• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Littlefriend

    Ja, jag ska nog prata med läkaren. Är jag bara hemma så är jag ju nästan glad o vara låg. Hellre låg än hög liksom. Men rädslan kommer i o med att jag inte kan bli låg på jobbet. Är ju låg i en timme ibland. Vilket jag blev efter jobbet en dag när jag som tur var slutat tidigare. Låg mellan 2,7-3,3 i en timme.

    Visst är det svårare med mat man inte lagar själv? Svårare att dosera insulinet rätt o svårare att äta rätt över lag. Dock sa dietisten till mig "bättre att du äter snabba kolhydrater som pasta än att du inte äter alls och måste dricka saft sen. Pastan har mer näring än saft även om båda är snabba kolhydrater". Försöker tänka på det ibland när det enda jag vill ha är vitt bröd tex.

    Jag har fortfarande inte gått upp i vikt men inte gått ner mer sista två veckorna i alla fall. Magen putar för fullt. Kan inte dölja den. Men eftersom den är så långt ner än så kan nog folk tro att jag bara är tjock eller åtminstone vara tveksamma om det är bebis eller inte. Kommer på mig själv att gå med händerna på magen ofta. :) Tyckte jag kände nåt diffust där inne igår. Men svårt o veta om det bara var gaser.

    Mitt Hb har sjunkit lite men är fortfarande helt okej så jag slipper järn än så länge åtminstone. Det tackar magen för. Haha.

    Hoppas du får svar på ditt HbA1c imorgon o att du blir nöjd med det. Att du hade två värden runt 12 igår är ju ingen fara säger ju alls. Så vi måste nog peppa varandra att lita på det. Men jag vet att det är olustigt som tusan.

    Hoppa helgen varit fin!

  • Lady2

    Låter inge vidare att ligga lågt så länge. Man blir ju så låst. Vill helst inte röra sig för mycket innan det stigit lite.

    Har något lågt värde om dagen nu. Värst är om jag blir helt genomsvettig. Jag blir helt slut då och måste i princip gå och lägga mig för att bli av med tröttheten som kommer efter. Idag kände jag mig allmänt lustig när vi var i affären. Trög i huvudet eller hur ska jag förklara, va tvungen att tänka en gång extra hur jag skulle sätta den ena foten efter den andra. Då låg jag på 2.7 så det var bara att käka druvsocker. Konstigt att få olika symptom olika gånger. Kanske beroende på hur fort man faller?

    Då har du inte fått tillbaka din aptit som förut?

    Jag tycker att jag är hungrigare än förut. Var så sugen på salt förut men det har släppt nu. Känner inget direkt sug efter något.

    Längtar till rul nu. Vill bara få höra att allt ser bra ut. Vill helst få ut bebis nu så man kan slippa all oro sen;) Men det klart då oroar man sig för liten istället:)

  • Lady2

    Min sköterska mailade svaret på mitt hba1c (lämnade på vårdcentralen). 31 sa hon att det låg på?! Men det kan väl knappast stämma. Det är väl jättelågt? Jag har legat på 41-43 tidigare. Kanske snubblade hon på tangenterna..

  • Littlefriend

    Sjukskriven på nytt nu. Känns skönt faktiskt. Det blev en enorm psykisk stress att försöka jobba.

    Usch va olustigt att bli så låg i affären. Jag blir jätte stressad av att bli låg ute bland folk. Kan ju inte prata normalt ibland när hjärnan blir så seg o det blir pinsamt ibland kan jag tycka. Men jag tror som du att symtomen vid känning varierar beroende hur snabbt det sjunker.

    Konstigt med ditt hba1c. Eller konstigt är kanske fel ord. Men 31 låter ju farligt lågt. Har du fått tag på henne och hört om det stämde?

    En vecka till ultraljud för mig nu. :) Är ganska säker på att jag kände sparkar häromdagen och idag. Men det är inte ofta jag vågar vara säker på att det är barnet. Undrar om det verkligen är sparkar då?!

  • Lady2

    Va bra att det känns bra! Hoppas du kan njuta lite av sommaren också?!

