• PerG

    Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?

    En liten quiz! 

    Hur mycket, efter skatt, tror ni att följande fiktiva par förlorar per månad på att dela exakt lika på föräldraledigheten under ett år, jämfört med att mamman tar all föräldraledighet?

    Förutsättningar:

    Bebisen är född 1:a januari 2010 och paret bor i en kommun där de betalar 32% skatt. Bebisen börjar på förskola vid ett års ålder.

    Inkomst:
    Mamman: 25 000:-/mån före skatt
    Pappan: 60 000:-/mån före skatt

    Föräldrapenningsuttag när mamman tar allt (scenario 1)
    Mamman tar alla sina 330 SGI-dagar och ytterligare 30 lägstanivådagar, pappan låter sina 60 dagar brinna inne helt och hållet. 60 lägstanivådagar sparas till senare tillfälle.

    Föräldrapenningsuttag när de delar lika (scenario 2)
    Mamman är hemma de första 6 månaderna och tar 180 SGI-dagar (7 dagar/vecka) och pappan är hemma de sista 6 månaderna och tar 180 SGI-dagar (7 dagar/vecka). 30 SGI-dagar och 90 lägstanivådagar sparas till senare tillfälle.

    Välj det alternativ som ni tror är närmast vad familjen förlorar per månad (efter skatt) på att man delar lika (scenario 2) jämfört med att mamman tar allt (scenario 1).


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-01 07:41
    Svarsalternativen gäller alltså hur mycket man förlorar i snitt utslaget på ett år i scenario 2 jämfört med scenario 1.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-01 10:43
    Jag har lagt ut en kalkyl här (FL är inte bra att skriva in tabeller) som räknar ut skillnaden. För er som är ivriga så står svaret längst ner på sidan...

    docs.google.com/View

    Säg till om ni hittar några fel så rättar jag det direkt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-05 00:25
    Uppdaterad länk till kalkylen:
    docs.google.com/document/d/11XD6P0lRJmrOxf5-Mql2F2LBThW_PXysQxRtXQpo-WU/pub
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?
  • PerG
    Kinne79 skrev 2010-02-03 20:34:21 följande:
    Måste man dela 50/50 för att få bonusen? Eller räcker det att den som tjänar mest tar ut flest dagar?
    Man får mer bonus ju mer lika man delar. Det står mer om det här:
    http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/planera/jamstalldhetsbonus

    Man kan få maximalt bonus för 135 dagar (13 500 om man delar exakt lika på föräldrapenningen. Man måste ta minst sina 60 dagar reserverade dagar innan man får någon bonus.
  • Kinne79
    PerG skrev 2010-02-03 21:05:16 följande:
    Man får mer bonus ju mer lika man delar. Det står mer om det här:www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/...Man kan få maximalt bonus för 135 dagar (13 500 om man delar exakt lika på föräldrapenningen. Man måste ta minst sina 60 dagar reserverade dagar innan man får någon bonus.
    Tack för svar. Får se om bonusen ens finns kvar när det är dags. Men tycker om att planera.
  • PerG
    Kinne79 skrev 2010-02-03 21:22:30 följande:
    Tack för svar. Får se om bonusen ens finns kvar när det är dags. Men tycker om att planera.
    Jag hörde något om att den skulle ses över. Tror dock inte den försvinner, utan förhoppningsvis förenklas den då den är otroligt krånglig (tycker jag i alla fall)
  • Miss Cee

    Intressant det där. Tom jag som är fullt för delad FF och inte tror att det är så farligt drog till med alldeles för mycket (gissade på 4000kr).

    Jag räknade ut vad vi skulle förlora i månaden innan jag blev f-ledig. Jag har en lön på 15000 och han på 16500. Vi skulle förlora en hundring i månaden ungefär. Kändes som en bra investering.

    Dessutom, om man nu har en så bra inkomst att en av föräldrarna tom slår i taket så KAN det inte vara svårt att lägga undan lite pengar under graviditeten. Som man sedan kan kompensera upp med de månader som man förlorar pengar för att man är föräldraledig.

  • Miss Cee
    PerG skrev 2010-02-02 22:55:15 följande:
    Jag tog till med detta exempel för att visa på hur det ser ut just när inkomstskillnaden är ganska stor. Om man har lägre inkomster (och då också mindre inkomstskillnad) så kan det faktiskt under vissa omständigheter t.om. bli så att man förlorar på att inte delar lika! Speciellt nu med tanke på jämställdhetsbonusen. Jag håller på och bygger ett verktyg (är programmerare till vardags) där man ska kunna göra ganska avancerade simuleringar av hur olika fördelningar av föräldraledighet slår vid olika inkomster osv. Tanken är att man ska kunna mata in förutsättningar och så ska man i princip kunna "dra" i reglage för olika parametrar och se hur utfallet blir omedelbart... Och även att man ska kunna låta verktyget beräkna ett optimalt uttag så att man får ut mest av föräldraförsäkringen. Förhoppningsvis ska det verktyget bli till en websida där vem som helst kan göra de uträkningar jag gjort här... Kanske ska sälja det till familjeliv sen då... eller Försäkringskassan? ;)
    Var tillber man dig någonstans??

    Har du något speciellt tempel eller går det bra att jag dyrkar lite såhär på avstånd?? :)
  • PerG
    Miss Cee skrev 2010-02-03 21:45:49 följande:
    Var tillber man dig någonstans??Har du något speciellt tempel eller går det bra att jag dyrkar lite såhär på avstånd?? :)
    Haha.. nä... Nu gör du mig nervös...... ;)...
  • Runa
    PerG skrev 2010-02-02 22:55:15 följande:
    Jag tog till med detta exempel för att visa på hur det ser ut just när inkomstskillnaden är ganska stor. Om man har lägre inkomster (och då också mindre inkomstskillnad) så kan det faktiskt under vissa omständigheter t.om. bli så att man förlorar på att inte delar lika! Speciellt nu med tanke på jämställdhetsbonusen.Jag håller på och bygger ett verktyg (är programmerare till vardags) där man ska kunna göra ganska avancerade simuleringar av hur olika fördelningar av föräldraledighet slår vid olika inkomster osv. Tanken är att man ska kunna mata in förutsättningar och så ska man i princip kunna "dra" i reglage för olika parametrar och se hur utfallet blir omedelbart... Och även att man ska kunna låta verktyget beräkna ett optimalt uttag så att man får ut mest av föräldraförsäkringen.Förhoppningsvis ska det verktyget bli till en websida där vem som helst kan göra de uträkningar jag gjort här... Kanske ska sälja det till familjeliv sen då... eller Försäkringskassan? ;)
    Sjukt bra idé. Blir nästan lite sugen på och sätta mig och skriva själv. Men det blir inte av, har inte tid med. Är inte programmerare egentligen, är mer lite av en bisyssla så det skulle nog ta tid. Skulle förmodligen gjort som du gjort nu och knåpat ihop ett excelark istället. Inte för att det känns som att pengarna skulle gjort någon skillnad för min del. Mer bara för att man är så nyfiken. Och för att kunna svara folk när de ifrågasätter hur man har råd {#lang_emotions_throwup}.

    Tror att många skulle vara intresserade av ett sådant verktyg. Finns nog fler nyfikna än mig och alla skulle inte sätta sig och räkna på det tror jag. Verkligen en bra tråd. En riktig "ögonöppnare" som den vackra anglicismen lyder.
  • PerG
    Runa skrev 2010-02-06 19:48:55 följande:
    Sjukt bra idé. Blir nästan lite sugen på och sätta mig och skriva själv. Men det blir inte av, har inte tid med. Är inte programmerare egentligen, är mer lite av en bisyssla så det skulle nog ta tid. Skulle förmodligen gjort som du gjort nu och knåpat ihop ett excelark istället. Inte för att det känns som att pengarna skulle gjort någon skillnad för min del. Mer bara för att man är så nyfiken. Och för att kunna svara folk när de ifrågasätter hur man har råd .Tror att många skulle vara intresserade av ett sådant verktyg. Finns nog fler nyfikna än mig och alla skulle inte sätta sig och räkna på det tror jag. Verkligen en bra tråd. En riktig "ögonöppnare" som den vackra anglicismen lyder.
    Ja, för egen del handlar det om nyfikenhet, men framförallt därför att man så ofta ser "han kan inte vara hemma för då förlorar vi för mycket" som argument och då blev jag fundersam på hur stor den faktiska nettoskillnaden blir!

    Jag tror att man drar upp det argumentet utan att man ens har räknat på det eftersom det låter så självklart om man samtidigt säger typ: -"Han tjänar 30 000:- mer i månaden än mig"..... vem skulle kunna tro att den verkliga skillnaden ligger närmare 2-3000:-/mån?

    Efter att jag byggde mitt excelark och har räknat på en rad olika scenarion (finns ett gäng trådar här sen en tid tillbaka) så blir jag nästan lite irriterad varje gång någon säger att de inte har råd att dela mer lika eftersom jag är ganska övertygad om att de inte ens har räknat på det fullt ut, utan på sin höjd jämfört nettolön på lönespec mot försäkringskassans planeringsverktyg (som inte tar hänsyn till marginalskatteeffekter och jämställdhetsbonus, om de inte ändrat den)?).

    Och dessutom tror jag många enbart jämför pappans lön mot föräldrapenningen och glömmer bort att det är skillnaden mellan vad hushållet får in när pappan jobbar och mamman är föräldraledig vs. pappan föräldraledig och mamman jobbar som är det verkligt intressanta... Någon måste ju vara föräldraledig med barnet liksom..... Om pappan förlorar 10 000:- på att vara hemma så är det ju inte så starkt argument om mamman samtidigt förlorar 9000:- på att vara hemma...

    Visst finns det vissa fall där det faktiskt blir en rejäl skillnad och i en del familjer kan ju en inkomstskillnad på 1000:-/mån vara droppen, men i många fall är den betydligt mindre än man kan tro.

    P.S. Det finns nog säkert några få som faktiskt räknat ut allt för hand (finns väl iofs verktyg att använda)... till er säger jag: (0,91 PBB + 0,304*(AI-0,91 PBB)-GA)*KI... ni vet vad jag snackar om! ;)
  • tree

    Hej Per G!

    Jag har en off-topic-fråga till dig.

    Vi har lite omkastade inkomstförhållanden, men bra löner, så planen är att vara hemma ett år var, där jag optimerar för att slippa statlig inkomstskatt under två kalenderår (beräknad till första april). Det som ställer till det för oss tycker jag då är att min man "måste" plocka en massa dagar för att behålla sin SGI. Jag har tänkt att det är vitktigt, för alla är sårbara, speciellt i livsomställningar. Jag kommer ta 120 dagar (för att jobbet fyller upp till 90% av min lön i 4 månader om jag gör det), och sen kommer väl min man att ta 250 dagar under "sitt" år, för att skydda SGIn. Jag tycker att denna SGI tills barnet fyller 1-skydds-regel är vidrig ur jämställdhetssynpunkt (fast åt fel håll), eftersom vi kommer se bättre ut än statistiken. Jag tycker SGIn borde vara skyddad en viss tid per förälder i stället, men har aldrig hittat någon "instans" där man kan få gehör för detta. Har du tänkt i dessa termer? Struntade ni i SGIn? Förstår du vad jag menar?

    Tack!

    /Tree

  • PerG
    tree skrev 2010-02-23 21:43:12 följande:
    Hej Per G!Jag har en off-topic-fråga till dig.Vi har lite omkastade inkomstförhållanden, men bra löner, så planen är att vara hemma ett år var, där jag optimerar för att slippa statlig inkomstskatt under två kalenderår (beräknad till första april). Det som ställer till det för oss tycker jag då är att min man "måste" plocka en massa dagar för att behålla sin SGI. Jag har tänkt att det är vitktigt, för alla är sårbara, speciellt i livsomställningar. Jag kommer ta 120 dagar (för att jobbet fyller upp till 90% av min lön i 4 månader om jag gör det), och sen kommer väl min man att ta 250 dagar under "sitt" år, för att skydda SGIn. Jag tycker att denna SGI tills barnet fyller 1-skydds-regel är vidrig ur jämställdhetssynpunkt (fast åt fel håll), eftersom vi kommer se bättre ut än statistiken. Jag tycker SGIn borde vara skyddad en viss tid per förälder i stället, men har aldrig hittat någon "instans" där man kan få gehör för detta. Har du tänkt i dessa termer? Struntade ni i SGIn? Förstår du vad jag menar?Tack!/Tree
    Jag har hört att det finns ett "extra" SGI-skydd som gäller i 3 månader. Dvs från det att man påbörjar sin föräldraledighet är SGI:n skyddad i 3 månader (under förutsättning att man aldrig varit föräldraledig tidigare). Så om din man påbörjar föräldraledigheten när barnet är t.ex. 10 månader så behöver han inte börja skydda SGI:n förrän barnet är 13 månader. Jag är inte helt insatt i det utan har bara hört talas om att det ska vara så och det skyddet kommer tydligen ifrån att man har rätt att vara tjänstledig i 3 månader utan att SGI:n påverkas. Kolla med försäkringskassan för säkerhets skull så att du inte går på mina uppgifter bara!

    Något ni kan tänka på är att din man kan ta ut lägstanivådagar (efter att ni tagit ut 180 SGI-dagar) för att skydda sin SGI sedan. På så sätt kan du kanske ta fler SGI-dagar om du har en bättre SGI. Det kan ju isåfall dessutom ge er lite mer jämställdhetsbonus, men man kanske får göra en kalkyl för att se om det lönar sig (beror ju på inkomstskillnaden m.m.).

    För egen del löste vi SGI-skyddet så att min fru i princip inte tog någon FP alls (vi levde på min lön) och sedan tog jag bara ut minimalt från 8 månader fram tills ettårsdagen och därefter 5 dagar/vecka till 20 mån ålder)... Men jag tjänar bättre än min fru, så vi har ju inte det problemet du beskriver då.
  • tree

    Hej!

    Ja, jag har funderat på att han kan ta lägstanivådagar efter att vi gjort av med 180 dagar. Helst hoppas jag att vårdnadsbidraget blir kvar, så kan vi spara alla dagar efter 250.

    Vi klarar oss inte på makens lön, men på min lön, systemet passar tyvärr inte för oss. Jag ska dock kolla upp det där du sa om "skyddad" SGI, då borde man ju kunna vänta till 15-månadersdagen.

    Kul optimering, tycker jag, och bra att du belyser att ekonomin inte har så stor betydelse. Men jag tror att det inte riktigt går att sätta sig in i hur det är att leva på marginalen (vår plan är att undvika det scenariet...).

    Har du koll på hur många dagar min man måste jobba för att få tillbaka SGIn? På F-kassans info sa de en dag, men det tror jag inte på...

    /Tree

  • humma

    Eftersom maken inte har rätt till föräldrapenning i det land han jobbar i skulle vi förlora hela hans inkomst.

  • PerG
    tree skrev 2010-02-23 22:22:03 följande:
    Hej!Ja, jag har funderat på att han kan ta lägstanivådagar efter att vi gjort av med 180 dagar. Helst hoppas jag att vårdnadsbidraget blir kvar, så kan vi spara alla dagar efter 250.Vi klarar oss inte på makens lön, men på min lön, systemet passar tyvärr inte för oss. Jag ska dock kolla upp det där du sa om "skyddad" SGI, då borde man ju kunna vänta till 15-månadersdagen.Kul optimering, tycker jag, och bra att du belyser att ekonomin inte har så stor betydelse. Men jag tror att det inte riktigt går att sätta sig in i hur det är att leva på marginalen (vår plan är att undvika det scenariet...).Har du koll på hur många dagar min man måste jobba för att få tillbaka SGIn? På F-kassans info sa de en dag, men det tror jag inte på.../Tree
    Det räcker faktiskt med en dag för att återställa SGI:n, men då ska du ha som "syfte" att jobba minst 6 månader! Om du blir sjuk dag 2 så får du ersättning enligt din "vanliga" SGI då.

    Men du kan alltså inte (om jag förstått reglerna rätt) få din SGI återställd om du t.ex börjar på ett tidsbegränsat 5½-månadersvikariat.
  • tree

    Tack för svaret!

    Då "riskerar" vi nog makens SGI, så får vi fler dagar kvar sen! Han kommer ju gå tillbaka till en heltidstjänst (med stor sannolikhet). Om nu inte vårdnadsbidraget blir kvar, för då blir det ändå att vi gör av med 250 dagar. Men principiellt då? Tycker du inte att SGI-taket borde vara skyddat en viss tidsperiod per förälder, egentligen?

  • PerG
    tree skrev 2010-02-25 14:45:01 följande:
    Tack för svaret!Då "riskerar" vi nog makens SGI, så får vi fler dagar kvar sen! Han kommer ju gå tillbaka till en heltidstjänst (med stor sannolikhet). Om nu inte vårdnadsbidraget blir kvar, för då blir det ändå att vi gör av med 250 dagar. Men principiellt då? Tycker du inte att SGI-taket borde vara skyddat en viss tidsperiod per förälder, egentligen?
    Jag kan förstå varför det finns en begränsning i hur länge man kan gå hemma utan att behöva skydda sin SGI eftersom man annars skulle kunna vara "hemmafru/hemmaman" i flera år och ändå kvittera ut en bra sjukersättning om man blir sjuk vid ett senare tillfälle trots att man inte arbetat på flera år.

    Dock kan jag hålla med om att den kanske skulle varit kopplad till respektive förälder, men det kanske är enklare rent adminsitrativt att knyta längden till barnets ålder än till respektive förälder. Dessutom är regeln idag densamma för ensamstående med ensam vårdnad som för de med gemensam vårdnad. Om den hade varit knuten till föräldern (och kanske varit 6 månader var för att få samma längd som idag) så hade ju ensamstående föräldrar missgynnats.

    Man kanske ska se SGI-skyddsregeln som en riktigt bra förmån, för det är ju trots allt så det är, och vara glad att man slipper ta ut föräldrapenning åtminstone det första året.. ;)... Det är ju lite som att slippa betala premien på husförsäkringen under ett år, men ändå kunna få full ersättning ifall det brinner ner...
  • tree
    PerG skrev 2010-02-25 16:45:08 följande:
    Jag kan förstå varför det finns en begränsning i hur länge man kan gå hemma utan att behöva skydda sin SGI eftersom man annars skulle kunna vara "hemmafru/hemmaman" i flera år och ändå kvittera ut en bra sjukersättning om man blir sjuk vid ett senare tillfälle trots att man inte arbetat på flera år. Dock kan jag hålla med om att den kanske skulle varit kopplad till respektive förälder, men det kanske är enklare rent adminsitrativt att knyta längden till barnets ålder än till respektive förälder. Dessutom är regeln idag densamma för ensamstående med ensam vårdnad som för de med gemensam vårdnad. Om den hade varit knuten till föräldern (och kanske varit 6 månader var för att få samma längd som idag) så hade ju ensamstående föräldrar missgynnats.Man kanske ska se SGI-skyddsregeln som en riktigt bra förmån, för det är ju trots allt så det är, och vara glad att man slipper ta ut föräldrapenning åtminstone det första året.. ;)... Det är ju lite som att slippa betala premien på husförsäkringen under ett år, men ändå kunna få full ersättning ifall det brinner ner...
    Jo, men det, som så mycket annat, bygger på att mannen tjänar mer, då det kan vara svårt för kvinnan att inte vara hemma (om man tror att amning är en bra grej, till exempel). Tycker det är ojämställt...

    /Tree
  • Liselottang

    Rolig uträkning!

    Nu kommer vi bli helt ojämställda i statistiken då min man kommer ta ALL föräldraledighet (jag pluggar på distans och tänker fortsätta när bebisen kommer). Så även om mamman/pappan tar ut all FP eller inte så säger ju inte det så mycket om vem som tar hand om barnet mest, om du förstår.

  • PerG
    Liselottang skrev 2010-03-02 16:54:33 följande:
    Rolig uträkning!Nu kommer vi bli helt ojämställda i statistiken då min man kommer ta ALL föräldraledighet (jag pluggar på distans och tänker fortsätta när bebisen kommer). Så även om mamman/pappan tar ut all FP eller inte så säger ju inte det så mycket om vem som tar hand om barnet mest, om du förstår.
    Precis. Uttaget säger inte jättemycket egentligen... och det är nog tyvärr så att det som statistiken idag visar (att pappor tar c:a 20% av föräldrapenningen) är snedvridet då jag misstänker (eftersom pappor oftare tjänar mer) att papporna tar ut 7 dagar/veckan medan mammor ofta tar ut mindre (för att få dagarna att räcka längre). Så den verkliga fördelningen av föräldraledighet är nog troligtvis betydligt sämre än vad föräldrapenningsstatistiken säger.

    Dock ger det troligtvis en fingervisning om hur läget är....
  • snorreDK
    PerG skrev 2010-02-02 22:55:15 följande:
    Jag tog till med detta exempel för att visa på hur det ser ut just när inkomstskillnaden är ganska stor. Om man har lägre inkomster (och då också mindre inkomstskillnad) så kan det faktiskt under vissa omständigheter t.om. bli så att man förlorar på att inte delar lika! Speciellt nu med tanke på jämställdhetsbonusen.

    Jag håller på och bygger ett verktyg (är programmerare till vardags) där man ska kunna göra ganska avancerade simuleringar av hur olika fördelningar av föräldraledighet slår vid olika inkomster osv. Tanken är att man ska kunna mata in förutsättningar och så ska man i princip kunna "dra" i reglage för olika parametrar och se hur utfallet blir omedelbart... Och även att man ska kunna låta verktyget beräkna ett optimalt uttag så att man får ut mest av föräldraförsäkringen.

    Förhoppningsvis ska det verktyget bli till en websida där vem som helst kan göra de uträkningar jag gjort här... Kanske ska sälja det till familjeliv sen då... eller Försäkringskassan? ;)
    Hej.
    PerG, du är ju guru på det här med räkna, och det är ju ett bra tag sen du skrev ovanstående. Utvecklade du ngt verktyg sen, lr blev det ett excel-ark? Har du ngt du kan släppa ifrån dig så man kan räkna på lite olika scenarion själv?
Svar på tråden Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?