• Espera10

    Latinamerika? Var stå i kö?

    Hej!

    Vi börjar nosa på det här med adoption och Latinamerika känns så rätt eftersom vi bägge bott där och pratar spanska och vill resa tillbaka. Vilken adoptionsbyra rekommenderas, räcker det med en eller ska man ställa sig i kö i alla aktuella?

    Är det bara Colombia som har barn för adoption? Jag har hört talas om Guatemala men också om mycket oegentligheter ang. adoption därifrån (kan vara urban legends iofs)...

    Tacksam för svar, då sambon mentalt har lossnat i tankarna kring adoption och jag vill smida medan de tankarna är varma

  • Svar på tråden Latinamerika? Var stå i kö?
  • Simba79

    Du hittar hemsidor till alla organisationerna på www.mia.eu På organisationernas hemsidor står vilka länder de samarbetar med och vilka kraven är i de olika länderna. Läs igenom det, ställ er i kö i den eller de organisationer som passar för er.

    Ser att du skriver sambo, för att få ett medgivande för adoption måste ni vara gifta. Vissa länder kräver en viss äktenskapstid.

  • Nimbus

    Bfa har Bolivia och Chile, men just nu står det still i Bolivia och Chile har inte kommit igång än. http://www.bfa.se/images/stories/generella_krav/generella%20krav_0911x.pdf

    AC har Colombia och Ecuador. http://www.adoptionscentrum.se/portal/page/portal/Adoptionscentrum/14_adoption/3_Landerna

    BV har Colombia. http://www.ffia.se/adoption/landoeversikt.aspx

    Sen får ni ju titta efter vilka länder ni passar in på. Länderna ställer ju olika krav på de som vill adopterar från just deras land.

  • Espera10

    Tack! Ska ägna eftermiddagen att se vart vi passar och planera ett drive by-bröllop

  • Miss TN

    Vi står i kö sedan 2 år 1 månad i Bolivia (genom Bfa) och väntar på bb. Vill även påpeka att det INTE står still i landet MEN det skickas inga nya ansökningar dit eftersom avtalet inte är påskrivet. Barnbeskeden rullar på men som i de flesta länder så ökar väntetiderna hela tiden tyvärr.

    Vi står även i kö hos AC, som även de har fått godkänt för Bolivia av Sverige men söker nu även godkännande i Bolivia när väl avtalet skrivs på. Ingen vet hur lång tid detta kan ta.

    Kul att ni gillar Latinamerika. Ett stort plus är ju självklart att ni kan spanska.

    Lycka till och vi rekomenderar er att ställa er i så många organisationer som ni kan och har möjlighet till

  • Emeli

    Du har redan fått bra svar. Vill bara göra dig uppmärksam på att i Colombia kan man dels adoptera genom privata barnhem, dels genom den statliga barnavårdsmyndigheten ICBF.  AC samarbetar med sju av barnhemmen (4 i Bogotá, 2 i Medellín och 1 i Cali) och ICBF. Kostnaderna skiljer sig åt rätt rejält. FFIA har bara kontakt med ICBF. Sedan finns den lilla föreningen ALC, som samarbetar med det privata barnhemmet La Casa de la Madre y el Niño i Bogotá.

    Det finns ingen väntetid i registren hos AC och FFIA för att skicka ansökan till ICBF, men väntan på barn är lååååååång - flera år.

    Hos AC är det väntetid i registret om man vill vända sig till de privata barnhemmen, men å andra sidan brukar det gå relativt fort att bli utsedd som föräldrar till ett barn när ansökan väl är på plats i Colombia.

    ALC brukar skriva på sin hemsida när de kan ta emot nya ansökningar. Jag tror inte att deras väntetid är så jättelång, men vet inte säkert.

    Colombia är det land i LA som fungerar bäst just nu, och har så varit ett längre tag. Det är mycket stabila och sen många år väl inarbetade kontakter. Du kan läsa på respektive organisations hemsida vilka krav som de olika kontakterna ställer på de blivande föräldrarna. Tips: gift er i rödaste rappet! Och ställ er i kö genom att betala sökandeavgiften till minst en av organisationerna.

    Colombia är ett underbart land att adoptera från!

    Det finns ingen svensk organisation som förmedlar barn från Guatemala längre.

  • Gnista

    ALC har sedan ca 2 år tillbaka en kö i Sverige. Den består nu av ca 20-25 familjer. Väntetid i Colombia varierar kraftigt mellan några månader upp till två år. Eftersom det bara kommer ca 6 barn per år är alltså kön för att adoptera via La Casa lång.

Svar på tråden Latinamerika? Var stå i kö?