• Äldre 31 Jan 23:59
    16987 visningar
    99 svar
    99
    16987

    Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?

    En liten quiz! 

    Hur mycket, efter skatt, tror ni att följande fiktiva par förlorar per månad på att dela exakt lika på föräldraledigheten under ett år, jämfört med att mamman tar all föräldraledighet?

    Förutsättningar:

    Bebisen är född 1:a januari 2010 och paret bor i en kommun där de betalar 32% skatt. Bebisen börjar på förskola vid ett års ålder.

    Inkomst:
    Mamman: 25 000:-/mån före skatt
    Pappan: 60 000:-/mån före skatt

    Föräldrapenningsuttag när mamman tar allt (scenario 1)
    Mamman tar alla sina 330 SGI-dagar och ytterligare 30 lägstanivådagar, pappan låter sina 60 dagar brinna inne helt och hållet. 60 lägstanivådagar sparas till senare tillfälle.

    Föräldrapenningsuttag när de delar lika (scenario 2)
    Mamman är hemma de första 6 månaderna och tar 180 SGI-dagar (7 dagar/vecka) och pappan är hemma de sista 6 månaderna och tar 180 SGI-dagar (7 dagar/vecka). 30 SGI-dagar och 90 lägstanivådagar sparas till senare tillfälle.

    Välj det alternativ som ni tror är närmast vad familjen förlorar per månad (efter skatt) på att man delar lika (scenario 2) jämfört med att mamman tar allt (scenario 1).


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-01 07:41
    Svarsalternativen gäller alltså hur mycket man förlorar i snitt utslaget på ett år i scenario 2 jämfört med scenario 1.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-01 10:43
    Jag har lagt ut en kalkyl här (FL är inte bra att skriva in tabeller) som räknar ut skillnaden. För er som är ivriga så står svaret längst ner på sidan...

    docs.google.com/View

    Säg till om ni hittar några fel så rättar jag det direkt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-05 00:25
    Uppdaterad länk till kalkylen:
    docs.google.com/document/d/11XD6P0lRJmrOxf5-Mql2F2LBThW_PXysQxRtXQpo-WU/pub
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?
  • Äldre 1 Feb 00:01
    #2
    Fru U skrev 2010-02-01 00:01:00 följande:
    Du är väl go du
    ;)...
  • Äldre 1 Feb 07:39
    #6
    Movie Freak skrev 2010-02-01 07:19:33 följande:
    en jävla massa eftersom taket är 33 000 kr. så mellan skillnaden 33 000 och 60 000 är ju inte ens med i uträckningen eller baseringen av vad en man får.
    Det jag efterfrågade var skillnaden mellan att kvinnan var hemma allt (scenario 1) och att man delar lika (scenario 2) där man är hemma 6 månader var.

    Frågeställningen kanske inte var tydlig och jag menade hur mycket man förlorar i snitt per månad under året på att dela lika.

    Skillnaden mellan mannens och kvinnans lön (60 000 - 25 000 = 35 000) finns med i listan att välja.
  • Äldre 1 Feb 07:42
    #7
    Danitra skrev 2010-02-01 00:55:44 följande:
    Jag har ingen aning. Sover inte du på nätterna?
    Äh, hormonerna gör att jag inte har så stort sömnbehov vettu... ;)
  • Äldre 1 Feb 10:43
    #13

    Jag har lagt ut en kalkyl här (FL är inte bra att skriva in tabeller) som räknar ut skillnaden. För er som är ivriga så står svaret längst ner...

    http://docs.google.com/View?id=dhs7trvw_13tx62qmqc

    Säg till om ni hittar några fel så rättar jag det direkt!

  • Äldre 1 Feb 11:04
    #15
    memlan skrev 2010-02-01 11:01:53 följande:
    Jag gissade lite högre än ditt svar, men inte så mkt...Vad är Jämställdhetsbonus? Får man det om man delar på fp nu för tiden? Mina barn är snar 8 & 6år och jag har aldrig hört talas om det.
    Den infördes för barn födda efter 1 juli 2008. Jämställdhetsbonus får man när när man delar på föräldraledigheten och den andra föräldern går tillbaka till arbetet. Ju mer man delar, desto större blir den. Man får bonus för alla SGI-dagar utöver de reserverade 60 dagarna (dvs man kan maximalt få bonus för 135 dagar och bonusen ger maximalt 100:- per dag = 13 500:- som mest.

    Här finns fördjupad information: http://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Publikationer/Faktablad/Jämställdhetsbonus.pdf
  • Äldre 1 Feb 19:01
    #18
    Bling1975 skrev 2010-02-01 16:50:28 följande:
    Vilken strålande och fin uträkning! Jag trodde att det var mycket mer och röstade på 8.000:-Synd att inte fler räknar ordentligt på det innan de förkastar idéen om delad föräldraledighet.
    Ja, jag känner att jag har en "mission" i livet!.. ;)... Vill gärna informera om detta eftersom många nog lättvindigt räknar bort pappans föräldraledighet eftersom man spontant upplever det som ekonomiskt omöjligt att dela (någorlunda) lika pga inkomstskillnaden... Tycker att vi pappor ska vara mer föräldralediga och om ekonomin känns som ett hinder tycker jag att det ska vara ett verkligt hinder och inte något som man tror.. 

    Resultatet är ju ofta ganska ointuitivt och jag är ibland rädd att mina kalkyler är felaktiga, men jag har dubbelkollat mot skatteverkets deklarationstjänst och försäkringskassans uträkningar, och det ska stämma (fast om någon hittar något fel blir jag bara glad över att rätta till det och framförallt att någon annan faktiskt då har räknat "på riktigt" vilket jag tror extremt få har gjort!.. ;)...
  • Äldre 1 Feb 23:01
    #20
    Bling1975 skrev 2010-02-01 20:02:29 följande:
    Jag håller helt med, men tyvärr så tror jag inte att det är ekonomin som stoppar. Det är bara en bekväm ursäkt mot omvärlden. Är det inte lönen så är det; ny på jobbet, arbetslöshet (oavsett vem), studier (oavsett vem), eget företag (även om kvinnliga företagare klarar det utmärkt), förlorade traktamenten, roligare jobb osv.Men det här kanske får dem att fundera över var skon klämmer egentligen så de kan vara ärliga med varför de väljer att göra som de gör. Några pappor blir kanske också stärkta i sina argument och kräver mer hemmatid.
    Jo, jag har för mig jag läste någonstans att det i de flesta fall är mamman som styr fördelningen av föräldraledigheten (tror också mammor oftare sätter sig in i föräldraförsäkringen). Tyvärr tror jag då många pappor har svårt att stå emot "trycket" från mamman, hans arbetsgivare och omgivningen (vänner, släkt osv). Ibland kan det nog t.om. vara så att man är rädd för vad t.ex. arbetsgivare ska säga fastän man kanske inte har något att oroa sig för just pga invanda mönster.

    Jag var i alla fall sån och var supernervös när jag skulle begära föräldraledigt i 9 månader (som jag sedan förlängde till ett år) eftersom jag var den förste pappan på företaget som skulle vara hemma mer än 6 månader... Det gick dock bra och min oro var helt obefogad... Fick t.om. en hyfsad löneförhöjning under pappaledigheten! ;)

    Min önskan är att om/när mina söner en dag skaffar barn i framtiden är det precis lika självklart att de ska vara föräldralediga, som att mamman är det!
  • Äldre 2 Feb 14:38
    #22
    Lyra skrev 2010-02-02 14:22:07 följande:
    Wow, det var tom mindre skillnad än jag trodde! Detta borde spridas till alla med vanföreställingar... Borde tex läggas upp några olika lättåskådliga exempel på försäkringskassans hemsida. När jag ändå är nne och nosar på ämnet, någon som vet ad som gäller vid arbetslöshet? A-kassa är tydligen inte grund för sgi, betyder det att den som varit arbetslös en längre tid bara får lägstanivå vid föräldraledighet, och hur mycket är det?
    Japp, det känns ju helt fel innan man faktiskt räknar på det! ;)...

    Något att tänka på dock är att det har betydelse hur och när man tar ut föräldraledigheten. Att mamman och pappan är hemma varsitt halvår 2010 och varsitt halvår 2011 får inte samma resultat som att mamman är hemma hela 2010 och pappan 2011 just pga skatteeffekter, fastän man varit hemma lika mycket i båda fallen...

    Jag har för mig att akassan är "överhoppningsbar" så länge man inte har några glapp och att SGI:n man hade före arbetslösheten gäller, men jag är lite osäker.
  • Äldre 2 Feb 14:50
    #24
    Lillstrumpa 08 skrev 2010-02-02 14:40:22 följande:
    Fantastisk tråd TS, hatten av och jag kan bara hålla med. Vi har samma mission du och jag men jag argumenterar mer utifrån könsroller. Även bland de som delar lika på föräldraledigheten är det hög procent där kvinnan går ner i arbetstid när barnen börjar på förskolan medans pappan fortsätter jobba heltid.
    Min "mission" är i grund och botten egentligen att få pappor att anses vara lika mycket förälder som mamman är, och då tror jag att föräldraledigheten är en viktig faktor. Och eftersom jag ofta hör ekonomin som argument för att pappan inte kan vara hemma, som jag ofta upplevt som svepskäl, så har jag gett mig fasiken på att visa på hur det ser ut i verkligheten när man faktiskt räknar på det fullt ut (som jag inte tror speciellt många gör, åtminstone inte att man går så långt så man räknar på skatteeffekter som faktiskt har stor inverkan!)

    Och japp, håller med om att även vi pappor borde bli bättre på att gå ner i tid efter föräldraledigheten! Vi har tänkt så och resonerat att det är bättre att vi båda går ner lite i tid istället för att min fru går ner massor i tid. På så sätt får ju våra barn mer tid med oss båda istället för bara med min fru!

    Och även vad gäller att gå ner i tid tror jag man (åtminstone ekonomiskt) lurar sig själv till viss del. Om pappan tjänar bra är det troligen inte så farligt att han går ner lite i tid eftersom marginalskatteeffekter, jobbskatteavdrag m.m. gör skillnaden mindre. Får väl göra lite kalkyler på det också... ;)
Svar på tråden Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?