Inlägg från: Pappa G |Visa alla inlägg
  • Pappa G

    Varför välja klinkers i badrum?

    I min värld känns våtrumsmatta som en "B-lösning"..

  • Pappa G
    Sajom skrev 2010-01-13 19:21:37 följande:
    Sen måste man kanske fundera på vilken typ av hus man bor i. Vi bor i ett gammalt timmerhus och blev avrådda att kakla badrumet. Huset rör på sig mycket under året beroende på temeraturen. En plastmatta är dels mer rörlig och det syns ditekt om den spricker. En spricka i en fog på kaklet syns inte lika tydligt med risk för vattenskador.
    Det är säkert ett helt rätt val, i ert fall.

    En kakel/klinkerfog är aldrig vattentät. Det är det underliggande tätskiktet som skall vara det. Kvarvarande fukt bakom ska kunna avdunsta via fogarna.
  • Pappa G
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-01-14 00:04:32 följande:
    Rent praktiskt så tror jag plastmattan vinner! Dessutom tror jag att risken för mögelskador är mindre. Det säjs ju att det finns mögel bakom gipsskivorna i de flesta kaklade badrummen. Vore intressant att se någon statistik på om det är skillnad mellan kaklade badrum och plastbeklädda. Fast nu är det väl bättre tätskikt bakom kaklet i och med nya regler som kom för något år sedan? Fast om vi renoverar blir det nog kaklat i alla fall, eftersom det är snyggast. Eller en kompromiss; plastmatta på golvet och kakel på väggarna. Det är hårt att ramla och slå huvudet i klinker! Konstigt att det aldrig kommenteras som en nackdel. Barn och gamla ramlar ju lätt.
    Regler om tätskikt kom i princip redan 1995, men har sedan utvecklats. Risk för fuktskador uppkommer ju då man tar upp hål i tätskiktet. Det är sak samma med ex. våtrumsmatta.

    Plastmatta på golvet och kakel på väggarna är mer svårhanterat idag, då de omfattas av två olika regelverk gällande tätskikt m.m.
Svar på tråden Varför välja klinkers i badrum?