• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Lady2

    Nu kan jag äntligen säga SEMESTER!! :)

    Vädret kunde vara bättre men hoppas på att solen och värmen kommer snart..

    Ja vi berättade för våra närmsta. Gladast av alla blev nog blivande farmor. Hon hoppade upp och ner och skrek av glädje;) Så det var helt klart rätt beslut. Skönt också att få förståelse och stöd.

    I veckan väntar nipt och besök till ögonmottagning. Jag är inte direkt nervös men det kommer kanske.. Hoppas bara vi får svar innan vi åker iväg på semester.

    Ang hba1c. Jag har så många gånger hört deras mål men kan inte komma ihåg:( Senast låg jag på 41 vilket dom såklart tyckte va bra men ändå kanske lite för lågt. Att jag pressar för mycket. Och visst är det fruktansvärt jobbigt med ständiga känningar. Svårt att förstå att dom förespråkar det?! Här är det i princip tvärtom, Dom vill inte ha några värden under 4 (det är såklart omöjligt) men hellre runt 5-6 än att man ligger under 4.

  • Littlefriend

    Skönt att du fått semester! Njut! Så mycket du kan iaf pga graviditeten. Men roligt att det känns så rätt att ni berättade. Hoppas ögon och NIPT gått bra.

    Jag har haft läkarbesök denna vecka. Hos diabetesläkaren. Hade 43 i HbA1c och de tyckte jag låg lite för pressat och har för höga krav. Mest oroväckande var väl alla känningar. Han påtalade också att jag ska höra av mig om det blir problem när jag börjar jobba i nästa vecka.

    Har börjat känna av livmodern som växer och ligger jag ner känner jag den ganska bra. Men väntar med spänning på fosterrörelser. :)

  • Lady2

    Det gick bra! Väntar bara på resultatet. Bm sa att alla läkare gör olika med antingen brev på posten eller telefonsamtal. Så även om det ringer kan det vara för goda nyheter. Lite taskigt men också skönt;) Hoppas såklart på ett brev nästa vecka...:)

    Hos ögon sa dom att jag hade en liten blödning. Men inget att oroa sig för, kroppen borde ta hand om det själv. Vanligt fr dom med högt blodtryck, men jag har snarare lågt eller normalt. Blev lite nojig men säger dom att man inte behöver bry sig om det så får man väl lita på det.

    Har du känningar fler gånger per dag? Vi behöver nog alla slappa av lite och inte pressa så mycket. MEN det är lättare sagt än gjort. Jag blir helt färdig efter en ordentlig känning så jag vill verkligen undvika det. Så länge jag ligger över 3 känner jag inte av det.

    Vilken vecka är du i nu? Du ligger lite före mig men kommer inte ihåg exakt:)

    Jag har inga fler tider inbokade hos bm eller fått tid för rul. Är inte det lite konstigt? Eller dom inväntar svar från nipt? Får väl ringa och påminna dom så dom inte glömmer bort mig annars;)

    Lycka till med jobbet!! Hur känns det? Har du semester inlagt snart? Kanske är skönt om det blir för tufft för dig. Skönt med en så förstående läkare, då har du nån som backar upp om det inte är hållbart.

  • Littlefriend

    Va skönt att det gått bra för dig. Jag har haft små blödningar på ögonen flera gånger. Det är inget att oroa sig för. Det är om det blir mycket som de vill behandla med laser. Har aldrig hört att det skulle ha samband med högt blodtryck. Jag har alltid haft lågt jag också. Nu när jag var till läkaren var det 100/65. Känner mig yr mellan varven.

    Ja, jag har oftast minst 2 känningar per dag. Ibland upp till 6st. Dock brukar jag hinna bromsa ibland innan det går under 3,0 tack vare dexcom. Känner ibland av det runt 3,2 men oftast inte förrän under 3,0. Innan graviditeten kände jag av under 3,9.

    Jag hade min semester inplanerad i juni så inget på kommande tyvärr. Men en vecka i september har jag iaf planerat. Men ja, jätte skönt med förstående läkare. Känner mig ganska orolig inför jobbet. Dels för tröttheten och matproblemet som kvarstår till viss del. Men också så klart för blodsockret. Jag kan omöjligt ha koll hela tiden på jobbet. Och jag måste vara fokuserad på jobbet. Och ibland blir inte matrasten av när det är tänkt.

    Byxorna har börjat spänna på kvällarna nu. Även mjukisbyxor och leggings. Framförallt om jag haft mycket på gång och rört mig mycket under dagen. Det blir vecka 17 imorgon. Har bm, läkare och ultraljud om 3 veckor.

    Jätte konstigt att du inte fått några tider. Tycker du kan ringa redan nu och höra varför.

  • Lady2

    Ok! Det var "skönt" att höra. Då behöver jag inte tänka mer på det. Självklart är man ju rädd om sina ögon!

    Å v 17! Vad tiden går. Kan du fortfarande ha dina vanliga kläder?? Då har du snart gått halvtid. Om några veckor kommer säkert dom efterlängtade fosterrörelserna:) Jag är i v 13 så jag får nog vänta ett tag.. Väntat också på att tröttheten ska gå över. Trodde den skulle göra det nu efter 12e veckan. Förhoppningsvis blir man piggare snart..

