• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • SockerStinn
    LindaB78 skrev 2012-09-16 21:55:11 följande:

    för själva gelantinet går det utmärkt att värma och forma om. det proteinnätverk som gelantinet bygger upp är reversibelt (ok, jag är kemist). däremot klarar som inte vispad grädde att hålla formen av värmen. så nej, det går inte att smälta om en bärmousse med grädde. däremot funkar det utmärkt med en panna cotta.
    Det var bara grunden - alltså utan grädden - så det gick bra
  • carrobarro84

    Gjorde min första tårta med SP i helgen. Har alltid gjort egen MMF annars. Köpte Wiltons SP och fodrade den med rapsolja (tror jag det var). Penslade på det på undersidan så den var täckt. Gjorde tårtan i lördags och när jag skulle servera den ett dygn senare hade SP’n smält och låg som en kladdig sockerlösning i botten av tårtan och var alldeles mjuk och klibbig. Vad gjorde jag för fel?


     


    Den var väldigt mkt lättare att kavla ut än MMF så det vore toppen om jag kunde få det att fungera då jag ska fixa bröllopstårtor till en kompis och har begränsat med tid att fixa dom på.

  • LovisaTilda
    carrobarro84 skrev 2012-09-17 10:22:39 följande:

    Gjorde min första tårta med SP i helgen. Har alltid gjort egen MMF annars. Köpte Wiltons SP och fodrade den med rapsolja (tror jag det var). Penslade på det på undersidan så den var täckt. Gjorde tårtan i lördags och när jag skulle servera den ett dygn senare hade SP’n smält och låg som en kladdig sockerlösning i botten av tårtan och var alldeles mjuk och klibbig. Vad gjorde jag för fel?


     


    Den var väldigt mkt lättare att kavla ut än MMF så det vore toppen om jag kunde få det att fungera då jag ska fixa bröllopstårtor till en kompis och har begränsat med tid att fixa dom på.


    Jag ser inte att du gjorde nåt fel alls. Kanske blev det för lite olja? Jag brukar kavla ut sp:n på olja, då blir den rikligt "indränkt" på undersidan. 
    Vad spacklade du tårtan med? Om du med spacklar med smörkräm ska sp.n inte smälta, kanske kan det vara ett alternativ till bröllopstårtorna?

    lycka till!   
  • smörblomman81

    Tack så mycket Eliten! :D
    Den tog sin tid att göra men barnen tycker att den var jättefin så jag ska göra en liknande när min dotter fyller om
    Två månader fast en slottvariant :D

  • tjejhalmstad

    Va har ni eran ugn på för "inställning" när ni gör tårtbottnar i springform? Jag använder alltid symbolen som visar streck både uppe och nere på ugnen. Menas väl med värme både uppe och nere.
    Dum fråga kanske men varje gång jag gör botten så blir ovansidan krispig/karamelliserad eller hur jag nu ska förklara. Även fast hela tårtbotten blir helt färdig igenom så kan jag aldrig använda ovansidan då den blir de här krispiga och även blöt/kletig under det där krispiga.

    Får ni andra också så eller vad gör jag för fel? Får alltid det såhär. Aldrig så som man gör tex en sockerkaka.

    Har på det senaste tiden misslyckats igen med flera tårtbottnar. De har inte alls blivit färdiga inuti fast att ja har provat att ha inne de 20 minuter längre än vad det står i receptet. Mannen har kollat ugnen och det ska inte vara något fel på den. Har haft samma värme som innan och inställning, Har gjort receptet med lika delar av allt och har lyckats med dessa innan och fått höga fina (förutom de där krispiga ovanpå)
    . Har köpt nya springformar på servera tror ja det heter. Ett set med tre stycken formar i aluminium med kryssad botten kan man säga. Kan formarna ha något med misslyckandet att göra? Att de inte blir klara och sjunker ner?

    Har gjort 4 omgångar och misslyckats med alla, så ska prova igen med de gamla formarna och se hur de blir..

    Tips tack!            

  • eliten

    Jag har varmluftsugn så jag kör på varmluft men ett tips kan vara att låta kakan stå kvar i ugnen på eftervärmen och inte öppna under tiden..
    Jag kör t.ex. En 22cm form på 175grader i 25min, sedan stänger jag av och låter den stå kvar tills ugnen svalnat..

  • SockerStinn
    tjejhalmstad skrev 2012-09-20 21:58:27 följande:
    Va har ni eran ugn på för "inställning" när ni gör tårtbottnar i springform? Jag använder alltid symbolen som visar streck både uppe och nere på ugnen. Menas väl med värme både uppe och nere.
    Dum fråga kanske men varje gång jag gör botten så blir ovansidan krispig/karamelliserad eller hur jag nu ska förklara. Även fast hela tårtbotten blir helt färdig igenom så kan jag aldrig använda ovansidan då den blir de här krispiga och även blöt/kletig under det där krispiga.

    Får ni andra också så eller vad gör jag för fel? Får alltid det såhär. Aldrig så som man gör tex en sockerkaka.

    Har på det senaste tiden misslyckats igen med flera tårtbottnar. De har inte alls blivit färdiga inuti fast att ja har provat att ha inne de 20 minuter längre än vad det står i receptet. Mannen har kollat ugnen och det ska inte vara något fel på den. Har haft samma värme som innan och inställning, Har gjort receptet med lika delar av allt och har lyckats med dessa innan och fått höga fina (förutom de där krispiga ovanpå)
    . Har köpt nya springformar på servera tror ja det heter. Ett set med tre stycken formar i aluminium med kryssad botten kan man säga. Kan formarna ha något med misslyckandet att göra? Att de inte blir klara och sjunker ner?

    Har gjort 4 omgångar och misslyckats med alla, så ska prova igen med de gamla formarna och se hur de blir..

    Tips tack!            
    Jag kör med över-och-undervärme (två streck) 160 grader, och så har jag den långt ner (näst lägsta valsen). 
    Jag har fått krispig översida sen jag börjat vispa ägg och sover ordentligt (minst 10 min). (bottnen blir högre och fluffigare då, så det vill jag inte sluta med). Att den blir marängig ovanpå tycker jag inte spelar någon roll; man skär ju ändå bort toppen för att få en jämn botten.