• Anonym (Suck.­.)
    Äldre 29 Jan 10:02
    5107 visningar
    47 svar
    47
    5107

    Utredning

    ÄNTLIGEN är sambons ex, biomamman till hans barn indragen för utredning hos socialtjänsten.

    Det jag blir mest bestört av, (vi hade hembesök av handläggare från utredningen häromdan) är att dem hintar kraftigt på att vi skall "behålla" barnet hos oss nästa gång det kommer, ta reda på en "riktig" advokat (Här frågar jag vart man får tag på en "riktig" advokat, handläggaren kan inte ge mig några råd?? och min sambo har försökt innan, men alla är för dyra för att vi skall klara det ekonomiskt just nu).
    Sedan tycker handläggaren att det inte bör kosta alls för att ta upp i tingsrätten, men min sambo har stämt av med hemförsäkringen som säger att han måste ha ingått i försäkringen i 2 år innan han har rätt till rättslig hjälp via dem.
    (Just nu lever vi bara på 1 lön i ca 4 månaders tid, har inte råd att hyra en advokat och allt där till hur hemskt det än låter).

    Alltså vad f-n kan vi få hjälp med och vart för att dra igång rättsliga processer som inte innebär att vi måste svälta??
    Och vad exakt kan en utredning hos socialtjänsten ge mer än "övervägande bevis" vid rättslig process?
    Tycker att hon inte alls svarade på mina frågor utan mummlade luddigt utifrån sitt papper, undvek ögonkontakt...

  • Svar på tråden Utredning
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 29 Jan 16:49
    #2
    Anonym (jennie) skrev 2010-01-29 13:20:47 följande:
    Av vilken anledning "måste" ni dra igång rättsliga processer? Soc är inkopplade och anser inte att situationen hos biomamman är särskilt allvarlig - hade de tyckt det så hade ni inte behövt kontakta advokat öht.Verkar som att ni är oense/ovänner med biomamman? Är det ni som har anmält henne? Tänker någon på barnen?
    Vi "måste" dra igång för att situationen för barnet är ohumant. Soc påstryker att vi skall dra igång rättslig process och att barnet mår bäst hos pappa. Jag vet inte om droger, kriminalitet, misshandel inom familjen, allvarliga psykiska störningar (enligt utredning, alltså på papper från läkare) är såpass kritiskt så att soc rycker in? Allting står i utredning, men ändå påstryker dem att pappan skall dra igång processen, utan något stöd från socialtjänsten mer än att dem kommer bistå med papper från utredningen och då ev. tala för pappans fördel i rättslig process.
    Vi står helt villrådiga med så mycket på en gång gällande om barnet och situationen där och utredningen är inte heller färdig ännu utan bara påbörjad.

    Vi har inte anmält biomamman en endaste gång, alla anmälningar kommer från hennes egna bekantskapskrets, mammans sambons förmyndare m.m.
    När skulle läget vara såpass allvarligt menar du att soc skulle "fixa" allt åt oss? För det har ju inte hänt...

    Barnet tänker både jag och pappan på, samt då förhoppningsvis socialtjänsten, vad är det för fråga egentligen??
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 2 Feb 19:19
    #6

    Familjerätten har varit inkopplad sen 8 månader tillbaka, gemensamma möten för mamman och pappan som inte leder till något mer än spel för gallerian. De har gemensam vårdnad om barnet. Socialtjänsten och familjerätten har inget (isf ytterst lite) samarbete mellan varandra. Familjerätten befinner sig i en annan kommun än vad socialtjänsten som utreder gör (detta p ga att mamman flyttat 13 gånger (!!) på ett år och dem vill ha en fastare punkt).
    Modern har även blivit vräkt ur 2 lägenheter som socialtjänsten har stått för i hyra, vilket känns oerhört olustigt för vi har inte fått några anledningar till vräkningarna, bara tanken att någonting måste hon har gjort för att bli vräkt med barn i en lägenhet där hyrorna redan är "säkrade".

    Det vi gjort för att skydda barnet är att "komplettera mamman i omsorgen", dvs hämta hem barnet på socialtjänstens begäran när det kommit till kännedom att mamman har varit på ytterst olämpliga ställen med barnet. (Vi får reda på allt om moderns leverne först när socialtjänstanmälningar kommer in och socialtjänsten kontaktar oss) Detta gjorde vi på en gång och behöll barnet hos oss i 2 månader innan familjerätten tyckte att mamman ska "ha tillbaka barnet" för att inte röra om för mycket i grytan och återigen att vi skulle få en hotbild över oss. Utredning startades aldrig då p ga att pappan assisterade mamman i vården om barnet (förjävligt, med tanke på att barnet en dag skall återvända till sin mamma).

    Pappan har även yrkat på hos både socialtjänsten och för modern själv att han vill ha barnet heltid hos sig "Över min döda kropp" säger mamman. Socialtjänsten gör ingenting, mer än att rekommendera att pappan behåller barnet hemma och tar en polisanmälan på sig från moderns sida, samt påpekar hur ytterst allvarlig situationen är och att barnet mår bäst hos sin far. De bistår än sålänge också med att hämta och lämna barnet då mamman och pappan växlar barnets boende, detta p ga att pappan vid tidigare hämtning har blivit misshandlad av mammans nya sambo. (Återigen någonting som socialtjänsten är medveten om och sade sig ha lagt en polisanmälan om, sedan framkom att de inte fick lägga en anmälan, 3 månader senare... I 2 och 1/2 vecka efter misshandeln försökte min sambo att få kontakt med socialtjänsten, både handläggaren och socialtjänstchefen för att få reda på vad han bör göra med situationen, ingen av dem svarade trots att han lämnade flera meddelanden dagligen, både på telesvar och genom växeln.  Det enda som sades var att det var beklagligt och att det "hamnat mellan stolarna" och att min sambo kunde ju alltid "anmäla socialtjänsten till länsrätten") Helt sjukt så mycket som händer och så lite kontroll man har...

    Advokat och hemförsäkringen är återigen kontaktade, utan resultat. Vi har ingen advokatverksamhet som har mer än telefonrådgivning, men den gav inte mycket för våran del då de hänvisar till möten med tim taxa hela tiden. Hemförsäkringen täcker inte då min sambo inte ingått i 2 år ännu (som är kravet). Vi måste även gå till en advokatfirma som specialiserar sig på dessa sorters tvister då socialtjänsten påpekade det och lade till "Ja t om 2010 så är det svårt för en far att stå emot en moder.." SAY WHAT, tack för det hoppet! Hade detta hänt fast omvända roller så hade pappan aldrig fått träffa sitt barn igen, det är jag helt säker på.
    Det vi väntar på nu är att få komma till socialtjänsten på möte igen (jag är också välkommen denna gången trots att jag inte är vårdnadshavare) och se vad vi kan komma fram till.

    Det känns bara så virrigt, alla frågor, alla tankar smälter ihop och man känner sig så maktlös för barnets skull. Och det är inte roligt att inte har råd att göra något åt situationen, det är absolut inte okej som anledning, men vad ska vi ta oss till?

