• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Wille 2008

    Vilda Tiger: Sent svar kan tyckas, men...bättre sent än aldrig. Angående soppa häromdagen. Jag fullkomligt älskar soppa OM den är tillräckligt glödhet, vill säga, annars får jag kväljningar. Fånigt men sant Det bästa är att man oftast kan slänga ihop en god soppa på i princip ingenting alls. Soppor och grytor är min grej helt enkelt! Kanske får fnula på en till lunch. Det är ju bara 3 timmar kvar, menar jag

    För övrigt då, små sockerpinglor? Vad gör ni, hur mår ni och allt det där?!
    Jag är rastlös så jag nästan döööööör. Är helt plötsligt vääääääldigt trött på att vara gravid. Det var inte riktigt DET jag önskade när jag bad om en realitycheck , men men....vad stod det nu på min sida 23 dagar kvar...Hua vilken evighet....

    Okej nu ska jag försöka sluta klaga och istället komma med positiva saker;

    1. Det snöar ordentligt jäkla mycket ute, vilket betyder att min lilla Loppa har buskul med dagis ute i snön idag och jag får hem en glad (trotsig) 2-åring

    2. Förra graviditeten, vid den här tiden såg jag ut som en sumobrottare, nu liknar jag bara barbapappa. Det är ju bra

    3. Jag kan fortfarande ha ALLA mina skor!!!

    4. Hela helgen är fylld av roligheter från start till stop!

    5. Vår nya barnvagn som är betald och klar kommer troligtvis imorgon eller fredag

    6. Jag kan lägga mig på soffan med en god bok, en kopp te och njuta av att vara själv i hela 23 dagar till...

    Sist men inte minst....förlåt alla för ett långt egoinlägg {#lang_emotions_heart}

  • Sinnika
    kim86 skrev 2010-01-27 07:00:09 följande:
    blahnda.. Men då ringer jag nog idag.. Mycket tydligt streck nu, så jag kan inte ha inbillat mig iaf.. hihi men då ringde du till din diab ssk, o sen själv till spec mvc? trodde att det var ngt samarbete däremellan.. =) ser man ngt vid ul på 7+3? Var så dumt, jag har en ledig dag den 10/2, men då verkar det som jag bara är i 6+5. Tror du man kan se ngt så tidigt?
    Gjorde ett vul i v. 7+1 och då såg man hjärtat slå och gulesäcken. Läkaren kunde säga att det såg bra ut, en fin gulesäck brukar visst indikera att barnet växer som det ska. Skulle inte vilja gå på vul tidigare, är så många som de då inte direkt kan se något på (enbart en förstorad livmoder) och det måste ju ge en viss oro tills nästa försök!
  • Fixaren

    Tjohoo : Lycka till! Åh vad jag längtar till den dagen som du har kommit till! =)

    Wille : Gick in och kollade och på mig är det 65 dagar kvar.. Men för varje dag som går så känns det som om det går låååångsammare och långsammare.. Kanske har med att göra att jag längtar mer och mer, det känns liksom mer och mer för varje dag att ojoj, det är en RIKTIG bebis där inne i mig.. Tror inte att jag har fattat det förrens för några dagarsen.. Nu när jag känner den buffa å knöka så mycke på mig... {#lang_emotions_heart} Så när det står 23 dagar så kommer det väll kännas som ett år..
    Ang skorna.. jag kan oxå ha alla mina skor.. när jag går hemmifrån på morgonen.. men när jag ska hem igen på kvällen så är det värre.. då har jag lust att gå barfota.. ha ha..

    Kim: Jag ringde oxå med en gång.. Åh va nervös jag var! =)

    Ulli: Jag bor Hisings Kärra i Göteborg..

    Tack för frukost tipsen! Jag gick direkt upp och köpte yoghurt och smulade ner knäckebröd, ÅH va gott det var!! Stegrade lite efter första port, men dagen efter tog jag mer insulin och då funkade det :) Mums!!

    Vid känningar så hugger jag oftast in på nått sött som jag har längtat efter, oftaste en skål glass.. Eller om jag känner mig duktig så passar jag på att ta en niferex och svälja ner med apelsinjuice..

    Jag inser nu att jag måste kolla in här oftare, en sån aktivitet.. {#lang_emotions_cool}

  • ebyl

    Ni som varit på tidiga ul/vul; Är det standard för diabetiker där ni bor?
    Jag har inte fått göra någonting sen v.9 då jag var på inskrivning på spec.mvc.  Där pratades det bara också. Är nu i v. 18+2 å har inte tid på spec.mvc förrän 9/3 å då lyssna på hjärtljuden. De har slutat göra det innan ul eftersom de anser det onödigt att utsätta barnet för onödiga ul-vågor (eller vad det är).
    Förutom ett läkarbesök hos diab.läk å ett hos diab.ssk. Det har jag varje månad, träffar dem varannan gång.
    Så i praktiken skulle jag kunna inbilla mig.. Förutom med tanke på utebliven mens å gigantisk kula då!

    Wille: Prova soppan jag la in receptet på härom veckan, om det inte var gamla soppor som du redan hade vill säga.. Jag älskar också soppor!!

  • challis777

    Hej allihopa!

    Nån som varit med  om följande;

    Jobbar rullande schema inom äldrevården. Blev sjukskriven mina nätter sedan  den 30  nov eftersom jag ska ha så fasta rutiner som möjligt och det funkar ju inte att sova hela dagarna, äta oregelbundet osv när man ¨är gravid. Jobbad däremot mina dagar och kvällar.

