FN: Kemiska vapen i Syrien
Forum Myndighetskontakt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Utredning

  Fre 29 jan 2010 10:02 Läst 3187 gånger Totalt 47 svar
  Anonym (Suck.­.)
  Visa endast
  Fre 29 jan 2010 10:02

  ÄNTLIGEN är sambons ex, biomamman till hans barn indragen för utredning hos socialtjänsten.

  Det jag blir mest bestört av, (vi hade hembesök av handläggare från utredningen häromdan) är att dem hintar kraftigt på att vi skall "behålla" barnet hos oss nästa gång det kommer, ta reda på en "riktig" advokat (Här frågar jag vart man får tag på en "riktig" advokat, handläggaren kan inte ge mig några råd?? och min sambo har försökt innan, men alla är för dyra för att vi skall klara det ekonomiskt just nu).
  Sedan tycker handläggaren att det inte bör kosta alls för att ta upp i tingsrätten, men min sambo har stämt av med hemförsäkringen som säger att han måste ha ingått i försäkringen i 2 år innan han har rätt till rättslig hjälp via dem.
  (Just nu lever vi bara på 1 lön i ca 4 månaders tid, har inte råd att hyra en advokat och allt där till hur hemskt det än låter).

  Alltså vad f-n kan vi få hjälp med och vart för att dra igång rättsliga processer som inte innebär att vi måste svälta??
  Och vad exakt kan en utredning hos socialtjänsten ge mer än "övervägande bevis" vid rättslig process?
  Tycker att hon inte alls svarade på mina frågor utan mummlade luddigt utifrån sitt papper, undvek ögonkontakt...

 • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 18 feb 2010 09:29 #31

  Ja det är ju frågan om LVU då är det ju länsrätten som skall in och godkänna socialtjänsten agerande? För att få hålla modern i mer än 4 veckor under LVU vad jag förstått det som? Socialtjänsten sa även att det kan bli muntliga förhandlingar om det skulle behövas men att det inte är sannolikt att det blir så... (sorry om jag blandat ihop tr o länsrätt, jag tänkte inte på dessa två som skilda.)

  Modern är under utredningstiden placerad på ett familjehem med barnet där barnet går under LVU för att hållas. För att få det till den stund som utredningen kräver så måste man ju gå via Länsrätt för att få godkänt att hålla under LVU, inte sant? Socialtjänsten kan ju inte gärna "låsa" in efter eget bevåg en längre period utan en högre instans godkännande.
  Här får pappan iaf kontakt med en advokat och vad som sägs där eller vad som sker är att en skriftlig inlämnan skall skickas in inom en viss tidsram. (Mer än så vet jag inte just nu, som sagt, vi är mitt uppe i svängarna här.)

  Socialtjänsten sa även att det blir en till sväng till med ombud för att presentera vad utredningen har gett, och här blir det sannolikt muntliga förhandlingar mellan parter, alltså där går soc då in och kan kalla vittnen (såsom familjehem m.m.) och där blir alltså en boendefråga utifrån vad man funnit ut. Så uppfattade vi det iaf på mötet...

  Jag återger det vi har fått information om på våra möten med socialtjänsten, och ja för gemene man är det fruktansvärt svårt att veta allt om det här som plötsligt trycks i ansiktet på en, våra känslor är hela tiden med också i spelet, det är inte lätt att hålla reda på varje detalj eller sålla bland så mycket information på kort tid, så ha tålamod med mig nu.


  Anonym skrev 2010-02-17 22:11:12 följande:
  insatt,hur funkar det med lvu när en av vårdnadshavarna är en lämplig förälder? Kan det bli ett lvu ändå men placering hos pappan?
  Advokaten och socialtjänsten har sagt att man kan placera barn under LVU hos en förälder, alltså har pappan chans att få hem barnet. MEN, nu är ju modern under utredning på hem, plockar man bort barn från hemmet så blir det ju ingen situation att utreda då.
 • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 18 feb 2010 09:30 #32

  *Modern hålls inte under LVU, det är barnet jag menar... Sorry.

 • Tor 18 feb 2010 19:38 #33

  Jag förstår ändå inte hur ni verkar tycka det är ok att barnet ska befinna sig under lvu? Jag skulle inte vilja att mitt barn var under lvu om jag var en kapabel förälder men den andra föräldern inte var det, utan då skulle jag stämma in och yrka på ensam vårdnad. Men en så tydlig situation som lvu på barnet om det befinner sig hos den ena föräldern (-s ansvar) så borde man väl lätt kunna få igenom ensam vårdnad?

  Insatt,
  om man placerar ett barn som är lvuát hos sin andra förälder, utgår fortfarande familjehemsersättning då? (jag funderar på vad som är mest ekonomiskt för kommunen, lvu eller hjälpa till med stämmning på vårdnad...

 • Anonym (insat­t)
  Visa endast
  Tor 18 feb 2010 19:49 #34
  Anonym (Suck..) skrev 2010-02-18 09:29:31 följande:
  "För att få hålla modern i mer än 4 veckor under LVU vad jag förstått det som?"
  - modern kan inte hållas med stöd av LVU (lag om vård av _unga_ - hon måste vara frivilligt placerad enligt SOL (socialtjänstlagen)


  "För att få det till den stund som utredningen kräver så måste man ju gå via Länsrätt för att få godkänt att hålla under LVU, inte sant?"
  - Stämmer - Soc får bara i en akut situation placera ett barn enligt LVU, sedan måste det (inom en vecka) godkännas av Länsrätten ...

  "där går soc då in och kan kalla vittnen (såsom familjehem m.m.) och där blir alltså en boendefråga utifrån vad man funnit ut. Så uppfattade vi det iaf på mötet..."
  - men soc eller Länsrätt kan inte besluta nligt Föräldrabalken ... därmot kan Länsrätten besluta om vård enligt LVU och att den vården ev kan ske hos pappa ... men var dt intee så att han är vårdnadshavare? eller blandar jag ihop med en annan tråd här? Om han är vårdnadshavare kan inte LVU-vården inledas hos honom utan i annat hem. men troligen kan utredningshemmet räknas .....


  "våra känslor är hela tiden med också i spelet, det är inte lätt att hålla reda på varje detalj eller sålla bland så mycket information på kort tid, så ha tålamod med mig nu."
  - Var glad för att ni inte förstår - sådana här situationer borde alla föräldrar slippa att sätta sig in i ...
 • Tor 18 feb 2010 20:30 #35
  "Anonym (insatt) skrev 2010-02-18 19:49:37 följande:
  - men soc eller Länsrätt kan inte besluta nligt Föräldrabalken ... därmot kan Länsrätten besluta om vård enligt LVU och att den vården ev kan ske hos pappa ... men var dt intee så att han är vårdnadshavare? eller blandar jag ihop med en annan tråd här? Om han är vårdnadshavare kan inte LVU-vården inledas hos honom utan i annat hem. men troligen kan utredningshemmet räknas"

  Jag bara undrar, är det den här paragrafen du syftar på?

  11 § LVU
  Socialnämnden bestämmer hur vården av den unge skall
  ordnas och var han eller hon skall vistas under vårdtiden.

  Nämnden får medge att den unge vistas i sitt eget hem, om detta
  kan antas vara bäst ägnat att främja vården av honom eller
  henne. Vård med stöd av denna lag skall dock alltid inledas
  utanför den unges eget hem.
 • Anonym (insat­t)
  Visa endast
  Tor 18 feb 2010 20:33 #36
  Anonym skrev 2010-02-18 20:30:32 följande:
  - men soc eller Länsrätt kan inte besluta nligt Föräldrabalken ... därmot kan Länsrätten besluta om vård enligt LVU och att den vården ev kan ske hos pappa ... men var dt intee så att han är vårdnadshavare? eller blandar jag ihop med en annan tråd här? Om han är vårdnadshavare kan inte LVU-vården inledas hos honom utan i annat hem. men troligen kan utredningshemmet räknas"Jag bara undrar, är det den här paragrafen du syftar på?11 § LVUSocialnämnden bestämmer hur vården av den unge skallordnas och var han eller hon skall vistas under vårdtiden.Nämnden får medge att den unge vistas i sitt eget hem, om dettakan antas vara bäst ägnat att främja vården av honom ellerhenne. Vård med stöd av denna lag skall dock alltid inledasutanför den unges eget hem.
  - ja!
 • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 19 feb 2010 09:18 #37

  Jag börjar bli smått less på att skriva här och delge er med det jag fått reda på, ni verkar ju mycket klokare än både socialtjänsten och länsrätten? Vadå 1 veckas tid innan Länsrätten (Förvaltningsrätt numera btw...) måste ta ett beslut? inom 4 veckor enligt advokat & socialtjänst måste fallet vara inskickat och godkänt...

  Och jo, barnet kan bli placerat enligt LVU i pappas hem (som har gem vårdnad) efter att utredningen med modern är över, enligt advokat igen, så färskt som igår... Det underlättar en stämningsansökan om vårdnaden mot modern. Enligt advokaten är LVU;et, när det går igenom, till faderns förtjänst iaf när han skall söka vårdnaden, trots det ni säger? Märkligt..

  Och jag blir faktiskt lite sårad av det du säger "insatt", vadå vara glada för att inte förstå vad som händer? Att sitta här med alla besluten, all problematik kring barnet som vi allra helst vill skydda är inte roligt att genomföra utan all kunskap själv om lagar och förhandlingar och gud vad det blir.

  Och du "anonym" som inte förstår hur vi kan godkänna LVU, med den problematiken vi har (all den information om detaljer som jag har valt att inte delge med er) samt att man gått in i detta med hjälp av socialtjänst och advokat som jag hoppas är till för att hjälpa barnen och vi inte vetat varken ut eller in själva, så ja då blir det enligt en plan som socialtjänsten i samråd med oss har lagt upp!
  Vart skall man annars vända sig...?

  Jag skrev här i första syfte att försöka få ihop information nog och tips från alla tänkbara ställen för att vi själva saknade mycket av den kunskap om situationen vi blev försatta i. FL är inte min enda "källa" och ni verkar mer intresserade av att stycka fallet i bitar än på att ge mig genuint goda råd att kanske ha i åtanke, mao denna tråden har inte gett mig mycket mer än att jag måste försvara det som jag får veta istället för hjälpen att reda ut vad som hör till vad etc.
  Jag är inte ute efter att få veta de lagliga detaljerna i varje instans, så skippa förklara för mig om tidsbegränsningar och vart man kan dömas under LVU, för jag litar mer på advokaten än anonyma på FL... Ge mig istället råd om hur vi bäst kan arbeta av det vi redan har!
  Ge mig information om vad som kan ske, ge mig länkar till faktan... Allt som jag kan arbeta av för att få en bättre bild av vad som sker runt barnet.

 • Fre 19 feb 2010 11:04 #38

  Jag tycker att det är bra gjort av TS att delge vad som har hänt. Det är ju jättetråkigt när signaturen "insatt" bestämt sig för att inta någon slags besserwisserposition och "få rätt" istället för att ge stöd om man nu är så insatt.
  Som gift med en jurist är jag också hyfsat insatt och tycker det är rätt patetiskt att påpeka att det är länsrätt och inte tingsrätt som handlägger LVU, är man insatt så vet man ju det ändå och inser att TS bara skrivit fel.

  TS, jag hoppas verkligen det löser sig till det bästa för alla och att det går fort så ni slipper känna oro och så att du kan få slappna av i din graviditet en aning.

 • Anonym (den anonym­e)
  Visa endast
  Fre 19 feb 2010 12:43 #39
  Anonym (Suck..) skrev 2010-02-19 09:18:04 följande:
  Jag börjar bli smått less på att skriva här och delge er med det jag fått reda på, ni verkar ju mycket klokare än både socialtjänsten och länsrätten? Vadå 1 veckas tid innan Länsrätten (Förvaltningsrätt numera btw...) måste ta ett beslut? inom 4 veckor enligt advokat & socialtjänst måste fallet vara inskickat och godkänt... Och jo, barnet kan bli placerat enligt LVU i pappas hem (som har gem vårdnad) efter att utredningen med modern är över, enligt advokat igen, så färskt som igår... Det underlättar en stämningsansökan om vårdnaden mot modern. Enligt advokaten är LVU;et, när det går igenom, till faderns förtjänst iaf när han skall söka vårdnaden, trots det ni säger? Märkligt.. Och jag blir faktiskt lite sårad av det du säger "insatt", vadå vara glada för att inte förstå vad som händer? Att sitta här med alla besluten, all problematik kring barnet som vi allra helst vill skydda är inte roligt att genomföra utan all kunskap själv om lagar och förhandlingar och gud vad det blir. Och du "anonym" som inte förstår hur vi kan godkänna LVU, med den problematiken vi har (all den information om detaljer som jag har valt att inte delge med er) samt att man gått in i detta med hjälp av socialtjänst och advokat som jag hoppas är till för att hjälpa barnen och vi inte vetat varken ut eller in själva, så ja då blir det enligt en plan som socialtjänsten i samråd med oss har lagt upp! Vart skall man annars vända sig...? Jag skrev här i första syfte att försöka få ihop information nog och tips från alla tänkbara ställen för att vi själva saknade mycket av den kunskap om situationen vi blev försatta i. FL är inte min enda "källa" och ni verkar mer intresserade av att stycka fallet i bitar än på att ge mig genuint goda råd att kanske ha i åtanke, mao denna tråden har inte gett mig mycket mer än att jag måste försvara det som jag får veta istället för hjälpen att reda ut vad som hör till vad etc. Jag är inte ute efter att få veta de lagliga detaljerna i varje instans, så skippa förklara för mig om tidsbegränsningar och vart man kan dömas under LVU, för jag litar mer på advokaten än anonyma på FL... Ge mig istället råd om hur vi bäst kan arbeta av det vi redan har! Ge mig information om vad som kan ske, ge mig länkar till faktan... Allt som jag kan arbeta av för att få en bättre bild av vad som sker runt barnet.
  Jag har aldrig menat på att den här situationen kommer att missgynna pappan, tvärtom.

  Visst är soc den rätta myndigheten i denna fråga att ta hjälp av, men likväl förstår jag inte varför man resonerar lvu är bättre än en akut stämning, hålla barnet hemma samt vara oerhört positiv till umgänge med kontaktperson, sedan väntar man bara till att den första kontakten med tr sker och att det kommer ett intermistiskt beslut om detta. Detta är ett råd som jag många ggr har "sagt".

  Jag har erfarenhet av både soc och tr, lvu och vårdnads- och umgängestvister, och lvu var betydligt mer jobbigt och kränkande än vårdnadstvist (jag var inte orsaken till lvu't utan den andra föräldern). Men kul att det funkar för er.

  Jag är inte heller ute efter att ge dig lagrum, det var mest för mig själv, varvid jag ville ha insatts syn om det var rätt paragraf.

  Slakta är jag inte här för att göra, så jag ber om ursäkt att du har upplevt mig så.
 • Anonym (den anonym­e)
  Visa endast
  Fre 19 feb 2010 12:46 #40
  Anonym skrev 2010-02-19 11:04:55 följande:
  Jag tycker att det är bra gjort av TS att delge vad som har hänt. Det är ju jättetråkigt när signaturen "insatt" bestämt sig för att inta någon slags besserwisserposition och "få rätt" istället för att ge stöd om man nu är så insatt. Som gift med en jurist är jag också hyfsat insatt och tycker det är rätt patetiskt att påpeka att det är länsrätt och inte tingsrätt som handlägger LVU, är man insatt så vet man ju det ändå och inser att TS bara skrivit fel. TS, jag hoppas verkligen det löser sig till det bästa för alla och att det går fort så ni slipper känna oro och så att du kan få slappna av i din graviditet en aning.
  Om man ska kunna ge råd, såsom ts önskar, så måste man ju veta läget först. Ska jag ge råd gällande en lvu-fråga eller tr-fråga. T.ex. var det lvu-fråga men jag gav råd om tr för jag trodde det var det utifrån den info som ts gav. Hur bra hade det varit för ts att få råd när sammanhanget inte passar rådet?
 • Fre 19 feb 2010 12:55 #41
  Anonym (den anonyme) skrev 2010-02-19 12:46:57 följande:
  Om man ska kunna ge råd, såsom ts önskar, så måste man ju veta läget först. Ska jag ge råd gällande en lvu-fråga eller tr-fråga. T.ex. var det lvu-fråga men jag gav råd om tr för jag trodde det var det utifrån den info som ts gav. Hur bra hade det varit för ts att få råd när sammanhanget inte passar rådet?
  Men om du är insatt i socialjuridik så vet du ju att LVU alltid avgörs i länsrätt. Jag menar att det är bättre att helt sonika fråga än att mästra. men jag antar att du inte arbetar konkret med dessa frågor och möter klienter i verkliga livet
 • Anonym (insat­t)
  Visa endast
  Fre 19 feb 2010 17:56 #42
  Anonym (Suck..) skrev 2010-02-19 09:18:04 följande:
  Jag börjar bli smått less på att skriva här och delge er med det jag fått reda på, ni verkar ju mycket klokare än både socialtjänsten och länsrätten? Vadå 1 veckas tid innan Länsrätten måste ta ett beslut?

  "LVU 7 § Har socialnämnden beslutat om omedelbart omhändertagande, skall beslutet underställas förvaltningsrätten inom en vecka från den dag då beslutet fattades. Därvid skall beslutet jämte handlingarna i ärendet tillställas rätten."

  ".... inom 4 veckor enligt advokat & socialtjänst måste fallet vara inskickat och godkänt...

  "LVU
  8 § Om förvaltningsrätten fastställer ett beslut om omedelbart omhändertagande, skall socialnämnden inom fyra veckor från den dag då omhändertagandet verkställdes ansöka hos förvaltningsrätten om att den unge skall beredas vård med stöd av denna lag.

  (Olika skeden - olika §§ och olika tidsgränsr, alltså! - "insatt"s kommentar)

   "(Förvaltningsrätt numera btw...)"

  ja, det var ju okunnigt eller snarare slarvigt av mig att inte komma ihåg att Länsrätten sedan 4 dgr heter Förvaltningsrätten ....  "Enligt advokaten är LVU;et, när det går igenom, till faderns förtjänst iaf när han skall söka vårdnaden, trots det ni säger? Märkligt.."
  - har någon sagt att det INTE är till pappans fördel att mamman får barnet omhändertagt enligt LVU?


  "Och jag blir faktiskt lite sårad av det du säger "insatt", vadå vara glada för att inte förstå vad som händer?"
  - Förlåt att jag uttryckte mig så dumt att du missförstod mig .... det jag menade är att jag nog skulle varit glad om jag sluppit sätta mig in i hela barnskyddslagstiftningen och alltså inte kunde något om den .... antar att det inte är kul att tvingas göra det nu ... ??
 • Anonym (den anonym­e)
  Visa endast
  Fre 19 feb 2010 18:21 #43
  Anonym skrev 2010-02-19 12:55:54 följande:
  Men om du är insatt i socialjuridik så vet du ju att LVU alltid avgörs i länsrätt. Jag menar att det är bättre att helt sonika fråga än att mästra. men jag antar att du inte arbetar konkret med dessa frågor och möter klienter i verkliga livet
  Det vet jag. Däremot har TS på många olika sätt varit inne på att det rör sig om en vårdnadstvist, att soc antyder att de måste göra det, men att de inte ska få ekonomiskt stöd från soc, hur ska de klara av att betala ombud, hemförsäkringen funkar inte mm.

  Har du inte läst hela tråden eller har du inte uppfattat dessa saker såsom jag har uppfattat dem?
 • Anonym (den anonym­e)
  Visa endast
  Fre 19 feb 2010 18:29 #44

  syftade på följande ord från ts:

  Det jag blir mest bestört av, (vi hade hembesök av handläggare från utredningen häromdan) […], ta reda på en "riktig" advokat
  ¨
  Sedan tycker handläggaren att det inte bör kosta alls för att ta upp i tingsrätten, men min sambo har stämt av med hemförsäkringen som säger att han måste ha ingått i försäkringen i 2 år innan han har rätt till rättslig hjälp via dem.

  Vi "måste" dra igång för att situationen för barnet är ohumant. Soc påstryker att vi skall dra igång rättslig process och att barnet mår bäst hos pappa.

  Allting står i utredning, men ändå påstryker dem att pappan skall dra igång processen, utan något stöd från socialtjänsten mer än att dem kommer bistå med papper från utredningen och då ev. tala för pappans fördel i rättslig process.

  Vi måste även gå till en advokatfirma som specialiserar sig på dessa sorters tvister då socialtjänsten påpekade det och lade till "Ja t om 2010 så är det svårt för en far att stå emot en moder.."

 • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 19 feb 2010 19:07 #45

  "Insatt" - När du då ser att jag skriver 4 veckors period så vet du ju då vad jag har syftat på, att LVU då tydligen gått igenom redan, eller hur, varför tydliggöra detta för mig, vem gynnar det att dividera om att du har rätt om dittan och dattan i paragrafer? Jag är inte "insatt" som du är, jag försöker som sagt att förstå vad som händer, jag är inte ute och djuprotar i paragrafer för att se så att det jag skriver blir korrekt för andra som tydligen redan säger sig veta.
  Jag menar iaf inte att beskylla dig för att vara okunnig eller försöka förolämpa dig genom att påpeka att länsrätten går under annat namn nu... mest en uppdatering också för mig själv som försöker hålla rätsida i mitt huvud på all info, och jag förstår inte varför du påpekar det? Vad har det med min TS att göra?
  Det känns lite som att detta skall gå efter ett måttband i vem som har mest kunskap om lagen och olika instanser/myndigheter, det är INTE mitt syfte med denna tråden, hoppas det blir uppfattat nu...
  Och ja, jag tolkar det som missgynnsamma val för faderns del när folk talar om att man inte skall gå med på LVU utan agera på ett sätt som jag redan förklarat att vi inte har kunnat av olika orsaker och därför har LVU blivit det beslutet som vi står med nu utan att följa sin tanke med en förklaring på varför. Förklara gärna istället fördelar med att det kan bli LVU eller gärna nackdelar också då, men det är också sådana saker jag vill veta, egentligen inget annat!


  Anonym (den anonyme) skrev 2010-02-19 12:43:51 följande:
  Jag har aldrig menat på att den här situationen kommer att missgynna pappan, tvärtom. Visst är soc den rätta myndigheten i denna fråga att ta hjälp av, men likväl förstår jag inte varför man resonerar lvu är bättre än en akut stämning, hålla barnet hemma samt vara oerhört positiv till umgänge med kontaktperson, sedan väntar man bara till att den första kontakten med tr sker och att det kommer ett intermistiskt beslut om detta. Detta är ett råd som jag många ggr har "sagt". Jag har erfarenhet av både soc och tr, lvu och vårdnads- och umgängestvister, och lvu var betydligt mer jobbigt och kränkande än vårdnadstvist (jag var inte orsaken till lvu't utan den andra föräldern). Men kul att det funkar för er. Jag är inte heller ute efter att ge dig lagrum, det var mest för mig själv, varvid jag ville ha insatts syn om det var rätt paragraf. Slakta är jag inte här för att göra, så jag ber om ursäkt att du har upplevt mig så.
  Okej då vet jag att du inte har menat så. Anledningen till att vi står inför ett beslut av LVU är ju någonting jag inte kan dela öppet med er av, det har iaf många faktorer bakom sig. Vi har inte möjligheten att agera på egen hand som du förespråkar, utan behöver hjälpen från socialtjänsten för att barnet skall vara tryggt.

  "Kul att det funkar för er" Alltså, jag vet väl ännu inte hur det funkar riktigt. Jag vill ha hjälp med information om vad som kan hända när soc har LVU, nu vet jag ju iaf att när/"om" LVU går igenom och socialtjänsten kan ansöka om fortsatt LVU efter utredningstiden på hemmet så får vi "hjälpen" genom att dem då kan placera barnet hos fadern med hjälp av LVU beslutet. Det är så jag har fått det förklarat för mig (av socialtjänst och advokaten) och kollat upp själv litegrann. Socialtjänsten kommer ju inte jobba emot att fadern får boendet, det är ju klart.
  Jag lyssnar gärna på råd, men jag vill inte haka upp mig på vad som är "rätt eller inte" enligt andra utan nu ser ju just våran situation ut såhär med ansökan om LVU inskickat pga allvarliga men hemliga anledningar om barns säkerhet.
  Hur menar du t ex att LVU är mer kränkande? Förklara gärna för mig vad du upplevt och varför det varit positivt/negativt.
 • Anonym (den anonym­e)
  Visa endast
  Fre 19 feb 2010 19:52 #46
  Anonym (Suck..) skrev 2010-02-19 19:07:49 följande:
  Hur menar du t ex att LVU är mer kränkande? Förklara gärna för mig vad du upplevt och varför det varit positivt/negativt.
  min personliga situation är lite som er. Den andra föräldern hade ensam vårdnad men inte var kapabel som förälder, varvid lvu gick igenom men upphörde när jag fick ensam vårdnad. Trots att lvu´t upphörde så hade varken soc eller famhem några planer på att låta barnet flytta hem till mig. Det tog ett tag, advokat och andra instanser blandades in, och så småningom kom barnet hem.

