• Beckah82

    I vilken ålder började ditt barn med gåstol?

    I vilken ålder började ditt barn med gåstol. Om du har flera barn och har gjort olika, rösta för det barn som började tidigast med gåstol.


    Min nu 11-årige son fick en gåstol när han var 6 månader. Då reste han sig redan mot möbler och en månad senare gick han med gåvagn och när han var 8 månader gick han själv så han hann inte använda gåstolen speciellt mycket. Rätt onödigt.

    Gåstolen sparades och 9 år senare var det dags för son nummer 2 han använde den inte heller men eftersom den fanns tillgänglig provade jag den några gånger. Minns inte från vilken ålder men jag tror 4 månader. Dvs han provsatt i den. Sen började han gå själv när han var 7,5 månad (och innan dess mot möbler och med gåvagn) så han hade inte heller någon nytta av den.

    Nu är gåstolen på vinden. Jag orkar inte plocka ner den och jag vet inte om jag tycker att vi har plats hemma heller. Son nummer 3 fyller 4 månader nästa vecka och många jämnåriga bebisar får redan sitta i gåstolar. Är inte det lite tidigt? Eller är det nu man ska ta fram den om den ska hinna användas? Risken finns ju att han tänker gå vid 7-8 månaders ålder precis som brorsorna. Jag kanske rent av har en sån tur att han börjar gå SENARE om han får börja med gåstol? (tidiga gå-bebisar är jobbigt).

    Det här är mina erfarenheter av gåstolar, vad är din?
    ♥ Victor 9808, Alvin 0707, Elmer 0909 ♥ beckahbitch.se
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden I vilken ålder började ditt barn med gåstol?
  • gutegirl
    Ejin skrev 2010-01-01 14:56:50 följande:
    jag är inte ett dugg upprörd... tycker bara det känns så överdrivet att kalla en gåstol för en helvetesmaskin när det i själva verket är en leksak som vilken annan...
    Du får det ju till att bara för att jag anser en gåstol vara en helvetesmaskin (b la p ga de olyckor som inträffat) så låter jag bara min bebis leka md kottar och vedträn.
    Tomten bjuder alla som vill på risgröt
  • Ejin
    gutegirl skrev 2010-01-01 15:15:47 följande:
    Jooo, tills säkringen släpper och ungen klämmer sönder benen.
    har aldrig någonsin hört talas om att det har hänt men i vilket fall som helst är min inte konstruerad så att benen kan klämmas sönder.. så platt ner i golvet kommer den aldrig.. och då har endå 3 åriga kusinen på X antal kg åkt omkring i den vilt här hemma...
  • Sarah84

    Dottern börja vid 7 mån tror ja, hon fick en julklapp de året 6 då va hon 7 mån. Gick i den lite varje dag. Tyckte den va jätte skoj =)

  • Danitra
    gutegirl skrev 2010-01-01 15:15:47 följande:
    Jooo, tills säkringen släpper och ungen klämmer sönder benen.
    Jag har inte upplevt gåstolen som så tung att benen skulle klämmas sönder av att spärren släpper.
    OM den nu mot förmodan skulle släppa.
  • VulgusProfanum

    Citeringen valde att strejka så jag klipper och klistrar lite "Det finns väl ändå ingen som använder gåstol för att dom tror att barnet utvecklas fortare av det? (Bortsätt från vissa handikappade barn)



    Gåstolen var för oss ett sätt att skona våra ryggar eftersom sonen enbart ville gå, hela tiden och då med oss som stöd. Så istället för att slita ut våra ryggar så skaffade vi en gåstol.

    Självklart hade vi uppsikt och tog bort sladdar och liknande som han kunde dra i. Men det hade vi ju gjort ändå. Det är inte gåstolar som orsakar olyckor utan idioter till föräldrar som inte tänker på att en trappa blir farlig när barnet tar sig fram.!
    Det finns tvärtom en hel del föräldrar som tror att det ska påskynda utvecklingen och som ser gå-stolen som ett verktyg för barnet.
    Det händer att man stöter på föräldrar som tycker att det är praktiskt eftersom att barnet då får en chans att "träna sina" ben och som dessutom blir mycket nöjdare i gå-stolen. Så nog finns existerar dessa föräldrar absolut

    När det gäller olyckor så tror jag precis som du skriver att det handlar om att vara förutseende och ligga steget före. För i och med att man sätter barnet i en gå-stol så ger man dem också möjligheten att ta sig fram på ett sätt som de rent utvecklingsmässigt inte är redo för. Det går undan och de når saker som de inte annars skulle göra. Så det gäller ju att tänka till och också vara medveten om att det sker en hel del olyckor p.g.a. gåstolar.

