Forum Matlagning - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Hur tillagar man färska sparris?!

    Lör 9 jan 2010 15:36 Läst 95126 gånger Totalt 16 svar
    Miss Niles
    Visa endast
    Lör 9 jan 2010 15:36

    Har köpt färska sparris som jag ska tillaga till köttet ikväll. Men vet inte hur man ska tillaga dom?!
    Någon som kan berätta?

    Tack på förhand!

    Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
  • Lör 9 jan 2010 15:39 #1

    Koka eller steka men bara lite så krispigheten finns kvar.

  • Gunnel­l
    Visa endast
    Lör 9 jan 2010 15:43 #2

    Först ska du bryta av änden på dem, änden är besk och lite hård. Bryt av 3-7 cm, man känner vart man ska bryta, håll i ändarna och bryt. Sedan kan du skala dem LITE bara så att några av "flikarna" försvinner. Sedan kan man koka eller steka. Men min favorit är att göra dem i ugnen. Lägg dem i en form och ringla lite olja eller smör över och in i ugnen. 


    Ska du koka så använd inte för mkt vatten och koka bara dem någon minut! Kokar/steker du för länge blir de "slaka" (kom inte på något bättre uttryck, haha).
  • Lör 9 jan 2010 15:45 #3

    Skär bort den träiga änden och koka försiktigt försiktigt så de inte blir överkokta! Använd gärna en högkantad stekpanna så de kan ligga raklånga under kokningen.

    Lite salt i vattnet och gärna lite smält smör över.

    mmm... sparris är jättegott!

  • Miss Niles
    Visa endast
    Lör 9 jan 2010 16:23 #4

    Tack så mycket för tipsen! Ledorden verkar vara inte för länge iaf. Vill inte ha slaka sparris
    Älskar sparris jag med men har aldrig gjort de själv... Ska bli mycket spännande!

  • TittaT­i
    Visa endast
    Lör 9 jan 2010 17:26 #5

    Jag brukar koka 1 minut och sedan ta bort från spisen och hälla i en kopp kallt vatten och låta stå i 5 min med locket på. Aldrig misslyckats med det knepet!
    Och mycket salt och socker i vattnet (tips från mat-tina har jag för mig!)
    Gott!

  • Lör 9 jan 2010 18:48 #6

    Steker alltid mina i mycket smör och sen saltar jag dem innan servering...
    MUMS!!!


    Hanna 050511 & Elias 090910
  • Miss Niles
    Visa endast
    Lör 9 jan 2010 19:33 #7

    Nu är jag här i köket o ska fixa en romantisk middag... kokt eller stekt? De e frågan...

  • Gunnel­l
    Visa endast
    Sön 10 jan 2010 14:22 #8

    Gick det bra?

  • Sön 10 jan 2010 14:27 #9

    Skall ätas med hollandaisesås

  • Sön 10 jan 2010 14:30 #10

    Brukar ha sparris till lax när vi lagar det. Bryter först av ändarna. Hettar upp dem i olivolja i stekpanna och toppar med lite flingsalt. Bara tills de fått lite mjuk yta, inuti ska de vara krispiga. Mums :)


  • Sön 10 jan 2010 16:40 #11

    jag brukar rulla in dem i bacon och steka i ugnen, 200 grader tills baconet är krispigt. sjukt gott.

  • Sön 10 jan 2010 19:14 #12

    Jag lättkokar oftast i ett par minuter men idag ska jag testa att grilla dem på min George Foreman-grill. Serveras med lax, hollandaise och gräddstuvad savoykål. Mums!


  • Miss Niles
    Visa endast
    Sön 10 jan 2010 21:06 #13

    Jag smörstekte dom lätt o saltade dom lite innan dom lades upp på tallriken. Väldigt gott blev de! Kommer absolut att serveras fler gånger här hemma nu
    Tack alla för hjälpen! Så skönt att man kan få hjälp här!

  • busise­n
    Visa endast
    Ons 13 jan 2010 17:00 #14

    Mollzor jag brukar göra som du och sen ha lite parmesanost på mums :)

  • Mån 17 feb 16:48 #15

    Hur längehar man sparris i ugnen ? .............


    Hur längehar man sparris i ugnen ? .............
  • Mån 21 apr 20:56 #16

    en viktig sak med sparris är att det finns en gammal skröna om att man skall skära av toppen. Gör _inte_ det, det är den bästa delen, men en tum av stjälken brukar vara lämpligt att kapa.