• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Littlefriend

    Men nej Lady2. Igen? Fy så obehagligt. Skönt att det gick bra iaf. Bra att du fått sensor. Nu ska vi hoppas att det inte blir fler ambulanser för dig. Hoppas du kommer trivas med sensorn. Jag var rätt irriterad på min inatt när den tjöt för fullt i en timme vid 2 tillfällen. Jag var sååå trött o fattade ingenting. Men insåg tillsist att jag var låg o behövde få i mig nåt båda gångerna. Vilket märke fick du på sensorn? Har du fått nån glukagon spruta?

    Förstår att de vill backa dina doser och jag vet precis hur motigt det känns när man vill ligga lågt men man måste väl lita på att de kan sin sak?! Och du ligger ju bokstavligt farligt lågt.

    Åhhh va härligt med RUL. Skönt att allt såg bra ut. :) Visst är det ofattbart o häftigt. Jag känner ganska mycket rörelser nu. På morgonen o kvällen har det varit rätt livat sista 4 dagarna. Det är en märklig känsla. :)

    Hmhn-förstår precis din panik känsla när det steg till 23. Har du pump eller pennor? Det är jätte frustrerande de där timmarna när man ska kalibrera sensorn o man är utan tycker jag. Jag lyckas alltid bli hög eller låg då. Inser hur värdefull den är då. Nog är det inte lätt för männen som står bredvid oss heller. Jag vet inte vad jag skulle göra utan min. Så skönt ibland när han tycker o tänker o förstår o försöker lugna när jag oroar mig när jag legat runt 9 i BS en stund vilket händer mig allt oftare nu. Vid ena läkarbesöket pratade läkaren till honom nästan o han lyssnade ordentligt för att sen kunna lugna mig hemma.

    Läskigt för dig o hamna i koma med en liten bebis oxå. Var du ensam hemma? Jag har förstått att man ska undvika att amma utan att ha snabba kolhydrater bredvid sig iaf. Men det är ju inte lätt att förutspå hur låg man ska bli.

  • Lady2

    Jag är redan supernöjd med sensorn. Förstår inte varför jag varit så anti det innan. Jag var inte insatt i hur man kan ställa funktioner och larm. Trodde det skulle pipa konstant om man inte låg mellan 4-8 typ. Det hade inte funkat på jobbet och inte i andra samanhang heller, för min del. Redan första kvällen räddade den mig då jag sjönk från 6.9 till 2.7 på en timme när jag var ensam hemma. Hade jag somnat på soffan då hade det säkert varit samma visa igen, annars.. Den heter dexcom och det har jag läst här innan. Är det samma som du har? Min ssk pratade väldigt gott om den så antar att den är poppis.

    Dottern har sovit båda gångerna det har hänt som tur är. Denna gången var gubben iväg på ett ärende som tur var gick snabbt. Detta har varit jobbiga upplevelser för honom, tycker så synd om honom. Han är konstant orolig nu. Men han gillar också sensorn och har stenkoll på den;)

    Å så mysigt att känna rörelser i magen! Jag har känt något bubbel men nja, det känns som det kan vara vad som helst... Längtar efter när det blir mer tydligt.

    Jag fick glukagon spruta utskrivet. Har inte hämtat den än men ska göra det. Tror och hoppas att den inte ska komma till användning men det blir nog en trygghet.

    Nu har jag berättat för min chef om graviditeten. Magen är uppenbar nu så jag ville inte vänta:)

    Jag upplevde också att det var svårt med bs efter förlossningen. Dels skulle man gå tillbaka till sina gamla doser och samtidigt alla hormoner och såklart bebisen att tänka på. Man prioriterar inte sig själv direkt. Jag vet att jag hade läskiga känningar ett tag efter men sen började kroppen bli sig själv igen. Amning funkade inte för mig men absolut ska du ha något ätbart lättillgängligt. Ha kvar sensorn ett tag efter! Det hoppas jag att jag får ha.

  • Littlefriend

    Va härligt att du är nöjd med sensorn. Det är dexcom jag har oxå. Har provat en annan modell för nåt år sen men tycker inte den var lika tillförlitligt. Min läkare säger att dexcom är den bästa på marknaden. Innan jag blev gravid bytte jag sensor var 3:e vecka o tyckte ändå att den stämde riktigt bra vid kalibrering. Nu vill ssk att jag byter en gång i veckan under graviditeten så jag ska vara trygg med att den verkligen stämmer. Jag sätter kinesologtejp runt den som extra skydd då tejpen brukar kunna lossna annars. Allra helst när det är varmt ute.

    Förstår att din sambo är nöjd med sensorn. Han kan ju verkligen följa ditt BS på den även om du skulle sova.

    Det är verkligen jätte mysigt med rörelser. Känner mer o mer för varje dag nu. Är bara svårt att tro på det på nåt vis. Men idag kände min man en liten diffus rörelse mot sin hand oxå. :) Hon har varit jätte livlig vid ett par tillfällen idag. <3

    Häromdagen sparkades det som attan på min pod, slanglösa pumpen. Min ssk trodde väl inte det ska påverka barnet men risken finns ju att hon tillslut sparkar så kanylen flyttar sig. Ska nog börja sätta poddarna på armarna med jämna mellanrum nu. Det brukar funka riktigt bra. Och kanske på höften.

    Hur kändes det att berätta för chefen? Känner hon till din diabetes?

  • åttiosjuu
    Lady2 skrev 2016-08-11 17:54:10 följande:

    Fick sensor med larm hos ssk och läkaren idag. Nu ska jag bara lära mig hur den funkar;) Känns redan tryggt att ha den. Så kan både jag o gubben slappna av lite mer. Läkaren är väldig försiktig och ville backa på i princip alla mina doser. Det var jag inte lika glad över men jag förstår henne också.


    Heej, jag har också haft samma problem med låga blodsockerfall och jag har både haft sensor och en liber mini.. Jag gillade sensorn jättemycket, dock blev störd av den eftersom mitt blodsocker låg lågt hela tiden.. Min sköterska tyckte då att jag skulle använda liber mini (den larmar inte utan jag läser av med den).. Jag ÄLSKADE liber mini MEN i slutet hängde inte den alls med.. Kunde få upp att jag låg på LO men blodsockret i fingret visa 6,0. Ju längre in i graviditeten jag kom desto mer fel visade mina mätare, slutade därför med dem och använde fingrarna istället. Så jag skulle rekommendera dig att hålla lite koll, men det gör du säkert ändå :) 

    Själv fick vi en liten bebis i tisdagsmorse, hela 4v förtidigt men vad gör det !!! Fortsätt kämpa med era blodsocker, det känns hopplöst många gånger men tiden springer iväg (det är sant) och snart har även ni era bebisar här !!

  • Lady2

    Jag är verkligen nöjd! Men jag har upptäckt att den inte riktigt hänger med alltid. Då blir den lite stressande. Men det krävs kanske lite tålamod från min sida så att den hinner svänga. Låg runt 3 och skulle precis sätta mig och äta jag struntade i att ta något annat. Sen var den helt plötsligt under 2 och stannade där (länge kändes det som, men det var väl runt 10-15 minuter) om jag minns rätt sa min ssk att den ligger 15 min efter? Kan det stämma? Det blev en stressad måltid då jag bara slängde i mig allt och det var nog inte så mycket panik egentligen;)

    Chefen gratulerade och var positiv mot mig även om det nog kom oväntat. Min förra grav var min vikarie helt klar samma vecka som jag gick hem. Så planeringen är inte den bästa. Men det är inte heller mitt problem som tur är! Däremot är det säkert stressande för mina kollegor och det gillar jag inte riktigt... Hon vet inte om att jag är diabetiker. Tyvärr. Men vi står inte nära och har inte alltid kommit överrens så det har väl blivit så av den anledningen. Sen jobbar vi inte nära heller utan ses vid enstaka möten osv. Skulle aledig rekommendera någon att hålla tyst om sin Diabetes för jobbet. Men samtidigt vet jag att det är svårt. Byter jag jobb kommer jag förhoppningsvis vara ärlig där direkt. För sin egen säkerhet.

    Littlefriend - du känns lite gladare nu- att du kan slappna av mer ang din grav? Hoppas det. Hur har det gått med ditt blodtryck? Visste inte att vi hade så pass högre risk för havandeskapsförgiftning. Ingen som har påtalat det för mig (tur kanske;) men det ska väl visa sig tydligt isf?

    Åttiosjuu Supergrattis till dig!! Hoppas du och bebisen mår bra! Har du tid och ork får du gärna skriva lite om din upplevelse kring förlossning och din bebis. Men framförallt njut av denna tiden! Och unna dig att vara lite slappare med din diabetes - men inte på farligt sätt naturligtvis:)

  • Littlefriend

    Åttiosju-stort Grattis! Njut av ditt underverk och berätta gärna hur allt gått när du har tid och ork. Ni som fått barn tidigare och du åttiosju har ni fått ha barnen på BB med er eller har de krävt sockerdropp på barnavdelning? Jag har förstått att de kommer börja ge ersättning på vårt sjukhus när barnet är 1 timme gammalt och sedan kolla blodsocker på den. Jag hoppas få amningen att fungera men vi får väl se.

    Lady2-du har nog helt rätt. Jag känner mig lite gladare och kan faktiskt njuta av graviditeten ibland åtminstone. Mycket tack vare alla rörelser. Igår kväll o natt blev jag låg gång på gång igen. Var ensam hemma och bröt ihop en kort stund av oro o förvirring. Det var annars ett par veckor sedan det hände. Har klarat mig med 1-2 låga värden per dag nu. Maten börjar gå bättre. Idag har jag bestämt mig för att försöka laga mat till stor del själv. Det har inte gått innan. Men jag saknar det.

    De informerade mig noga om risker för havandeskapsförgiftning vid inskrivning på spec Mvc. Men som du säger så ska det ju kunna upptäckas om de har koll. Jag har fortsatt lågt blodtryck. Nästa koll är på torsdag. Och på onsdag har jag ögon för andra gången under graviditeten.

    Förstår dig så väl lady2 med o berätta om diabetesen på jobbet. Jag har ju varit där själv. Mina förra två chefer visste inget men min nuvarande gör det o alla arbetskamrater jag har nu. Det är en lättnad jag inte trodde jag skulle bry mig om men faktiskt är det värt mycket.

    Dexcom har väl en fördröjning på 5-10 min eftersom den mäter i vävnadsvätska o inte blod. Jag tycker den är toppen för det mesta men dubbelkollar nästan alltid i fingret då jag är låg o särskilt om den visar lågt länge trots att jag ätit. Ibland kollar jag i fingret även före måltid för att vara säker på att dosera insulin rätt eftersom min pump räknar ut doser åt mig utifrån blodsockret. Så noga är jag inte om jag inte är gravid.

    Tycker ibland att den stämmer mindre bra första dygnet när den är ny. Innan man hunnit kalibrera mer än en gång.

  • åttiosjuu

    Tack snälla ni !!! Det blev akut kejsarsnitt för mig, dels för att hon kom 4v för tidigt men även pga att mitt blodsocker låg lågt (låg på 2,3 när jag kom in och har under hela graviditeten lega väldigt lågt.).. Direkt efter hade hon lågt blodsocker som sedan steg till 7.  Detta berodde troligen på stressen många bebisar upplever vid förlossning. Vi blev inskriven på barnintensiven direkt, dels för att hon var liten (ca 2700g)  men även för att hon hade problem med sin andning. Hon fick inget sockerdropp utan dem satt sond ganska direkt på henne eftersom hon inte hade orken att äta själv. Orken börjar komma mer o mer nu, men hon har fortfarande svårt att få i sig allt. 

    Nu mår jag hemskt dåligt i blodsockret, ligger lågt hela tiden och inget hjälper.. Kommer upp på 4-6 efter mat (utan insulin) och sjunker sedan till 2. Jag har därför valt att inte amma och hoppas blodsockret stabiliserar sig när kroppen slutar producera mjölk.. 

  • Lady2

    Iom sensorn får man en helt annan bild av hur bs rör sig och hur det ligget. Mestadels bra på dagen och även på natten. Men har sett att det skjuter i höjden en timme efter mat 9-12 någonstans har det hamnat på. Men sen sjunker jag och blir låg efter några timmar. Någongång har jag tagit extra insulin men försöker ha is i magen och vänta ut det. Men det blir flera låga bs per dag. Vilket i sin tur gör att det blir en massa extra ätande / drickande. Lite surt. Blir så sur på denna sjukdom som liksom aldrig är riktigt bra..

    Tycker jag har ganska höga doser nu men äter å andra sidan inte riktigt som normalt. Plus att man såklart hellre tar en enhet för mycket än för lite - även om det brukar sluta med en känning...

    Åttiosjuu tack för din berättele! Hoppas du får ordning på ditt bs! Måste vara tufft att ligga så lågt..:/ Din kropp borde väl komma tillbaka mer och mer nu. Det var en liten bebis du fick, hoppas ni får ordning på mat och allt för bebisen. Såklart är det tuffare när dom vill ut för tidigt men varje dag gör ju skillnad:) All lycka till er!

  • hmhm

    Littlefriend, nej, jag hade barnets pappa hos mig, som tyvärr tappade fattningen helt och istället för att ge glyckagon eller ringa ambulans ringde sin mamma.. Som inte an någonting om diabetes heller.. Tur var att jag hunnit få i mig socker innan jag tuppade av, det räckte för att det skulle "ordna upp sig".. Jag har sprutor.

    Åttisjuu; Grattis till liten! Hoppas att bs stabiliserar sig snart! (Y)

    Lady2: Skönt att du fick en dexcom, älskar min, men skulle vilja byta upp mig till en 5a nu.. Ska träffa teamet nästa vecka och försöka snacka mig till en sån :)


    Ge hit kakorna!
  • Lady2

    Hur går det för er? Hur mår ni?

    Jag har varit så nöjd med mitt bs fram till den senaste veckan. Börjar rusa iväg lite för mycket. Tror jag behöver öka doserna lite. Speciellt lantus. Jag har börjat fega lite mer nu efter mina incidenter, men jag känner mig trygg med sensorn. Har gått in i v 20 nu. Har inte känt något tydligt från bebisen än. Väntar och längtar. Nästa vecka blir det besök hos mvc igen. Har inte varit där sen inskrivningen!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare