• Anonym (insat­t)
    Äldre 29 Jan 23:28
    5100 visningar
    47 svar
    47
    5100

    Utredning

    Anonym (Suck..)
    "ÄNTLIGEN är sambons ex, biomamman till hans barn indragen för utredning hos socialtjänsten."
    - om det varit så risigt, vad har ni gjort för att skydda barnet?


    "Det jag blir mest bestört av, (vi hade hembesök av handläggare från utredningen häromdan) är att dem hintar kraftigt på att vi skall "behålla" barnet hos oss nästa gång det kommer"
    - Det soc egentligen hintar är nog att pappa skall ta sitt ansvar för barnet och ge det bättre skydd och omsorg. Det ingår i ansvaret som vårdnadshavare - antar att pappan är det?

    "ta reda på en "riktig" advokat (Här frågar jag vart man får tag på en "riktig" advokat, handläggaren kan inte ge mig några råd??"
    - nej soc får inte rekommendera en enskild advokat i ett ärende de inte själva är part i. Skulle de göra det blev de ju också delaktiga i ansvaret om det skar sig mellan er och ombudet ...

    "Alltså vad f-n kan vi få hjälp med och vart för att dra igång rättsliga processer som inte innebär att vi måste svälta??"
    - har ni ansökt om bistånd hos soc? Har ni sökt vanlig rättshjälp - alltså inte sådan som är kopplad till hemförsäkring. Ta ett rådgivningssamtal med en kunnig advokat. Har nu tur är det gratis! Ibland finns jurister för korta frågor en kväll i veckan på kommunens bibliotek, medborgarkontor etc.

    "Och vad exakt kan en utredning hos socialtjänsten ge mer än "övervägande bevis" vid rättslig process?"
    - Det kan ju bli så att soc ansöker om placering i familjehem av barnet om barnet far illa och ingen av vårdnadshavarena tar ansvar ....


    "Tycker att hon inte alls svarade på mina frågor utan mummlade luddigt utifrån sitt papper, undvek ögonkontakt..."
    - soc får inte ge råd om ombud, får inte ta beslut utan att diskutera med sin chef, får inte ta ställning utan utredning och kommunicering med båda parter etc. Därför kan det verka luddigt!

  • Anonym (insat­t)
    Äldre 3 Feb 03:38
    #10
    Anonym skrev 2010-02-02 21:57:09 följande:
    I vilken kommun är barnet bosatt i? Mammans?Är det i er kommun som familjerätten är inkopplad?Det låter verkligen som att de två organisationerna inte kan arbeta på ett likvärdigt sätt. Konstigt med olika bedömningar. Visserligen är det olika utgångspunkter som de har men i detta fall så låter det som att soc, barngruppen gör en mer korrekt bedömning av barnets behov av vårdnad, boende, umgänge än familjerätten själv.
    Men även om familjerätten ser så har de inte makt att ändra på vare sig vårdnad, boende eller umgänge, det kan bara domstol (och föräldrarna själva) göra..... och "vanliga" soc kan bara ta ställning till LVU-ansökan i domstol för att få makt att bestämma över barnet .... socialtjänsten har inte den makt många tror .... men, återigen, föräldrar har makt att skydda sina barn - även mot dn andra föräldern om så krävs! 
  • Anonym (insat­t)
    Äldre 3 Feb 12:59
    #14
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-03 11:51:12 följande:
    "Föräldrar har makt att skydda sina barn - även mot den andra förälderna om så krävs!", Hur menar du då?

    Ex:
    en boförälder skall inte lämna sitt barn till umgänge om det alldeles uppenbart far illa hos umgängesföräldern
    en umgängsförälder skall inte lämna sitt barn åter till en boförälder där situationen helt klart är olämplig!

    Grannlaga bedömningar? Javisst, men som förälder är man skyldig sitt barn att stundtals ta obekväma beslut! Vad är alternativet?
  • Anonym (insat­t)
    Äldre 11 Feb 17:52
    #25
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-11 11:56:57 följande:
    Jo vad vi förstod det som så är det första alternativet då läget är såpass kritiskt.Nää det är lugnt, jag tar det inte som kritik, bara att jag saknar så mycket information om detaljer och vad som kommer att ske själv. Iom att vi sitter mitt uppe i detta och vet inte vilken "domen" blir ännu, utredningshem eller TR.Jo jag tror att du har uppfattat det rätt så, kan förklara mer när vi får besked om hur det blir. Det blir då iaf socialtjänsten som väcker ett åtal vad jag fattade det som mot modern då dem starkt ifrågasätter hennes lämplighet som vårdnadshavare till barn.
    Jag tror att det handlar om att soc, eftersom inte ni själva driver frågan, tar över och utnyttjar sin möjlighet enligt lagen att driva ett ärende där det för barnets bästa behövs ny vårdnadshavare ... då blir det möjligt för soc, i egenskap av part, att hjälpa er i frågan om ombud .... (vilket inte är möjligt om konfliktens parter är mamma resp pappa)
  • Anonym (insat­t)
    Äldre 17 Feb 22:04
    #27
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-17 19:47:44 följande:
    "TR blir i det första hand nu för att konstatera att LVU är korrekt placering inför länsrätten."
    - Jättekonstigt - TR handlägger inte LVU-mål!

    "Senare blir det TR igen och då säkerligen muntlig förhandling för att ta upp resultatet av utredningen"
    - Vå-Bo-umg-utredningen eller barnskyddsutredningen? TR är bara behörig att handlägga den förra typen av mål ....

    "och där vad jag förstått det som blir det fråga om boendeplacering."
    Nu blir det krångligt med partsförhållandena ... i tingsrätten är normalt sett föräldrarna parter. Det _kan_ vara så att soc driver en fråga om vårdnad resp umgänge ...och blir då part gentemot vårdnadshavarna/föräldrarna i tr - men det är myckt ovanligt. Allt i tr handlar om mål enligt Föräldrabalken...

    Länsrätten tar beslut om barnskydd och vård (inkl boende) enligt LVU - där är socialnämnden den ena parten och vårdnadshavare den andra ....

    "Det som dock inte blir är frågan om vårdnad, så jag förstår inte hur det går ihop riktigt ännu, men jag antar att TR dömmer vart barnet blir placerat största delen av tiden då och man fortfarande delar vårdnad tills man själv går upp i rätten med det.Eller någon som vet och kan förklara lite mer om hur det kan gå till?Alla parter blir iaf tilldelade ombud via rättshjälp."

    - ja ts - jag tror det roddat till sig för dig ang tr resp länsrätt..... frågan är vilken lagstiftning som gäller.... är det mål enligt LVU är det Länsrätten är det mål enligt FB är det tingsrätten ....
  • Anonym (insat­t)
    Äldre 17 Feb 22:22
    #30
    Anonym skrev 2010-02-17 22:11:12 följande:
    insatt,hur funkar det med lvu när en av vårdnadshavarna är en lämplig förälder? Kan det bli ett lvu ändå men placering hos pappan?
    Jag tror att soc i detta fall väntat sig att pappa skall agra mr kraftfullt för att skydda sitt barn (så förstår jag ts). När han inte gjort det tänker nog soc "placering i annat hem" .... men nu verkar ju en juridisk lösning vara på gång - även om jag inte riktigt får ihop ts förklaring med den lagstiftning som råder ....
  • Anonym (insat­t)
    Äldre 18 Feb 19:49
    #34
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-18 09:29:31 följande:
    "För att få hålla modern i mer än 4 veckor under LVU vad jag förstått det som?"
    - modern kan inte hållas med stöd av LVU (lag om vård av _unga_ - hon måste vara frivilligt placerad enligt SOL (socialtjänstlagen)


    "För att få det till den stund som utredningen kräver så måste man ju gå via Länsrätt för att få godkänt att hålla under LVU, inte sant?"
    - Stämmer - Soc får bara i en akut situation placera ett barn enligt LVU, sedan måste det (inom en vecka) godkännas av Länsrätten ...

