• Anonym (Suck..)

    Utredning

    ÄNTLIGEN är sambons ex, biomamman till hans barn indragen för utredning hos socialtjänsten.

    Det jag blir mest bestört av, (vi hade hembesök av handläggare från utredningen häromdan) är att dem hintar kraftigt på att vi skall "behålla" barnet hos oss nästa gång det kommer, ta reda på en "riktig" advokat (Här frågar jag vart man får tag på en "riktig" advokat, handläggaren kan inte ge mig några råd?? och min sambo har försökt innan, men alla är för dyra för att vi skall klara det ekonomiskt just nu).
    Sedan tycker handläggaren att det inte bör kosta alls för att ta upp i tingsrätten, men min sambo har stämt av med hemförsäkringen som säger att han måste ha ingått i försäkringen i 2 år innan han har rätt till rättslig hjälp via dem.
    (Just nu lever vi bara på 1 lön i ca 4 månaders tid, har inte råd att hyra en advokat och allt där till hur hemskt det än låter).

    Alltså vad f-n kan vi få hjälp med och vart för att dra igång rättsliga processer som inte innebär att vi måste svälta??
    Och vad exakt kan en utredning hos socialtjänsten ge mer än "övervägande bevis" vid rättslig process?
    Tycker att hon inte alls svarade på mina frågor utan mummlade luddigt utifrån sitt papper, undvek ögonkontakt...

  • Svar på tråden Utredning
  • Anonym (jennie)

    För barnet skull hoppas jag verkligen att de flyttar till ett BRA utredningshem och därefter får flytta hem tillsammans!

  • Anonym (Suck..)
    Anonym (jennie) skrev 2010-02-11 11:58:54 följande:
    För barnet skull hoppas jag verkligen att de flyttar till ett BRA utredningshem och därefter får flytta hem tillsammans!
    Visst vore det det optimala...
  • Anonym (jennie)
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-11 12:06:07 följande:
    Visst vore det det optimala...
    Absolut...... Man får hoppas att inte mamman är "dumstolt" och hellre väljer tr.

    Utredningshem är inte så "farligt", men det kanske inte mamman känner till?
    Blir såklart lite nyfiken på vad omsorgsbristerna gäller - men förstår om du inte vill lämna ut för mkt här. Önskar hela er familj lycka till iaf!
  • Anonym

    När jag var liten hamnade jag och mamma på utredningshem pga anmälningar från utomståeende till soc..
    Men dessa anklagelser var falska och utredningshemmet visade just detta..

    Nu har jag ingen erfarenhet av hur det är om anklagelserna är äkta..

    Men hoppas verkligen att det blir till det bästa för barnet varken det är att mamman får fortsätta ha barnet eller pappan får ensamvårdnad..

  • Anonym (insatt)
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-11 11:56:57 följande:
    Jo vad vi förstod det som så är det första alternativet då läget är såpass kritiskt.Nää det är lugnt, jag tar det inte som kritik, bara att jag saknar så mycket information om detaljer och vad som kommer att ske själv. Iom att vi sitter mitt uppe i detta och vet inte vilken "domen" blir ännu, utredningshem eller TR.Jo jag tror att du har uppfattat det rätt så, kan förklara mer när vi får besked om hur det blir. Det blir då iaf socialtjänsten som väcker ett åtal vad jag fattade det som mot modern då dem starkt ifrågasätter hennes lämplighet som vårdnadshavare till barn.
    Jag tror att det handlar om att soc, eftersom inte ni själva driver frågan, tar över och utnyttjar sin möjlighet enligt lagen att driva ett ärende där det för barnets bästa behövs ny vårdnadshavare ... då blir det möjligt för soc, i egenskap av part, att hjälpa er i frågan om ombud .... (vilket inte är möjligt om konfliktens parter är mamma resp pappa)
  • Anonym (Suck..)

    Okej nu vet vi ganska mycket mer om vad som sker...
    Mamman och barnet är under en akut LVU placerade på familjehem där utredningen pågår då. TR blir i det första hand nu för att konstatera att LVU är korrekt placering inför länsrätten. Senare blir det TR igen och då säkerligen muntlig förhandling för att ta upp resultatet av utredningen och där vad jag förstått det som blir det fråga om boendeplacering.

    Det som dock inte blir är frågan om vårdnad, så jag förstår inte hur det går ihop riktigt ännu, men jag antar att TR dömmer vart barnet blir placerat största delen av tiden då och man fortfarande delar vårdnad tills man själv går upp i rätten med det.
    Eller någon som vet och kan förklara lite mer om hur det kan gå till?

    Alla parter blir iaf tilldelade ombud via rättshjälp.

  • Anonym (insatt)
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-17 19:47:44 följande:
    "TR blir i det första hand nu för att konstatera att LVU är korrekt placering inför länsrätten."
    - Jättekonstigt - TR handlägger inte LVU-mål!

    "Senare blir det TR igen och då säkerligen muntlig förhandling för att ta upp resultatet av utredningen"
    - Vå-Bo-umg-utredningen eller barnskyddsutredningen? TR är bara behörig att handlägga den förra typen av mål ....

    "och där vad jag förstått det som blir det fråga om boendeplacering."
    Nu blir det krångligt med partsförhållandena ... i tingsrätten är normalt sett föräldrarna parter. Det _kan_ vara så att soc driver en fråga om vårdnad resp umgänge ...och blir då part gentemot vårdnadshavarna/föräldrarna i tr - men det är myckt ovanligt. Allt i tr handlar om mål enligt Föräldrabalken...

    Länsrätten tar beslut om barnskydd och vård (inkl boende) enligt LVU - där är socialnämnden den ena parten och vårdnadshavare den andra ....

    "Det som dock inte blir är frågan om vårdnad, så jag förstår inte hur det går ihop riktigt ännu, men jag antar att TR dömmer vart barnet blir placerat största delen av tiden då och man fortfarande delar vårdnad tills man själv går upp i rätten med det.Eller någon som vet och kan förklara lite mer om hur det kan gå till?Alla parter blir iaf tilldelade ombud via rättshjälp."

    - ja ts - jag tror det roddat till sig för dig ang tr resp länsrätt..... frågan är vilken lagstiftning som gäller.... är det mål enligt LVU är det Länsrätten är det mål enligt FB är det tingsrätten ....
  • Anonym
    Anonym (Suck..) skrev 2010-02-17 19:47:44 följande:
    Okej nu vet vi ganska mycket mer om vad som sker... Mamman och barnet är under en akut LVU placerade på familjehem där utredningen pågår då. TR blir i det första hand nu för att konstatera att LVU är korrekt placering inför länsrätten. Senare blir det TR igen och då säkerligen muntlig förhandling för att ta upp resultatet av utredningen och där vad jag förstått det som blir det fråga om boendeplacering. Det som dock inte blir är frågan om vårdnad, så jag förstår inte hur det går ihop riktigt ännu, men jag antar att TR dömmer vart barnet blir placerat största delen av tiden då och man fortfarande delar vårdnad tills man själv går upp i rätten med det. Eller någon som vet och kan förklara lite mer om hur det kan gå till? Alla parter blir iaf tilldelade ombud via rättshjälp.
    ni borde resonera med soc varför vårdnadsfrågan inte ska prövas. Om det ändå sker en prövning, inititerad och bekostad av soc, så borde väl inte en vårdnadsprövning innebära så mkt mer arbete/kostnad? Eller tänker jag fel?

    Om man är så olämplig i sin föräldraförmåga att man får lvu på sitt barn (låt oss säga att det skulle kvarstå) hur kan man då vara kompetent som vårdnadshavare? Det är detta som ni borde prata med soc om. Fråga även hur de ser på umgängesfrågan, är det ett mindre umgänge som kan vara lämpligt eller är kontaktperson nödvändigt? Det blir så klart familjerätten som kommer att göra dessa bedömningar och rekommendationer till tr men vanliga barn-gruppen borde väl ha nåt hum om läget.
  • Anonym

    insatt,

    hur funkar det med lvu när en av vårdnadshavarna är en lämplig förälder? Kan det bli ett lvu ändå men placering hos pappan?

  • Anonym (insatt)
    Anonym skrev 2010-02-17 22:11:12 följande:
    insatt,hur funkar det med lvu när en av vårdnadshavarna är en lämplig förälder? Kan det bli ett lvu ändå men placering hos pappan?
    Jag tror att soc i detta fall väntat sig att pappa skall agra mr kraftfullt för att skydda sitt barn (så förstår jag ts). När han inte gjort det tänker nog soc "placering i annat hem" .... men nu verkar ju en juridisk lösning vara på gång - även om jag inte riktigt får ihop ts förklaring med den lagstiftning som råder ....
Svar på tråden Utredning