• Örnie

    Lära barn läsa och skriva svenska

    Om du läser för honom, så låt honom titta med i boken. Alltså jag vet inte. Mina barn är födda utomlands och har tidigt läst på svenska. Kanske för att tyskan är så lik att läsa, eller så kunde de läsa svenska redan tidigare; det minns jag inte längre. Om boken är spännande så läser de väl lite vidare ibland. Eller låt dem träna läsning på vanligt sätt med en enklare bok än den du läser. Min son har alltid skrivit "romaner" på svenska och därför är han mycket bättre på att stava än sin syster (jag har ibland påpekat fel och han har alltid direkt tagit till sig den korrekta stavningen). 

  • Örnie

    Det är bra att ni talar svenska med barnen. Ge inte upp även om de svarar på det andra språket. Säg till dem att "hemma talar vi svenska" eller så. Jag har sett så många halvsvenska barn utomlands som nästan inte talar någon svenska för att föräldrarna inte är konsekventa. Och det blir definitivt inte bättre när de kommer upp i tonåren, som en del föräldrar till yngre barn tror. Det är också väldigt svårt när partnern inte kan svenska, för han (det är ofta han, för om det är en hon, är hon - i alla fall jag känner till -  väldigt mån om att barnen ska bli tvåspråkiga) känner sig utanför. Det är nog bra att försöka få pappan att utveckla svenskan medan barnen är små. Visserligen går de så småningom om honom ifall de verkligen blir perfekt tvåspråkiga, men det gör ingenting. Pappans inställning är viktig.


    När det gäller "svenska skolor" i utlandet, så är de flesta bara kompletterande. Det innebär inte att föräldrar ska lita på att barnen lär sig svenska på en eftermiddag i veckan av icke-utbildade lärare i de flesta fall. Kompletterande undervisning är dock väldigt bra för att barn ska få tala svenska och leka med andra svensktalande och se att de inte är de enda i världen. Men ställ krav på "lärarna"! Kolla upp att de inte låter barnen tala det andra språket hela tiden för att det går lättare! Kolla upp att de gör något meningsfullt! Engagera er i föreningsstyrelsen och ifall lärarna inte är utbildade, vilket är vanligt, låt dem inte tuta i er att de har högre kompetens än ni, vilket en del också försöker med. I föreningarna är det föräldrarna som ska se till att undervisningen fungerar. Om lärarna inte gör ett meningsfull jobb, byt ut dem!
    Jag vet inte hur läsinlärningen i svenska fungerar t ex i Frankrike och England, där skriftspråket (uttalet av detta) är annorlunda, men i Tyskland behöver man inte direkt lära barnen att läsa svenska, eftersom tyska läses på samma sätt som svenska, i princip rakt upp och ner.
  • Örnie
    Koffie skrev 2010-02-12 10:28:36 följande:
    Men, om man har fem svenska barn i omgivningen kan man faktiskt själv starta en skola/skolförening, just för svenskans skull! Det är inte ens speciellt svårt, och det finns stöd att få (ekonomiskt, pedagogiskt, etc). Jag hade hunnit flytta från Holland innan det blev aktuellt, men mina kompisar runtom Utrecht startade en svensk skola själva, just pga det TS frågar om. Nu har man hjälp av att det redan finns skolföreningar i Holland och att landet är så litet - men det finns massor av info på webben också om man bor någonstans där det inte redan finns skolföreningar!
    Skolverket brukar inte tillåta att man startar en skolförening på en ort (inte ens inom ett storstadsområde) om det redan finns en där. I det undantag jag känner till var det en internationell skolas föräldrar som fick dispens för att starta en egen förening. 
Svar på tråden Lära barn läsa och skriva svenska