    Idag fick jag brev från försäkringskassan, avslag, jag är tydligen inte så pass sjuk att jag skall  få ersättning föratt jag är sjukskriven mina nätter?!?

    VA????????

  • kim86

    Hej.
    jag ringde till min diab ssk, och här i malmö gör de så att man får komma på ett besök hos en läkare på endokrinologen, på deras grav-mott. Från dem får man sedan en remiss till spec mvc. =) O sås kulle han skicka hem remisser med prover som jag skulle ta..
    O så försöka få en tid för ögonbottenfotografering. Men när man jobbar 8-17 är det inte så lätt.. =)

    Får se om de gör ngt då när jag ska till läkaren, förhoppningsvis den 10/2. Annars gör de väl ul eller vul när jag kommer till spec mvc. Har ingen stress med det, mest så man kan lösa det med jobbet, o tider o så.
    Känns sååå himla roligt.. är jätte spänd inför detta, samtidigt orolig, men mest bara skinande glad.. =)
    låg dock lite högt imorse igen, måste nog börja gå upp på natten o ta bs.. fan också. Men ska man ändå upp o kissa så.. =)

  • ebyl

    tredjejuli: Jag har noll erfarenheter av sjukskrivning vid diabetes så jga kan tyvärr inte komma med några smarta lösningar. Men tycker det verkar konstigt. Men måste du jobba nätter då? Tänkte om din chef inte har ett dag/kväll-schema till dig istället? Så slipper du ev vara sjukskriven. Det är väl arbetsgivaren som i mesta möjliga mån ska lösa dina problem om det inte funkar med schemat? Så är det ju iaf med havandeskapspenning...

  • Sinnika
    ebyl skrev 2010-01-27 12:32:32 följande:
    Ni som varit på tidiga ul/vul; Är det standard för diabetiker där ni bor? Jag har inte fått göra någonting sen v.9 då jag var på inskrivning på spec.mvc.  Där pratades det bara också. Är nu i v. 18+2 å har inte tid på spec.mvc förrän 9/3 å då lyssna på hjärtljuden. De har slutat göra det innan ul eftersom de anser det onödigt att utsätta barnet för onödiga ul-vågor (eller vad det är). Förutom ett läkarbesök hos diab.läk å ett hos diab.ssk. Det har jag varje månad, träffar dem varannan gång. Så i praktiken skulle jag kunna inbilla mig.. Förutom med tanke på utebliven mens å gigantisk kula då! Wille: Prova soppan jag la in receptet på härom veckan, om det inte var gamla soppor som du redan hade vill säga.. Jag älskar också soppor!!
    Här (Norrköping) är det standard med ett tidigt vul vid inskrivningen för att fastställa graviditeten. Sedan inget mer förrän i v. 12 då alla, friska som diabetiker, erbjuds ett ul för kub-test. Sedan erbjuds alla ytterligare ett ul runt v. 16-17. Det första specialist ul hade jag i v. 24
  • Sinnika
    tredjejuli skrev 2010-01-27 12:49:06 följande:
    Hej allihopa! Nån som varit med  om följande; Jobbar rullande schema inom äldrevården. Blev sjukskriven mina nätter sedan  den 30  nov eftersom jag ska ha så fasta rutiner som möjligt och det funkar ju inte att sova hela dagarna, äta oregelbundet osv när man ¨är gravid. Jobbad däremot mina dagar och kvällar. Idag fick jag brev från försäkringskassan, avslag, jag är tydligen inte så pass sjuk att jag skall  få ersättning föratt jag är sjukskriven mina nätter?!? VA????????
    Sitter precis och oroar mig för samma sak, att få avslag på min sjukskrivning. jag har dock inget alternativ, jobbar som ensam personlig assistent till en ung kvinna och sovande jour ingår i mitt arbetspass. Jag har inte möjlighet att byta pass då hon inte har behov av personal andra tider och jag är anställd enbart hos henne. Har du haft möjlighet att byta till enbart dagpass eller vet du varför du fick avslag???
  • challis777
    Sinnika skrev 2010-01-27 13:22:43 följande:
    Sitter precis och oroar mig för samma sak, att få avslag på min sjukskrivning. jag har dock inget alternativ, jobbar som ensam personlig assistent till en ung kvinna och sovande jour ingår i mitt arbetspass. Jag har inte möjlighet att byta pass då hon inte har behov av personal andra tider och jag är anställd enbart hos henne. Har du haft möjlighet att byta till enbart dagpass eller vet du varför du fick avslag???
    Jag försökte byta till dagpass men min arbetsgivare kunde inte ordna det, vilket framgår av sjukintyget också.
    Nu, sen 25:e är jag heltidsjukskriven eftersom mitt socker strulade mycket senast jag jobbade dag.
    10 patienter, de flesta rullstorsburna, multisjuka och/eller demenssjuka, bara två personal på kvällen.
     Jag kunde inte äta regelbundna tider, inte gå ifrån och kolla socker när jag behövde osv. Och fysiskt och psykiskt tungt samt stressigt. Jag får jättesvängigt socker av stress under graviditeten har jag märkt. Inte annars.
    Så i samråd med min diab ssk samt överläkare på specmvc så blev jag heltidssjukskriven. Har skickat in de papperna idag, får se vad FK säger om det.
    Man vill ju inte jobba och ha svängigt socker och riskera fosterskador bara för att de tycker att man är "för frisk"!
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare