• Danitra
    PerG skrev 2010-02-02 22:48:03 följande:
    Nä, det ska ju såklart funka med bådas arbeten att ha scheman som passar in osv... Men det är ju ändå ett fantastiskt flexibelt system vi har, så man kan ju oftast hitta ett sätt som passar för varje familj!
    Vi kommer dela på veckorna med nästa barn. Dessutom kommer vi förmodligen dela på dagar också eftersom han bara jobbar dag/vardag medan jag jobbar en hel del kväll/helg.
    Alltså kommer någon av oss vara hemma 24/7 men vi behöver bara ta ut ett par dagars FP för att täcka upp glappen.
  • Danitra
    PerG skrev 2010-02-02 22:55:15 följande:
    Jag tog till med detta exempel för att visa på hur det ser ut just när inkomstskillnaden är ganska stor. Om man har lägre inkomster (och då också mindre inkomstskillnad) så kan det faktiskt under vissa omständigheter t.om. bli så att man förlorar på att inte delar lika! Speciellt nu med tanke på jämställdhetsbonusen. Jag håller på och bygger ett verktyg (är programmerare till vardags) där man ska kunna göra ganska avancerade simuleringar av hur olika fördelningar av föräldraledighet slår vid olika inkomster osv. Tanken är att man ska kunna mata in förutsättningar och så ska man i princip kunna "dra" i reglage för olika parametrar och se hur utfallet blir omedelbart... Och även att man ska kunna låta verktyget beräkna ett optimalt uttag så att man får ut mest av föräldraförsäkringen. Förhoppningsvis ska det verktyget bli till en websida där vem som helst kan göra de uträkningar jag gjort här... Kanske ska sälja det till familjeliv sen då... eller Försäkringskassan? ;)
    Åh, skitsmart!
    Det skulle göra succé, se till att ta bra betalt för det. Vi kvinnor värderar inte alltid vårt arbete så högt som vi borde. 
    Eller vänta, hur var det nu? Är du kvinna eller inte - jag blir så förvirrad när du håller på med nattvak och föräldraledighet!
  • Danitra
    avocadomacka skrev 2010-02-02 23:01:14 följande:
    Kan inte TS göra samma scenario där mamman inte har hunnit jobba och får ut lägstanivå, och pappan ca 25.000? Så kan de som säger att det alltid GÅR att dela på föräldraledigheten titta på den kalkylen... Har man råd, så har man. Har man inte, så har man inte.
    Självklart finns det fall där det verkligen inte GÅR att dela. Men dom är väldigt få (vi var ett av dom).
    Väldigt många av dom som säger att det verkligen inte går har bara förutsatt att det inte gör det.
  • Danitra
    Sarah84 skrev 2010-02-02 23:06:23 följande:
    Om vi ser till vår familj, så hade både jag & mannen haft fasta jobba på tex 100% så hade vi nog kunnat dela lika utan att direkt förlora något. Nu är jag arbetslös & mannen har fast 100%, så att låta honom gå pappaledig & jag på A-kassa skulle sänka vår inkomst rejält nu. Då jag får jobb är det ju en helt annan sak =) Japp det borde du göra. Skulle nog vara nått =)
    Det som är så väldigt konstigt är att (nästan) INGA familjer gör tvärtom när situationen är tvärtom. För jag vet nog att det finns familjer där mannen är arbetslös när barnet kommer och ändå är det bara en promille av familjerna där pappan tar majoriteten av dagarna.
  • Danitra
    Sarah84 skrev 2010-02-02 23:15:55 följande:
    Ja det är märkligt.. Dock så är de väl ofta så att mamman bör va hemma den första tiden, om man ammar & om man tex haft en "jobbig" förkossning tex, annars så borde de ju förlora på de.
    Fast om det nu är så att man verkligen inte KAN låta den med arbete vara hemma första tiden så borde väl det även gälla i en omvänd situation? Kvinnan borde tvingas tillbaka oavsett amning eller så går familjen under.
    Men ändå hittar folk lösningar då. Konstigt eller hur?
  • Danitra
    Sarah84 skrev 2010-02-02 23:24:55 följande:
    Fast det vet man ju kanske då man skaffar barn. Första tiden är ju lättast om mamman är hemms om man väljer att amma. Det är väl i princip det enda som i början gör att mamman blir bunden på ett annat sätt än pappan i början. Men ja går man inte runt så gör man inte. Vi skulle ínte göra de. & andra sidan ammade jag knappt, så då hade jag ju isf gått tillbaka till jobb.
    Jo, det jag menar är bara att när man verkligen vill göra på ett visst sätt så hittar man oftast lösningar.
    Men ibland går det inte. Jag och min familj var som sagt ett sådant fall - om än tvärt emot dom flesta andra.
Svar på tråden Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?