  Varför blev det som det blev i början? Ja, för att soc består av individer som också är vanliga människor med egna värderingar och fördomar, familjehemmet började se barnet som sitt eget (inte heller så konstigt), till stor del handlar socialt arbete (SoL) om att motivera sin ståndpunkt, inget är absolut rätt eller absolut fel, den individuella situationen och barnets bästa kan se olika ut utifrån hur man tolkar, upplever, anser, värderar och motiverar det hela.

  Jag menar inte att soc gjorde ett dåligt jobb, det var väl sisådär, har fortfarande kontakt med dem och kommer att få ha det i många fler år pga barnets andra förälder. Deras resonemang idag skriver jag helt under men trots detta är det bra mkt bättre att låta socialtjänsten ha så lite makt som möjligt över ens liv och barn.

  Å andra sidan så om soc säger att ert barn ska placeras genast hos pappan så bäddar det ju för en bra framtida situation.
 • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 21 feb 2010 15:04 #47
  Anonym (den anonyme) skrev 2010-02-19 19:52:27 följande:
  min personliga situation är lite som er. Den andra föräldern hade ensam vårdnad men inte var kapabel som förälder, varvid lvu gick igenom men upphörde när jag fick ensam vårdnad. Trots att lvu´t upphörde så hade varken soc eller famhem några planer på att låta barnet flytta hem till mig. Det tog ett tag, advokat och andra instanser blandades in, och så småningom kom barnet hem. Varför blev det som det blev i början? Ja, för att soc består av individer som också är vanliga människor med egna värderingar och fördomar, familjehemmet började se barnet som sitt eget (inte heller så konstigt), till stor del handlar socialt arbete (SoL) om att motivera sin ståndpunkt, inget är absolut rätt eller absolut fel, den individuella situationen och barnets bästa kan se olika ut utifrån hur man tolkar, upplever, anser, värderar och motiverar det hela. Jag menar inte att soc gjorde ett dåligt jobb, det var väl sisådär, har fortfarande kontakt med dem och kommer att få ha det i många fler år pga barnets andra förälder. Deras resonemang idag skriver jag helt under men trots detta är det bra mkt bättre att låta socialtjänsten ha så lite makt som möjligt över ens liv och barn. Å andra sidan så om soc säger att ert barn ska placeras genast hos pappan så bäddar det ju för en bra framtida situation.
  Okej då förstår jag. Beklagar att ni fick det så kämpigt, det är just sånt man är rädd för att hamna i när man går in i något sådant här stort, det är ju trots allt dem som har veto rätt kring barnet under LVU;n.

  Våran situation känns lite "lättare", men det kan ju iof ta vilken vändning som helst om inte allting klickar som det skall under denna färden. Det vi ställer in oss på och som vi förväntar oss här, med socialtjänsten på våran sida är att barnet är på hemmet i 8 veckor, sedan kommer utredningen att presenteras och därefter kan soc placera barnet under LVU hos oss om inte modern är tillämplig som boendeförälder, vad jag förstått det som.
  Det är det vi pratat om hittills, men någon mer djupare information är svår att få då vi inte vet utgången av utredningen ännu heller.
  Socialtjänsten har ju hela tiden sagt iaf att en fosterhemsplacering blir det inte tal om då pappan har GV och vill ha barnet hos sig, så det känns ju bra och inte som något man behöver oroa sig för (eller?).
  Vi är bara väldigt glada just nu för socialtjänsten har informerat om att vi kommer få barnet på "permission" hem till oss i perioder under utredningstiden för att bevara en god kontakt samt att det är barnets trygga miljö. I det stora hela så känns det ju bra för tillfället, jag bara hoppas att man kan räkna med vad socialtjänsten informerat om hittills.
  Självklart hade vi inte valt att ta "hjälpen" från socialtjänsten om vi inte hade behövt, nu är ju situationen sådan så att i det akuta skedet fanns inga möjligheter att ta detta helt i egen hand. Jag bara hoppas att vi får den möjligheten hand i hand nu med vad myndigheterna hjälper till med att sedan kunna ta över detta helt själva.

  Vad sker när ett barn placeras under LVU hos en förälder, är det någon som vet det? Något särskilt man skall uppfylla under den tiden eller är det som att "leva vanligt" fast med barnet helt tryggat hos sig och särskilda bestämmelser gentemot umgänge för den andra föräldern?

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!