• Funny
    Äldre 1 Feb 14:42
    5337 visningar
    15 svar
    15
    5337

    "Vanlig" föräldragrupp Hur gör/gjorde ni?

    Hej!
    Jag är en barnmorskestuderande som tillsammans med några kurskamrater håller på att skriva ett arbete om samkönat föräldraskap.

    Anledningen till att jag skriver detta inlägg är för att vi skulle vilja få redan på hur ni som gick i "vanlig" föräldragrupp på MVC valde att göra de gånger gruppen delades upp med mammorna för sig och papporna för sig.
    Vi har förstått att detta inte alltid är helt enkelt. Mamman som bär barnet går ju förstås till mammagruppen men till vilken grupp väljer den andra mamman att gå?

    Hur valde ni och hur upplevde ni det?

    Vi hoppas att ni vill dela med er av era åsikter och upplevelser kring detta.

    Tack på förhand!

    /Anette

  • Svar på tråden "Vanlig" föräldragrupp Hur gör/gjorde ni?
  • Äldre 1 Feb 21:38
    #1

    Vi valde att avstå från första tillfället för att vi inte kände oss bekväma med de presenterade innehållet ("Tonvikten läggs på att lära känna varandra i gruppen. Tankar och erfarenhterkring graviditeten hittills. Blivande mammor och pappor byter erfarenheter var för sig. Kurator och psykolog ansvar för innehållet").

    Men det var inte bara så att vi kändes oss besvärade över uppdelningen mammor och pappor, utan det var även så att jag (bärande mamma) i alla fall inte kände något större behov att dela graviditetserfarenheter med för mig okända människor (det behovet har jag fyllt under graviditets lopp här på FL) + att jag och min fru, trots att vi är sociala och tycker det är kul att prata och lära känna folk bägge kände att lära känna-övningar ska komma efter hand. De första träffarna tycker vi ska vara mer ren info (med spontana frågor och kommentarer från oss deltagare).

    Vår BM som hållt i två av utbildningens träffar har ansträngt sig för att säga pappan eller partner, och det känns bra. Hon som kom från amningsmottagningen körde med pappa för hela slanten. Det kändes OK ändå - hade jag däremot varit en singelmamma så hade jag känt att jag inte riktigt platsade.

    Sista träffen handlar om att gå "från tvåsamhet till småbarnsfamilj" och hur man ska få familjeakrobatiken att fungera. Det ska bli mkt spännande att se hur denna träff kommer att te sig - ifall den bygger på fördomar om manligt och kvinnligt och ifall vi kan applicera det som kommer upp där rakt av på vårt förhållande.


    www.donationsradet.se - Ditt beslut kan rädda liv!
  • Äldre 2 Feb 22:13
    #2

    Vår föräldrautb. var enbart tre träffar lång och vi delades inte upp i mammor/pappor. Jag var däremot lite orolig innan för jag vet inte vilken grupp jag vill tillhöra. Jag är mamma men syftar man på förlossningen har jag samma roll som en pappa.

    Positivt att ni som studenter funderar över detta! Hade jag varit singelmamma hade jag inte känt mig så delaktig i en grupp med bara andra par och där på något sätt barnet som väntas är kronan på tvåsamheten. För egen del hade jag gärna gått i en föräldragrupp där vi inte var det enda samkönade paret.

  • Funny
    Äldre 3 Feb 09:24
    #3

    Tack för era svar!

    Det är mycket intressant att få höra hur ni upplever det. Jag vet att det förekommer föräldragrupper för enbart samkönade par på vissa ställen i landet men säkert långt ifrån alla.
    Det är många som har synpunkter och åsikter (dock mest heterosexuella) om i vilken grupp (pappa- el mamma) den "icke-bärande" mamman ska höra till. Men precis som "Kronärtskocka" skriver är det ju inte helt enkelt. Man är mamma men i samma roll som en pappa.
    Jag tror det är viktigt att som barnmorska ha funderat över detta innan man står i situationen.

    Tycker ni att det skulle vara bättre att få tid på er att fundera vilken grupp eller vill ni hellre få frågan precis innan uppdelningen skall ske?

    Fortsätt gärna att dela med er av era synpunkter.

    Mvh,
    Anette

  • sahara sahara
    Äldre 3 Feb 10:41
    #4

    I slutänden fick vi aldrig gå i någon föräldragrupp eftersom allt sånt ställdes in på grund av svininfluensan, men när vi pratade om den hos MVC så var vår barnmorska övertygad om att jag inte skulle vara välkommen bland killarna. Jag tyckte inte att det var så enkelt, för precis som Kronärtskocka sa så har man som ickegravid mamma två roller. Nu slapp jag ta ställning till det, men så såg det ut hos oss.


    Do something scary - the payoff is awesome!
  • Äldre 3 Feb 13:55
    #5
    Funny skrev 2010-02-03 09:24:51 följande:
    Tack för era svar!Det är mycket intressant att få höra hur ni upplever det. Jag vet att det förekommer föräldragrupper för enbart samkönade par på vissa ställen i landet men säkert långt ifrån alla.Det är många som har synpunkter och åsikter (dock mest heterosexuella) om i vilken grupp (pappa- el mamma) den "icke-bärande" mamman ska höra till. Men precis som "Kronärtskocka" skriver är det ju inte helt enkelt. Man är mamma men i samma roll som en pappa. Jag tror det är viktigt att som barnmorska ha funderat över detta innan man står i situationen. Tycker ni att det skulle vara bättre att få tid på er att fundera vilken grupp eller vill ni hellre få frågan precis innan uppdelningen skall ske?Fortsätt gärna att dela med er av era synpunkter.Mvh,Anette
    Det beror ju på syftet med uppdelningen.
    Varför vill ni BMs dela in i "mammor och pappor"? Om syftet är att gravida ska få utbyta erfarenheter med de andra som varit gravida och att de icke gravida ska få byta sina upplevelser med varandra, så tycker ju inte jag att det är så svårt att veta vart man ska!
    www.donationsradet.se - Ditt beslut kan rädda liv!
  • Äldre 3 Feb 14:12
    #6

    Vi gick i föräldragrupp, vi delades dock inte upp i mamma/pappa grupp. Vi har bara positiva upplevelser!! =)

  • Funny
    Äldre 3 Feb 18:17
    #7
    Gaytjej skrev 2010-02-03 13:55:44 följande:
    Det beror ju på syftet med uppdelningen. Varför vill ni BMs dela in i "mammor och pappor"? Om syftet är att gravida ska få utbyta erfarenheter med de andra som varit gravida och att de icke gravida ska få byta sina upplevelser med varandra, så tycker ju inte jag att det är så svårt att veta vart man ska!
    Jag håller helt och fullt med dig men tyvärr verkar det inte vara riktigt så enkelt alla gånger. Syftet med uppdelningen är ju precis den du beskriver ovan men en del pappor upplever att de inte kan prata lika fritt när en kvinna är med och en del "icke-bärande" mammor upplever att de inte känner sig bekväma i den situationen heller och att de inte riktigt passar in i gruppen med gravida heller, just för att syftet är att få ventilera sig med andra icke-gravida (som ju i dessa fall är just män).

    Det är just därför jag ställer frågan till er i forumet. Vad ni valde/väljer och hur ni upplever/upplevde det.
  • Funny
    Äldre 3 Feb 18:20
    #8

    Presens indikativ: Om du hade behövt ta ställning. Hur tror du att du hade valt?

  • sahara sahara
    Äldre 3 Feb 18:47
    #9
    Funny skrev 2010-02-03 18:20:50 följande:
    Presens indikativ: Om du hade behövt ta ställning. Hur tror du att du hade valt?
    Det beror självklart helt på hur upplägget hade varit och vad syftet med övningen och separationen hade varit, men rent spontant hade jag nog gått med killarna. Visst var jag en blivande mamma, men jag tror att könsskillnaderna är mindre än den rollskillnad som uppstår beroende på i vems mage barnet befinner sig.

    Däremot om vi skulle göra något liknande nu, när barnet är här, så hade jag gått med de andra mammorna.
    Do something scary - the payoff is awesome!
  • Äldre 3 Feb 20:26
    #10

    Vi har valt bort föräldragrupp, detta mkt för att vår barnmorska talat om att vi skulle prata mkt om jämställdhet och mamma/papparoll. Det kändes som om det kunde gå lika bra utan dessa tillfällen. Och jag och min sambo ska båda bli mammor, så om vi skulle ha delat upp oss i mamma/pappagrupper så hade vi båda varit i mammagruppen, men förmodligen känt oss rätt så obekväma.

  • Äldre 3 Feb 20:33
    #11

    Frågade min fru ifall hon hade velat gått på den där träffen ifall det tydligt framgick att BM ville att erfarenheter skulle delas gravida och icke-gravida blivande föräldrar för sig. Det hade känts bättre, sa hon. (Men vi bägge tycker ändå att det blir lättare att öppna sig och prata ifall man "bara hade fått vara" -dvs lyssna på infon om förlossning och amning- tillsammans *först*. Men det sistnämda har ju inte att göra med att vi råkar vara två kvinnor.)

    Kommer man på grund av att uppdelningen blir (bortsett från oss då) män-kvinnor in på 'typiskt manligt-kvinnligt', typiska könsnormer så hade jag i ett annat sammanhang kunnat tycka att det var lite lätt stimulerande/intressant... men jag är ju inte på en föräldrautbildning för att utmana ev cementerade fördomar, jag vill ha konkret fakta (+ kanske få lite ansikten på de människor som man kanske kommer möta på öppna förskolan sedan).

    Familjeakrobatiksträffen som är nästa vecka ska vi i alla fall ännu så länge gå på, förhoppningsvis så blir den intressant utan att man snöar in allt för mkt på råd á la Göran Wimmerström.


    www.donationsradet.se - Ditt beslut kan rädda liv!
  • Äldre 3 Feb 21:47
    #12

    Jag håller med om att jag i vanliga fall hade tyckt det var intressant att diskutera, men just nu vill man bara ha info, fakta och få ansikte på människor som man troligen kommer möta senare. Vi har en del i vårt område som kommer få, har precis fått barn, så vi kommer ha några runt omkring oss som kommer vara föräldralediga samtidigt.

  • Äldre 24 Feb 15:36
    #13

    Vår föräldragrupp var toppen och jag kan rekommendera det starkt! Nu är våra minstingar 1 år och vi håller ihop allesammans. Vi delade ibland upp gruppen i Mammor och pappor men för oss var det inga problem alls med det. Jag som "medmamma" satt kvar med mammorna eftersom det var mamma som jag skulle bli ;o) Jag fick dock välja och göra det som kändes bäst för mig, jag var välkommen i bägge grupperna.

  • Äldre 13 Mar 20:10
    #14

    hej ! jag har tipsat om Mödravårdscentralen Askims Vårdcentralförut som tar emot samkönade par och leder familjeträffar. tyvärr funkar inte länken jag angav lägre men här finns en länk till hitta.se men info. www.hitta.se/ViewDetailsPink.aspx%f6drav%e5rdscentraler&Vkiid=BTb9o6ffBypaZ54Ovj2O9w%253d%253d&Vkid=2133403

  • Chevro­letfli­kkan
    Äldre 20 May 08:02
    #15

    Hej

    Vi går just nu i föräldragrupp - tror det totalt är 6 träffar. För oss var det självklart att min fru som väntar barnet går till mammagruppen och jag gick till pappagruppen. Hos oss gick tankarna så att vi är inte konstig eller knäpp bara för att vi är lesbiska och det vill vi visa alla i gruppen - vi är inte annorlunda som personer. Däremot så kom en representant från pappagruppen i stan och dit valde jag att inte följa men det har nog med att göra att jag har själv ett barn sedan tidigare så jag känner inte att jag har behov av det. Jag tror att situatione skulle vara annorlunda om jag inte hade barn sedan tidigare.
    Däremot måste jag ge en eloge till barnmorskan som vi har i gruppen för hon har sagt redan från början att vi är det första lesbiska par hon haft och att vi får välja själv hur vi känner att vi vill göra. Hon försöker verkligen att säga "partner" men det blir många gånger "pappan" men jag tycker det är helt okej att dom försöker - det är trots allt ganska nytt i våran lilla stad och kan vi gå före och bana väg för alla så känns det helt rätt. Jag tycker det är jättespännande att stå bredvid och följa med i denna underbara resa som att få ett litet barn!!! Det är enormt att JAG har gjort det!!! Underbart!!

Svar på tråden "Vanlig" föräldragrupp Hur gör/gjorde ni?