    "där går soc då in och kan kalla vittnen (såsom familjehem m.m.) och där blir alltså en boendefråga utifrån vad man funnit ut. Så uppfattade vi det iaf på mötet..."
    - men soc eller Länsrätt kan inte besluta nligt Föräldrabalken ... därmot kan Länsrätten besluta om vård enligt LVU och att den vården ev kan ske hos pappa ... men var dt intee så att han är vårdnadshavare? eller blandar jag ihop med en annan tråd här? Om han är vårdnadshavare kan inte LVU-vården inledas hos honom utan i annat hem. men troligen kan utredningshemmet räknas .....


    "våra känslor är hela tiden med också i spelet, det är inte lätt att hålla reda på varje detalj eller sålla bland så mycket information på kort tid, så ha tålamod med mig nu."
    - Var glad för att ni inte förstår - sådana här situationer borde alla föräldrar slippa att sätta sig in i ...
  • Anonym (insat­t)
    Äldre 18 Feb 20:33
    #36
    Anonym skrev 2010-02-18 20:30:32 följande:
    - men soc eller Länsrätt kan inte besluta nligt Föräldrabalken ... därmot kan Länsrätten besluta om vård enligt LVU och att den vården ev kan ske hos pappa ... men var dt intee så att han är vårdnadshavare? eller blandar jag ihop med en annan tråd här? Om han är vårdnadshavare kan inte LVU-vården inledas hos honom utan i annat hem. men troligen kan utredningshemmet räknas"Jag bara undrar, är det den här paragrafen du syftar på?11 § LVUSocialnämnden bestämmer hur vården av den unge skallordnas och var han eller hon skall vistas under vårdtiden.Nämnden får medge att den unge vistas i sitt eget hem, om dettakan antas vara bäst ägnat att främja vården av honom ellerhenne. Vård med stöd av denna lag skall dock alltid inledasutanför den unges eget hem.
    - ja!
  • Anonym (insat­t)
    Äldre 19 Feb 17:56
    #42
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-19 09:18:04 följande:
    Jag börjar bli smått less på att skriva här och delge er med det jag fått reda på, ni verkar ju mycket klokare än både socialtjänsten och länsrätten? Vadå 1 veckas tid innan Länsrätten måste ta ett beslut?

    "LVU 7 § Har socialnämnden beslutat om omedelbart omhändertagande, skall beslutet underställas förvaltningsrätten inom en vecka från den dag då beslutet fattades. Därvid skall beslutet jämte handlingarna i ärendet tillställas rätten."

    ".... inom 4 veckor enligt advokat & socialtjänst måste fallet vara inskickat och godkänt...

    "LVU
    8 § Om förvaltningsrätten fastställer ett beslut om omedelbart omhändertagande, skall socialnämnden inom fyra veckor från den dag då omhändertagandet verkställdes ansöka hos förvaltningsrätten om att den unge skall beredas vård med stöd av denna lag.

    (Olika skeden - olika §§ och olika tidsgränsr, alltså! - "insatt"s kommentar)

     "(Förvaltningsrätt numera btw...)"

    ja, det var ju okunnigt eller snarare slarvigt av mig att inte komma ihåg att Länsrätten sedan 4 dgr heter Förvaltningsrätten ....



    "Enligt advokaten är LVU;et, när det går igenom, till faderns förtjänst iaf när han skall söka vårdnaden, trots det ni säger? Märkligt.."
    - har någon sagt att det INTE är till pappans fördel att mamman får barnet omhändertagt enligt LVU?


    "Och jag blir faktiskt lite sårad av det du säger "insatt", vadå vara glada för att inte förstå vad som händer?"
    - Förlåt att jag uttryckte mig så dumt att du missförstod mig .... det jag menade är att jag nog skulle varit glad om jag sluppit sätta mig in i hela barnskyddslagstiftningen och alltså inte kunde något om den .... antar att det inte är kul att tvingas göra det nu ... ??
Svar på tråden Utredning