    Jag har full förståelse för att det är jobbigt när barnen är i en utvecklingsfas då de inte vill ligga och då de kanske inte riktigt kan ta sig fram för egen maskin. Det förstår jag fullt och fast då jag själv har haft sådana illbattingar. Men samtidigt så är det ju en viktig fas i deras utveckling.
    Det ska vara lite "knöligt och bökigt" för det gör att utvecklingen går framåt. Barnet provar, tränar och lär sig. Och i perioder är det en hel del bärande och missnöjda röster.
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • Ejin
    VulgusProfanum

    Om man nu är en sån förälder som anser att det påskyndar barnets utveckling så ser jag snarare att det är så att det är föräldern det är fel på.. inte gå stolen.. som sagt.. allt kan missbrukas...

  • VulgusProfanum
    Ejin skrev 2010-01-01 15:12:21 följande:
    om man använder den med måtta så är jag övertygad om att den inte är någon fara för kroppen alls.. precis som allt annat bebisar har (matstol, bumbo, babysitter, alltid ligga på¨rygg eller var man nu vill ta för exemple) visst har jag hört att dom är en säkerhetsrisk.... men de ska isåfall vara att man har dom på en övervåning och dom kan åka ner för trappan... annars har jag aldrig hört om några andra olyckor och det var ju ganska lätt åtgärdat... vi har helt eneklt ALDRIG haft den på övervångingen... problemet löst... Att dom skulle påskynda barnet utveckling har jag aldrig trott heller.. men de gör t.ex inte en babysitter heller och jag har aldrig hört talas om babysitter motståndare...som sagt så har det inget med att lära sej gå i dom, dom är en leksak inget annat... Varför man använder en sådan...??? ja du.. precis som med en hel del andra babygrejer, barnet tycker dom är roliga, dom blir sysselsatta, gnäller mindre, mamma har mer tid att göra annat och det ger en omväxling för barnet i vardagen... Saker och ting behöver inte alltid ha ett syfte att till 100% utveckla barnen till en massa... ibland kan det helt enkelt vara en rolig grej...
    Nu fungerar citeringen

    Jo men det är just det som är problemet.
    Barn tenderar att hamna i dessa gåstolar alltför tidigt och vid en tidpunkt då de rent kroppsligen och utvecklingsmässigt inte är redo för detta. Det är inte bra.

    Om man kikar på de studier som har gjorts så är slutsatsen den att barn inte ska sitta i en gåstol innan de har utveckat sin motorik tillräckligt och då har man gjort den bedömningen att en lämplig tidpunkt är kring 10 månader.

    Och de flesta barn hamnar i en gåstol långt tidigare än då.
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • VulgusProfanum
    Ejin skrev 2010-01-01 15:20:50 följande:
    VulgusProfanum Om man nu är en sån förälder som anser att det påskyndar barnets utveckling så ser jag snarare att det är så att det är föräldern det är fel på.. inte gå stolen.. som sagt.. allt kan missbrukas...
    Men hur ställer du dig till det att det t.om försenar barnets motoriska utveckling?
    Är det av någon betydelse?
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • Danitra
    VulgusProfanum: Självklart finns det förvirrade föräldrar även när det gäller gåstolar. Tror dom att barnet kommer lära sig gå tidigare av gåstol så tror dom helt enkelt fel och barnet börjar ev gå lite senare.
    Fast att dom blir nöjdare är väl knappast en nackdel. Min son ville som nämnt hela tiden gå, han tog sig upp mot möbler och visade tydligt att han ville träna benen och att han ville ta sig framåt. Bäras ville han definitivt inte och långa stunder blev han inte nöjd av något annat än att få gåträna genom att hålla oss i händerna. Vi behövde inte lyfta honom utan det var enbart för balansen. 
    Eftersom jag har problem med min rygg så orkade inte jag gå framåtböjd mer än mycket kortare stunder, gåstolen löste det problemet. Jag ser nämligen inte att det ska behöva vara knöligt och bökigt när man kan undvika det. Det finns nog med knöl och bök i småbarnsfamiljer ändå.
    Att olycksrisken ökar är vi överens om men jag ser inte det som ett starkt motargument eftersom man kan undvika olyckor genom att vara förutseende.
Svar på tråden I vilken ålder började ditt barn med gåstol?