• Pappa i april
    Äldre 29 Jan 23:39
    85392 visningar
    25 svar
    25
    85392

    För- och nackdelar med EU

    lövet2 skrev 2010-01-26 12:16:40 följande:
    Finns det något bra? *ser fundersam ut*
    Den absolut viktigaste anledningen till att ha EU är att förhindra krig i Europa. Ställ de ursäkta uttrycket skitsaker som du tar upp i inlägg #3 mot första och andra världskriget. Även om Sverige inte aktivt deltog i något av dem, så kostade de pengar även för oss och det kostade svenska människoliv.
  • Pappa i april
    Äldre 30 Jan 22:49
    #14
    lövet2 skrev 2010-01-29 23:44:34 följande:
    Jag förstår det argumentet, men skillnaden är att jag inte tror att EU förhindrar krig. Snarare tror jag att ett från början litet krig kan växa till gigantiska proportioner bara för att övriga EU-länder kan känna sig manade att vara solidariska om den ena parten är ett EU-land.
    Vad får dig att tro det. I mina öron låter det som "surt sa räven om rönnbären". Ett exempel på att du har fel är EUs aggerande i forna Jugoslavien. Balkan har och är en krutdurk, men tack vare en krav på en gemensam politisk hållning blev det ingen gnista den här gången. Grekland och Turkiet har ett inte helt okomplicerat förhållande till varandra. Genom att knyta Turkiet närmare EU kan den eventuella konflikten undvikas (den hålls förvisso också på mattan av det faktum att båda är med i NATO), men ett medlemskap för Turkiet i EU gör risken än mindre.

    Ett litet krig som du nämner kan dessutom undvikas tack vare den risk en anfallare måste ta i beräknng att råka i en ekonomisk bojkott från övriga EU-länder eller i värsta fall få hela unionen mot sig militärt.
  • Pappa i april
    Äldre 19 Feb 22:05
    #17
    Arbetsbien skrev 2010-02-15 22:51:35 följande:
    Att kalla Eu ett fredsprojekt är ett väldigt dåligt argument för Sveriges medlemsskap.

    I Eu:s grundlagar står det redan från början inskrivet till exempel att man inte får ha för stor offentlig sektor och att man måste privatisera statlig verksamhet. Det är odemokratiskt.
    För 60 år sedan dog svenska sjömän pga ett krig i närområdet där vi ställde oss "neutrala". För 100 år sedan var vi oerhört nära att hamna i krig med Norge. För 200 år sedan deltog Sverige i slutklämmen av Naopeonkriget och ryska trupper stod på svensk mark uppe i norrland. Enligt mig är EU som fredsprojekt det absolut bästa argumentet för medlemslap. Vem/vad ska annars vara garant för en fredlig utveckling i Europa?

    Eftersom EU:s grundlagar förhandlats fram av folkvalda politiker och EU-frågor stötts och blötts i otaliga folkomröstningar är det rätt märligt att kalla den odemokratisk.  Det är klassisk socialistisk argumentation att kalla det man inte gillar för odemokratiskt.

    Det finns mycket med EU som går att göra bättre t ex jordbrukspolitiken, men vi kan inte sitta och vänta på en slutprodukt. Det är samma sak med Sverige, FN eller andra sammanslutningar.  De utvecklas hela tiden, så det kommer alltid att finnas saker att ha synpunkter på som kan förbättras.
Svar på tråden För- och nackdelar med EU