    Önskar dig verkligen lycka till med jobbet. Känn efter hur det känns och går. Förstår att det är lite stressande att inte kunna ha samma koll på bs som när man är hemma.

    Trevlig helg!!

  • Littlefriend

    Ja, tiden rusar förbi. Ganska skönt måste jag säga. Kanske det kan närma sig RUL snart oxå. Har kunnat ha mina kläder utan problem. Men nu börjar byxor alla nederdelar obekväma. Magen växer för varje dag och igår köpte jag mig faktiskt ett par mamma shorts. Ljuvligt sköna måste jag säga. Äntligen inget som spänner.

    Tack! Blodsockret kommer väl stiga bara av stressen att börja jobba. Vi får se hur det går.

    Ringde du för o kolla om tid till bm? Hur ofta har du kontakt med diabetesläkaren nu under graviditeten?

  • Littlefriend

    Var ute och promenerade i solen idag i 30-40 min. Blev låg under promenaden och direkt efter promenaden. Hur går det för dig lady2 med o röra på dig? Jag har varit rätt dålig på det till idag. Det gick ändå hyfsat med blodsockret när det var så varmt också. Sen blev jag sugen på spenatsoppa. Åt en stor brödbit till soppan, hade nog hoppat över brödet om jag inte promenerat. Men nu visar dexcom pil neråt igen.

  • Lady2

    Mina byxor spänner redan, inte så kul. Undrar om det är bebis eller maten som är värst;) Men visst sägs det att magen kommer fortare med andra barnet.. Ska satsa på ett par jeans denna gången iaf, sist var det bara leggins när man skulle se lite klädd ut och hemma mjukisar.

    Japp! Jag gjorde som du sa. Fick tid till rul i augusti och en tid till bm 3 veckor efter det. Jag föll nog mellan stolarna då jag är den första här att få göra nipt test. Fick tidigt tid till rul, v 17 eller nåt sånt om jag minns rätt. Läkaren träffar jag nog en gång i månaden. Dock undantag nu när det är semester. Tycker dessvärre inte det ger så mycket. Förra grav vet jag att vi sågs i typ 10 minuter per besök. Då har jag ändå en bit att köra dit + betala för besöket. Telefontid hade jag föredragit då iaf.

    Jag brukar gå ut på fm efter frukost. Allt mellan 20-60 min beroende på väder och humör. Men har inte blivit låg. Sällan efter heller, med känning, men runt 3 kan jag hamna. Tufft att få känning mitt I promenaden. Du behöver kanske ligga lite högre innan? Beror såklart på vilket tempo man har också. Jag har blivit slöare nu än innan;) Har varit ute varje dag om vädret tillåtit den senaste tiden. Man behöver bara få in vanan sen går det av sig själv.

    Hur har det gått att jobba??

  • Littlefriend

    Ja, magen ska komma fortare när man är omföderska så det är nog helt normalt.

    Va bra att du ringde så du fick det ordnat ned tider. Tokigt att du föll mellan stolarna.

    Trist att du inte tycker läkarbesöken ger så mycket. För mig har det varit så himla bra.

    Duktig är dy med motion oxå. Jag hade druckit oboy innan promenaden i söndags faktiskt så jag tyckte att jag hade bra utgångsläge men tydligen inte.

    Jag vet inte hur jag ska orka promenera nu när jag jobbar.

    Det har varit tufft. Extremt trött. Gått hyfsat med blodsockret hittills men det är ansträngande psykiskt. Låg ett helt arbetspass kring 5 i blodsocker. Och då så när jag pumpen större delen av dagen, som mest med 40%. Och tog betydligt mindre bolus än jag brukar även om jag åt minimalt. Det är stressande med rädslan att bli låg. Hur ska man orka massor med veckor så på jobbet?

  • Lady2

    Kan du inte prata med din läkare hur du känner inför att jobba? Jag förstår att detr tufft och det är inte kul att va rädd för låga, eller höga, värden. Men det kanske skulle lugna dig lite. Det tär att vara ständigt orolig!

    Igår hade jag 2 värden strax över 12. Vilket skit. Ett lågt mitt på dagen också. Det är skönt med semester men det är svårt med maten. Det blir mycket restaurang och då blir det inte som man hade gjort hemma. Jag har väldigt svårt att avstå helt från potatis eller annat när det ligger serverat på tallriken..

    Jag har redan gått upp 5 kilo och det är ingen fin liten kula jag har fått heller:( Trivs inte alls med denna kroppen. När man har en tydlig mage känns det bättre men nu ser jag mest småfet ut haha..

    Jag lämnade hba1c i torsdags så väntar på att få svar på det..

    Bra att du är nöjd med dina läkarbesök! Det är ju så det ska vara. Jag tycker inte det finns så mycket utrymme att "bolla" eller "gnälla" utan mer att hon säger att allt ser bra ut, eventuellt klagar lite på låga värden... Men det klart att det är det man vill höra:)

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare