• Anonym (Kaffedraken)

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Anonym (Kaffedraken)

    Tror alla diabetiker oroar sig för höga värden i början av graviditeten. Men det enda som räknas är ditt hba1c!! Ligger det bra så är ju sockret bra över lag. 


    Visst är de 12 första veckorna viktigast, det är ju då hela bebisen bildas och ligger man dåligt när man blir gravid (över 7,5% i hba1c) så är det en ökad risk för missbildningar av främst hjärtat. Ingen kan sänka sitt hba1c så snabbt att man kan ordna till det på den korta tiden, ofta vet man ju inte att man är gravid förrän i vecka 4-5. Det är därför det är så viktigt för diabetiker att ligga bra redan när bebisen planeras, men vi är ju bara människor!
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag har Hba1c 5,6 nu senast.. =) Men jag är ingen person som oroar mig i onödan, så nu ska jag verkligen njuta.. =)

    Tycker kaffet är svårast att vara utan, 2 koppar/dag är lite för mig.. O snuset, slutade så fort jag plussade, o då har jag hållt på i 8 år.. haha

  • Anonym (Kaffedraken)
    kim86 skrev 2010-01-28 16:13:26 följande:
    Oki, tack Vilda.. Då ska jag försöka koppla av lite... =), gud vad underbart att denna tråden finns nu när man börjar noja.. =) Alltså, är det normalt att maggen börjar svullna mot kvällen redan nu, nu är min mage jättesvullen, typ precis som den kan bli vid mens...
    Ja det är alla gaser.... Tarmarna och allt flyttar runt sig därinne för att göra plats för livmodern:)
  • Anonym (Kaffedraken)

    God Afton flickor små!

    Ebyl: Tackar för recepten, ska skriva ut och prova snarast! Morotssoppan låter mumma den! Jag undrar om du varit på ditt RUL ännu och jag missat detaljerna? Hur många var det där inne egentligen? Vilda: Du lyckades gå ner 35 kg alltså?! I'm impressed! Tänk om man kunde det till vardags sådär... Snacka om karaktär!!!
    Angående imorn så tror jag inte att vi kommer springa på varann. Ska vara hos Ami mellan 8-10 och sen ctg efter det...så om inte bebis har värsta latar dagen och inte alls vill vara med imorn har jag nog förhoppningsvis kommit därifrån då det är dags för dig att barnmorskas Fiyali: Alltså jag måste ha sämsta minnet i världshistorien...ja och sen är jag ju gravid också...men jag minns inte vad bebisar bör väga i v. 28. U tell me! Hur låg den till rent procentuellt? Och det där med fostervattenmängden är det aldrig nån som snackat med mej om...MEN har man mycket vatten har man ju också oftast ett större sf-mått om jag fattat saken rätt. Sen beror det sig också på hur bebis ligger och om det är en omföderska och hur tätt mellan graviditeterna det är.  Samband mellan dina siffror och det? Lätt att säga kanske, men jag skulle inte oroa mig alltför mycket ÄN. Inte mer än hålla koll på bs snarare än HbA1c...I don't know!

    Jag har skrivit förlossningsbrev idag, för morgondagens avslut med min fantastiska bm...önskar nästan att HON kunde hjälpa mig när jag ska föda mitt barn till världen . Det kan hon ju förstås inte....men jag känner mej ändå hyfsat nöjd med mitt lilla brev. Tänker be om en mer hängiven bm den här gången. Som talar om ALLT för mig...eller ja, vissa detaljer får gärna uteslutas

    När jag låg och nattade Stella liten precis insåg jag just att troligtvis både Skogsrå och Tjohoo har sina små i sina famnar nu och blev nästan lite tårögd inför vad som väntar även mig och oss allihop. Det är ganska stort ändå det här med kroppen och graviditet och allt det där...man glömmer lätt det i sina "krämpor" och sitt testande. Jag har bestämt mig för att njuta sista tiden av min (förmodligen) sista graviditet!
    Starting right now God damn it! {#lang_emotions_cool}

    Men ni får allt stå ut med mig ett liiiiitet tag till

    Tjingeling!

  • Anonym (Kaffedraken)

    Godmorgon alla sockertjejor!

    hoppas ni alla mår bra?!

    nu sitter jag o sonen framför tvn o kollar på tecknat :).....vi har precis ätit frukost, havregrynsgröt o lite kaffe....kaffet hade jag kunnat hoppa över, mår illa nu :(

    har försökt att sluta med kaffe, inte druckit nått på 2 dagar o det har gett mej huvudvärk i 2 dagar...så jag tog en kopp idag o nu mår jag illa...jaha...

    sonen är hemma pga att det är kräksjuke epedimi på dagis...:(
    o vi alla sockertjejor vet ju hur dåliga vi blir...sonen brukar få åka in på sjukhus 5-7 dagar med dropp när han blir kräksjuk....d e väll tur i oturen att jag är utan arbete så han kan va hemma med mej!

    vad ska ni alla göra idag? planer under helgen?

    nää nu ska jag ut en snabbis med hunden.

    kram o tjiiiing på er!