    Det låter konstigt i mina öron men jag kan inte tänka mig annat än att det är fel. Hon skulle gå på semester nu men nästa vecka är min vanliga ssk tillbaka så jag får se vad hon säger.

    Å va mysigt med ul! Jag längtar! Tror jag har iaf 3 veckor kvar till vi ska dit i augusti. Det är säkert bebisen du känner. I början är det väl ganska diffusa rörelser eller "pirr" man känner. Men har du aldrig känt det som icke gravid så är det såklart det lilla livet som rör sig:)

    Idag ringde jag till mvc och jagade provsvar från nipt. Det hade precis blivit klart och allt såg bra ut. Det var såklart skönt att höra. Men vill verkligen på ul för att se att allt det fysiska är som det ska. Man kan bli lite knäckt av all oro men jag försöker verkligen skjuta det åt sidan så gott det går.

  • Littlefriend

    Ja, jag försöker njuta lite när det går. Men mitt samvete jobbar med att jag fått aptit och verkligen börjat älska glass i värmen. Jag är annars ingen glassmänniska. Går hyfsat med blodsockret ändå men jag borde ju undvika glass i stora lass. Dock svårt med mat fortfarande ju så det är väl bra för den lilla där inne att jag får i mig nåt iaf.

    Idag har jag haft en svängig dag med blodsockret. Låg fint större delen av natten men sen blev det tok. Först hög, sen låg, sen hög, sen bra, sen hög. Suck. Kanske börjar jag närma mig tiden då insulinresistensen börjar. Nytt HbA1c på torsdag iaf.

    Får se vad det rätta värdet var på ditt hba1c sen då.

    Va skönt att NIPT var bra. Det är ju ändå mer tillförlitligt än kub vad gäller kromosomavvikelser i alla fall.

    Jag är nog helt säker på att det är rörelser jag känner nu. Inte så ofta men nån gång varje dag. Det är ju inte så tydligt och det känns helt sjukt overkligt men jätte roligt. Ska bli spännande med RUL nu i slutet på veckan. Får se om datumet blir flyttat igen. Vet du hur ofta de blir ultraljud sen? För visst får väl vi en hel massa tillväxtultraljud? Jag har glömt o fråga vid varje besök för det har varit så mycket annat hela tiden.

  • Lady2

    Jag hade en mardrömskväll igår. Vaknar upp med ambulans personal runt mig och nål i armen efter att ha somnat på soffan. Måste sjunkit oerhört fort för jag tappade medvetandet och krampade. Stackars sambon som tur väl fanns där och kunde ringa efter hjälp. Blev såklart itryckt en massa socker så vaknade såklart högt idag på morgonen 14.5, kunde varit värre iofs.

    Pratat med min ssk idag som sa att det inte skulle vara nån fara för bebisen om det händer en gång. Men usch och fy vilka tankar och samvete som snurrat idag:(

    Bs har inte varit bra idag heller men lugnat sig nu på kvällen iaf.

    Isglass är väl lite bättre än vanlig glass men det är väl inte det du har sug efter, brukar vara så:) Jag har också unnat mig glass i sommar. Tycker det funkar för det mesta så länge det inte är stora lass som du säger:)

    Ang TUL så minns jag inte från vilken vecka man börjar. Tror det kan variera beroende på vart man bor. Men jag tror jag var på 3 iaf. Sen blev jag igångsatt. Så kanske 4 annars? Från v 34? Kanske ännu tidigare. Det är ju inte ovanligt med igångsättning i v38.

    Lycka till på rul! Du får skriva om upplevelsen sen!

  • Littlefriend

    Men nej, fy så hemskt för dig. Verkligen en mardröm. 14,5 tycker jag dock inte alls låter farligt med tanke på den rekyl du måste fått. Har det hänt dig nån gång tidigare i livet att du blivit så låg att du krampat?

    Har du glukagon hemma? Om inte så borde du ju få det nu.

    Hur mår du nu?

    Det är svårt med glass. Vissa säger att isglass är bättre och andra säger vanlig glass. Jag vet inte riktigt själv. Isglass är väl bara socker som saft tänker jag och vanlig glass mer som mjölk/oboy och höjer långsammare när det är fett i oxå. Har funkat ganska bra när jag tagit insulin med 50% av dosen förlängt under en timme i pumpen. För jo, det är ju vanlig glass jag vill ha.

    Ser fram emot RUL nu och hoppas innerligt att allt ser bra ut. Ska försöka komma ihåg o fråga om tillväxt koll då.

  • Lady2

    Det var verkligen ingen kul upplevelse. Jag har varit med om det en gång tidigare men det är många år sen nu. Då sov jag som tur väl var över hos min pojkvän som kunde larma ambulans. Då levde jag ett annat liv med andra vanor och var inte så noga med att hålla koll på bs och doser. Nu har man ju stenkoll men uppenbarligen gjorde jag en ordentlig felbedömning. Nu mår jag bra men haft svängigt bs. Höga toppar runt 10 och upp till 15. Igår kväll låg jag på 2.9 när jag skulle lägga mig. Åt tre kex och la mig men vågade inte somna. Kollade bs som var 3.7 så kände mig trygg att det steg. Vaknade på 4.5 och det var ju bra. Men jag är väldigt nojig nu känner jag.

    Har inte glukagon hemma (visste inte att det hette så, men det är en spruta med socker eller?) Hörde talas om det då sist jag krampade för flera år sen.. Är det vanligt att man får det utskrivet att ha hemma?

    Nu när du säger det så är det nog inte helt fel tänkt med glassen. Jag tänkte typ piggelin och storelsmässigt är det väl den minsta man kan hitta. Samtidigt tycker jag att ska man unna sig nåt ska de va nåt man tycker om och vill ha istället för att kompromissa och inte stilla suget:)

    Du har ju inte din aptit som vanligt men annars upplever jag att det krävs mindre insulin om man äter middag eller nåt stadigt som blandar upp det. Typ en glass efter maten eller fika efter maten. Glass på tom mage är nog svårare men du har ju pump som kanske underlättar? Jag är inte alls insatt i det..

  • Littlefriend

    Ja, glucagon är en spruta med glukos som anhöriga kan ge. Min man kallar den "paniksprutan". Jag tror den skrivs ut när man får pump men jag fick be om den själv. Det glöms nog bort ibland av läkare då den väl tack o lov inte behövs användas så ofta för vuxna. Jag har aldrig använt min men vi, eller mannen, har tagit fram den nån gång när blodsockret bara sjönk o sjönk trots att jag bara åt o åt. Men tillslut vände det. Den är en trygghet att ha. Bad att få med den på en långresa en gång när jag hade pennor. Det var inga problem. Nu som gravid har jag fått frågan 3 gånger om jag har en sån hemma. Så ta det med din sköterska så kan hon säkert ordna en sån snabbt åt dig. Tycker det är självklart att du ska ha en efter vad som hände nu. Det är som sagt en trygghet. Och den är hållbar 1,5-2 år tror jag. Kommer med tydlig beskrivning hur den ska användas.

    Kanske även CGM skulle underlätta för dig nu? Visst har du avvaktat med det?

    Varit på RUL. Åh så underbart. Lite svårflörtad krabat därinne som gärna inte ville visa upp sig men tillslut fick bm se allt hon behövde se och allt såg bara bra ut. Vi fick några bilder också. Tycker jag har känt rörelserna tydligare nu efteråt. Så ljuvligt att se livet där inne.

    Blev ändrat datum igen nu, men sista gången. 18+5 idag.

    Här sker TUL var 4:e vecka längre fram om inget sker som orsakar att de vill ha fler fick jag veta.

    Hba1c var 42 nu. Jag ska väl vara nöjd med det. Önskar bara jag slapp vissa tillfällen när jag väl lyckats äta och jag hamnar kring 8-9 i över en timme ibland. Men nätterna fortsätter vara fina o jag ligger mellan 4-5.5.

    Pumpen underlättar massor vid tex glass. Dels att kunna ta måltidsinsulin både direkt vid mat men oxå en viss % som fördelas ut på en timme eller mer. Sen oxå att kunna små dutta massor om jag ser att det är på väg uppåt.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare