• parvati

    Varför dör små barn om de inte får någon fysisk kontakt?

    Eisa skrev 2010-01-26 21:43:47 följande:
    Jag var på en föreläsning igår om b.l.a anknytning. Det var en barnöverläkare som höll i den. Hon sa att barn på barnhem i Rumänien hade dött eftersom ingen pratade med dem eller tog i dem. Dock fick de välling (eller mat eller vad det var). De barn som levde längst var de som bodde närmast dörren och därför såg städerskan ibland, som även pratade lite med dem. Jag frågade varför barnen dog och denna läkare som föreläste sa "Av leda". Men vaddå av leda? Det är väl ingen dödsorsak?
    Det var barnpsykologen Renè Spitz som forskade om barn på barnhem på 40-talet som först beskrev det han kallade anaklitisk deppression hos spädbarn som inte får närhet med sina mammor. Spitz visade även på  stora brister på den kognitiva, fysiska utvecklingen hos barn som inte får vara nära sin mammor.

    Nu skriver jag mammor eftersom detta var 40-tal och kontrollgruppen var ett spädbarnshem i anslutning till ett fängelse där mammorna fick vara med sina barn första levnadsåret. När mammorna var tvinga att lämna sina barn efter 1 år gick utvecklingen drastiskt neråt.

    Du kan läsa  mer i tex Johan Cullberg"Kris och utveckling" Philip Wang "Vår tids psykologi".
  • parvati
    parvati skrev 2010-01-26 21:52:25 följande:
    Det var barnpsykologen Renè Spitz som forskade om barn på barnhem på 40-talet som först beskrev det han kallade anaklitisk deppression hos spädbarn som inte får närhet med sina mammor. Spitz visade även på  stora brister på den kognitiva, fysiska utvecklingen hos barn som inte får vara nära sin mammor. Nu skriver jag mammor eftersom detta var 40-tal och kontrollgruppen var ett spädbarnshem i anslutning till ett fängelse där mammorna fick vara med sina barn första levnadsåret. När mammorna var tvinga att lämna sina barn efter 1 år gick utvecklingen drastiskt neråt. Du kan läsa  mer i tex Johan Cullberg"Kris och utveckling" Philip Wang "Vår tids psykologi".
    Spädbarn kan alltså dö pga torftig, känslomässig miljö då de utvecklar anaklitisk deppression.
  • parvati
    7Illyl1 skrev 2010-01-26 22:01:23 följande:
    upplagan från 92 31f

    {#lang_emotions_dreamer}
  • parvati
    parvati skrev 2010-01-26 22:04:00 följande:
    upplagan från 92 31f
    termen anaklitisk står dock inte men det gör den i Hwang,
  • parvati
    7Illyl1 skrev 2010-01-26 22:08:12 följande:


    Jag är lastgammal.
  • parvati

    www.martemeoforeningen.se

    Ett arbetsätt som används väldigt mycket just nu i Sverige för föräldrar som pga av tex deppression har svårt med samspelet med sina barn.

Svar på tråden Varför dör små barn om de inte får någon fysisk kontakt?