  • Anonym (Kaffedraken)

    Hej hej!!!

    Idag ska jag åka hem till karlstad (känns som hem=) och träffa mina föräldrar i helgen! Ska åka dit själv med tåget och bara bli bortskämd och få god mat och inte behöva lyfta ett finger i onödan =) underbart!

    Känns som jag ska på semester, om än bara till på söndag, för jag slipper skotta, bära vatten, mocka åt 4 hästar samt städa hus och sånt där jobbit som jag annars ängnar dagarna åt. Det var faktiskt min mans idé, han vet att jag behöver komma bort för att verkligen slappna av så han stannar hemma och sköter allt så får jag åka bort under helgen! Gött!

    Magen är så stor och hård nu (om man jämför med annars iaf) och jag äger bara 1 par mamma byxor så det får nog bli en snabbis på stan och införskaffa ett till par. känns så trist att köpa byxor som jag bara ska ha i typ 4-5 månader till men vad ska man göra när magen är för tjock för alla andra. bara att gilla läget antar jag.

    Ska ni andra göra något skojjit i helgen då?

  • Anonym (Kaffedraken)
    Wille 2008 skrev 2010-01-28 09:31:53 följande:
    Good mooooorning everybody !Vilda Tiger: Förra graviditeten rörde jag inte så mycket som en vindruva i onödan...gick som sagt ändå upp 25 kg....men nuuuuu äter jag  det jag är sugen på för stunden, dock försöker jag att aldrig ha sött och sånt hemma, men sen julhelgerna och med Litens födelsedag är det ganska fullt i skafferier och frys. Som jag säger till folk som är oinsatta och inte riktigt förstår vad diabetes är SÅ vet man bara hur mycket insulin man ska ta till och självklart inte låter det hela gå till överstyr så är det ingen fara på taket att äta en kaka eller två när man är sugen . Sen är ju kalorierna och insulinmängden i sig biverkande till eventuell övervikt och jada jada men när jag inte har en bulle i ugnen (haha) så är jag inte överviktig så...Baby no2: Jag är sjukskriven sen 7/12 och fick igenom det för, vad var det, en vecka sen kanske?! Jag tror MYCKET handlar om dels vad läkaren skriver och dels hur man själv beskriver sin arbetssituation och HUR "sjukdomen påverkar din förmåga att arbeta" som man ju måste när man får en sån fin blankett. Sen vet jag inte om du läste den artikeln jag länkade till för nån vecka sen (min gamla skolkamrat som skrivit en broschyr om graviditet i samband med diabetes. Lägger upp den igen så kan du maila runt till din familj så får de läsa vilken dans på rostaggar det är för oss www.ssdf.nu/om-diabetes/graviditet.phpPå tal om det där med att gå ner alla gravkilon sen.....vi får väl starta en ny tråd när bebbarna är ute och peppa varann till viktNEDgång också Jag känner såhär...okej jag VILL inte gå upp så mycket den här gången också, men ärligt talat What the f*ck...jag har hela liiiiivet på mig att gå ned det sen igen! Hoppas bara på en vaginal förlossning den här gången så jag kan förbränna bort magen på en gång NU...soffan i vanlig ordning med boken "Att föda" Jag är nog nästan halvvägs...jippie!!Hoppas alla får en bra dag!
    Tack för länken, hade inte läst det innan. Gå in och läs ni som inte redan gjort det!
    Har pratat med FK i dag igen eftersom ingen ringt ang avslaget om ersättning för mina nätter. Nu skulle någon ringa "omgående". Hoppas det betyder i dag.

    Jag har varit in en vända akut på specen. Ringde och frågade om mina färgade rikliga flytningar. Trodde att jag skulle få till svar att det var normalt, men icke. Det kunde vara fostervatten som läckte och i så fall skulle jag bli inlagd fram till BF. Gissa om det var en skräckens bussresa! Men allt visade sig vara bra, jag hade bara väldigt mycket flytningar tack och lov. Men jag hann ju stressa upp mig ordentligt...

