• Äldre 22 Jan 21:40
    530996 visningar
    9675 svar
    9675
    530996

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Äldre 22 Jan 22:23
    #2

    Fiyali
    Självklart! Jag väntar också mitt andra barn och tror det är en andra dotter här med. Men jag vet inte, det är bara en känsla. Jag är i v 22 nu och tycker sockret har varit struligt sista två dagarna. Dags för en höjning nu antagligen. Har du märkt att du behöver en höjning var tredje vecka? Det stämde rätt bra då jag väntade Lyckeli och bm sa att barnet har en tillväxtperiod var tredje vecka ungefär.

  • Äldre 22 Jan 22:40
    #4

    Fiyali
    Ja, det är olika på olika sjukhus. Var går du? Jag går på Östra i Göteborg och här har vi träff med bm ungefär var tredje vecka, utökat UL i v 19 ungefär, TUL (tillväxt) vecka 28, 32, 36 och 40 samt ctg-koll två ggr i veckan de fyra sista veckorna. Man får gå över max en vecka här. Jag vet efter att ha läst vad tjejerna här i tråden har skrivit att det kan skilja sig mellan olika sjukhus vad gäller sånt.

    Från v 20 är det mer regel än undantag att man får höja sina doser då och då, ofta ganska kraftigt. Många får på några veckor gå från att ta några enstaka enheter till frukost till att ta typ 70. Det låter galet men så är det. Jag har insulinpump och ligger på runt 40-50 enheter per dygn just nu, från kanske 35 per dygn före jag plussade. Men jag tror nog det kommer vara en högre siffra om bara en vecka för jag märker ju på sockret att jag ligger högre före måltiden än efter - alltså dags att höja basen och många gånger även måltidsdoserna, då jag lätt ligger över 10 nu sedan i förrgår.


     


    Ja, vi älskar ju vår dotters namn. Vad heter er? Vi har spånat lite på namn men inte alls kommit så långt att vi har en fem-i-topp-lista. Det är galet, förra gången hade vi snackat namn i evighet då jag var i v 22. Men fokus ligger ju på dottern UTANFÖR magen denna gång, men än på barnet I magen. Dock njuter jag av att känna rörelser och känna hur barnet är vaket på mer och mer bestämda tider nu.

  • Äldre 23 Jan 21:43
    #16

    Ulli
    Ändade matvanor? Ja - jag småäter heeela tiden. Äter mycket mer än jag annars gör, för jag är en sån som bara suuuger åt sig alla kalorier som jag måste hela tiden lägga band på mig för att inte gå upp en massa. Väger ändå mellan 70 och 80 som ickegravid. Nu orkar jag inte räkna och väga... jag äter det jag vill ha, men självklart vräker jag inte i mig kakor och godis. Det är jag inte ens sugen på - bara kanelbullar i den kategorin. Men vill jag ha tre mackor till frukost äter jag det, istället för mina vanliga två. Vill jag ha lite flingor äter jag det. Basta.

  • Äldre 24 Jan 15:58
    #20

    Kim
    ÅH! ETT STOOORT GRATTIS TILL DIG! Va underbart. Det gick ju rätt fort ändå - hur många månader har ni försökt? Bara två, tre stycken, va? Eller minns jag helt fel?

    Evell
    Hur mycket har du fläskat på med insulin då? För jag fick höja rätt mkt de första veckorna, sedan fick jag sänka igen runt v 8-9. Nu ligger jag marginellt över utgångsläget, i v 22 (23 imorgon). Tar du mer insulin till måltid om du nu ligger över 7 innan du äter? För ju högre du är i socker desto mer insulinresistent är du ju. Det krävs mer insulin att sänka från 12 till 10 än från 7 till 5. På mig stämmer det bra iaf. Jag tror inte att dina värden är direkt farliga, men jag förstår ju att du är orolig. Det är jag då jag har en hög dag eller en hög vecka med. Hoppas att det snart ordnar sig.

  • Äldre 24 Jan 17:34
    #23

    Evell
    Det låter ju väldigt konstigt att din läkare inte tittat på eftervärdena alls... jaja - hoppas du får hjälp efter gravven så du hamnar på bra hba1c. 7.1 är ju inte ILLA men det kan ju vara bättre. Jag har för mig att riktvärdet som ickegravid här är 6.5. Var beredd bara på att du kan behöva sänka dina doser igen om några veckor. En del funkar så - andra behöver höja hela tiden och märker aldrig av ett minskat behov under gravven. Lycka till med det i vilket fall!

  • Äldre 24 Jan 19:07
    #28

    Vindruvor och ananas höjer mitt socker lika mkt som godis... men testa sockerfritt godis då, Evell. Jag är inte alls godissugen nu under gravven men jag är ju sugen på annat som höjer sockret. Då justerar jag med insulin. Duttar en del under dagen då jag är en skåpätare av stora mått. Det syns på vågen med, 12 kg upp i v 22...

    Babyno2
    Jag går in i v 23 imorgon och har bf 30 maj. Du kan ju dra ifrån eller lägga till utifrån det. Men jag har för mig att jag har bf före dig, stämmer inte det?

  • Äldre 24 Jan 21:29
    #30

    Fiyali
    Jag gick upp 35 med Lyckeli. Mycket vatten men mycket fett med. Som jag skrev är det hittills 12 kg i v 22.

  • Äldre 25 Jan 10:15
    #38

    Tjohoo
    Men SNART är det onsdag!

    Fixaren


    Det finns ju helt sockerfria flingor (fargo) som kanske kan funka för dig? Ta nötter, det höjer ju bara marginellt. Rosta lite mandlar och hasselnötter i ugnen och hacka för att sedan ha i filen tillsammans med hallon eller andra bär.


     


    Jag börjar känna av fogarna nu. Inatt knäckte det till och jag slogs av tanken av "just det... så här ont kan det göra" men nu känner jag tack och inte så mkt av det. Har tagit fram fogbältet och ska ha det nu ett tag framöver.

  • Äldre 25 Jan 18:15
    #46

    Tjohoo
    Jag tycker 17 är LITE! Det är jag ju snart uppe i själv, och är bara drygt halvvägs. Hoppas gelen funkar bra för dig.

    Även jag bestämmer frukostinsulindosen då jag sett vad jag ligger på i socker. Jag äter dock nästan alltid samma sak, mest för att jag är sugen på det. Men de sista dagarna har jag festat till mackorna genom att ha en smootie till, gjord på sojamjölk och jordgubbar. :-P


     


    Wille


    Det lät gott med soppa. Jag har inte ätit det alls i vinter trots att jag brukar vara sugen på det då det är kallt ute. Istället har jag värsta veggo-sushi-suget och käkar det minst två ggr i veckan. Ang ctg håller jag med dig - jag tyckte de var rätt meningslösa. Dock hann jag inte fler än tre ggr eller så för Lyckeli kom i v 37+2. Hoppas på samma tur denna gång.


    Blehnda


    Jag ska också göra egna semlor nu nån dag tänkte jag. Jag får också  baka själv då det är trixigt att hitta veganska vetebullar. Och grädden äter jag ju inte heller utan vispar egen sojagrädde. Därpå gillar jag inte mandelmassa så jag tar vaniljkräm i mitten i stället. Tur det inte bara är att köpa för då hade jag nog gjort det flertalet gånger redan nu. Grattis till vagnen!


     

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare