Forum Ekonomi - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • hur räknar jag procent?

    Sön 31 jan 2010 16:28 Läst 8844 gånger Totalt 41 svar
    Sön 31 jan 2010 16:28

    kalla mig gärna dum , men jag har dålig koll på hur de där funkar. aldrig varit snille på matte.
    t.ex man har 21266 kulor och man får 17,56 % till?
    hur många har man då?

    Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
  • Micke5­4
    Visa endast
    Sön 31 jan 2010 18:04 #21
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-01-31 17:59:02 följande:
    Klassisk trickfråga ifrån högstadiet. En affär säljer ett par byxor för 120:- under julhelgen höjer dom priset med 10% Efter julhelgen sänker dom priset med 10% igen Vad kostar byxorna mu?
    före jul120*1.1=132
    efter jul 132*0.9=118,8
  • Jesspa­80
    Visa endast
    Sön 31 jan 2010 18:05 #22
    Micke54 skrev 2010-01-31 18:02:19 följande:
    Ingen aning varför, men kostar något 200 utan moms 250 med moms och jag räknar det med din metod 250/1.2=208 så stämmer det ju ganska dåligt. Det bör ju bli 200 ? Gör jag fel får du gärna förklara hur det skall gå till.
    Dela med 0,8 så kommer det trilla ned en tioöring :)

Annat innehåll

  • Micke5­4
    Visa endast
    Sön 31 jan 2010 18:08 #23
    Jesspa80 skrev 2010-01-31 18:05:38 följande:
    Dela med 0,8 så kommer det trilla ned en tioöring :)
    Varför skulle jag det då det står 1.2?

    Delar jag något med ett värde under ett så kommer det bli större än ursprungsvärdet och då får jag inte priset utan moms?

    250/0.8=312.5
  • Sön 31 jan 2010 18:12 #24
    Myran 08 skrev 2010-01-31 17:01:07 följande:
    Ska man ha ut något utan momsen tar man helt enkelt 200*0,75 så får du fram vad varan kostar utan moms.
    Inte 200*0,75! 200*0,8 menad du va'!?
    Jag glimmar som Guld och är vacker som en Ros
  • Sön 31 jan 2010 18:16 #25

    Maila han där fixarfrasse, så han kan hjlpa till.

  • Sön 31 jan 2010 18:22 #26
    FixarFrasse skrev 2010-01-31 16:57:52 följande:
    Kan inte låta bli att få ställa till er tillvaro:Hur kan det vara att om momssatsen är 25 %, kan man ganska enkelt räkna ut priset inkl moms med [pris exkl moms]*1,25, d v s att om något kostar 200 spänn utan moms är pris inkl moms 200*1,25=250:-Men om jag vill räkna ut ett pris UTAN moms ska jag helt plötsligt dividera med 1,20 istället för med 1,25, varför tror ni att man gör så då? (Inget trams, bara avsett som lite nyttig matteträning)
    Momsen är 25% på ursprungspriset men pålägget på slutpriset är 20%.

    Pris utan moms 200 kr => 200 *25% = 50 kr. Pris med moms 250 kr. Momsbeloppet är 20% av totalsumman 250 kr => 50/250 = 0,20 => 20%.

    Mattesnillet har talat!!
    Jag glimmar som Guld och är vacker som en Ros
  • Jesspa­80
    Visa endast
    Sön 31 jan 2010 18:24 #27
    Micke54 skrev 2010-01-31 18:08:44 följande:
    Varför skulle jag det då det står 1.2? Delar jag något med ett värde under ett så kommer det bli större än ursprungsvärdet och då får jag inte priset utan moms? 250/0.8=312.5
    Jag hajade vad du menade i efterhand :)
  • Micke5­4
    Visa endast
    Sön 31 jan 2010 18:26 #28
    Jesspa80 skrev 2010-01-31 18:24:55 följande:
    Jag hajade vad du menade i efterhand :)
    Jag har inga problem med procent eller exponentialfunktioner jag förstod bara inte vad han menade.
  • Micke5­4
    Visa endast
    Sön 31 jan 2010 18:32 #29
    Guldrosen skrev 2010-01-31 18:22:25 följande:
    Momsen är 25% på ursprungspriset men pålägget på slutpriset är 20%. Pris utan moms 200 kr => 200 *25% = 50 kr. Pris med moms 250 kr. Momsbeloppet är 20% av totalsumman 250 kr => 50/250 = 0,20 => 20%. Mattesnillet har talat!!
    Att 50 är 20% av 250
    50 är 25% av 200 är solklart och inget konstigt.
    Men det blir fortfarande inte rätt att dela 250/1.2 för att komma fram till det rätta svaret
  • Sön 31 jan 2010 18:36 #30

    Alla konstiga räknesätt som de lär ut i skolan snurrar ju bara till det...

    200 x 1.25 = 250

    250 / 1.25 = 200

    Fattar inte varför man ska hålla på och räkna 250 - (250x0.2) = 200

    Eller har jag också fattat fel nu? :)

  • Micke5­4
    Visa endast
    Sön 31 jan 2010 18:41 #31
    Elektra82 skrev 2010-01-31 18:36:57 följande:
    Alla konstiga räknesätt som de lär ut i skolan snurrar ju bara till det... 200 x 1.25 = 250 250 / 1.25 = 200 Fattar inte varför man ska hålla på och räkna 250 - (250x0.2) = 200 Eller har jag också fattat fel nu? :)
    Sluta förstöra nu.
    Jag ville veta varför fixarfrasse yrade i nattmössan
  • Sön 31 jan 2010 18:46 #32
    Guldrosen skrev 2010-01-31 18:12:43 följande:
    Inte 200*0,75! 200*0,8 menad du va'!?
    Tack..
  • Sön 31 jan 2010 18:53 #33
    Micke54 skrev 2010-01-31 18:32:07 följande:
    Att 50 är 20% av 250 50 är 25% av 200 är solklart och inget konstigt.Men det blir fortfarande inte rätt att dela 250/1.2 för att komma fram till det rätta svaret
    Jag svarade bara på FixarFrasses inlägg om funderingarna kring 25% och 20%.

    Nej, det blir inte rätt att dividera totalpriset inkl moms med 1,2. Man måste dividera det med 1,25 för att få priset utan moms.
    Jag glimmar som Guld och är vacker som en Ros
  • Micke5­4
    Visa endast
    Sön 31 jan 2010 18:54 #34
    Guldrosen skrev 2010-01-31 18:53:14 följande:
    Jag svarade bara på FixarFrasses inlägg om funderingarna kring 25% och 20%. Nej, det blir inte rätt att dividera totalpriset inkl moms med 1,2. Man måste dividera det med 1,25 för att få priset utan moms.
    Jo jag vet. Jag försökte bara röna ut var påståendet att man skulle dela det med 1.2 helt plötsligt kom ifrån.
  • Sön 31 jan 2010 18:58 #35

    Fixarfrasse:

    Jag vet inte om jag har missat en massa förklaringar till dig redan nu, men momsen beräknas ju på nettot och inte på bruttot.

    25% av ett nettobelopp kan ju helt givet inte vara lika många kronor som 25% av bruttobeloppet eftersom det är ett helt annat belopp.

    Men du ska inte alls dividera med 1,2 utan med 1,25. Precis det som du multiplicerade med när du lade på momsen.

    100 X 1,25 = 125

    125/1,25 = 100

    Eller har jag missförstått frågeställningen?

    1,2 använder du aldrig, men däremot använder du 0,2 om du vill veta hur mycket momsen är av bruttobeloppet, dvs:

    0,2 X 125 = 25

    Omräkningsfaktorn (20%) kommer du fram till t ex genom att dela 1 med 1,25. Det ger 0,8 vilket innebär att vi vet att det är 80% av bruttot som är nettot och följdaktligen 20% som är moms, dvs 0,2.

    Matmomsen är 12% och omräkningsfaktorn är 10,71...% som ett annat exempel. 10,71% av alla pengar du köper mat för är alltså moms.

  • Mån 1 feb 2010 10:43 #36

    Haha, FÖRLÅT; det blev helt fel, det skulle vara en mattekluring men jag skrev helt fel!!

    FÖRLÅT igen, som Micke skriver hade jag inte bara en utan typ 5 nattmössor på mig, släpp den är ni snälla! Och er matte funkar finfint!

  • Tor 18 feb 2010 03:22 #37

    Enkel regel:

    För att få reda på vad en viss procent av ett totalt antal är, så skall man multiplicera det totala antalet med procenten = delen av det totala antalet som procenten i fråga representerar.

    (Exempel: 100x20% ---> 100x0,2 = 20).

    Vill du ha reda på vad en viss del av det totala antalet är i procent, så gör du istället tvärt om, d.v.s. du dividerar delen med det totala antalet = procenten. (Obs!!! - Viktigt att komma ihåg är dock att svaret du får efter att ha dividerat delen med det totala antalet, inte står i procentform med ens, utan att det är först när du multiplicerat kvoten (resultatet av divisionen) med 100, som du omvandlat denna (alltså kvoten) till procentform).

    (Exempel: "delen" (20) dividerat med "hela" (100) = 0,2 ---> 0,2x100 = 20%).

    Vill du istället ha reda på vad det totala antalet är genom att endast känna till delen och procenten, så kan du dividera delen med procenten och på så vis få fram vad det totala antalet är.

    (Exempel: 20/20% ---> 20/0,2=1,0 ---> 1,0x100=100).

    I ditt fall:

    "t.ex man har 21266 kulor och man får 17,56 % till?
    hur många har man då?
    "

    21266 är det totala antalet och du vill ha reda på vad 17,56% av detta totala antal är. - Enkelt, gör enligt följande, - se nedan:

    21266 x 17,56% ---> (gör om procenttalet till decimaltal genom att, i detta fall, dividera det med 100) ---> 21266 x 0,1756 = 3734,3096.

    Det vi nu vet är att 17,56% av 21266 är 3734,3096.

    (Samtidigt så vet vi ju således också att 3734,3096 är 17,56% av 21266).

    Hoppas det hjälpte dej/er...?
    Det är hur som helst en bra regel att komma ihåg! - Jag brukar rita en triangel, vilken jag sedan drar ett vågrätt streck genom (så att jag får två "våningar", - en över- och en undervåning).
    På övervåningen skriver jag "D" (d=delen), och på undervåningen skriver jag "PxH" (P=procent, H=hela). - Det vågrätta strecket symboliserar ett divisionstecken, medan "x" (mellan P:et och H:et) symboliserar multiplikationstecknet. På så vis vet jag alltid att delen "D" alltid divideras med antingen hela "H" (för att få fram procenten "P"), eller med procenten "P" (för att få fram hela "H"). ---> Tänk dock alltid på att man måste göra om procenten till decimaltal åt ena hållet, - samt decimaltal till procent åt andra hållet. Procent till decimal = division. Decimal till procent = multiplikation.
    Med min lilla triangel vet jag även att jag kan få fram delen "D" (som du ville i ditt fall) genom att multiplicera hela "H" med procenten "P" (procenten först omgjord till decimaltal = 17,56/100 = 0,1756) och således få fram andelen som procenten av den totala summan representerar.

  • Tor 18 feb 2010 05:28 #41

    Antog att du förstod att svaret på din fråga (i och med mitt svar här ovan) således blir: 25000,3096 kulor (i och med att 21266+3734,3096 = 25000,3096).