• Anonym (den anonym­e)
    Äldre 19 Feb 12:43
    5106 visningar
    47 svar
    47
    5106

    Utredning

    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-19 09:18:04 följande:
    Jag börjar bli smått less på att skriva här och delge er med det jag fått reda på, ni verkar ju mycket klokare än både socialtjänsten och länsrätten? Vadå 1 veckas tid innan Länsrätten (Förvaltningsrätt numera btw...) måste ta ett beslut? inom 4 veckor enligt advokat & socialtjänst måste fallet vara inskickat och godkänt... Och jo, barnet kan bli placerat enligt LVU i pappas hem (som har gem vårdnad) efter att utredningen med modern är över, enligt advokat igen, så färskt som igår... Det underlättar en stämningsansökan om vårdnaden mot modern. Enligt advokaten är LVU;et, när det går igenom, till faderns förtjänst iaf när han skall söka vårdnaden, trots det ni säger? Märkligt.. Och jag blir faktiskt lite sårad av det du säger "insatt", vadå vara glada för att inte förstå vad som händer? Att sitta här med alla besluten, all problematik kring barnet som vi allra helst vill skydda är inte roligt att genomföra utan all kunskap själv om lagar och förhandlingar och gud vad det blir. Och du "anonym" som inte förstår hur vi kan godkänna LVU, med den problematiken vi har (all den information om detaljer som jag har valt att inte delge med er) samt att man gått in i detta med hjälp av socialtjänst och advokat som jag hoppas är till för att hjälpa barnen och vi inte vetat varken ut eller in själva, så ja då blir det enligt en plan som socialtjänsten i samråd med oss har lagt upp! Vart skall man annars vända sig...? Jag skrev här i första syfte att försöka få ihop information nog och tips från alla tänkbara ställen för att vi själva saknade mycket av den kunskap om situationen vi blev försatta i. FL är inte min enda "källa" och ni verkar mer intresserade av att stycka fallet i bitar än på att ge mig genuint goda råd att kanske ha i åtanke, mao denna tråden har inte gett mig mycket mer än att jag måste försvara det som jag får veta istället för hjälpen att reda ut vad som hör till vad etc. Jag är inte ute efter att få veta de lagliga detaljerna i varje instans, så skippa förklara för mig om tidsbegränsningar och vart man kan dömas under LVU, för jag litar mer på advokaten än anonyma på FL... Ge mig istället råd om hur vi bäst kan arbeta av det vi redan har! Ge mig information om vad som kan ske, ge mig länkar till faktan... Allt som jag kan arbeta av för att få en bättre bild av vad som sker runt barnet.
    Jag har aldrig menat på att den här situationen kommer att missgynna pappan, tvärtom.

    Visst är soc den rätta myndigheten i denna fråga att ta hjälp av, men likväl förstår jag inte varför man resonerar lvu är bättre än en akut stämning, hålla barnet hemma samt vara oerhört positiv till umgänge med kontaktperson, sedan väntar man bara till att den första kontakten med tr sker och att det kommer ett intermistiskt beslut om detta. Detta är ett råd som jag många ggr har "sagt".

    Jag har erfarenhet av både soc och tr, lvu och vårdnads- och umgängestvister, och lvu var betydligt mer jobbigt och kränkande än vårdnadstvist (jag var inte orsaken till lvu't utan den andra föräldern). Men kul att det funkar för er.

    Jag är inte heller ute efter att ge dig lagrum, det var mest för mig själv, varvid jag ville ha insatts syn om det var rätt paragraf.

    Slakta är jag inte här för att göra, så jag ber om ursäkt att du har upplevt mig så.
  • Anonym (den anonym­e)
    Äldre 19 Feb 12:46
    #40
    Anonym skrev 2010-02-19 11:04:55 följande:
    Jag tycker att det är bra gjort av TS att delge vad som har hänt. Det är ju jättetråkigt när signaturen "insatt" bestämt sig för att inta någon slags besserwisserposition och "få rätt" istället för att ge stöd om man nu är så insatt. Som gift med en jurist är jag också hyfsat insatt och tycker det är rätt patetiskt att påpeka att det är länsrätt och inte tingsrätt som handlägger LVU, är man insatt så vet man ju det ändå och inser att TS bara skrivit fel. TS, jag hoppas verkligen det löser sig till det bästa för alla och att det går fort så ni slipper känna oro och så att du kan få slappna av i din graviditet en aning.
    Om man ska kunna ge råd, såsom ts önskar, så måste man ju veta läget först. Ska jag ge råd gällande en lvu-fråga eller tr-fråga. T.ex. var det lvu-fråga men jag gav råd om tr för jag trodde det var det utifrån den info som ts gav. Hur bra hade det varit för ts att få råd när sammanhanget inte passar rådet?
  • Anonym (den anonym­e)
    Äldre 19 Feb 18:21
    #43
    Anonym skrev 2010-02-19 12:55:54 följande:
    Men om du är insatt i socialjuridik så vet du ju att LVU alltid avgörs i länsrätt. Jag menar att det är bättre att helt sonika fråga än att mästra. men jag antar att du inte arbetar konkret med dessa frågor och möter klienter i verkliga livet
    Det vet jag. Däremot har TS på många olika sätt varit inne på att det rör sig om en vårdnadstvist, att soc antyder att de måste göra det, men att de inte ska få ekonomiskt stöd från soc, hur ska de klara av att betala ombud, hemförsäkringen funkar inte mm.

    Har du inte läst hela tråden eller har du inte uppfattat dessa saker såsom jag har uppfattat dem?
  • Anonym (den anonym­e)
    Äldre 19 Feb 18:29
    #44

    syftade på följande ord från ts:

    Det jag blir mest bestört av, (vi hade hembesök av handläggare från utredningen häromdan) […], ta reda på en "riktig" advokat
    ¨
    Sedan tycker handläggaren att det inte bör kosta alls för att ta upp i tingsrätten, men min sambo har stämt av med hemförsäkringen som säger att han måste ha ingått i försäkringen i 2 år innan han har rätt till rättslig hjälp via dem.

    Vi "måste" dra igång för att situationen för barnet är ohumant. Soc påstryker att vi skall dra igång rättslig process och att barnet mår bäst hos pappa.

    Allting står i utredning, men ändå påstryker dem att pappan skall dra igång processen, utan något stöd från socialtjänsten mer än att dem kommer bistå med papper från utredningen och då ev. tala för pappans fördel i rättslig process.

    Vi måste även gå till en advokatfirma som specialiserar sig på dessa sorters tvister då socialtjänsten påpekade det och lade till "Ja t om 2010 så är det svårt för en far att stå emot en moder.."

  • Anonym (den anonym­e)
    Äldre 19 Feb 19:52
    #46
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-19 19:07:49 följande:
    Hur menar du t ex att LVU är mer kränkande? Förklara gärna för mig vad du upplevt och varför det varit positivt/negativt.
    min personliga situation är lite som er. Den andra föräldern hade ensam vårdnad men inte var kapabel som förälder, varvid lvu gick igenom men upphörde när jag fick ensam vårdnad. Trots att lvu´t upphörde så hade varken soc eller famhem några planer på att låta barnet flytta hem till mig. Det tog ett tag, advokat och andra instanser blandades in, och så småningom kom barnet hem.

    Varför blev det som det blev i början? Ja, för att soc består av individer som också är vanliga människor med egna värderingar och fördomar, familjehemmet började se barnet som sitt eget (inte heller så konstigt), till stor del handlar socialt arbete (SoL) om att motivera sin ståndpunkt, inget är absolut rätt eller absolut fel, den individuella situationen och barnets bästa kan se olika ut utifrån hur man tolkar, upplever, anser, värderar och motiverar det hela.

    Jag menar inte att soc gjorde ett dåligt jobb, det var väl sisådär, har fortfarande kontakt med dem och kommer att få ha det i många fler år pga barnets andra förälder. Deras resonemang idag skriver jag helt under men trots detta är det bra mkt bättre att låta socialtjänsten ha så lite makt som möjligt över ens liv och barn.

    Å andra sidan så om soc säger att ert barn ska placeras genast hos pappan så bäddar det ju för en bra framtida situation.
Svar på tråden Utredning