• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Littlefriend

    Nja, jag har lite svårt att pust ut. Försöker tänka på lugnande ord som bm sagt. Bl.a. Att när man såg att allt såg så bra ut med hjärtat på KUB ultraljudet så kan jag känna mig lugn. Det finns aldrig 100% garantier men vid sena missfall har fostret ofta dött före v 12. Men det där med att det inte finns garantier är vad som finns mest i min hjärna.

    Igår var en berg o dal bane dag för mitt blodsocker. Snacka om att det ger oro. När jag ser tillbaka på dexcom så finns inte en enda längre stund med en rak linje vilket jag brukar ha. Hade 3 tillfällen då den visade LÅGT, därefter rekyler upp till 14. Inatt har det dock stabiliserat sig och jag vaknade med 5,0.

    Det är ju dock i andra trimestern som insulinbehovet ökar. Så när ska de låga värdena ändras till att bara kämpa för att pressa ner det?

    Skönt att kalaset gick bra för dig Lady2.

    Jag hade också velat vänta med att berätta tills jag fått KUB svaret men det gick inte.

    Kanske du väntar ett barn med ett annat kön denna gång om du inte mår riktigt lika illa? Du har ju ändå symtom som att inte kunna dricka kaffe. Jag har haft svårt för lukten av kaffe sen vecka 7-8 tror jag och inte druckit en enda kopp sen vecka 6-7. Kan längta efter att tycka om kaffe igen.

    Ja, nu blev det långt inlägg för mig oxå. :) sorry.

  • Lady2

    Littlefriend jag förstår såklart din oro. Men hoppas verkligen att du kan njuta av graviditeten också och se framåt mot den tid som väntar. Har du fått svar på kub?

    Idag träffade jag diabetes läkare och ssk. Allt såg perfekt ut sa läkaren så jag får vara nöjd. Dom vill inte ha några värden under 4 men gärna runt 4. Jaja det är ju hur lätt som helst.... Hon sa precis som förra gången att vi yngre kvinnor är så amitiösa och pressar mycket;) Jag hade ändå några värden över 10 men det oroar inte henne det minsta så då borde man väl inte oroa sig själv heller??

    Fick dessutom ställa mig på vågen och stämmer den har jag gått upp 2 kilo sen inskrivningen. Hoppas verkligen att det var kläder och skor som gjorde mest skillnad;)

    Jag tror jag började öka min doser runt v 20 eller kanske lite innan. I slutet av graviditeten var jag så vansinnigt hungrig och sugen på kolhydrater och det gör såklart att doserna ökar ännu mer.

    Har också tänkt att det kan vara en pojk i magen. Men jag vet inte om jag tror på att symptomen är olika beroende på vilket kön bebisen har? Det hade varit så kul att få en av varje samtidigt som en flicka till är lika välkommet! Jag vågar inte tänka eller önska något - det enda man vill ha är ju en frisk liten krabat!

  • Punk

    Jag kräktes nonstop hela mina två första graviditeter - men inte denna. Kaffe dricker jag som vanligt, hade lite svårt för det pga. halsbränna mellan v. 8-13 ca. Kände bebben första gången v. 13(!) och sedan dess sparkar den mig varenda gång sockret sjunker för fort. (Något som jag naturligtvis försöker undvika, men man lyckas ju inte jämt.) Har inte sagt ett ljud till någon, eftersom jag vet att ingen kommer att gratulera oss. Lite trist, men det är deras val. Har en rejäl kalaskula, men är tydligen bra på att klä mig så att det inte syns.

    Specialistmödravården sa till mig att jag riskerade mitt liv med graviditeten, när jag frågade varför kunde de inte ge någon annan anledning än att jag är typ 1-diabetiker sedan länge.
    Har bra blsr, bra (lågt) blodtryck, lågt järn, men äter järntabletter och alla övriga prover ligger bra. Dessutom beräknade de förlossningen nästan tre veckor fel innan de, efter RUL kom fram till mitt datum. Är väl rätt ovanligt att bli framflyttad tre veckor?

    /Snart halvvägs och djupt förvånad över att ingen ser det. :)

  • Lady2

    Punk - va skönt att du fått en lättare graviditet denna gång! Illamående och att kräkas gör ju resan ännu tuffare.

    Men vilket o proffsigt bemötande du har fått?? Kan bara tänka mig hur du kände dig efter att få höra något sånt. Personligen har jag fått väldigt bra bemötande där de flesta bara varit positiva. Hoppas du inte tog åt dig för mycket av det!

