med gåstol?
  • VulgusProfanum
    Ejin skrev 2010-01-01 15:31:01 följande:
    jag har tittat runt lite på olika studier som gjorts och det är ju inget fastställt resultat direkt.. någon studie visade på att dom barn som hade haft gåstol lärde sej gå 2 veckor senare än övriga och det ser jag inget problem med... Hade alla gåstols barn förvandlats till handikappade ungar som inte hade lärt sej gå förrän efter två år så hade läget nog varit ett annat men jag ser inget problem med att min dotter kanske ev. lär se gå nån vecka senare..
    De studier jag har kikat på visar större skillnader än så och i vissa fall är det inte bara gåendet som försenas utan även övrig motorik. Det ser jag som ett problem men om du är nöjd så har du gjort ett aktivt val för ditt barn.
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • Danitra
    VulgusProfanum skrev 2010-01-01 15:34:55 följande:
    De studier jag har kikat på visar större skillnader än så och i vissa fall är det inte bara gåendet som försenas utan även övrig motorik. Det ser jag som ett problem men om du är nöjd så har du gjort ett aktivt val för ditt barn.
    Jag har läst om upp till ett par månader. Men jag tror knappast på ett stort samband (hade det varit så stort hade inte min son börjat gå vid 9-månader och alla annan motorik var lika tidig).
    Om man pratar överdriven användning kan vi nog hitta både skador och kraftigt försenad utveckling men då är vi återigen inne på ämnet "Idiotföräldrar".
  • VulgusProfanum

    Attans nu funkar inte citeringen igen..

    "jag kan absolut hålla med om att vissa föräldrar "missbrukar" gåstolar genom att använda det som förvaringsplats utan att barnet visar intresse. Om dom använder den under lång tid och dessutom utan uppsikt så är det ännu mer oansvarigt.



    Men vi löser inte problemet med idioter till föräldrar genom att förbjuda gåstolar, eller ha en allmän avrådan från dom"

    Nej jag tror inte heller på ett förbud men ett ökat medvetande kring detta och framförallt kring säkerhetstänket

    För många gånger så är det nog så att det är föräldrarna som känner behovet av en gåstol. Barnet efterfrågar inte detta men föräldrar upplever det som smidigare att sätta ner barnet i stolen än att ha dem på golvet och då kan stolen bli en enkel och bekväm lösning.
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • VulgusProfanum

    Danitras:
    "Jag har läst om upp till ett par månader. Men jag tror knappast på ett stort samband (hade det varit så stort hade inte min son börjat gå vid 9-månader och alla annan motorik var lika tidig).



    Om man pratar överdriven användning kan vi nog hitta både skador och kraftigt försenad utveckling men då är vi återigen inne på ämnet "Idiotföräldrar".
    Det är det jag har kunnat plocka fram också. En förskjutning på ett par månader men jag tror också att det är individuellt som allt annat när det gäller barn.
    Vissa lär sig att gå tidigt trots gåstol medans andra är lite senare.
    Det man får göra är ju att titta på det utifrån ett större "grupp-perspektiv" och där ser man då att rent generellt så är de barn som använder gå-stol senare än den grupp som inte använder det.

    Men som sagt på individnivå kan det variera rätt rejält.
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • Danitra
    VulgusProfanum skrev 2010-01-01 15:38:05 följande:
    Nej jag tror inte heller på ett förbud men ett ökat medvetande kring detta och framförallt kring säkerhetstänket För många gånger så är det nog så att det är föräldrarna som känner behovet av en gåstol. Barnet efterfrågar inte detta men föräldrar upplever det som smidigare att sätta ner barnet i stolen än att ha dem på golvet och då kan stolen bli en enkel och bekväm lösning.
    Det är just jag som inte går att citera.
    Men OM barnet nu är nöjt i stolen så har vi inget problem. Eller?
    Såvida dom fortsätter att ha barnet där trots att hen inte vill eller under alldeles för långa perioder och då är vi ÅTERIGEN inne på idiotföräldrar.
  • Danitra
    VulgusProfanum skrev 2010-01-01 15:41:06 följande:
    Danitras: "Jag har läst om upp till ett par månader. Men jag tror knappast på ett stort samband (hade det varit så stort hade inte min son börjat gå vid 9-månader och alla annan motorik var lika tidig). Om man pratar överdriven användning kan vi nog hitta både skador och kraftigt försenad utveckling men då är vi återigen inne på ämnet "Idiotföräldrar". Det är det jag har kunnat plocka fram också. En förskjutning på ett par månader men jag tror också att det är individuellt som allt annat när det gäller barn. Vissa lär sig att gå tidigt trots gåstol medans andra är lite senare. Det man får göra är ju att titta på det utifrån ett större "grupp-perspektiv" och där ser man då att rent generellt så är de barn som använder gå-stol senare än den grupp som inte använder det. Men som sagt på individnivå kan det variera rätt rejält.
    Ja och iom det så kan inte sambandet vara tokstart.
    Dessutom undrar jag om man har uteslutit att barn som naturligt är sena i utvecklingen i större utsträckning använder gåstol.
  • VulgusProfanum

    Ja det är dig det inte går att citera "Det är just jag som inte går att citera.



    Men OM barnet nu är nöjt i stolen så har vi inget problem. Eller?

    Såvida dom fortsätter att ha barnet där trots att hen inte vill eller under alldeles för långa perioder och då är vi ÅTERIGEN inne på idiotföräldrar."

    Visst handlar det om föräldrar som inte har kunskapen, orken eller viljan eller som du skriver idiotföräldrar.

    Men tyvärr så finns det många sådana som använder stolen på ett sådant sätt av olika anledningar och det är väl där problemet ligger.
    Sedan tror jag också att många inte ens är medveten om när, hur eller hur länge ett barn bör använda stolen utan det går på rutin.
    Barnet är nöjt och då får den sitta där.
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • Snart vår tur
    VulgusProfanum skrev 2010-01-01 15:38:05 följande:
    Barnet efterfrågar inte detta men föräldrar upplever det som smidigare att sätta ner barnet i stolen än att ha dem på golvet och då kan stolen bli en enkel och bekväm lösning.
    Klart inte barnet efterfrågar en gåstol. Den efterfrågar väl inte en Bumbo, babygym, babysitter osv heller. Det va ett fånigt uttalande. Men barnet kan bli uttråkad och gnällig, barn älskar att upptäcka nya grejjer och att få komma upp lite i höjd och upptäcka världen därifrån. Jag tror att all lek och sysselsättning hjälper barnet i sin utveckling och välbefinnande. Sen är föräldern där i närheten och ser till att bebisen inte skadar sig eller är missnöjd, precis som vid annan aktivitet.

    Det finns verkligen föräldrar som missbrukar gåstolen..precis som det går att missbruka allt annat. Det som borde förbjudas är dåliga föräldrar...inte gåstolar.
  • josiee

    Vi valde att inte ha någon gå-stol till vår son eftersom han tidigt började ta sig framåt på egenhand, så det kändes onödigt. Han började gå vid 9 mån ålder.
    Tänker inte ha någon till dottern heller (som är 4 mån) för jag har aldrig sett någon anledning till varför man ska ha det. Funderade över det ett tag till sonen som sagt, men det kändes som ett självklart val att inte ha det när han ändå kunde ta sig fram själv. Jag har aldrig förstått grejen riktigt med gåstolar? Visst barnet sitter upp och kan ta sig framåt på egenhand, men ett barn kan väl vara lika nöjt utan en gå-stol :D Det anser jag i alla fall.


    ♥ Vincent 2008-01-09 , Vanessa 2009-08-20 ♥
  • Danitra
    VulgusProfanum skrev 2010-01-01 15:45:42 följande:
    Visst handlar det om föräldrar som inte har kunskapen, orken eller viljan eller som du skriver idiotföräldrar. Men tyvärr så finns det många sådana som använder stolen på ett sådant sätt av olika anledningar och det är väl där problemet ligger. Sedan tror jag också att många inte ens är medveten om när, hur eller hur länge ett barn bör använda stolen utan det går på rutin. Barnet är nöjt och då får den sitta där.
    Men du håller med om att det finns lämpliga tillfällen för gåstolar? För du sa innan att du inte kunde förstå varför någon förälder skaffade en sådan?
    Visst kan det vara många som inte vet vad som är lämpligt för ett barn när det gäller gåstolar och annat. Samma föräldrar kanske sätter babysittern framför TVn i någon timme eller två för att barnet bli tyst då. Eller vänder vagnen framåt när barnet är någon månad.
    Ska vi då avråda alla från att köpa babysitter, TV och vagnar som vänds framåt?
Svar på tråden I vilken ålder började ditt barn med gåstol?