Inlägg från: Jennie med ie |Visa alla inlägg
  • Jennie med ie

    Ni som har adopterat eller ska: tycker ni att det finns "fel" anledningar till adoption?

    tjötas skrev 2010-01-22 14:45:34 följande:
    Och om ett par med biologiska barn vill adoptera, tycker ni då att det är fel enligt ovanstående resonemang?
    Nej, det tycker jag inte. Adoption handlar inte i första hand om rättvisa mellan vuxna utan om att barn ska få bra föräldrar och det finns därför ingen anledning att biologiskt barnlösa ska ha nån form av förtur före de med biologiska barn.

    Visst finns det dåliga motiv till adoption, som t ex välgörenhetstänket, men de stoppas ju också ifall utredarna gör sitt jobb. Ja om de som håller i föräldrautbildningen gör sitt jobb förstår de sökande redan där att det är andra saker som ska styra i första hand.
  • Jennie med ie
    Chimamanda skrev 2010-03-22 23:02:51 följande:
    Förlåt, kanske lite OT, men funderar. En del länder kräver ju faktiskt infertilitetsintyg av de blivande färäldrarna. Jag funderar på varför. Är det för att adoptivbarnen ska få växa upp i en familj utan "konkurrens" från "biologiska" barn? Det kanske bara är jag som är okunnig.
    Kanske för att de har samma syn som en del här på FL, inkl denna tråden, d v s att de som inte kan eller har mycket svårt att få egenfödda barn ska ha förtur av rättvise- och sympatiskäl...? Eller har de inställningen du är inne på, d v s att det är bättre med bara adopterade barn i en familj än adopterade + egenfödda...?

    Vi adopterade från ett land där det inte krävdes intyg om infertilitet men dock intyg om svårigheter eller olämpligheter att få "biologiska" barn. Jag frågade inte om varför, skulle kanske gjort det
  • Jennie med ie
    morgonsolan skrev 2010-03-23 08:59:40 följande:
    tror snarare att det beror på att skälen till att adoptera absolut inte får vara av humanitära skäl.. de länder som kräver infertilitetsintyg vill se att det här paret verkligen adopterar för att det är det enda sättet de kan få egna barn på - och att de VILL ha barn. Inte "rädda" någon.

    Det är alltså inte alls för föräldrarnas skull, att de skulle ha någon "förtur" av rättviseskäl. Som sagt, alla adoptioner sker för barnets skull, och länderna sätter upp de regler som de anser vara bäst för barnen.
    Första stycket:
    Så kan det säkert vara för en del, medans andra ser det från andra hållet och menar att ett sådant krav kan medföra att man ser adoption som en "nödutgång" så att säga vilket då är negativt. Det är ju så, med olika människor och olika kulturer inblandade ser man på saken på olika sätt.

    Andra stycket , där gäller ungefär samma. Att det handlar om olika kulturer och olika synsätt och att jag därför inte kan uresluta att tankegångarna går så i vissa länder. Det som vi här i Sverige anser vara det självklara sättet att se på saken är inte så självklar för alla. Att barnets bästa ska vara i fokus är nåt som alla godkända utlandskontakter ställer upp på, men vad det innebär och vilka andra sapekter man kan ta hänsyn till utan att "offra" barnets bästa lär variera.
Svar på tråden Ni som har adopterat eller ska: tycker ni att det finns "fel" anledningar till adoption?