    Wow vad tidigt du känt av din bebis. Måste vara fantastiskt:) Grattis till dig och hoppas att du känner mycket glädje!!:)

  • Littlefriend

    Vecka 14. Jag borde vara lugn nu. Tror jag skulle behöva höra eller se hjärtat en gång till nu när jag passerat största riskzonen för att våga slappna av lite. Tänker fortfarande att nåt kan ha gått fel i vecka 12. Blir så arg på mig själv. Måste försöka släppa oron. Men det syns ingenting än. Det oroar mig. Man läser ju om att så många ser jätte gravida ut så tidigt. Ok, brösten har vuxit. Men absolut ingenting syns på magen.

    KUB svaret har jag inte fått än. Men det skulle ta ett tag då jag tog blodprovet lite för sent o det skulle skickas både hit o dit när ingenting görs i min hemkommun. Sen skulle jag få brevsvar. Hoppas det kommer idag eller måndag. Ingen har iaf ringt så det hoppas jag är ett bra tecken.

    Skönt att läkaren och ssk tyckte att allt såg bra ut för dig Lady2. Men det är ju en omöjlighet att hålla sig runt 4 och men inte under.

    Vågar inte heller riktigt tänka på eller önska kön. Frisk bebis vill jag ha. Tänker du ta reda på kön vid UL?

    Punk. Skönt att du mår bra denna graviditet. Men varför får du så taskigt bemötande? Och varför tror du att ingen kommer gratulera dig? Va underbart att känna den lille så ofantligt tidigt! Vilken lycka! Njut av att må bra nu och var lycklig över ditt underverk i magen.

  • velicious01
    Svea 123 skrev 2016-06-08 11:51:07 följande:

    Ja precis i februari men blir förhoppningsvis en slutet av januari bebis mitt blodsocker sticker efter frukost men annars ligger det hyfsat bra fick skäll förra gången för att jag låg för pressat så tar det lite lugnare den här gången inga symtom än iaf men med dottern spydde jag 15 ggr om dagen i 15 veckor :-/


    Går in i vecka 8 nu så de känns pirrigt men vill bara att tiden ska gå till v 12 :) Tidigt ultraljud i veckan som kommer så kanske oron släpper lite :) eller blir man bara mer toknervös.

    Har fått en del rekyler, nu efter frukost upp till 10-14 :O men fort ner igen puh. Annars motar jag ner så ca 3-4 känningar per dag här med..får nog ta ett snack med diabetes teamet för oroar mig hela tiden över de höga bs mest. Nån mer som känner igen sig?

    Hur går de för dig Svea? :)
  • Littlefriend
    velicious01 skrev 2016-06-19 13:35:13 följande:

    Går in i vecka 8 nu så de känns pirrigt men vill bara att tiden ska gå till v 12 :) Tidigt ultraljud i veckan som kommer så kanske oron släpper lite :) eller blir man bara mer toknervös.

    Har fått en del rekyler, nu efter frukost upp till 10-14 :O men fort ner igen puh. Annars motar jag ner så ca 3-4 känningar per dag här med..får nog ta ett snack med diabetes teamet för oroar mig hela tiden över de höga bs mest. Nån mer som känner igen sig?

    Hur går de för dig Svea? :)


    Känner absolut igen mig. Livrädd för höga värden trots att alla säger att korta stunder i samband med mat är ok. Det är hba1c som är viktigt.

    Du bör nog känna dig lugnare efter ett ultraljud. Jag har gjort 2 hittills, i v 8 och v 12. Blev mycket lugnare o gladare. Men oron att nåt är fel har kommit tillbaka efter några dagar. Vill se eller höra hjärtat oftare. Längtar efter sparkar så man kan få nån bekräftelse att det är nåt där inne.
  • Lady2

    Går det att se kön på ul så ja, då vill jag veta. Jag är alldeles för nyfiken för att låta bli. Min sambo hade hellre låtit bli men nej;). Däremot får man vara beredd på ett icke 100% svar från ul, såklart. Är ni andra lika nyfikna som jag? ?

    Littlefriend har du fått rul inbokat? Det borde inte vara så långt kvar om du är i v 14 nu? Vad skönt att du inte hört något från kub, ett gott tecken!

    Jag har inte fått nån mage heller men det får gärna vänta. Hade gärna hållt på detta över semestern men det kommer nog inte gå..

    Hoppas ni haft en bra helg och lycka till till dig som har ul i veckan!!:)

  • Littlefriend

    Jag är riktigt nyfiken på kön men samtidigt gillar jag överraskningen vid födseln. Men tror inte jag kan hålla mig om det går o se. Min man väntar nog helst till födseln. :)

    Ja, jag har fått tid för rul. Fick först 18/7 men sen ringde de och ändrade till 29/7. Typiskt liksom. 11 dagar längre väntan. Snacka om i-lands problem. :)

    Varit på vift idag men ska skynda hem nu och hoppas på KUB svar o brevlådan.

    Har förresten fått i mig lite kött idag för första gången på 5 veckor. Man får vara glad för det lilla.

    Hoppas oxå alla haft en bra helg med fina värden.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare