• PerG

    Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?

    En liten quiz! 

    Hur mycket, efter skatt, tror ni att följande fiktiva par förlorar per månad på att dela exakt lika på föräldraledigheten under ett år, jämfört med att mamman tar all föräldraledighet?

    Förutsättningar:

    Bebisen är född 1:a januari 2010 och paret bor i en kommun där de betalar 32% skatt. Bebisen börjar på förskola vid ett års ålder.

    Inkomst:
    Mamman: 25 000:-/mån före skatt
    Pappan: 60 000:-/mån före skatt

    Föräldrapenningsuttag när mamman tar allt (scenario 1)
    Mamman tar alla sina 330 SGI-dagar och ytterligare 30 lägstanivådagar, pappan låter sina 60 dagar brinna inne helt och hållet. 60 lägstanivådagar sparas till senare tillfälle.

    Föräldrapenningsuttag när de delar lika (scenario 2)
    Mamman är hemma de första 6 månaderna och tar 180 SGI-dagar (7 dagar/vecka) och pappan är hemma de sista 6 månaderna och tar 180 SGI-dagar (7 dagar/vecka). 30 SGI-dagar och 90 lägstanivådagar sparas till senare tillfälle.

    Välj det alternativ som ni tror är närmast vad familjen förlorar per månad (efter skatt) på att man delar lika (scenario 2) jämfört med att mamman tar allt (scenario 1).


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-01 07:41
    Svarsalternativen gäller alltså hur mycket man förlorar i snitt utslaget på ett år i scenario 2 jämfört med scenario 1.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-01 10:43
    Jag har lagt ut en kalkyl här (FL är inte bra att skriva in tabeller) som räknar ut skillnaden. För er som är ivriga så står svaret längst ner på sidan...

    docs.google.com/View

    Säg till om ni hittar några fel så rättar jag det direkt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-05 00:25
    Uppdaterad länk till kalkylen:
    docs.google.com/document/d/11XD6P0lRJmrOxf5-Mql2F2LBThW_PXysQxRtXQpo-WU/pub
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?
  • Lyra

    Wow, det var tom mindre skillnad än jag trodde! Detta borde spridas till alla med vanföreställingar... Borde tex läggas upp några olika lättåskådliga exempel på försäkringskassans hemsida. När jag ändå är nne och nosar på ämnet, någon som vet ad som gäller vid arbetslöshet? A-kassa är tydligen inte grund för sgi, betyder det att den som varit arbetslös en längre tid bara får lägstanivå vid föräldraledighet, och hur mycket är det?

  • PerG
    Lyra skrev 2010-02-02 14:22:07 följande:
    Wow, det var tom mindre skillnad än jag trodde! Detta borde spridas till alla med vanföreställingar... Borde tex läggas upp några olika lättåskådliga exempel på försäkringskassans hemsida. När jag ändå är nne och nosar på ämnet, någon som vet ad som gäller vid arbetslöshet? A-kassa är tydligen inte grund för sgi, betyder det att den som varit arbetslös en längre tid bara får lägstanivå vid föräldraledighet, och hur mycket är det?
    Japp, det känns ju helt fel innan man faktiskt räknar på det! ;)...

    Något att tänka på dock är att det har betydelse hur och när man tar ut föräldraledigheten. Att mamman och pappan är hemma varsitt halvår 2010 och varsitt halvår 2011 får inte samma resultat som att mamman är hemma hela 2010 och pappan 2011 just pga skatteeffekter, fastän man varit hemma lika mycket i båda fallen...

    Jag har för mig att akassan är "överhoppningsbar" så länge man inte har några glapp och att SGI:n man hade före arbetslösheten gäller, men jag är lite osäker.
  • Lillstrumpa 08

    Fantastisk tråd TS, hatten av och jag kan bara hålla med. Vi har samma mission du och jag men jag argumenterar mer utifrån könsroller. Även bland de som delar lika på föräldraledigheten är det hög procent där kvinnan går ner i arbetstid när barnen börjar på förskolan medans pappan fortsätter jobba heltid.

  • PerG
    Lillstrumpa 08 skrev 2010-02-02 14:40:22 följande:
    Fantastisk tråd TS, hatten av och jag kan bara hålla med. Vi har samma mission du och jag men jag argumenterar mer utifrån könsroller. Även bland de som delar lika på föräldraledigheten är det hög procent där kvinnan går ner i arbetstid när barnen börjar på förskolan medans pappan fortsätter jobba heltid.
    Min "mission" är i grund och botten egentligen att få pappor att anses vara lika mycket förälder som mamman är, och då tror jag att föräldraledigheten är en viktig faktor. Och eftersom jag ofta hör ekonomin som argument för att pappan inte kan vara hemma, som jag ofta upplevt som svepskäl, så har jag gett mig fasiken på att visa på hur det ser ut i verkligheten när man faktiskt räknar på det fullt ut (som jag inte tror speciellt många gör, åtminstone inte att man går så långt så man räknar på skatteeffekter som faktiskt har stor inverkan!)

    Och japp, håller med om att även vi pappor borde bli bättre på att gå ner i tid efter föräldraledigheten! Vi har tänkt så och resonerat att det är bättre att vi båda går ner lite i tid istället för att min fru går ner massor i tid. På så sätt får ju våra barn mer tid med oss båda istället för bara med min fru!

    Och även vad gäller att gå ner i tid tror jag man (åtminstone ekonomiskt) lurar sig själv till viss del. Om pappan tjänar bra är det troligen inte så farligt att han går ner lite i tid eftersom marginalskatteeffekter, jobbskatteavdrag m.m. gör skillnaden mindre. Får väl göra lite kalkyler på det också... ;)
  • elinville

    Jag och min sambo delade förra gången, men inte helt hälften hälften utan jag fick lov av min sambo att vara hemma 1 år och han i 9 mån... Men iofs var det mest på fk papper det såg ut så för jag pluggade 2 dagar varannan vecka under det året och då var min sambo hemma (han jobbade 3 nätter ledig 7 och la dessutom sitt schema själv) så han var hemma med vårt barn en hel del utan att ta del av förlädradagarna. Nu skiljer det 100 kr i lön mellan oss så vi har aldrig behövt räkna på det hela
    Däremot blev jag så himla förvånad över att flera av mina nära vänner som jag trodde var "moderna" och "jämställda" sa så här till mig:
    "Vad snäll du är som låter Viktor (min sambo) vara hemma så länge!"

    Snäll?? Jag?? det var ju han som var "snäll" och lät mig vara hemma längre än honom och det var ju han som skrev över en del dagar till mig!!


    Maja 0707, Bebis 1002
  • PerG
    elinville skrev 2010-02-02 14:51:22 följande:
    Däremot blev jag så himla förvånad över att flera av mina nära vänner som jag trodde var "moderna" och "jämställda" sa så här till mig:"Vad snäll du är som låter Viktor (min sambo) vara hemma så länge!"Snäll?? Jag?? det var ju han som var "snäll" och lät mig vara hemma längre än honom och det var ju han som skrev över en del dagar till mig!!
    Det där är ju så förbaskat sjukt och tråkigt och jag har sett liknande resonemang här på familjeliv... Att föräldraledigheten är mammans egendom att förfoga över bäst hon vill och att man "låter" pappan vara hemma.

    Jag hoppas att pappor blir bättre på att faktiskt ta för sig och "stå upp" mot de mammor som resonerar så här....
  • CeeJay

    Man kan förlora mer än bara ekonomiskt att bara den ena föräldern är hemma För mig och min sambo var det självklart att vi båda ska ta ansvar för våra barn och dela/vägleda/skapa rutiner osv under småbarnsåren.

    Rent generellt tycker jag absolut att man ska räkna stenhårt på hur det slår och även göra "uppoffringar" innan man "skaffar" barnet så man har råd att båda är hemma (om det slår enormt hårt..).

    Ett bra tips från mig är att man delar på veckorna. Tex pappan är hemma 3 dagar och mamman 2 eller tvärt om, från det att barnet är lite större. På så sätt får båda både lön och FP. På en mindre summa, gäller både lön och FP, dras mindre skatt och i vissa fall förlorar man inte mycket alls. Vi förlorade ca 1000-2000 kr i månaden när vi gjorde så och då har min sambo rätt mycket högre lön än mig.

    Och vi vann desstå mer, båda föräldrarna är lika delaktiga i barnens liv. Vi har båda samma "rutiner" som vi tillsammans skapade när vi var hemma med barnen.

  • Kinne79

    CeeJay-
    Tycker det är ett bra tips att dela på veckorna, men alla kan inte göra det. Vi skulle inte kunna det tex.

  • Sarah84

    Orkar inte räkna. Men antar att de inte är så stor skillnad som man tror.
    Dock så tjänar ju detta "par" ganska så bra.
    Hade vi tjänat som de gör så hade vi ju lätt kunnat dela lika

  • PerG
    Kinne79 skrev 2010-02-02 22:33:54 följande:
    CeeJay-Tycker det är ett bra tips att dela på veckorna, men alla kan inte göra det. Vi skulle inte kunna det tex.
    Nä, det ska ju såklart funka med bådas arbeten att ha scheman som passar in osv... Men det är ju ändå ett fantastiskt flexibelt system vi har, så man kan ju oftast hitta ett sätt som passar för varje familj!
Svar på tråden Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?