  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 2 Feb 20:02
    #8
    Anonym skrev 2010-02-02 19:54:35 följande:
    men varför har mamman boendet från början???
    För att hon är mamma?? Barnet är under 3 år gammalt, alltså första levnadsåret valde mamman och pappan att barnet skulle bo mest hos sin mamma för trygghetens skull. Då kunde inte min sambo veta på förhand hur det skulle gå med mamman som boendeförälder, att det skulle bli så illa som det blivit nu. 
    Socialtjänsten ser också att barnet helst bor mest hos en förälder och det var så det blev när dem gick isär när barnet var såpass litet.
    Sedan efter hand har det uppdagats vad som skett i moderns omsorg samt att mamman blivit mer och mer oresonlig mot vad hon var innan och nu har alla anmälningar uppdagats och lett till en utredning. Så hon har varit boendeförälder största delen av barnets liv.
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 3 Feb 11:51
    #13
    Anonym skrev 2010-02-03 11:24:22 följande:
    jag tyckte därför att det är intressant att veta om det skulle vara den familjerätt som ts+man har kontaktat som skulle få göra en utredning eller om det skulle bli den i mammans kommun. Den familjerätten skulle ju kunna se på saken annorlunda.
    Det är inte familjerätten som gör utredningen utan socialtjänsten. Familjerätten finns i våran hemkommun och socialtjänsten är belägen i moderns hemkommun.
    Familjerätten bistår bara med samarbetssamtal mellan mamman och pappan, där det mest relevanta som diskuteras enligt familjerätten är huruvida barnet skall sova middag eller ej... Alltså inte alls på samma nivå som själva utredningen ligger på.
    Anonym (insatt) skrev 2010-02-03 03:38:21 följande:
    Men även om familjerätten ser så har de inte makt att ändra på vare sig vårdnad, boende eller umgänge, det kan bara domstol (och föräldrarna själva) göra..... och "vanliga" soc kan bara ta ställning till LVU-ansökan i domstol för att få makt att bestämma över barnet .... socialtjänsten har inte den makt många tror .... men, återigen, föräldrar har makt att skydda sina barn - även mot dn andra föräldern om så krävs! 
    Jag fann info i det du skrev tidigare, men nu vill jag fråga dig ang. din kommentar "Föräldrar har makt att skydda sina barn - även mot den andra förälderna om så krävs!", Hur menar du då? Vill du delge mig information i hur min sambo mer skall kunna skydda sitt barn, sig själv och oss alla samtidigt?
    Tar han hit barnet och behåller barnet här mot moderns vilja så tar det hus i h-vete. Modern har vid tidigare upprepade tillfällen hotat, trakasserat oss på hemmaplan och bussat sin sambo på pappan. Hur menar du att vi skulle skydda oss i hemmamiljö med dessutom barnet här? Jag är även gravid och skall föda nu i vår, hotbild över mig? Visst finns polisen att ta till om det skulle krävas, men det är antingen anmälan mot oss eller mot dem samt ett ständigt hot om att biomamma + hennes sambo kan befinna sig var som helst och agera mot oss (barnet inkluderat då).
    Det här handlar om kriminella straffade människor med allvarliga psykiska störningar alltså inget jag någonsin kommer känna mig säker i för barnet eller vårat eget välbefinnande.
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 11 Feb 10:39
    #16
    Anonym skrev 2010-02-03 15:14:30 följande:
    "Anonym (Suck..) (Trådstartaren) (Visa endast) Idag 11:51  Det är inte familjerätten som gör utredningen utan socialtjänsten. Familjerätten finns i våran hemkommun och socialtjänsten är belägen i moderns hemkommun.Familjerätten bistår bara med samarbetssamtal mellan mamman och pappan, där det mest relevanta som diskuteras enligt familjerätten är huruvida barnet skall sova middag eller ej... Alltså inte alls på samma nivå som själva utredningen ligger på."Jag syftade på en eventuell vårdnads-, boende- och umgängesutredning. Inte den barnavårdsutredning som soc i mammans kommun utför angående mammans situation och föräldraförmåga.
    Ville bara säga att socialtjänsten arbetade snabbt efter vårat första möte och efter ännu en anmälan inkommit under utredningstid så blir det "utredningshem" för modern och barnet under observation. Vägrar hon blir det tingsrätt med ombud som socialtjänsten bistår med. Så vi ser äntligen ljus här!
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 11 Feb 11:26
    #18
    Anonym skrev 2010-02-11 11:12:40 följande:
    Menar du att soc kommer att bistå er (pappan) med ombud under en vårdnad/boende/umgänge-rättegång?Eller menar du att att soc kommer fram till att barnet behöver en annan sorts vård än den omsorg hon får i mammans hem och föreslår att barnet flyttar till pappan (som ett slags familjehem på "mammans veckor" då de menar att det inte räcker med frivilliga insatser för att barnet ska må bra imammans hem, mamman, som är vårdnadshavare ger ej sitt samtycke, pappan kanske ger samtycke men fortfarande har en av vårdnadshavarna inte gett det och så går det till lvu-rättegång i länsrätten och där får mamman ett ombud? Om det är det första, hur kommer det sig att soc bistår med ombud? Det måste ju finnas massor med föräldrar som borde stämma sitt barns andra förälder men som inte har råd eller som får råd genom att skaffa sig stora skulder.
    Så sades det, att vi blir tilldelade ombud allihopa i TR.

    Det här är ett ganska känsligt fall och jag kan inte outa för mycket om alla detaljer här på FL, men socialtjänsten har fått in anmälningar från olika instanser och myndigheter ang. barnets välmående. Socialtjänsten kommer att bistå oss för att det finns särskilda skäl till att vi inte kan väcka ett åtal själva (inte enbart ekonomiskt).

    Mamman hamnar ju hos TR om hon vägrar att bo under en tid på ett utredningshem där dem bevakar henne och barnet tillsammans. Hon får ett ombud, barnet ett och pappan ett. Men det blir inte frågan om en LVU; placering på familjhem iom att pappan kan och vill över allt annat ta barnet på heltid. Jag vet inte alla detaljer om hur åtalet kommer att väckas, vi fick bara detta förklarat i stora drag på ett kort akutmöte.

    Hur menar du "Om det är det första"?
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 11 Feb 11:56
    #20
    Anonym skrev 2010-02-11 11:38:27 följande:
    om det är det första alternativet, alltså att ni tilldelas ett ombud i vårdnadsärende. Inget annat. Jag kritiserar inte om det kan tyckas så utan jag blir bara nyfiken och vill veta hur de resonerar. Men när du säger att det inte blir ni som stämmer in utan soc själva (och ni kommer att vara delaktiga och finnas vid socialtjänstens sida under rättegången antar jag) då förstår jag bättre att de tar hand om betalningen. Har jag uppfattat det rätt?
    Jo vad vi förstod det som så är det första alternativet då läget är såpass kritiskt.
    Nää det är lugnt, jag tar det inte som kritik, bara att jag saknar så mycket information om detaljer och vad som kommer att ske själv. Iom att vi sitter mitt uppe i detta och vet inte vilken "domen" blir ännu, utredningshem eller TR.

    Jo jag tror att du har uppfattat det rätt så, kan förklara mer när vi får besked om hur det blir. Det blir då iaf socialtjänsten som väcker ett åtal vad jag fattade det som mot modern då dem starkt ifrågasätter hennes lämplighet som vårdnadshavare till barn.
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 11 Feb 12:06
    #22
    Anonym (jennie) skrev 2010-02-11 11:58:54 följande:
    För barnet skull hoppas jag verkligen att de flyttar till ett BRA utredningshem och därefter får flytta hem tillsammans!
    Visst vore det det optimala...
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 17 Feb 19:47
    #26

    Okej nu vet vi ganska mycket mer om vad som sker...
    Mamman och barnet är under en akut LVU placerade på familjehem där utredningen pågår då. TR blir i det första hand nu för att konstatera att LVU är korrekt placering inför länsrätten. Senare blir det TR igen och då säkerligen muntlig förhandling för att ta upp resultatet av utredningen och där vad jag förstått det som blir det fråga om boendeplacering.

    Det som dock inte blir är frågan om vårdnad, så jag förstår inte hur det går ihop riktigt ännu, men jag antar att TR dömmer vart barnet blir placerat största delen av tiden då och man fortfarande delar vårdnad tills man själv går upp i rätten med det.
    Eller någon som vet och kan förklara lite mer om hur det kan gå till?

    Alla parter blir iaf tilldelade ombud via rättshjälp.

  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 18 Feb 09:29
    #31

    Ja det är ju frågan om LVU då är det ju länsrätten som skall in och godkänna socialtjänsten agerande? För att få hålla modern i mer än 4 veckor under LVU vad jag förstått det som? Socialtjänsten sa även att det kan bli muntliga förhandlingar om det skulle behövas men att det inte är sannolikt att det blir så... (sorry om jag blandat ihop tr o länsrätt, jag tänkte inte på dessa två som skilda.)

    Modern är under utredningstiden placerad på ett familjehem med barnet där barnet går under LVU för att hållas. För att få det till den stund som utredningen kräver så måste man ju gå via Länsrätt för att få godkänt att hålla under LVU, inte sant? Socialtjänsten kan ju inte gärna "låsa" in efter eget bevåg en längre period utan en högre instans godkännande.
    Här får pappan iaf kontakt med en advokat och vad som sägs där eller vad som sker är att en skriftlig inlämnan skall skickas in inom en viss tidsram. (Mer än så vet jag inte just nu, som sagt, vi är mitt uppe i svängarna här.)

    Socialtjänsten sa även att det blir en till sväng till med ombud för att presentera vad utredningen har gett, och här blir det sannolikt muntliga förhandlingar mellan parter, alltså där går soc då in och kan kalla vittnen (såsom familjehem m.m.) och där blir alltså en boendefråga utifrån vad man funnit ut. Så uppfattade vi det iaf på mötet...

    Jag återger det vi har fått information om på våra möten med socialtjänsten, och ja för gemene man är det fruktansvärt svårt att veta allt om det här som plötsligt trycks i ansiktet på en, våra känslor är hela tiden med också i spelet, det är inte lätt att hålla reda på varje detalj eller sålla bland så mycket information på kort tid, så ha tålamod med mig nu.


    Anonym skrev 2010-02-17 22:11:12 följande:
    insatt,hur funkar det med lvu när en av vårdnadshavarna är en lämplig förälder? Kan det bli ett lvu ändå men placering hos pappan?
    Advokaten och socialtjänsten har sagt att man kan placera barn under LVU hos en förälder, alltså har pappan chans att få hem barnet. MEN, nu är ju modern under utredning på hem, plockar man bort barn från hemmet så blir det ju ingen situation att utreda då.
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 18 Feb 09:30
    #32

    *Modern hålls inte under LVU, det är barnet jag menar... Sorry.

  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 19 Feb 09:18
    #37

    Jag börjar bli smått less på att skriva här och delge er med det jag fått reda på, ni verkar ju mycket klokare än både socialtjänsten och länsrätten? Vadå 1 veckas tid innan Länsrätten (Förvaltningsrätt numera btw...) måste ta ett beslut? inom 4 veckor enligt advokat & socialtjänst måste fallet vara inskickat och godkänt...

    Och jo, barnet kan bli placerat enligt LVU i pappas hem (som har gem vårdnad) efter att utredningen med modern är över, enligt advokat igen, så färskt som igår... Det underlättar en stämningsansökan om vårdnaden mot modern. Enligt advokaten är LVU;et, när det går igenom, till faderns förtjänst iaf när han skall söka vårdnaden, trots det ni säger? Märkligt..

    Och jag blir faktiskt lite sårad av det du säger "insatt", vadå vara glada för att inte förstå vad som händer? Att sitta här med alla besluten, all problematik kring barnet som vi allra helst vill skydda är inte roligt att genomföra utan all kunskap själv om lagar och förhandlingar och gud vad det blir.

    Och du "anonym" som inte förstår hur vi kan godkänna LVU, med den problematiken vi har (all den information om detaljer som jag har valt att inte delge med er) samt att man gått in i detta med hjälp av socialtjänst och advokat som jag hoppas är till för att hjälpa barnen och vi inte vetat varken ut eller in själva, så ja då blir det enligt en plan som socialtjänsten i samråd med oss har lagt upp!
    Vart skall man annars vända sig...?

    Jag skrev här i första syfte att försöka få ihop information nog och tips från alla tänkbara ställen för att vi själva saknade mycket av den kunskap om situationen vi blev försatta i. FL är inte min enda "källa" och ni verkar mer intresserade av att stycka fallet i bitar än på att ge mig genuint goda råd att kanske ha i åtanke, mao denna tråden har inte gett mig mycket mer än att jag måste försvara det som jag får veta istället för hjälpen att reda ut vad som hör till vad etc.
    Jag är inte ute efter att få veta de lagliga detaljerna i varje instans, så skippa förklara för mig om tidsbegränsningar och vart man kan dömas under LVU, för jag litar mer på advokaten än anonyma på FL... Ge mig istället råd om hur vi bäst kan arbeta av det vi redan har!
    Ge mig information om vad som kan ske, ge mig länkar till faktan... Allt som jag kan arbeta av för att få en bättre bild av vad som sker runt barnet.

  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 19 Feb 19:07
    #45

    "Insatt" - När du då ser att jag skriver 4 veckors period så vet du ju då vad jag har syftat på, att LVU då tydligen gått igenom redan, eller hur, varför tydliggöra detta för mig, vem gynnar det att dividera om att du har rätt om dittan och dattan i paragrafer? Jag är inte "insatt" som du är, jag försöker som sagt att förstå vad som händer, jag är inte ute och djuprotar i paragrafer för att se så att det jag skriver blir korrekt för andra som tydligen redan säger sig veta.
    Jag menar iaf inte att beskylla dig för att vara okunnig eller försöka förolämpa dig genom att påpeka att länsrätten går under annat namn nu... mest en uppdatering också för mig själv som försöker hålla rätsida i mitt huvud på all info, och jag förstår inte varför du påpekar det? Vad har det med min TS att göra?
    Det känns lite som att detta skall gå efter ett måttband i vem som har mest kunskap om lagen och olika instanser/myndigheter, det är INTE mitt syfte med denna tråden, hoppas det blir uppfattat nu...
    Och ja, jag tolkar det som missgynnsamma val för faderns del när folk talar om att man inte skall gå med på LVU utan agera på ett sätt som jag redan förklarat att vi inte har kunnat av olika orsaker och därför har LVU blivit det beslutet som vi står med nu utan att följa sin tanke med en förklaring på varför. Förklara gärna istället fördelar med att det kan bli LVU eller gärna nackdelar också då, men det är också sådana saker jag vill veta, egentligen inget annat!


    Anonym (den anonyme) skrev 2010-02-19 12:43:51 följande:
    Jag har aldrig menat på att den här situationen kommer att missgynna pappan, tvärtom. Visst är soc den rätta myndigheten i denna fråga att ta hjälp av, men likväl förstår jag inte varför man resonerar lvu är bättre än en akut stämning, hålla barnet hemma samt vara oerhört positiv till umgänge med kontaktperson, sedan väntar man bara till att den första kontakten med tr sker och att det kommer ett intermistiskt beslut om detta. Detta är ett råd som jag många ggr har "sagt". Jag har erfarenhet av både soc och tr, lvu och vårdnads- och umgängestvister, och lvu var betydligt mer jobbigt och kränkande än vårdnadstvist (jag var inte orsaken till lvu't utan den andra föräldern). Men kul att det funkar för er. Jag är inte heller ute efter att ge dig lagrum, det var mest för mig själv, varvid jag ville ha insatts syn om det var rätt paragraf. Slakta är jag inte här för att göra, så jag ber om ursäkt att du har upplevt mig så.
    Okej då vet jag att du inte har menat så. Anledningen till att vi står inför ett beslut av LVU är ju någonting jag inte kan dela öppet med er av, det har iaf många faktorer bakom sig. Vi har inte möjligheten att agera på egen hand som du förespråkar, utan behöver hjälpen från socialtjänsten för att barnet skall vara tryggt.

    "Kul att det funkar för er" Alltså, jag vet väl ännu inte hur det funkar riktigt. Jag vill ha hjälp med information om vad som kan hända när soc har LVU, nu vet jag ju iaf att när/"om" LVU går igenom och socialtjänsten kan ansöka om fortsatt LVU efter utredningstiden på hemmet så får vi "hjälpen" genom att dem då kan placera barnet hos fadern med hjälp av LVU beslutet. Det är så jag har fått det förklarat för mig (av socialtjänst och advokaten) och kollat upp själv litegrann. Socialtjänsten kommer ju inte jobba emot att fadern får boendet, det är ju klart.
    Jag lyssnar gärna på råd, men jag vill inte haka upp mig på vad som är "rätt eller inte" enligt andra utan nu ser ju just våran situation ut såhär med ansökan om LVU inskickat pga allvarliga men hemliga anledningar om barns säkerhet.
    Hur menar du t ex att LVU är mer kränkande? Förklara gärna för mig vad du upplevt och varför det varit positivt/negativt.
  • Anonym (Suck.­.) Trådstartaren
    Äldre 21 Feb 15:04
    #47
    Anonym (den anonyme) skrev 2010-02-19 19:52:27 följande:
    min personliga situation är lite som er. Den andra föräldern hade ensam vårdnad men inte var kapabel som förälder, varvid lvu gick igenom men upphörde när jag fick ensam vårdnad. Trots att lvu´t upphörde så hade varken soc eller famhem några planer på att låta barnet flytta hem till mig. Det tog ett tag, advokat och andra instanser blandades in, och så småningom kom barnet hem. Varför blev det som det blev i början? Ja, för att soc består av individer som också är vanliga människor med egna värderingar och fördomar, familjehemmet började se barnet som sitt eget (inte heller så konstigt), till stor del handlar socialt arbete (SoL) om att motivera sin ståndpunkt, inget är absolut rätt eller absolut fel, den individuella situationen och barnets bästa kan se olika ut utifrån hur man tolkar, upplever, anser, värderar och motiverar det hela. Jag menar inte att soc gjorde ett dåligt jobb, det var väl sisådär, har fortfarande kontakt med dem och kommer att få ha det i många fler år pga barnets andra förälder. Deras resonemang idag skriver jag helt under men trots detta är det bra mkt bättre att låta socialtjänsten ha så lite makt som möjligt över ens liv och barn. Å andra sidan så om soc säger att ert barn ska placeras genast hos pappan så bäddar det ju för en bra framtida situation.
    Okej då förstår jag. Beklagar att ni fick det så kämpigt, det är just sånt man är rädd för att hamna i när man går in i något sådant här stort, det är ju trots allt dem som har veto rätt kring barnet under LVU;n.

    Våran situation känns lite "lättare", men det kan ju iof ta vilken vändning som helst om inte allting klickar som det skall under denna färden. Det vi ställer in oss på och som vi förväntar oss här, med socialtjänsten på våran sida är att barnet är på hemmet i 8 veckor, sedan kommer utredningen att presenteras och därefter kan soc placera barnet under LVU hos oss om inte modern är tillämplig som boendeförälder, vad jag förstått det som.
    Det är det vi pratat om hittills, men någon mer djupare information är svår att få då vi inte vet utgången av utredningen ännu heller.
    Socialtjänsten har ju hela tiden sagt iaf att en fosterhemsplacering blir det inte tal om då pappan har GV och vill ha barnet hos sig, så det känns ju bra och inte som något man behöver oroa sig för (eller?).
    Vi är bara väldigt glada just nu för socialtjänsten har informerat om att vi kommer få barnet på "permission" hem till oss i perioder under utredningstiden för att bevara en god kontakt samt att det är barnets trygga miljö. I det stora hela så känns det ju bra för tillfället, jag bara hoppas att man kan räkna med vad socialtjänsten informerat om hittills.
    Självklart hade vi inte valt att ta "hjälpen" från socialtjänsten om vi inte hade behövt, nu är ju situationen sådan så att i det akuta skedet fanns inga möjligheter att ta detta helt i egen hand. Jag bara hoppas att vi får den möjligheten hand i hand nu med vad myndigheterna hjälper till med att sedan kunna ta över detta helt själva.

    Vad sker när ett barn placeras under LVU hos en förälder, är det någon som vet det? Något särskilt man skall uppfylla under den tiden eller är det som att "leva vanligt" fast med barnet helt tryggat hos sig och särskilda bestämmelser gentemot umgänge för den andra föräldern?
Svar på tråden Utredning