    Sen hände det något olustigt i går med. Leonard som är 19 månader fick tag i en tablett maskindiskmedel och åt ett hörn. Jag hade kastat ut soporna på bron och när jag kom tillbaka till köket hittade jag honom med en hörnäten tablett i handen. (Jag hade inte stängt köksluckan efter mig dumt nog). Jag fick ut lite smulor ur hans mun sen började han harkla sig och tappa andan och han hade panik i blicken. Jag försökte dunka honom i ryggen samtidigt som jag letade fram broschyren från mvc där det står vad man ska göra när barnet fått i sig något giftigt. "Skölj munnen och ge dryck. Ring 112". Leonard hade börjat andas som vanligt igen så jag gav honom dryck och ringde 112. Och började så klart lipa så de hörde knappt vad jag sa, panikslagen och hormonstinn som man är nu. Men de lugnade mig och det var ingen fara. Vi behövde inte in till sjukhus.
    Nu är disktabletterna ovanför frysen och jag kommer vara väldigt noga med att låsa efter mig, det går ju snabbt allting i den här åldern!

    Annars mår jag väldigt bra nu. Blodtryck 120/75, normalstor bebis, ingen äggvita eller ketoner, normalvärde på albumin. HbA1c 4,8. Tänk att det kan skilja så mycket mot för förra graviditeten!
    Då var ju bebisen +33%, albuminvärdet i njurarna var för högt, jag hade högt bltr och äggvita och ketoner trots att HbA1c låg runt 4,0. Men det känns ju skönt! Kanske kan jag gå 40 v den här gången!

    Nog om mig.
    Välkommen alla nya!
    Och Vilda Tiger, jag äter också nån glass eller kaka om jag blir väldigt sugen nu. Tar också bara extra insulin. Det funkar inte att äta sötsaker på kvällen då kan jag ligga dåligt under natten men om jag fuskar lite under dagen så brukar det gå att justera till nu.
  • Anonym (Kaffedraken)
    ulli32 skrev 2010-01-29 08:34:25 följande:
    Godmorgon alla sockertjejor!hoppas ni alla mår bra?!nu sitter jag o sonen framför tvn o kollar på tecknat :).....vi har precis ätit frukost, havregrynsgröt o lite kaffe....kaffet hade jag kunnat hoppa över, mår illa nu :(har försökt att sluta med kaffe, inte druckit nått på 2 dagar o det har gett mej huvudvärk i 2 dagar...så jag tog en kopp idag o nu mår jag illa...jaha...sonen är hemma pga att det är kräksjuke epedimi på dagis...:(o vi alla sockertjejor vet ju hur dåliga vi blir...sonen brukar få åka in på sjukhus 5-7 dagar med dropp när han blir kräksjuk....d e väll tur i oturen att jag är utan arbete så han kan va hemma med mej!vad ska ni alla göra idag? planer under helgen?nää nu ska jag ut en snabbis med hunden.kram o tjiiiing på er!
    Ang kaffe, förra graviditeten löste det sig själv. Jag tappade helt sugen på kaffe.
    Men nu!
    Jag skulle kunna dricka 10 pannor per dag om man "fick". Är jättesugen hela tiden, mer än vanligt. Men de första 12 veckorna försökte jag dricka 0-1 kopp per dag. Sen har jag försökt hålla mig till 2 koppar per dag och nu när jag är så pass långt gången (v. 29) så kan jag ibland unna mig 4-5 koppar. Även om jag försöker ha maxgräns på 3.
  • Anonym (Kaffedraken)

    en fråga till!

    Har det stämt på er bebis att höga hjärtljud är flicka och låga (under 140) är kille?

    Leonard hade under 140 så det stämde. Nu har bebisen i magen drygt 150 så jag är ju lite nyfiken ifall det kan vara en tjej

  • Anonym (Kaffedraken)

    Hej alla!

    Jag är purken
    Var på "avslut" med min bm idag och det var väl ok. Har fler inbokade tider framöver, men andå gjort en sammanfattning och skickat förlossningsbrev till förlossning osv. Nema problema. Alla värden såg bra ut, hade inte gått upp nåt i vikt på 2 veckor heller ...men SEN var det dags för ctg...senast jag var där beklagade jag mej i tråden över att det kändes så meningslöst...idag skäms jag lite för det. Bebis mådde inte 100....
    Sååååå efter att ha suttit i "heta stolen" i dryga timmen blev jag utskcikad på lunchpaus och fick sen komma tillbaka för en ny kurva. Då mådde bebis 120 procent bra alltså!

    Sedan var det ett himlans överläggande läkare och barnmorskor emellan och de beslutade att jag från nu måste vara liiiiite lutad HAHAHA...bebis navelsträng kommer troligtvis i kläm när jag sitter för rak i ryggen för att min mage sjunkt ner och bebis ligger långt ner i bäckenet. Det kändes ändå ganska gott att det inte var värre än SÅ, men som sagt...halvliggande läga...vänsterläge och så naturligtvis ctg imorn igen och säkert på söndag med....

    Förlåt för mitt purkna inlägg....

    Hoppas alla ni andra mår finemang och att ni får en skön helg!

    Yo...

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare